Till innehåll på sidan

Överklaganden av valet till Europaparlamentet 2024; frågor om saknade valsedlar på röstmottagningsställe, demokratiunderskott och valets genomförande, samt om felaktigheter i samband med röstmottagning, rösträkning och avprickning i röstlängd - avslag

Valprövningsnämndens beslut 54_55_60_61_62_65_66_68_2024

Beslut
Avslag
Beslutat
17 juli 2024
Ämnesord
Europaparlamentet, Kandidater, Känslighetsanalys, Röstlängd, Röstsammanräkning, Särskilda personröster, Valsedlar

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Valmyndigheten fastställde i ett beslut den 15 juni 2024 utgången av valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024.

 

När tiden för överklagande av Valmyndighetens beslut om EU-valet gick ut den 24 juni 2024 hade Valprövningsnämnden fått in åtta överklaganden.

 

Under särskild rubrik nedan finns samtliga överklaganden samt yttranden från berörda myndigheter redovisade. Här finns också den känslighetsanalys som Valmyndigheten utfört på uppdrag av Valprövningsnämnden. En känslighetsanalys visar bl.a. hur många röster som krävs för att ett mandat ska gå till ett annat parti och hur många särskilda personröster som skulle krävas för att ordningen mellan kandidater ska ändras. Känslighetsanalysen visar således om de eventuella avvikelser från föreskriven ordning som förekommit har kunnat påverka valresultatet.

 

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena inklusive en redovisning av den rättsliga regleringen redovisas under särskilda rubriker.

 

Redogörelse för överklagandena samt yttranden från berörda myndigheter

Överklagande om felaktig avprickning i röstlängd (54-2024)

AA har överklagat Valmyndighetens beslut och vill att Valprövningsnämnden utreder varför hans namn felaktigt varit ikryssat så att det inte handlar om systematiskt valfusk.

 

AA har i huvudsak anfört följande. Han skulle rösta i EU-valet men när han kom till vallokalen var hans namn redan ikryssat. Han fick därför inte rösta. Han har varit i kontakt med Valmyndigheten som noterade händelsen och han blev då hänvisad till att kontakta Valprövningsnämnden. Eftersom hans namn redan var ikryssat har han berövats sin demokratiska rätt att rösta. Han är djupt besviken över att detta har skett och funderar på vilket parti som fått hans röst.

 

Valprövningsnämnden har begärt att Valmyndigheten ska yttra sig över överklagandet. Valmyndigheten har i sin tur begärt yttrande från Valnämnden i Motala kommun.

 


 

Valnämnden i Motala kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Väljaren som inkommit med överklagandet skulle ha röstat i valdistriktet Mossen. Valkansliet var under veckan efter i kontakt med ordförande i den aktuella lokalen för att följa upp händelsen. Förklaringen till den felaktiga avprickningen var otydlighet i kommunikationen mellan de röstmottagare som då hade tjänstgjort vid mottagningen. När felaktigheten upptäcktes tillkallades ordföranden som informerade väljaren om rätten att överklaga det inträffade. Inga ytterligare incidenter av den här typen rapporterades in till valkansliet under valdagen från någon vallokal i kommunen.

Valmyndigheten har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Av omständigheterna i ärendet framgår att klaganden nekats att rösta och att det beror på att det skett en felaktig avprickning i röstlängden. Det framgår inte av valnämndens yttrande om valdistriktet övervägt ifall det varit möjligt att korrigera den felaktiga avprickningen.

En felaktig avprickning är enligt Valmyndigheten en avvikelse från föreskriven ordning. Som framgår av känslighetsanalys (Valmyndighetens dnr VAL-293-2024) är dock bedömningen att det är orimligt att anta att avvikelsen har inverkat på valutgången.

AA har beretts möjlighet att yttra sig över Valmyndighetens och Valnämnden i Motala kommuns yttranden. Han har inte hörts av.

 

Överklagande om felaktigheter i samband med röstmottagning (55-2024)

BB har överklagat Valmyndighetens beslut och yrkar att valet bör ogiltigförklaras.

 

BB har i huvudsak anfört följande.

1.      En av Sverigedemokraternas förtroendevalda i Göteborg har i en röstlokal i Sölvesborg försökt förvisa MP-väljare och ge SD-väljare förtur i kön.

2.      SD har i sin valkampanj använt personer som inte gett tillstånd till att vara del av kampanjen.

BB har vidare anfört följande. "Tveksam dessutom Jimmie Åkesson som "lurat" med sig folk (berusade) från festivalen Sweden Rock till vallokal för förtidsröstning Jimmie Åkesson som "lurat" med sig folk (berusade) från festivalen Sweden Rock till en vallokal för förtidsröstning."

 

Valprövningsnämnden har begärt att Valmyndigheten ska yttra sig över överklagandet. Valmyndigheten har i sin tur begärt yttrande från Valnämnden i Sölvesborgs kommun.

 

Valnämnden i Sölvesborgs kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

När det gäller första punkten i överklagandet har valkansliet redan tidigare uppmärksammats på samma skärmklipp angående Jörgen Fogelklou's, SD, påstådda uttalande i samband med förtidsröstningen i/vid röstlokalen i Norje, Sölvesborg. Undertecknad befann sig på plats tillsammans med ytterligare tre tjänstemän i röstningslokalen den aktuella dagen och utanför lokalen hade vi även två av våra trygghetsvärdar, som hjälpte till att ordna upp kön med röstande. Samtliga medarbetare har tillfrågats och känner inte igen uttalandet eller att någon skulle ha fått förtur i kön. Vi har till valkansliet inte heller fått någon förstahandsinformation om att någon förvisats, förhindrats röstning eller själv avvikit för att man känt någon form av obehag inför röstning.

När det gäller punkt två har vi inget att yttra då det inte är något som faller under kommunens ansvar eller uppdrag.

Valmyndigheten har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Beträffande det klaganden anfört om att ett parti använder personer i sin valkampanj utan tillstånd eller att personer på Sweden Rock lurats iväg att rösta saknas det förutsättningar för Valmyndigheten att utreda detta närmare.

Vad gäller det klaganden anfört om uttalande vid en röstningslokal i Sölvesborg är det genom utredningen inte klarlagt om det faktiskt har förekommit ett sådant uttalande från personen vid den aktuella röstningslokalen. Av yttrande från valnämnden i Sölvesborg framkommer att ingen av de som arbetade vid röstningslokalen har uppmärksammat detta. Valkansliet har inte heller fått någon information om att väljare som befunnit sig vid röstningslokalen skulle ha avstått från att rösta eller känt obehag.

På eller i anslutning till ett röstmottagningsställe får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val. Om någon i anslutning till ett röstmottagningsställe har uttalat att väljare som avser att rösta på ett visst parti får gå iväg och att andra väljare ska ha företräde kan det enligt Valmyndigheten ha varit fråga om en avvikelse från föreskriven ordning eller, beroende på omständigheterna, att någon har hindrat väljare från att rösta eller otillbörligen verkat vid valet på annat sätt.

Som framgår av känslighetsanalys (Valmyndighetens dnr VAL-293-2024) bedömer Valmyndigheten dock att det är orimligt att anta att det i så fall hade inverkat på valutgången.

BB har beretts möjlighet att yttra sig över Valmyndighetens och Valnämnden i Sölvesborgs kommuns yttranden. Hon har inte hörts av.

 

Överklagande om felaktigheter i samband med rösträkning (60-2024)

Isak Nygren har överklagat beslutet och yrkar på rättelse.

 

Isak Nygren har anfört i huvudsak följande. Han röstade på den svenska ambassaden i Lettland. Han är kandidat i valet, så han röstade på sig själv. Enligt röstkortet skulle hans röst hamna i valdistriktet Duveholm i Katrineholm. Hans röst saknas där. Han trodde det hade

hamnat i uppsamlingsdistriktet i Katrineholm, men den finns inte där heller. Han ser att alla valdistrikt i Södermanland fått rösterna fastställda. Hans röst saknas helt enkelt. Antingen är detta ett misstag eller ett direkt valfusk. Alla distrikt var inte färdigräknade och om det finns ett speciellt distrikt för utlandsröster kanske hans röst har hamnat där. Om inte vill han att hans överklagande prövas.

 

Valprövningsnämnden har begärt att Valmyndigheten ska yttra sig över överklagandet. Valmyndigheten har i sin tur begärt yttrande från Valnämnden i Katrineholms kommun och från Länsstyrelsen i Södermanlands län.

 

Valnämnden i Katrineholms kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Valkansliet i Katrineholms kommun har för valnämndens räkning gått igenom röstlängden för valdistriktet Duveholm och kan konstatera att Isak Nygren har markerats som förtidsröstande. Nygrens röst har således inkommit till Katrineholms kommun och prickats av i röstlängden.

Länsstyrelsen i Södermanlands län har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Länsstyrelsen i Södermanlands län har i efterhand granskat rösterna i valkassen gällande valdistriktet Duveholm, Katrineholm. Isak Nygrens röst finns i valkassen, omslag "Övriga anmälda partier". Isak Nygren har använt en blank valsedel där han har skrivit "Alternativ för Sverige" och "Isak Nygren". Länsstyrelsen har räknat rösten som en röst på partiet "Alternativ för Sverige".

[.]

Partiet "Alternativ för Sverige" har inte tagit något mandat i Europaparlamentsvalet 2024, vilket även det preliminära valresultatet förevisade. Mot bakgrund av det ovan anförda har det inte inneburit en avvikelse från föreskriven ordning att länsstyrelsen inte särredovisat den tillskrivna personrösten på Isak Nygren. Överklagandet ska därmed, enligt länsstyrelsens bedömning, avslås.

Isak Nygren har den 14 juni 2024 tagit liknande kontakt med Länsstyrelsen i Södermanlands län via mejl och länsstyrelsen har i mejlsvar den 17 juni 2024 lämnat ovan information till Isak Nygren samt hänvisat till Valprövningsnämndens avgöranden med dnr 198-2022 samt 225-2022.

Valmyndigheten har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Det finns inget uppsamlingsdistrikt för utlandsröster, utan utlandsröster räknas i det valdistrikt väljaren hör till enligt röstlängden. Valmyndigheten konstaterar att Isak Nygrens röst tagits emot på den svenska ambassaden i Lettland. Att den kommit till kommunen bekräftas av att Isak Nygren är avprickad i röstlängden och hos länsstyrelsen finns en röst som stämmer överens med hur Isak Nygren uppger att han röstat.

[.]

Länsstyrelsen har uppgett att rösten räknats som en röst på partiet men utan personröst, samt att länsstyrelsen inte behöver redovisa personröster för partier som inte tar mandat och att det därmed inte förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning.

Valmyndigheten bedömer att det är juridiskt möjligt att avstå från att redovisa röster på kandidater för partier som inte tar mandat.

Valmyndigheten har i manualen för rösträkningen nämnt att valledningen kan besluta om förenklad hantering av tillskrivna namn för ett parti med olåsta listor för ett parti som inte får mandat. Någon möjlighet till förenklad hantering för partier som anmält sina kandidater, det vill säga låst sin lista, nämns inte. Alternativ för Sverige hade anmält sina kandidater.

Även om det vare sig i vallagen eller valförordningen ställs krav på att länsstyrelsen i sitt protokoll ska redovisa personröster för partier som inte tar mandat får det därmed ses som en avvikelse från föreskriven ordning att inte redovisa personrösten på Isak Nygren.

Som framgår av känslighetsanalys (Valmyndighetens diarienummer VAL-293-2024) har det inte förekommit något fel i räkningen av partiröster och den personröst som inte har räknats påverkar inte mandatfördelningen. Avvikelsen har alltså inte inverkat på valutgången.

Valmyndigheten anser därmed att Valprövningsnämnden bör avslå överklagandet.

Valmyndigheten vill dock framhålla att Valmyndigheten bedömer att det är av stor vikt att valresultatet är helt transparent. En väljare bör kunna se att en avlagd personröst redovisas oavsett om den är lagd på ett stort eller litet parti och om partiet tar mandat eller inte. Valmyndigheten har för länsstyrelserna föreslagit en rutin för hur redovisningen kan ske av tillskrivna namn även för partier som inte anmält sina kandidater och inte tagit mandat och arbete bedrivs för att i kommande val redovisa samtliga personröster.

Isak Nygren har beretts möjlighet att yttra sig över Valmyndighetens, Länsstyrelsen i Sörmlands läns och Valnämnden i Katrineholms kommuns yttranden. Han har i yttrande anfört i huvudsak följande. Han vill tillägga att hans personröst ska räknas enligt 7 kap. 2 § fjärde stycket vallagen. Det är värt att påpeka att det vore väldigt inkonsekvent att inte räkna med hans röst, då Klaus Bernpaintner fått ett personkryss för samma parti i samma valdistrikt. Han har hört om liknande inkonsekventa saker i andra delar av Sverige under rösträkningen. Det vore bra om alla personkryss för registrerade kandidater för övriga partier granskas på nytt, för att se att allt verkligen har gått rätt till i alla andra fall i hela landet. I en demokrati är alla röster lika mycket värda oavsett politiska ståndpunkter, trots allt även om det enbart gäller personkryss i detta fall. Han vill egentligen bara ha en rättelse, då han vill undvika diskussioner om valfusk. Han har varit röstmottagare i tidigare val och har högt förtroende för demokratin i Sverige, så en rättelse kommer bara innebära att hans förtroende för det demokratiska systemet i Sverige förblir intakt.

 

Valmyndigheten och Länsstyrelsen i Stockholms län har avstått från att yttra sig över Isak Nygrens slutliga yttrande.

 

Överklagande om saknade valsedlar på röstmottagningsställe (61-2024)

Kristdemokraterna Haparanda har överklagat beslutet och har anfört i huvudsak följande. Vid vallokalen Karungi i Haparanda kommun saknades Kristdemokraternas valsedel. Detta i strid med de föreskrifter som centrala valmyndigheten angett till de lokala valnämnderna. Vid förfrågan till röstmottagningens ordförande blir svaret "det är partiernas ansvar att lägga ut valsedlar", vilket strider mot ovan nämnda föreskrifter och vallagen. Sannolikheten är stor, då det saknats valsedlar för Kristdemokraterna drygt tre timmar att väljare inte kunnat rösta på Kristdemokraterna varför partiet förlorat ett antal röster och därmed inte gett ett korrekt utfall för Kristdemokraterna i Haparanda kommun. I vallokalen hade man svarat till den röstande att denne kunde använda sig av en blank valsedel. Detta sa valfunktionärerna först när den röstande påpekade att Kristdemokraternas röstsedlar saknades. Röstande som kom efteråt informerades inte heller om denna möjlighet. Det fanns ett tomt fack mellan C och L, där Kristdemokraternas valsedlar borde ha varit. Den som plockat upp valsedlarna måste ha varit medveten om att Kristdemokraternas valsedlar saknades.

 

Partiet har bifogat ett foto över det valsedelsfack som saknade Kristdemokraternas valsedlar. Fotot togs kl. 11:11 på valdagen.

 

Valnämnden i Haparanda kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Klockan 11:18 2024-06-09 mottar ordförande för valnämnden i Haparanda ett samtal från kristdemokratisk partiföreträdare som uppger att det från klockan 11:12 samma dag inte funnits kristdemokratiska valsedlar i vallokalen i valdistriktet Karungi. Valnämnden reagerade på samtalet med att omedelbart leverera kristdemokratiska valsedlar till vallokalen i fråga. Valsedlarna mottogs av vallokalens ordförande cirka 11:45. Vid tillfället för avlämnandet konstaterades att kristdemokratiska partiföreträdare också överlämnat valsedlar till vallokalen i fråga.

I samband med upptäckten av de försvunna valsedlarna i valdistriktet Karungi kontaktades omgående samtliga valdistrikt i Haparanda för att säkerställa tillgången till sådana valsedlar som anges i kap. 8 2 & 3p Vallag (2005:837).

Valnämnden konstaterar att det innan tillfället för ovan beskrivet samtal inte rapporterats någon avvikelse från vallokalen i fråga. Vidare konstaterar valnämnden att valnämnden utbildat såväl vallokalsordföranden som röstmottagare i bland annat vilka valsedlar som enligt lag ska finnas i vallokalen vid varje givet tillfälle och rutiner i vallokalen. Valnämnden utrustade även vallokalerna med information i form av fotografi och handbok om vilka valsedlar som skickats till lokalerna och som därmed ska finnas tillgängliga, samt hur dessa ska placeras i valsedelsstället.

Valnämnden har sedan valet inte hunnit göra någon närmare intern uppföljning av händelsen, men kan konstatera att det under hela valdagen funnits blanka valsedlar tillgängligt för samtliga röstande i vallokalen i fråga. Valnämnden kan i skrivande stund inte yttra sig över huruvida kristdemokratiska valsedlar faktiskt inte funnits i lokalen annat än mellan tidpunkten för upptänkt, ca 11:12, till dess att valnämnden levererat nya valsedlar till lokalen, senast ca 11:45. Valnämnden har själv anmält händelsen till Valmyndigheten 2024-06-09, och även rapporterat avvikelsen till Länsstyrelsen i Norrbotten 2024-06-10.

Valnämnden kan i skrivande stund inte heller redogöra för vilken information vallokalens ordförande givit röstanden och/ eller partiföreträdare för Kristdemokraterna i samband med upptäckten. Valnämnden kan emellertid konstatera att det är valnämndens ansvar att tillse att valsedlar för partier som enligt kap. 8 2 & 3p VL som vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet finns tillgängliga i vallokal. Valnämnden kan inte heller redogöra för huruvida röstmottagare informerat om möjligheten att använda blanka valsedlar för att ange parti- och kandidatröster.

Sammantaget bedömer valnämnden att händelsen inneburit ingen eller ringa betydelse för valets utgång. Valnämnden i Haparanda Stad välkomnar såväl granskning som prövning av genomförandet av valet till Europaparlamentet 2024 men motsätter sig att Valprövningsnämnden dömer till fördel för Lars-Erik Wikberg, Kristdemokraterna.

Valmyndigheten har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Klaganden har anfört att det saknats valsedlar för Kristdemokraterna i en vallokal i Haparanda kommun. Om valsedlar saknas, stjäls eller göms är det en avvikelse från föreskriven ordning. Det är ostridigt att det under åtminstone en kortare period saknats valsedlar för Kristdemokraterna i den aktuella vallokalen. Valmyndigheten bedömer därför att det förekommit en avvikelse från föreskriven ordning. Som framgår av känslighetsanalys (Valmyndighetens diarienummer VAL-293-2024) är det dock inte rimligt att anta att avvikelsen inverkat på valutgången.

Kristdemokraterna Haparanda har beretts möjlighet att yttra sig över Valmyndighetens och Valnämnden i Haparanda kommuns yttranden. Partiet har inte hörts av.

 

Överklagande om felaktigheter i samband med rösträkning (62-2024)

Martin Olsson har överklagat beslutet och har anfört i huvudsak följande. Det finns ingen röst på honom redovisad för Folklistan. Han röstade på sig själv.

 

Valprövningsnämnden har begärt att Valmyndigheten ska yttra sig över överklagandet. Valmyndigheten har i sin tur begärt yttrande från Länsstyrelsen i Norrbottens län.

 

Länsstyrelsen i Norrbottens län har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Vid den slutliga rösträkningen efter EU-valet har länsstyrelsen tillämpat bestämmelserna i 13 § valförordningen (2005:874), så kallat förenklat förfarande. Länsstyrelsen har därmed inte redovisat personröster för tillskrivna namn för partier som inte har tagit mandat. Länsstyrelsen har dock redovisat personröster för de kandidater som funnits tryckta på namnvalsedlar för de partier som inte tagit mandat.

Länsstyrelsen konstaterar att det namn som överklagandet avser inte har funnits tryckt på någon namnvalsedel för partiet Folklistan. Den avlagda rösten har således enbart redovisats som en 90 000 röst på partiet i enlighet med bestämmelsen ovan.

Av Valprövningsnämndens avgöranden 198-2022 och 225-2022 framgår också att det inte utgör någon avvikelse från föreskriven ordning att inte redovisa personröster på partier som inte tar mandat.

Valmyndigheten har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Valmyndigheten bedömer att det är juridiskt möjligt att avstå från att redovisa röster på kandidater för partier som inte tar mandat. Då det är utrett att det finns en röst på Folklistan och Martin Olsson har någon avvikelse från föreskriven ordning inte förekommit.

Valmyndigheten bedömer emellertid att det är av stor vikt att valresultatet är helt transparent. En väljare bör kunna se att en avlagd personröst redovisas oavsett om den är lagd på ett stort eller litet parti och om partiet tar mandat eller inte.

Valmyndigheten har för länsstyrelserna föreslagit en rutin för hur redovisningen kan ske av tillskrivna namn. Omständigheterna har gjort att rutinen har kommit att presenteras nära inpå valet och den baseras till viss del på andra bedömningar än de som återfinns i tidigare publicerad handledning. I dialogen med länsstyrelserna har det framkommit att det som föreslås i rutinen inte var genomförbart vid EU-valet 2024.

Redovisningen av personröster på kandidater som företräder partier som inte anmält sina kandidater och som inte tagit mandat har därför kommit att innefatta vissa personröster men inte alla, dvs. enbart de avgivna på tryckta namnvalsedlar. För partier med anmälda kandidater har alla personröster redovisats oavsett om partiet tagit mandat eller inte.

Arbete bedrivs för att i kommande val redovisa samtliga personröster.

Sammanfattning

Att inte redovisa den aktuella personrösten är enligt Valmyndigheten inte en avvikelse från föreskriven ordning. Som framgår av känslighetsanalys (Valmyndighetens diarienummer VAL-293-2024) är det inte heller rimligt att det, om en avvikelse förelegat, skulle varit en sådan avvikelse som i så fall hade inverkat på valutgången.

Martin Olsson har beretts möjlighet att yttra sig över Valmyndighetens och Länsstyrelsen i Norrbottens läns yttranden. Han har inte hörts av.

 

Överklagande om demokratiunderskott (65-2024)

Sveriges Kommunistiska Parti - SKP har överklagat beslutet och yrkar att 2024 års val till EU-parlamentet ogiltigförklaras och att Valprövningsnämnden upphäver Valmyndighetens fastställande av valresultatet.

 

Partiet har anfört i huvudsak följande. Det svenska valsystemet lider av allvarliga demokratiska brister och rättssäkerheten är på många sätt svårt underminerad. Alla partier ställer inte upp på samma villkor och de stora systempartierna gynnas helt öppet medan de mindre partierna antingen stängs ute från den demokratiska processen eller får sitt deltagande försvårat. Partier som i ett val fått en procent av rösterna, får sina valsedlar både bekostade och distribuerade av staten i de två nästkommande valen. Partierna som inte klarar detta är hänvisade till att själva bekosta och distribuera valsedlar. I detta val behövde alla mindre partier själva distribuera valsedlar till omkring 7 000 förtidsröstnings- och vallokaler i hela landet. För de mindre partierna betyder det att mycket resurser måste fördelas till detta, vilket försvårar deras möjlighet att föra fram sin faktiska politik under valrörelsen. Samtidigt får de stora systempartierna miljoner och åter miljoner i partistöd, utöver hjälp med valsedlarna. För dessa frigörs istället resurser som går att lägga på annat. Systemet är med andra ord djupt odemokratiskt och det är utformat för att förhindra mindre partier att utmana de stora.

 

Utöver dessa övergripande problem med det svenska valsystemet stöter mindre partier på andra problem:

 

Eftersom mindre partier måste betala för sina valsedlar måste de hushålla med dessa. Detta leder till att väljare saboterar genom att gömma eller plocka bort valsedlar.

 

Röstmottagares bemötande av partiföreträdare varierar beroende på vilka partier dessa företräder. Det är vanligare att konflikter uppstår mellan röstmottagare och företrädare för mindre partier. Röstmottagares kontroll av om partiet är ett deltagande parti är tidsödande och kan leda till stress. Irritation kan uppstå bland väljare när företrädare för mindre partier, som ofta inte ges tillträde till lokalerna före öppnandet, måste ta sig förbi köer med väljare för att lämna valsedlar.

 

I vissa landsbygdskommuner agerar kassörer och kassörskor i butiker röstmottagare under sin arbetstid. Detta betyder att de sköter röstmottagningen samtidigt som de sköter kassan, vilket ökar risken för misstag från röstmottagarens sida, men likaså risken för sabotage.

 

I den förtidsröstningslokal i Falu kommun som tog emot störst antal röster låstes ställ med valsedlar inne över natten i ett rum som röstmottagarna inte hade tillgång till dagen efter. Medan de stora systempartiernas valsedlar med enkelhet kunde ersättas skapar sådana situationer uppenbara svårigheter för de mindre partierna.

 

I Eskilstuna angreps partiets representanter fysiskt av ordföranden för ett valdistrikt, som med fysiskt våld försökte ta ifrån partiets representanter deras valsedlar.

 

Röster på partiet som skrivits för hand har räknats bort trots att det i praktiken är väldigt svårt att skriva partiets namn på fel sätt.

 

Valprövningsnämnden har begärt att Valmyndigheten ska yttra sig över överklagandet. Valmyndigheten har i sin tur begärt yttranden från Valnämnden i Eskilstuna kommun och Valnämnden i Falu kommun.

 

Valnämnden i Eskilstuna kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Valnämnden i Eskilstuna har vid sitt sammanträde den 9 februari 2024 § 5 beslutat om tillhandahållande och ordning i valsedelsställen vid valet till Europaparlamentet 2024. Enligt beslutet framgår att partier som anmält deltagande i valet kan lämna valsedlar till röstmottagarna i vallokaler och röstningslokaler. Röstmottagarna ansvarar för ordningen i valsedelsställen och lägger ut valsedlarna enligt den ordning som valnämnden beslutat om i samma paragraf. Beslutet att valsedlar överlämnas till röstmottagarna för utplacering i valsedelsställen följer den rutin som förordas av Valmyndigheten. Beslutet har inför valet kommunicerats till partirepresentanter via kommunens hemsida.

Angående den situation som överklagandet beskriver har valnämndens kansli varit i kontakt med berörd röstmottagare. Incidenten har även rapporterats till Valmyndigheten 7 juni 2024 (ärendenummer: 1717777060064). Vid den aktuella händelsen i förtidsröstningslokalen var partiets representant i stånd att på egen hand placera partiets valsedlar i valsedelsstället. När röstmottagaren upptäckte vad som höll på att ske kom personen fram och tog bunten med valsedlar ur partirepresentantens hand. Röstmottagaren upplyste därefter partiets representant om den aktuella rutinen för utläggning av valsedlar. Efter att röstmottagaren kontrollerat att partiet hade anmält deltagande i valet placerades valsedlarna ut i valsedelsställen enligt den ordning som valnämnden i Eskilstuna beslutat. Valnämnden i Eskilstuna gör bedömningen att situationen inte kan antas ha inverkat på valresultatet.

Valnämnden i Falu kommun har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Lördagen den 1 juni hade Falu kommun Stadsbiblioteket öppet för förtidsröstning klockan 10.00 - 14.00. På morgonen innan lokalen öppnades upptäcktes att de valsedelställ som varit undanställda över natten av misstag hade ställts in i ett förråd som blivit låst dit bara städpersonalen hade nyckel. Valkansliets personal fanns på plats tillsammans med röstmottagare på morgonen när situationen uppdagades. För att kunna öppna lokalen så snabbt som möjligt hämtades nya valsedelställ och valsedlar. Eftersom valsedlarna för SKP var inlämnade direkt till röstningslokalen fanns inga extra valsedlar för SKP på Valkansliet. För att se till att valsedelställen innehöll de partier som var inlämnade hämtades ytterligare valsedlar från en intilliggande förtidsröstningslokal, Kristinegården.

Falu kommun mottog ett mejl från SKP den 2 juni kl. 21.27 [.] i vilket SKP framför att de lämnat in valsedlar till röstningslokalen, Stadsbiblioteket, den första dagen av förtidsröstningen. Vidare framgår att representanten från SKP hänvisades att prata med en av röstmottagarna som var ute bland ställningarna för valsedlar, för att man skulle kunna kolla om SKP:s valsedlar fanns i valsedelställen. Röstmottagaren informerade om att det hade blivit problem med valsedelställen under morgonen den 1 juni och att man inte kommit åt dem, utan hade fått hämta valsedlar från Kristinegården. Det framgår att representanten från SKP kontrollerade ställningen närmast och där fanns inte några valsedlar för SKP. Utifrån det som röstmottagaren hade berättat utgick representanten från att SKP:s valsedlar inte heller fanns i de tre andra ställningarna och lämnade över valsedlar till röstmottagaren. Slutligen framgår att representanten från SKP strax innan hade varit inne på en annan förtidsröstningslokal, Kristinegården som också hade öppet den 1 juni, där SKP:s valsedlar fanns, om än i en ganska begränsad mängd.

Av mejlet från SKP den 2 juni framgår att de gjorde en kontroll kring lunchtid och att representanten från SKP överlämnade nya valsedlar till röstningslokalen.

Kommunen bedömer det olyckligt att valsedlarna i den aktuella röstningslokalen varit inlåsta och att alla de partier som lämnat in sina valsedlar inte funnits representerade från att lokalen öppnades. Bristen åtgärdades dock efter ett par timmar vilket innebär att tiden som det uppskattningsvis handlar om, dvs. då SKP:s valsedlar inte fanns i valsedelställen, är ca två timmar. Det ska i sammanhanget understrykas att en väljare i den aktuella röstningslokalen aldrig har nekats eller inte getts möjlighet att röst på SKP eftersom en väljare alltid kan använda en blank valsedel och skriva partiets namn. Valkansliets personal försökte dessutom från det att situationen med det låsta utrymmet uppdagades få rummet upplåst vilket sedermera inte blev aktuellt eftersom SKP själva lämnade över nya valsedlar vid lunchtid.

Valmyndigheten har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Klaganden har anfört att det svenska valsystemet lider av allvarliga demokratiska brister, att alla partier inte deltar på samma villkor och att små partier är missgynnade. Dessa påståenden är allmänt hållna och innebär inte att det har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning.

Härutöver har klaganden anfört att partiets representanter angreps av ordföranden för ett valdistrikt, som med fysiskt våld försökte ta ifrån partiets representanter deras valsedlar. Att döma av det som framkommit i ärendet tyder mycket på att det snarare varit fråga om ett missförstånd om vem som har att lägga ut valsedlar i valsedelställen. Inte heller i detta avseende kan det anses vara utrett att det har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning.

Vidare har klaganden anfört att handskrivna röster på partiet inte tillgodoräknats detsamma. Valmyndigheten finner att detta påstående är alltför allmänt hållet för att kunna läggas till grund för någon vidare utredning kring om det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning därvidlag.

Slutligen har klaganden anfört att det saknats valsedlar för SKP i en förtidsröstningslokal i Falu kommun. Om valsedlar saknas, stjäls eller göms är det en avvikelse från föreskriven ordning. Falu kommun har vidgått att det under uppskattningsvis två timmar saknats valsedlar för SKP i den aktuella förtidsröstningslokalen. Valmyndigheten bedömer att det därmed får sägas ha förekommit en avvikelse från föreskriven ordning då väljarna i den aktuella förtidsröstningslokalen under åtminstone en kortare tidsperiod inte gavs tillgång till de valsedlar som partiet lämnat in. Även under denna period har det dock varit möjligt för väljare att rösta på SKP genom att skriva till partiets namn på blanka valsedlar.

Som framgår av känslighetsanalys (Valmyndighetens diarienummer VAL-293-2024) bedömer Valmyndigheten dock att det inte är rimligt att anta att avvikelsen inverkat på valutgången.

Sveriges Kommunistiska Parti - SKP har beretts möjlighet att yttra sig över Valmyndighetens och Valnämnderna i Eskilstuna kommuns respektive Falu kommuns yttranden. Partiet har meddelat att det inte har något ytterligare att tillägga.

 

Överklagande om valets genomförande m.m. (66-2024)

Peter Enskog Sokolowski har i två separata överklaganden överklagat beslutet och har i detta det första överklagandet (66-2024) yrkat på att det svenska EU-valet ska ogiltigförklaras.

 

Peter Enskog Sokolowski har detta ärende i huvudsak anfört följande. Han inspekterade 14 vallokaler (vid förtidsröstningen och på valdagen). Bland annat inspekterade han Näsby Park, fyra lokaler i Täby, Mörby, Spånga, Solna och fyra lokaler i Järfälla. Ingenstans fanns det en synlig förteckning över alla de 121 partier som deltog i valet. På ett ställe fick han höra att de inte hade någon aning om att fler partier än de 15 som hade tryckta valsedlar deltar i valet. Ett flertal lokaler hade en lista över alla partier som deltar i valet men i en pärm osynlig för röstande. På något ställe hänvisade man till webbsida. Det "bästa" det var en A4-lista som låg på bordet där man skulle avlägga sin röst.


Han var med på Valfestivalen vid Spånga IP. Representanter för åtta av de partier som redan sitter i EU-parlamentet hade sina presentationer. Ingen nämnde något om alla de andra över hundra partier som deltar i valet och ingenstans fanns någon information om det. Varken Public Service (SVT) eller TV4 informerade om alla partier som deltar i valet, med undantag för Folklistan som man nämnde i SVT.


Det svenska valsystemet har alltså med hjälp av massmedia mörkat hela EU valet i syfte att konservera status quo inom det politiska etablissemanget. Senaste tolkning av Lissabon-fördraget ställer EU-lag över nationella lagar. EU:s valregler gjorde det motsatta och varje EU-land tillämpade sina egna vallagar och det fanns oändligt antal varianter. Det fanns t.ex. fem olika trösklar, tre olika åldersgränser, etc., etc. (EPRS ATA (2023)754620 EN-1).
Hela EU-valet borde ogiltigförklaras.

 

Valprövningsnämnden har begärt att Valmyndigheten ska yttra sig över överklagandet.

 

Valmyndigheten har anfört i huvudsak följande.

Valmyndigheten noterar att Valakten inte innehåller några bestämmelser om hur deltagande partier ska presenteras. Det är därmed nationella bestämmelser som styr.

I vallagen finns bestämmelser om att valsedlar ska presenteras på ett likformigt sätt. JO har konstaterat att det ur objektivitetssynpunkt är angeläget att någon åtskillnad inte görs mellan partier vid utläggning av valsedlar. Valmyndigheten har också i ett vägledande ställningstagande förtydligat hur Valmyndigheten tolkar kravet på likformighet.

Vad gäller exponering för de partier som inte beställt några valsedlar finns inga bestämmelser i vallagen. Av förarbeten framgår att tidsfristen för att ge in samtycke gör det möjligt att distribuera informationen till vallokalerna så att den finns tillgänglig på valdagen.

Information om samtliga deltagande partier finns på Valmyndighetens webbplats. Partierna presenteras på ett likformigt sätt och är listade i bokstavsordning. Väljaren kan gå vidare och se vilka kandidater som samtyckt till att kandidera för partiet. Väljarna kan också se hur de namnvalsedlar som är beställda för valet ser ut.

Valmyndigheten tipsar i Handbok för kommuner för EU-valet om att listan över partier som anmält deltagande bör finnas utskriven på varje röstmottagningsställe. Använder kommunen avskärmningar för valsedelställ i kartong kan listan sättas upp på insidan. Där kan då både väljare och röstmottagare se vilka partier som man kan rösta på och som kan få sina valsedlar utlagda.

I övriga manualer och handledningar för kommunerna pekar Valmyndigheten på att väljare som vill veta vilka partier och vilka kandidater som ställer upp i valet kan hitta dessa uppgifter på Valmyndighetens webbplats.

Valmyndigheten anser det inte är någon avvikelse från föreskriven ordning att det inte funnits listor på deltagande partier på de röstmottagningsställen som den klagande besökt. Valmyndigheten ser det dock som önskvärt att röstmottagarna hjälper de väljare som efterfrågar vilka partier som ställer upp i valet, oavsett om det är en utskriven lista eller hjälp att hitta uppgifterna på webbplatsen. Valmyndigheten anser inte heller att avsaknaden av utskrivna listor hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller inneburit ett otillbörligt verkande vid valet på något annat sätt.

Detsamma gäller vilka partier som deltagit på en valfestival eller i massmedia.

Även om Valprövningsnämnden skulle bedöma att avsaknaden av utskrivna listor inneburit en avvikelse framgår av känslighetsanalys (Valmyndighetens diarienummer VAL-293-2024) att det inte är rimligt att anta att avsaknaden av utskrivna listor inverkat på valutgången.

Valmyndigheten anser därmed att Valprövningsnämnden bör avslå överklagandet.

 

Peter Enskog Sokolowski har beretts möjlighet att yttra sig över Valmyndighetens yttrande detta ärende. Han har inte hörts av.

 

Överklagande om felaktigheter i samband med rösträkning (68-2024)

Peter Enskog Sokolowski har i två separata överklaganden överklagat beslutet och har i detta det andra överklagandet (68-2024) yrkat att hans personkryss ska redovisas.

 

Peter Enskog Sokolowski har detta ärende i huvudsak anfört följande. Hans namn finns inte med i presentationen av det slutliga valresultatet för valet till Europaparlamentet 2024. Han kandiderade för Folklistan och röstade på sig själv i en vallokal i Täby kommun.

 

Valprövningsnämnden har begärt att Valmyndigheten ska yttra sig över överklagandet. Valmyndigheten har i sin tur begärt yttrande från Länsstyrelsen i Stockholms län.

 

Länsstyrelsen i Stockholms län har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Länsstyrelsen i Stockholms län (Länsstyrelsen) har undersökt röstlängden för valdistrikt Täby 44 Näsbypark Västra och konstaterat att väljaren tillika den som klagar på valresultatet finns i röstlängden för distriktet.

Länsstyrelsen har därefter tagit fram omslaget för Övriga anmälda partier och räknat antalet röster på Folklistan. Dessa är tre (3) till antalet vilket stämmer med angivet resultat på val.se. Av dessa tre röster är två personkryss på Jan Emanuel och en röst är en röst bestående av partinamnet Folklistan och namnet Enskog Sokolowski Peter. Såväl partinamnet som personnamnet är troligen gjort med en stämpel.

Länsstyrelsen har bedömt namnet så som tillskrivet och har inte skapat någon ny lista för att bokföra namnet på då partiet inte har tagit mandat och har så kallat olåsta listor. Rösten har alltså bokförts som en röst på partiet. Stöd för detta förfarande finns i 13 § valförordningen där det uttryckligen sägs vad Länsstyrelsen ska anteckna i protokollet vid slutlig rösträkning (listor som förekommit med kandidater för partier som har fått mandat).

Länsstyrelsen har bifogat bild på valsedlarna.

 

Valmyndigheten har yttrat sig och anfört i huvudsak följande.

Valmyndigheten bedömer att det är juridiskt möjligt att avstå från att redovisa röster på kandidater för partier som inte tar mandat. Då det är utrett att det finns röster på det aktuella partiet och en personröst avlagd på klaganden har någon avvikelse från föreskriven ordning inte förekommit.

Valmyndigheten bedömer emellertid att det är av stor vikt att valresultatet är helt transparent. En väljare bör kunna se att en avlagd personröst redovisas oavsett om den är lagd på ett stort eller litet parti och om partiet tar mandat eller inte.

Valmyndigheten har för länsstyrelserna föreslagit en rutin för hur redovisningen kan ske av tillskrivna namn. Omständigheterna har gjort att rutinen har kommit att presenteras nära inpå valet och den baseras till viss del på andra bedömningar än de som återfinns i tidigare publicerad handledning. I dialogen med länsstyrelserna har det framkommit att det som föreslås i rutinen inte var genomförbart vid EU-valet 2024. Redovisningen av personröster på kandidater som företräder partier som inte anmält sina kandidater och som inte tagit mandat har därför kommit att innefatta vissa personröster men inte alla, dvs. enbart de avgivna på tryckta namnvalsedlar. För partier med anmälda kandidater har alla personröster redovisats oavsett om partiet tagit mandat eller inte.

Arbete bedrivs för att i kommande val redovisa samtliga personröster.

Sammanfattning

Att inte redovisa de aktuella personrösterna är enligt Valmyndigheten inte en avvikelse från föreskriven ordning. Som framgår av känslighetsanalys (Valmyndighetens diarienummer VAL-293-2024) är det inte heller rimligt att det, om en avvikelse förelegat, skulle varit en sådan avvikelse som i så fall hade inverkat på valutgången.

Peter Enskog Sokolowski har beretts möjlighet att yttra sig över Valmyndighetens och Länsstyrelsen i Stockholms läns yttranden. Han har i slutligt yttrande i huvudsak anfört följande. Massmedia och myndigheter har otaliga gånger uppmanat medborgare att rösta under parollen "varje röst räknas" före valen. Varje giltig röst ska redovisas med namn i ett demokratiskt val. Myndigheternas yttranden i form av sex sidor kanslisvenska där man försöker bortförklara en ej redovisad röst med namn är ett flagrant övertramp av principerna för demokratiska val. Han accepterar inte att man mörkar hans röst och han kräver att den ska redovisas med namn.

 

Valmyndighetens yttrande med känslighetsanalys

Valprövningsnämnden har i föreläggande begärt en känslighetsanalys från Valmyndigheten med anledning av överklaganden av resultatet i valet till Europaparlamentet 2024. Eftersom hela Sverige är en valkrets vid val till Europaparlamentet ska känslighetsanalysen avse den sammantagna påverkan av alla inkomna överklaganden. Nedan följer ett utdrag.

 

Av Valmyndighetens känslighetsanalys för valet till Europaparlamentet 2024 framgår bl.a. följande.

Förutsättningar, mandatfördelning mellan partier

Frågan är om omständigheterna i de åtta överklagandena kunnat påverka valet till Europaparlamentet, det vill säga mandatfördelningen mellan partier eller vilka kandidater som utsetts till ledamöter och ersättare.

Mandatfördelningen mellan partierna i det fastställda valresultatet är mycket stabil. Samtliga partier behöver minst 46 213 ytterligare röster för att ta mandat från Centerpartiet som fick det 21:a och sista mandatet. Närmast att förlora ett mandat är Liberalerna (tidigare Folkpartiet) som klarade fyraprocentsspärren med 15 755 röster.

Även avseende vilka kandidater som utsetts till ledamöter och ersättare är resultatet stabilt. De minsta marginalerna är Sverigedemokraternas Maria Rosander som saknar 487 personröster för att klara femprocentspärren och få ett av Sverigedemokraternas mandat, samt mandatet för Liberalerna (tidigare Folkpartiet) som tilldelades Karin Karlsbro med en marginal på 1 640 personröster till Anna Maria Corazza Bildt.

[.]

Slutsats: Totalt sett är det en avvikelse på högst ett fåtal röster förutom VPN 55-2024 (och VPN 66-2024 om det anses vara en avvikelse) där det är svårt att uttala sig om den hur många röster som potentiellt kan ha påverkats. Sammanfattningsvis bedömer Valmyndigheten att det är orimligt att dessa omständigheter inverkat på valresultatet i form av mandatfördelning mellan partier där det är en marginal på minst 15 755 röster för att ett parti ska förlora eller få ytterligare mandat.

Valprövningsnämndens bedömning av överklagandena

Omfattningen av Valprövningsnämndens prövning

Valprövningsnämnden ska upphäva ett val i den omfattning som det behövs och besluta om omval i den berörda valkretsen om det vid förberedande och genomförande av valet som en myndighet svarar för har förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning, eller om någon har hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt.

 

Om rättelse kan åstadkommas genom förnyad sammanräkning eller någon annan sådan mindre ingripande åtgärd, ska nämnden i stället uppdra åt beslutsmyndigheten att vidta en sådan rättelse.

 

Rättelse enligt det nu sagda ska ske bara om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången. (Se 15 kap. 13 § vallagen, 2005:837.)

 

Mottagande av valkuvert och avprickning i röstlängd

Innan valkuvert tas emot ska röstmottagarna bl.a. kontrollera att väljaren enligt röstlängden har rösträtt i valet och inte redan har röstat. Om det inte finns några hinder mot att ta emot valkuvert ska röstmottagarna, i väljarens eller budets närvaro, lägga kuverten i valurnan för de val valsedlarna gäller och markera detta i röstlängden. I röstlängden ska det anges hur väljarens eller budets identitet har kontrollerats. (Se 9 kap. 6 och 7 §§ vallagen.)

 

Om röstmottagarna har vägrat att ta emot valkuvert ska detta och anledningen till nekandet antecknas i protokollet (se 9 § 2 valförordningen, 2005:874).

 

Politisk propaganda och värdeneutrala röstmottagningsställen

På ett röstmottagningsställe eller i ett utrymme intill detta får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val (se 8 kap. 3 § vallagen).

 

Av förarbetena till bestämmelsen framgår att förbudet mot politisk propaganda har sina rötter i äldre lagstiftning. Syftet med regleringen är att väljaren ska vara ostörd och skyddad från varje form av påverkan under själva valhandlingen och bestämmelsen utgör ett led i att trygga genomförandet av fria och hemliga val. Vidare uttalas i förarbetena att det knappast är möjligt eller lämpligt att i vallagen närmare precisera hur stort utrymme som omfattas av förbudet mot propaganda. En bedömning måste göras i det enskilda fallet. (Se prop. 2021/22:52, s. 37 f.)

 

Röstmottagarna ansvarar för ordningen på röstmottagningsstället (se 8 kap. 4 § vallagen).

 

Registrering och redovisning av särskilda personröster

Om en väljare skriver till en kandidat på en blank valsedel eller en partivalsedel för ett parti som har anmält sina kandidater ska väljaren anses ha lämnat en personröst för den kandidaten (se 7 kap. 2 § fjärde stycket vallagen).

 

Länsstyrelsen ska vid den slutliga rösträkningen pröva om valsedlarna är giltiga och om något namn på en valsedel ska anses vara obefintligt samt meddela de beslut som denna prövning kan föranleda (se 13 kap. 2 § vallagen).

 

När den slutliga rösträkningen för valet till Europaparlamentet har avslutats ska länsstyrelsen underrätta Valmyndigheten om resultatet av rösträkningen (se 13 kap. 9 § vallagen).

 

Valmyndigheten ska på grundval av resultatet av den slutliga rösträkningen fördela mandaten i Europaparlamentet samt fastställa vilka kandidater som har valts till ledamöter och ersättare (se 14 kap. 1 § vallagen).

 

Vid sin slutliga rösträkning ska länsstyrelsen enligt 13 § valförordningen i protokollet anteckna

1.      antalet godkända valsedlar för varje partibeteckning och lista som har fått mandat samt antalet godkända personröster och fördelningen av dessa,

2.      antalet godkända valsedlar för övriga partibeteckningar,

3.      antalet ogiltiga valsedlar,

4.      antalet valsedlar som är ogiltiga därför att de saknar partibeteckning, och

5.      antalet valsedlar som är ogiltiga därför att de har en partibeteckning för ett parti som inte anmält sitt deltagande i valet.

 


 

Saknade valsedlar i vallokal

I anslutning till ett röstmottagningsställe ska det ordnas en lämplig avskärmad plats där valsedlar kan läggas ut och där väljarna var för sig kan ta sina valsedlar utan insyn. Om en sådan plats inte kan anordnas i anslutning till röstmottagningsstället får den i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats ska väljarna ha tillgång till dels valsedlar med enbart valbeteckning, dels valsedlar med parti- och valbeteckning för val till Europaparlamentet för varje parti som vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet eller valsedlar med parti- och valbeteckning samt uppgifter om kandidater om ett sådant parti deltar med endast en valsedel.

 

De partier som deltar i valen ska också kunna ge väljarna tillgång till sina valsedlar. Det är dock valnämnden som lägger ut valsedlarna på den avskärmade platsen. Valsedlarna ska presenteras på ett likformigt sätt. (Se 8 kap. 2 § vallagen.)

 

Röstmottagarna ansvarar för ordningen på röstmottagningsstället (se 8 kap. 4 § vallagen). I detta ansvar ingår att hålla ordning bland valsedlarna och kontrollera att valsedlarna finns utlagda under hela röstmottagningen (prop. 2021/22:52 s. 16).

 

Redovisning av vilka partier som anmält deltagande i valet

I EU:s akt om allmänna direkta val av ledamöter i Europaparlamentet ("Valrättsakten") slås i artikel 8 fast att om inte annat följer av bestämmelserna i Valrättsakten ska valförfarandet i varje medlemsstat genomföras enligt de nationella bestämmelserna.

 

Ett parti som vill delta i ett val ska skriftligen anmäla detta till Valmyndigheten (se 2 kap. 14 § vallagen).

 

Det bedöms vara en grundläggande princip för demokratiska val att väljarna ges möjlighet att rösta i enlighet med ett rationellt grundat beslut i de frågor som valet gäller. För att det ska vara möjligt är det av stor betydelse att det klarläggs vilka partier och kandidater som ställer upp i valet. Det är primärt partiernas ansvar att tillgodose väljarnas behov av tydlighet i fråga om vilka partier som ställer upp i val och vilka kandidater som kan väljas. (Se bl.a. prop. 2013/14:48 s. 57 ff.)

 

Bedömning

Felaktig avprickning i röstlängd (54-2024)

Det framgår av utredningen i ärendet att AA har förvägrats att rösta i valet på grund av att han redan har varit avprickad i röstlängden. Valnämnden har uppgett att felet berodde på otydlig kommunikation mellan röstmottagarna vid tidpunkten. Det får alltså anses utrett att AA felaktigt har avprickats i röstlängden.

 

Felaktig avprickning är en avvikelse från föreskriven ordning och det är givetvis beklagligt för AA att han därigenom berövats sin rätt att rösta.

 

Även om det är uppenbart att en avvikelse från föreskriven ordning har skett måste avvikelsen med fog kunna antas påverka valets utgång för att Valprövningsnämnden ska kunna bifalla ett överlagande.

 

Av Valmyndighetens känslighetsanalys framgår att den felaktiga avprickningen av AA inte kan antas ha inverkat på valutgången avseende valet till Europaparlamentet, vare sig i det enskilda fallet eller vid en sammantagen bedömning av alla överklaganden. AAs överklagande ska därför avslås.

 

Valprövningsnämnden vill i detta sammanhang fästa uppmärksamheten på vikten av tydliga rutiner och noggrannhet vid avprickning i röstlängden.​

 

Felaktigheter i samband med röstmottagning (55-2024)

BB har klagat på en partiföreträdares agerande i anslutning till en vallokal i Sölvesborg. Av yttrande från valnämnden i Sölvesborg framkommer att ingen av de som arbetade vid röstningslokalen har uppmärksammat händelsen. Valkansliet har inte heller fått någon information om att väljare som befunnit sig vid röstningslokalen skulle ha avstått från att rösta eller känt obehag. Uppgift står alltså mot uppgift.

 

Valprövningsnämnden anser att utredningen inte ger något klart stöd för att det förekommit ett sådant agerande vid den aktuella vallokalen.

 

I den del av BBs överklagande som rör att ett parti använt personer i sina kampanjer utan personernas samtycke har inte vare sig valnämnden eller Valmyndigheten yttrat sig i sak. Av vad som framkommit i ärendet i övrigt kan dock inte slutsatsen dras att en avvikelse från föreskriven ordning skett.

 

Sammanfattningsvis konstaterar Valprövningsnämnden att utredningen inte entydigt ger stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning eller att det förekommit någon otillbörlig verkan vid valet. BBs överklagande ska därför avslås.

 

Felaktigheter i samband med rösträkning (60-2024)

Isak Nygren har yrkat att valresultatet ska rättas på så sätt att hans personröst redovisas. Han har uppgett att han personröstat på sig själv och att hans röst inte finns redovisad.

 

Utredningen visar att den röst där Isak Nygren personröstat på sig själv har prickats av i röstlängden i hans vallokal och nått den slutliga rösträkningen hos länsstyrelsen, men att den inte redovisats.

 

Personröster behöver inte redovisas för de partier som inte tar mandat vid valet, detta gäller även om de anmält alla sina kandidater. Det parti som Isak Nygren kandiderat för tog inget mandat i valet till Europaparlamentet 2024. Mot denna bakgrund har det inte inneburit någon avvikelse från föreskriven ordning att den aktuella personrösten inte redovisats.

 

Valprövningsnämnden kan endast förordna om rättelse i de fall där det skett en avvikelse från föreskriven ordning eller om någon har hindrat röstningen, förvanskat lämnade röster eller otillbörligen verkat vid valet på något annat sätt. Något sådant har inte skett. Överklagandet ska därför avslås.

 

Isak Nygren har vidare påpekat att andra kandidater för partiet har fått sina personröster redovisade. Valprövningsnämnden kan konstatera att Länsstyrelsen i Södermanlands län redovisat 307 personröster för det aktuella partiet i länet, bl.a. en för Isak Nygren i ett annat valdistrikt än det där han avgett sin röst.

 

Vad gäller redovisning av personröster för partier som inte tar mandat vill Valprövningsnämnden i sammanhanget påtala vikten av att valmyndigheterna, i det fall de väljer att redovisa personröster utöver vallagens krav, gör detta på ett enhetligt och transparent sätt där samtliga partier och kandidater behandlas lika.

 

Saknade valsedlar på röstmottagningsställe (61-2024)

Kristdemokraterna Haparanda har anfört att partiets namnvalsedlar saknats i en vallokal under en del av valdagen. Valnämnden i Haparanda kommun har vidgått att så var fallet. Det är alltså ostridigt att Kristdemokraternas namnvalsedlar under åtminstone en del av valdagens förmiddag har saknats i valsedelsstället i vallokalen i valdistriktet Karungi i Haparanda. Detta utgör enligt Valprövningsnämnden en avvikelse från föreskriven ordning. Rättelse ska dock bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

 

I ärendet har annat inte framkommit än att väljarna under den tid som namnvalsedlarna saknats har haft tillgång till blanka valsedlar och att de därmed haft möjlighet att skriva till parti och kandidat. Med hänsyn härtill och med beaktande av vad Valmyndigheten anfört om mandatfördelningen i valet till Europaparlamentet bedömer Valprövningsnämnden det som osannolikt att avsaknaden av namnvalsedlar i den aktuella vallokalen kan ha påverkat röstningen i en omfattning som med fog kan antas ha inverkat på valutgången, vare sig i det enskilda fallet eller vid en sammantagen bedömning av alla överklaganden. Kristdemokraterna Haparandas överklagande ska därför avslås.

 

Felaktigheter i samband med rösträkning (62-2024)

Martin Olsson har enligt egen utsago avgett en personröst på sig själv. Av Valmyndighetens valpresentation framgår att denna röst inte redovisats.

 

Personröster behöver dock inte redovisas för de partier som inte tar mandat vid valet. Det parti som Martin Olsson kandiderat för tog inget mandat i valet till Europaparlamentet 2024. Mot denna bakgrund har det inte inneburit någon avvikelse från föreskriven ordning att länsstyrelsen inte redovisat den aktuella personrösten. Överklagandet ska därför avslås.

 

Vad gäller redovisning av personröster för partier som inte tar mandat konstaterar Valprövningsnämnden att Länsstyrelsen i Norrbottens län valt att redovisa vissa sådana personröster, nämligen personröster för de kandidater som funnits tryckta på namnvalsedlar för de partier som inte tagit mandat.

 

Valprövningsnämnden vill i sammanhanget påtala vikten av att valmyndigheterna, i det fall de väljer att redovisa personröster utöver vallagens krav, gör detta på ett enhetligt och transparent sätt där samtliga partier och kandidater behandlas lika.

 

Demokratiunderskott (65-2024)

Sveriges Kommunistiska Parti - SKP har i sitt överklagande dels klagat på det svenska valsystemet i stort, såsom demokratiska brister, att alla partier inte deltar på samma villkor och att små partier är missgynnade, och dels på specifika händelser under valperioden.

 

Del av partiets överklagande avser kritik mot det svenska valsystemets utformning. Det kan i den delen konstateras att det inte kan ses som en avvikelse i vallagens mening att valadministrationen tillämpar de bestämmelser den har att följa.

 

Utöver de generella klagomålen på valsystemet har partiet anfört att partiets representanter angreps av ordföranden för ett valdistrikt, som med fysiskt våld försökte ta ifrån partiets representanter deras valsedlar. Här kan konstateras att röstmottagarna ansvarar för ordningen vid röstmottagningsstället. I detta ansvar ingår, enligt Valprövningsnämnden, att hålla ordning bland valsedlarna och kontrollera att valsedlarna finns utlagda under hela röstmottagningen. Av vad som framkommit i ärendet framstår det enligt Valprövningsnämndens bedömning som en situation där röstmottagarna agerat inom ramen för det ansvar de har för att dels upprätthålla ordningen i vallokalen, dels sköta utläggningen av samtliga valsedlar.

 

Vidare har partiet anfört att handskrivna röster på partiet inte tillgodoräknats partiet.

Det som framkommit av utredningen ger dock inte stöd för att något sådant förekommit.

 

Valprövningsnämnden finner att vad Sveriges Kommunistiska Parti anfört i dessa delar inte innebär att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning eller att någon verkat otillbörligt vid valet. Överklagandet ska därför i dessa delar avslås

 

Slutligen har partiet även anfört att det saknats valsedlar för partiet i en förtidsröstningslokal i Falu kommun. Falu kommun har vidgått att det under uppskattningsvis två timmar saknats valsedlar för partiet i den aktuella förtidsröstningslokalen. Det är alltså ostridigt att partiets valsedlar under åtminstone två timmar den 1 juni 2024 saknats i valsedelsstället i förtidsröstningslokalen i Stadsbiblioteket. Detta utgör enligt Valprövningsnämnden en avvikelse från föreskriven ordning. Rättelse ska dock bara ske om det med fog kan antas att vad som förekommit har inverkat på valutgången.

 

I ärendet har annat inte framkommit än att väljarna under den tid som namnvalsedlarna saknats har haft tillgång till blanka valsedlar och det har inte heller framkommit att någon väljare nekats att rösta på partiet under den aktuella tiden. Med hänsyn härtill och med beaktande av vad Valmyndigheten anfört om mandatfördelningen i valet till Europaparlamentet bedömer Valprövningsnämnden det som osannolikt att avsaknaden av partiets valsedlar i den aktuella vallokalen kan ha påverkat röstningen i en omfattning som med fog kan antas ha inverkat på valutgången, vare sig i det enskilda fallet eller vid en sammantagen bedömning av alla överklaganden. Sveriges Kommunistiska Partis överklagande ska därför avslås även i denna del.

 

Felaktigheter i samband med valets genomförande m.m. (66-2024)

Peter Enskog Sokolowski har i detta hans första av två överklaganden i huvudsak klagat på att det saknats information vid röstmottagningsställen om vilka partier som är anmälda som deltagande i valet till Europaparlamentet 2024.

 

Såsom Valmyndigheten redogjort för saknas det i Valrättsakten bestämmelser om offentliggörande av deltagande partier som inte beställt valsedlar, detsamma gäller den svenska vallagstiftningen. Inom den svenska valrätten anses att det primärt är partiernas ansvar att tillgodose väljarnas behov av tydlighet i fråga om vilka partier som ställer upp i val och vilka kandidater som kan väljas.

 

Sammanfattningsvis konstaterar Valprövningsnämnden att det i ärendet inte framkommit något som ger stöd för att det förekommit någon avvikelse från föreskriven ordning. Detsamma gäller frågan huruvida någon verkat otillbörligen vid valen. Peter Enskog Sokolowskis överklagande ska därför avslås.

 

Vad gäller information om anmälda partier vid ett val anser dock Valprövningsnämnden att det är en grundläggande princip för demokratiska val att väljarna ges möjlighet att rösta i enlighet med ett rationellt grundat beslut i de frågor som valet gäller. För att det ska vara möjligt är det av stor betydelse att det klarläggs vilka partier som ställer upp i valet. Detta kan exempelvis, utöver redan befintlig publicering på Valmyndighetens webbsida, ske på det sätt Valmyndigheten redan vägleder, nämligen genom att listor anslås på alla röstmottagningsställen.

 

Felaktigheter i samband med rösträkning (68-2022)

Peter Enskog Sokolowski har i detta hans andra av två överklaganden uppgett att den personröst han lagt på sig själv inte finns redovisad i valresultatet.

 

Personröster behöver dock inte redovisas för de partier som inte tar mandat i valet. Det parti som Peter Enskog Sokolowskis kandiderat för tog inget mandat i valet till Europaparlamentet 2024. Mot denna bakgrund har det inte inneburit någon avvikelse från föreskriven ordning att länsstyrelsen inte redovisat den aktuella personrösten. Överklagandet ska därför avslås.

 

Vad gäller redovisning av personröster för partier som inte tar mandat konstaterar Valprövningsnämnden att Länsstyrelsen i Stockholms län valt att redovisa endast vissa sådana personröster, nämligen personröster för de kandidater som funnits tryckta på namnvalsedlar för de partier som inte tagit mandat.

 

Valprövningsnämnden vill i sammanhanget påtala vikten av att valmyndigheterna, i det fall de väljer att redovisa personröster utöver vallagens krav, gör detta på ett enhetligt och transparent sätt där samtliga partier och kandidater behandlas lika

 

Sammantagen bedömning av de inkomna överklagandenas påverkan på valets utgång

Så som framgår av Valmyndighetens känslighetsanalys skulle det krävas minst 15 755 röster för att påverka mandatfördelningen i det svenska valet till Europaparlamentet. För personröster skulle det krävas en förändring på minst 487 personröster. Mot denna bakgrund bedömer Valprövningsnämnden att det saknas fog för att anta att det som förekommit, så väl var för sig som gemensamt, har inverkat på valutgången.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår överklagandena.

 

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.