Pressmeddelande

Program för riksmötets öppnande den 17 september

Publicerat: 12 september 2013 klockan 00.00

Uppdaterat: 12 augusti 2016 klockan 15.16

Den 17 september öppnar riksmötet 2013/14. Journalister som vill närvara vid ceremonin eller vistas i Riksdagshuset under dagen måste ha en särskild pressackreditering. Sista anmälningsdag för fotografer som vill bli poolade till fotopositionerna är fredag den 13 september kl. 12.00. Sista anmälningsdag för journalister och fotografer utan poolplats är måndag den 16 september kl. 12.00.

Program

Kl. 11.00 Upprop
Upprop av riksdagsledamöterna i kammaren.

Kl. 11.30 Musik på Mynttorget
Livgardets Dragonmusikkår spelar på Mynttorget.

Kl. 12.30 Gudstjänst med interreligiösa inslag i Storkyrkan
Ledamöter och gäster är inbjudna av Stockholms domkyrkoförsamling till en gudstjänst med interreligiösa inslag i Storkyrkan. Gudstjänsten i Storkyrkan leds av domprost Hans Ulfvebrand och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren. Talare är författaren Sigrid Kahle, textläsare ungdomar från Fryshuset.

Kl. 13.00 Sång och musik när entrén på Riksplan öppnar
Arméns musikkår konserterar och grenadjärer ur Livgardet paraderar på Riksplan. I Stora trapphallen i Östra riksdagshuset paraderar Folkdansgillet Kedjan med landskapsfanorna. Där framträder en kör från Stockholms Musikgymnasium.

Kl. 13.00 Gästerna anländer
Ledamöterna och de inbjudna gästerna anländer via entrén mot Riksplan.

De kungliga gästerna åker i kortege från slottet och anländer till Riksplan strax före klockan 14 där talmannen möter. Talmannen, de kungliga gästerna, statsministern med flera går tillsammans upp genom stora trapphallen och fortsätter till plenisalen.

Kl. 14.00 – 15.00 Ceremoni i plenisalen
Brassensemblen under ledning av Per Sjöberg spelar intågsmusik.

På talmannens begäran förklarar kung Carl XVI Gustaf riksmötet 2013/14 öppnat.

Klockan 14.20 läser statsminister Fredrik Reinfeldt upp regeringsförklaringen. Det beräknas ta cirka 20 minuter.

Programmet i plenisalen innehåller även Kungssången, sång och musik av Mando Diao, Nationalsången och uttågsmusik.

Efter ceremonin har talmannen en mottagning i Sammanbindningsbanan.

Webb-tv, tv och radio

Riksmötets öppnande kan följas direkt via riksdagens webb-tv, SVT och Sveriges Radio.

Ceremonin tolkas till teckenspråk och engelska. Tolkningen går även att se via webb-tv.

Särskild ackreditering under öppnandet

Journalister som vill närvara vid ceremonin eller vistas i Riksdagshuset under dagen måste ha en särskild pressackreditering. Även de journalister som har riksdagens ordinarie pressackreditering måste ha denna särskilda pressackreditering.

Sista anmälningsdag för fotografer som vill bli poolade till de fotopositioner som finns i kammaren och på Riksplan är fredag den 13 september kl. 12.00. Poolningen av stillbildsfotografer görs av Pressens fotopool.

Sista anmälningsdag för journalister och fotografer utan poolplats är måndag den 16 september kl. 12.00. Observera att inga anmälningar kan göras efter denna tidpunkt.

Pressmeddelande med mer information om den särskilda ackrediteringen, anmälningsformulär, fotopoolning, utlämning av kort med mera

Storkyrkan

Den särskilda ackrediteringen för öppnandet gäller även för Storkyrkan. Anmälan för att närvara vid gudstjänsten sker till Emelie Simmons, kommunikationschef Stockholms domkyrkoförsamling (kontaktuppgifter nedan), senast måndag den 16 september kl. 12.00.

Observera att anmälan i förväg är en förutsättning för närvaro vid gudstjänsten och att fotografer som vill fotografera utanför Storkyrkan måste ha den särskilda ackrediteringen.

Föreställning på Operan

I samarbete med Kungliga Operan inbjuds ledamöter och gäster till en föreställning av Trollflöjten med start klockan 19.00. En fotoposition kommer att upprättas utanför Operan för fotografering när gästerna anländer (från klockan 18.00). Fotografer som vill fotografera utanför Operan måste ha den särskilda ackrediteringen.

Ytterligare information

Riksdagsinformation, telefon 020-349 000, e-post riksdagsinformation@riksdagen.se

Maria Skuldt, pressekreterare, Riksdagsförvaltningen, telefon 08-786 40 54, 070-817 67 06, e-post maria.skuldt@riksdagen.se

Ytterligare information om Storkyrkan

Emelie Simmons, kommunikationschef Stockholms domkyrkoförsamling, telefon 08–723 30 09, 070–713 30 05, e-post emelie.simmons@svenskakyrkan.se

Maria Skuldt Pressekreterare, 08-786 40 54