Pressmeddelande

Inför riksmötets öppnande 10 september: Pressackreditering och fotoplatser

Publicerat: 30 augusti 2019 klockan 10.24

Journalister och fotografer som ska arbeta i Riksdagshuset under riksmötets öppnande den 10 september behöver ha riksdagens pressackreditering. Fotografer som önskar en plats på en fotoposition behöver ansöka om det i förväg. 

Tisdagen den 10 september klockan 14:00 startar ceremonin vid riksmötets öppnande. Riksdagens vanliga pressackreditering gäller denna dag. Kontrollera gärna giltighetstiden på ditt passerkort och var ute i god tid om du behöver ansöka om en ny period. 

Ansök om pressackreditering senast 9 september 12:00

Du som inte redan har riksdagens pressackreditering kan ansöka om en tillfällig pressackreditering för riksmötets öppnande. 

Ansök via e-post till press190910@riksdagen.se. Skriv att det gäller pressackreditering och ange namn, personnummer, e-postadress, telefonnummer, massmedieföretag samt kontaktuppgifter till chef/uppdragsgivare. 

Ansök senast den 9 september klockan 12:00 för att din ansökan ska behandlas i tid. 

Mer information om hur du hämtar ditt passerkort lämnas när ansökan beviljas. 

Ansök om fotoplats senast 5 september 17:00

Vid riksmötets öppnande finns särskilda fotopositioner som får användas av fotografer som ansökt om plats i förväg och som fått sin ansökan beviljad. Fotopositionerna finns dels vid Riksplan på en tillfällig läktare nedanför entrétrappan och dels i anslutning till kammaren. Se skiss, position 1 samt 7-10: Fotografering i kammaren: Skiss över fotopositioner

Ansök senast den 5 september klockan 17:00 via e-post till press190910@riksdagen.se. Skriv att det gäller önskemål om fotoplats och ange namn, massmedieföretag, önskad fotoplats samt om du vill få plats med stativ. Om du önskar fotoplats vid Riksplan och vill arbeta tillsammans med en reporter, ange även reporterns namn och kontaktuppgifter. 

Om du inte redan har riksdagens pressackreditering kan du samtidigt ansöka om tillfällig pressackreditering. Ange i så fall även personnummer, e-postadress, telefonnummer samt kontaktuppgifter till chef/uppdragsgivare. 

Riksdagsförvaltningen fördelar därefter fotoplatserna och lämnar besked via e-post senast den 9 september. Fotografer som inte fått en fotoplats kan fotografera från pressläktaren i mån av plats. Utrymmet är mycket begränsat.

Konserthuset

På kvällen är det konsert i Konserthuset på Hötorget för ledamöter och gäster. Utanför Konserthuset öppnas en fotoposition klockan 18:00 för fotografer med riksdagens pressackreditering som vill fotografera när gästerna anländer. Ingen föranmälan. Det är säkerhetskontroll i anslutning till fotopositionen. Konserten startar klockan 19:00 och är inte öppen för media. 

Mer information

Praktisk information om bland annat entréer och klädkod finns på riksdagens webbplats: Information för media om riksmötets öppnande 2019

Kontakt

Riksdagsförvaltningens pressekreterare Carina Larsson och Sven Kullberg, telefon 08-786 62 00.

Riksdagsförvaltningens presstjänst, 08-786 62 00