Genomförande av EU:s nya dricksvattendirektiv

Yttrande 2023/24:CU2y

Yttrandet är publicerat

Händelser

Beredning
2023-12-07
Justering
2023-12-14
Trycklov
2023-12-14
PDF

Civilutskottets yttrande

2023/24:CU2y

 

Genomförande av EU:s nya dricksvattendirektiv

Till miljö- och jordbruksutskottet

Miljö- och jordbruksutskottet har gett civil­utskottet tillfälle att yttra sig över proposition 2023/24:30 Genomförande av EU:s nya dricks­vatten­direktiv och följdmotioner i de delar som berör utskottets bered­nings­område.

Civilutskottet begränsar sitt yttrande över propositionen och följdmotioner till frågor om underhåll och förslaget i följdmotion 2023/24:2773 av Emma Nohrén m.fl. (MP) yrkande 1. Civilutskottet delar regeringens bedömning att det inte finns något behov av ett förtydligande i vattentjänst­lagen om huvud­mannens underhållsansvar och föreslår att miljö- och jord­bruks­utskottet av­styrker motionsyrkandet.

Civilutskottet har överlämnat två motions­yrkanden från den allmänna motionstiden till miljö- och jordbruksutskottet som med fördel kan behandlas till­sam­mans med propositionen. Civil­utskottet föreslår att miljö- och jord­bruks­utskottet avstyrker även dessa yrkanden.

I yttrandet finns en avvikande mening (MP).

Utskottets överväganden

Genomförande av EU:s nya dricksvattendirektiv

Bakgrund

Vattentjänstlagen

Bestämmelserna i lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster (vattentjänst­lagen) syftar till att säkerställa att vattenförsörjning och avlopp ordnas i ett större sammanhang, om det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön. Begreppet vattentjänster omfattar både vattenförsörjning och avlopp (va), och med vattenförsörjning avses tillhandahållande av vatten som är lämpligt för normal hushållsanvändning. Vattentjänstlagen reglerar kommunernas skyldigheter och rättsförhållandet mellan huvudmannen för en allmän va-anläggning, dvs. den som äger anläggningen, och ägarna till anslutna fastigheter.

Vattentjänstlagen rör framför allt allmänna va-anläggningar, dvs. sådana anläggningar som en kommun har ett rättsligt bestämmande över och som används för att uppfylla kommunens skyldigheter enligt den lagen.

En allmän va-anläggning ska enligt 10 § vattentjänstlagen ordnas och dri­vas så att den uppfyller de krav som kan ställas med hänsyn till skyddet för män­niskors hälsa och miljön och med hänsyn till intresset av en god hushållning med naturresurser.

Enligt 6 § vattentjänstlagen har kommunen ansvaret för att den allmänna va-anläggningen fyller sin uppgift så länge behovet finns kvar. I detta ligger, förutom ansvaret att se till att det finns en fungerande va-anläggning, ett krav på löpande underhåll. Underhållsskyldigheten gäller så länge som den allmänna va-anläggningen behövs (se prop. 2005/06:78 s. 65).

Enligt 13 § vattentjänstlagen ska huvudmannen för den allmänna va-anläggningen ordna ledningar och andra anordningar för vattenförsörjning, anordningar för bortledande av vatten och de anordningar som i övrigt behövs för att va-anläggningen ska kunna fylla sitt ändamål och tillgodose skäliga anspråk på säkerhet.

Sedan den 1 januari 2023 ska varje kommun enligt 6 a § vattentjänstlagen ha en aktuell vattentjänst­plan som beslutas av kommunfullmäktige. Vatten­tjänst­planen ska enligt 6 b § vattentjänstlagen innehålla kommunens lång­siktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses. Planen ska även innehålla en bedömning av vilka åtgärder som behöver vidtas för att de allmänna va-anläggningarna ska fungera vid en ökad belastning på grund av skyfall.

Bestämmelsen om att varje kommun ska ha en aktuell vattentjänstplan ska tillämpas för första gången efter den 31 december 2023. Det innebär att kommunerna under 2023 ska ta fram, samråda om och besluta en vattentjänst­plan, så att kravet kan uppfyllas för tid efter den 31 december 2023. På mot­svarande sätt bör den kommun som har en äldre vattentjänstplan ha säkerställt att planen uppfyller lagens krav efter den 31 december 2023, t.ex. att planen har varit föremål för samråd och granskning och antagits av kommunfull­mäktige (se prop. 2021/22:208 s. 55).

Va-beredskapsutredningen

Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att se över regelverk och ansvarsfördelning och vid behov föreslå förändringar för att säkerställa en robust och kontinuerlig leverans av vattentjänster. Syftet är att stärka förmågan att leverera vattentjänster vid händelse av kris, höjd beredskap och då ytterst krig samt utifrån de nya förutsättningar som följer av ett förändrat klimat. Uppdraget ska redovisas senast den 30 november 2024. Enligt kommitté­direktiven (dir. 2022:127) ska utredaren bl.a.

       analysera omfattningen av kommunernas risk- och sårbarhetsanalyser och vid behov föreslå åtgärder som säkerställer att sådana analyser omfattar för­mågan att kontinuerligt leverera vattentjänster

       klarlägga behovet av planerings- och förberedelseåtgärder och vid behov föreslå krav på att genomföra sådana åtgärder, inklusive krav på lager­hållning av kritiska varor, som va-huvudmännen eller den som annars ansvarar för driften av va-anläggningen ska uppfylla i syfte att upprätthålla kon­ti­nuitet i leveransen av vattentjänster

       klar­lägga behovet av krav på förmågan att kontinuerligt kunna leverera vatten­tjänster som va-huvudmännen eller den som annars ansvarar för driften av va-anläggningen ska kunna uppfylla oavsett om det råder kris, höjd beredskap och då ytterst krig eller andra yttre faktorer som påverkar förut­sätt­ningarna att leverera vattentjänster samt vid behov föreslå sådana krav

       klarlägga behovet av förändringar i ansvarsfördelningen mellan staten och va-huvudmännen eller den som ansvarar för driften av va-anläggningen, och om centrala myndigheter som en följd av detta bör få nya uppgifter och befogenheter för att möjliggöra en kontinuerlig leverans av vatten­tjänster under förändrade förutsättningar

       lämna förslag till nödvändiga författningsändringar.

Propositionen

I den utredning som ligger till grund för propositionen föreslogs att huvud­mannens underhållsansvar ska förtydligas i 13 § vattentjänstlagen.[1] I proposi­tionen gör regeringen bedömningen att det inte bör införas ett för­tyd­lig­ande i vatten­tjänstlagen om huvudmannens underhållsansvar (se prop. s. 81 f.).

Motionerna

Emma Nohrén m.fl. (MP) föreslår i kommittémotion 2023/24:2773 yrkande 1 ett tillkännagivande om lagkrav på kommunerna att inrikta förnyelsetakt och utbyggnad av va-nätet för att säkerställa kvaliteten på dricksvatten och avlopps­rening. Till skillnad från regeringen anser motionärerna att det behövs ett förtydligande om huvudmannens underhålls­ansvar i vatten­tjänst­lagen. De anför bl.a. att en stor del av va-systemen är anlagda på 1950- och 60-talen och att det nu finns ett stort och brådskande behov av underhåll och för­bättring­ar. Motionärerna pekar vidare bl.a. på att allt fler människor behöver försörjas med vatten och avlopp i takt med att många städer växer. Till detta kommer behovet av klimatanpassning av va-systemen och en ökad kemikalie­belast­ning. Enligt motionärerna har nöd­vändiga upprustnings­åtgärder skjutits på framtiden under lång tid, vilket har lett till en s.k. investerings­skuld. Detta kan gå ut över såväl nuvarande som kommande genera­tioner genom t.ex. en otillräcklig dricks­vatten­för­sörjning.

Ett motsvarande förslag har väckts under den allmänna motionstiden i kommitté­motion 2023/24:1521 av Katarina Luhr m.fl. (MP) yrkande 2. I yrkande 3 i samma motion föreslås ett tillkännagivande om vilka krav som ska finnas på va-huvudmannens servicenivå.

Utskottets ställningstagande

Civilutskottet begränsar sitt yttrande över propositionen och följdmotionerna till frågor om underhåll och förslaget i följdmotion 2023/24:2773 av Emma Nohrén m.fl. (MP) yrkande 1.

Som utskottet redogjort för ovan har kommunen, enligt 6 § vattentjänst­lagen, ansvaret för att en allmän va-anläggning fyller sin uppgift så länge behovet finns kvar. I detta ligger, förutom ansvaret att se till att det finns en fun­ger­ande va-anläggning, ett krav på löpande underhåll. Underhålls­skyldig­heten gäller så länge som den allmänna va-anläggningen behövs. Civil­utskottet delar därför regeringens bedömning att det inte finns något behov av ett förtydligande i vattentjänstlagen om huvudmannens underhållsansvar.

Till detta kommer att det nyligen har införts en skyldighet för kommunerna att ta fram vatten­tjänst­planer, och denna bestämmelse ska tillämpas första gången för tid efter den 31 december 2023. Dessa planer ska inte bara inne­hålla kom­munens långsiktiga planering av hur behov­et av all­män­na vatten­tjänster ska till­godoses, utan de ska också innehålla kom­munens bedömning av vilka åtgär­der som behöver vid­tas för att de allmän­na va-anläggningarna ska fungera vid en ökad belastning på grund av sky­fall.

Som framgår ovan pågår dessutom en översyn av regelverk och ansvars­fördelning för att säkerställa en robust och kon­tinuer­lig leverans av vatten­tjänster. Civilutskottet anser inte att resultatet av utred­ningen bör föregripas genom ett initiativ från riksdagens sida.

Sam­manfatt­ningsvis ser civilutskottet inte skäl för ett tillkännagivande om förändringar i vattentjänstlagstiftningen, och civilutskottet anser således att miljö- och jordbruksutskottet bör avstyrka motion 2023/24:2773 (MP) yrkande 1. Motsvarande förslag har under den allmänna motionstiden väckts i motion 2023/24:1521 av Katarina Luhr m.fl. (MP) yrkandena 2 och 3. Dessa yrkanden har civilutskottet överlämnat till miljö- och jord­bruks­utskottet eftersom de med fördel kan behandlas tillsammans med propositionen. Under förutsättning att miljö- och jordbruks­utskottet tar emot yrkandena föreslår civilutskottet att även dessa avstyrks.

 

Stockholm den 14 december 2023

På civilutskottets vägnar

Malcolm Momodou Jallow

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Malcolm Momodou Jallow (V), Mikael Eskilandersson (SD), Jennie Nilsson (S), David Josefsson (M), Leif Nysmed (S), Roger Hedlund (SD), Laila Naraghi (S), Lars Beckman (M), Martin Westmont (SD), Anna-Belle Strömberg (S), Larry Söder (KD), Alireza Akhondi (C), Björn Tidland (SD), Katarina Luhr (MP), Markus Kallifatides (S), Jennie Wernäng (M) och Juno Blom (L).

 

 

 

 

Avvikande mening

 

Genomförande av EU:s nya dricksvattendirektiv (MP)

Katarina Luhr (MP) anför:

 

Ett välfungerande va-system för dricksvatten och avloppsrening lägger grund­en för ett fungerande och hälsosamt samhälle. En stor del av Sveriges va-system anlades dock på 1950- och 60-talen, och det finns nu ett stort och bråd­skan­de behov av att förnya, underhålla och förbättra systemen. I takt med att många städer växer behöver dessutom allt fler människor försörjas med vatten och avlopp.

Enligt bransch­organisa­tionen Svenskt Vatten ligger den årliga investerings­takt­en för Sveriges va-infrastruktur endast på omkring 20 miljarder kronor trots att det årliga investeringsbehovet uppgår till 31 miljarder kronor. Att nödvändiga investeringar dröjer beror på flera olika faktorer. Kom­mun­erna, som har det huvudsakliga ansvaret, har kommit olika långt i arbetet med sin va-infrastruktur. Om kommunerna med dagens takt ska hinna byta ut hela lednings­systemet skulle det dock inte vara klart förrän om i genomsnitt 200 år.

Att skjuta upp underhållet av vatten- och avlopps­lednings­nät blir dyrt eko­no­miskt och kan dessutom få mycket allvarliga konsekvenser för miljön och människors hälsa. Det finns flera exempel där brist på tillräcklig rening har lett till sjuk­doms­fall både när det gäller dricksvatten och efter utsläpp av avlopps­vatten. Under­dimen­sion­erade rör kan vidare leda till över­sväm­ningar vid skyfall, och åter­kommande läckor kan leda till avbrott i vatten­försörjningen. Det finns ett ökande behov av att anpassa va-nätet till ett förändrat klimat med allt större risk för över­sväm­ningar.

Det står således klart att kommunerna behöver tydligare ramar. Till skillnad från regeringen anser jag därför att huvud­man­nens under­hålls­ansvar bör förtydligas i vattentjänstlagen. Det bör vidare framgå av lagen att det är kommunens ansvar att besluta om en inriktning för förnyelse­takten och utbyggnaden av va-nätet som inte på sikt äventyrar vatten­kvaliteten och som inte heller bygger upp en stor skuld för framtiden. Man behöver också i lagen specificera vilka krav som ska ställas på en kom­munal va-huvudman och vilken servicenivå som ska krävas. De närmare ram­arna för dessa lagkrav i vatten­tjänst­lagen behöver utredas vidare med inrikt­ning­en att åstad­komma en tydlig lagstiftning som säkerställer långsiktigt håll­bara och moderna va-system i enlighet med det jag anfört. Det är en uppgift för regeringen att tillsätta en sådan utredning, och jag anser därför att miljö- och jord­bruks­utskottet ska föreslå riksdagen att göra ett tillkännagivande till regeringen om det. Därmed anser jag att miljö- och jordbruksutskottet bör tillstyrka motion­erna 2023/24:2773 (MP) yrkande 1 och 2023/24:1521 (MP) yrkandena 2 och 3.

[1] Se betänkandet En säker tillgång till dricksvatten av god kvalitet (SOU 2021:81 s. 301 f.).