Pressmeddelande

Talmannen gör ett officiellt besök i Lettland

Publicerat: 9 oktober 2019 klockan 13.02

Talman Andreas Norlén leder en delegation med riksdagsledamöter vid ett officiellt besök i Lettland 9-12 oktober. Syftet med besöket är bland annat att stärka de redan goda relationerna mellan Sverige och Lettland och att diskutera sakfrågor som är intressanta för de båda parlamenten.

Några av de frågor som kommer att diskuteras under besöket är försvars- och säkerhetspolitik, energisäkerhet, aktuella EU-frågor, nordiskt-baltiskt samarbete och andra bilaterala frågor. Förutom möte och middag under värdskap av Lettlands talman planeras möten med Lettlands president, företrädare för regeringen och parlamentets utskott. Riksdagens demokratijubileum kommer att uppmärksammas i samband med resan, och även 30-årsjubiléet av den baltiska mänskliga kedjan för självständighet från Sovjetunionen.

Det lettiska parlamentets talman Ināra Mūrniece är värd för besöket och delegationen kommer bland annat att träffa president Egils Levits och premiärminister Krisjanis Karins, samt Lettlands utrikesminister och försvarsminister.

Tal i parlamentets kammare och säkerhetspolitisk konferens

Talman Andreas Norlén kommer att hålla ett tal i det lettiska parlamentets kammare. Utöver mötena i parlamentet kommer talmannen också att hålla ett anförande på Rigakonferensen, som är ett säkerhetspolitiskt evenemang som organiseras av Latvian Transatlantic Organisation och Lettlands utrikes- och försvarsministerier.

Ett besök på Ockupationsmuseum och på Stockholm School of Economics Riga som firar sitt 25-årsjubileum står också på programmet.

Delegationen

I delegationen ingår:

Martin Brozek, internationell rådgivare, Riksdagens internationella kansli, 08- 786 58 51