Måndagen den 29 januari var det finaldag för Ungdomens riksdag och 349 elever från 115 gymnasieklasser intog Riksdagshuset. På plats i riksdagen fick eleverna under en dag uppleva hur det är att vara riksdagsledamot.
Foto: Anders Löwdin
Den 29 januari var det Ungdomens riksdag i Riksdagshuset. 349 elever från 115 gymnasieklasser från hela landet fick chansen att prova på arbetet som riksdagsledamot för en dag. Nadin Al-Otabi och Kristian Bogelund väntar på att debatten i kammaren ska börja.
Bild 1 av 10
Foto: Anders Löwdin
Under förmiddagen fick eleverna testa på att arbeta i ett utskott. Under utskottsmötena diskuterade de motioner på temat demokrati. Motionerna har eleverna förberett innan i sina respektive klasser. Här är sjätte demokratiutskottet samlat i näringsutskottets sessionssal.
Bild 2 av 10
Foto: Anders Löwdin
Eleverna var indelade i 21 olika utskott. Här diskuterar Anna Vernersson, Isabella Mattsson och Sam Eskebrant motioner i första utbildningsutskottet.
Bild 3 av 10
Foto: Anders Löwdin
Under lunchen fick eleverna chansen att diskutera med riksdagsledamöter. Ella Pertoft, Linus Widell, David Nyqvist och Elmer Rikner passade på att ta en pratstund med ledamoten Roger Richtoff (SD).
Bild 4 av 10
Foto: Anders Löwdin
Arbetet som riksdagsledamot kan också innebära möten med media. Filip Lindqvist, Jannika Ulvblom och Elliot Hovmöller passade på att testa riksdagens presscenter.
Bild 5 av 10
Foto: Anders Löwdin
Under eftermiddagen fick eleverna hålla ett två minuter långt anförande på temat demokrati i riksdagens kammare. Här håller Johanna Jaklinder sitt anförande.
Bild 6 av 10
Foto: Anders Löwdin
Marcus Bergström och Gabriella Petersson tog en paus i kammarfoajen mellan debatterna.
Bild 7 av 10
Foto: Anders Löwdin
89 elever stod på talarlistan inför debatten. Här väntar AliReza Haidari från Pihlskolan i Hällefors på att få hålla sitt anförande.
Bild 8 av 10
Foto: Anders Löwdin
Flera ämnen inom temat demokrati hann avhandlas under eftermiddagens debatter. Demonstrationsrätten, yttrandefriheten och näthat var några av de ämnen som diskuterades. Gabriella Petersson från Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka följde debatterna.
Bild 9 av 10
Foto: Anders Löwdin
Sista timmen fick eleverna chansen att ställa en fråga till någon av de fem ministrarna som medverkade. Karl Frantz ställde sin fråga till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
Bild 10 av 10
Nöjda elever på den tionde Ungdomens riksdag
Ungdomens riksdag är en unik möjlighet för gymnasieelever att lära sig mer om politik. De deltagande gymnasieklasserna arbetade under hösten 2017 med att skriva motioner och förbereda debattinlägg. Under finaldagen i riksdagen fick klassrepresentanterna diskutera motionerna i utskott och delta i en debatt i kammaren. I slutet av dagen kunde eleverna ställa frågor till ministrar i regeringen. Dagen avslutades med en votering där eleverna fick ta ställning till frågor om ungdomars intresse för politik.
Det var den tionde gången som Ungdomens riksdag anordnades och precis som tidigare år blev det en succé. De elever som deltog under finaldagen var mycket nöjda då 97 procent tyckte att dagen i riksdagen var bra eller mycket bra. 95,7 procent av eleverna upplevde också att riksdagen är ett öppet parlament.
Program Ungdomens riksdag den 29 januari 2018
7.45 Dörrarna till entrén Norrbro 1B öppnar
9.20 Samling i kammaren
9.30 Talman Urban Ahlin öppnar Ungdomens riksdag 2018
9.40 Utskottsupprop
10.00 Utskottsmöten med fika
11.30 Lunch i Sammanbindningsbanan
12.45 Debatt i kammaren
15.00 Frågestund med statsråd
- Finansminister Magdalena Andersson
- Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan
- Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström
- Försvarsminister Peter Hultqvist
- Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke
16.00 Avslutning
Syftet med ungdomens riksdag
Ungdomens riksdag syftar till att elever ska
- utveckla sina kunskaper om demokratiska processer i allmänhet och den representativa demokratin i synnerhet med fokus på riksdagens arbete och uppgifter.
- uppleva att riksdagen är ett öppet parlament.
- få en känsla av att demokrati och politik är viktigt.
Kontakt
Projektledare Ungdomens riksdag 2018:
Christoffer Jonsson
Telefon: 08-786 65 69
E-post: christoffer.jonsson@riksdagen.se