Uppförandekod för ledamöter

Uppdraget som riksdagsledamot ställer höga krav på omdöme och uppförande. Här beskrivs kortfattat de etiska riktlinjer som gäller för riksdagsledamöterna.

För riksdagsledamöterna gäller en uppförandekod som sammanfattar de regelverk och värden som är centrala för ledamotsuppdraget. Uppförandekoden har beslutats av talmannen tillsammans med alla riksdagspartiers gruppledare.

Jäv

Jäv innebär att en person, till exempel en ledamot, kan tänkas vara partisk i en situation eller att det finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för att ledamoten agerar opartiskt. I uppförandekoden står det bland annat att en ledamot inte får delta i behandlingen av ett riksdagsärende som rör ledamoten själv eller någon närstående.

Det ekonomiska registret

Det ekonomiska registret finns för att skapa öppenhet och insyn i ledamöternas åtaganden och ekonomiska intressen. I registret finns uppgifter om intressen i företag, till exempel aktieinnehav, styrelseuppdrag och andra avtal av ekonomisk karaktär, som anställningar vid sidan av uppdraget som riksdagsledamot.

I registret noteras också vissa fastighetsinnehav och skulder. Även den som inte har några uppgifter att registrera måste anmäla det till det ekonomiska registret.

Mutor

En muta är en förmån som en person, till exempelvis en ledamot, får och som har som syfte att påverka ledamoten att agera på ett sätt som gynnar den som gav förmånen. Mutor är förbjudna enligt lagen. Exempel på sådant som kan betraktas som mutor är rabatter, måltider, resor eller biljetter till evenemang.

Det kan ibland vara svårt att veta var gränsen går för vad som är en muta och enligt uppförandekoden bör en ledamot inte utsätta sig för risken att ens kunna misstänkas för att låta sig påverkas av en muta.

Gåvor

Det händer att riksdagsledamöter blir erbjudna gåvor i samband med exempelvis tjänsteresor. I de fall då gåvan riktar sig till ledamoten i sin roll som ledamot, tillhör den riksdagen och ska registreras i ett särskilt gåvoregister. När en ledamot blir erbjuden en gåva är det viktigt att ta ställning till om gåvan kan vara en muta, i sådana fall ska ledamoten inte ta emot den. 

Gåvor som har ett obetydligt värde, till exempel souvenirer och enklare pennor får ledamoten däremot själv behålla och de behöver inte heller registreras.

Lagen om det ekonomiska registret

Lag (1996:810) om registrering av riksdagsledamöters åtaganden och ekonomiska intressen.

Om sidan

Publicerad