Pressmeddelande

Till redaktionen: Starkt begränsat antal pressplatser vid riksmötets öppnande 8 september – påminnelse om ansökan

Publicerat: 2 september 2020 klockan 11.30

Journalister och fotografer som önskar en fotoplats eller plats på pressläktaren vid riksmötets öppnande den 8 september måste i år ansöka om det i förväg. Sista ansökningsdag är den 3 september klockan 17. På grund av coronapandemin är antalet platser mycket starkt begränsat.

Program för ceremonin

Temat för riksmötets öppnande uppmärksammar kampen för allmän och lika rösträtt och att det är 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige. 

Klockan 13 börjar gästerna anlända till Riksplan. En mindre trupp från Livgardet paraderar. Fanbärare från Demensföreningen i Sollentuna och Frivillig Väntjänst står vid ingången. Inne i trapphallen i Östra riksdagshuset spelar pianotrion Trio Conti. 

Klockan 14 inleds öppnandeceremonin i kammaren. På begäran av talman Andreas Norlén förklarar H.M. Konungen riksmötet 2020/21 öppnat. Sedan presenterar statsminister Stefan Löfven (S) regeringsförklaringen. Programmet innehåller även musik av Brassensemblen, Kungssången, sång av artist, Sveriges nationalsång och uttågsmusik.

Trapphallen och kammarfoajén stängs klockan 12.45

För att minimera risken för smittspridning i trånga utrymmen stängs trapphallen i Östra riksdagshuset, övergångarna mellan riksdagshusen samt kammarfoajén på plan 5 i Västra riksdagshuset klockan 12.45 för alla utom för riksdagsledamöter och statsråd. 

Trapphallen öppnar igen klockan 14

Kammarfoajén och övergångarna öppnar igen efter ceremonin cirka klockan 15.30

Som mötesplats för inbokade möten och intervjuer med riksdagsledamöter och statsråd rekommenderas Sammanbindningsbanan i Östra riksdagshuset eller Bankhallen i Västra riksdagshuset.

Klädkod

Klädkod för riksmötets öppnande är kavaj. Det innebär hel kostym med ljus skjorta, slips eller fluga alternativt klänning, kjol och byxor som är elegantare än vanlig vardagsklädsel men inte aftonflott.

Pressackreditering, fotoplatser och sittplatser på pressläktaren

Journalister och fotografer som vill arbeta i riksdagens lokaler vid riksmötets öppnande måste ha riksdagens pressackreditering. 

Pressackreditering 

Journalister och fotografer som dessutom önskar en sittplats på pressläktaren eller plats i en fotoposition måste ansöka om det i förväg. Sista ansökningsdag är torsdagen den 3 september klockan 17.00. Ansökningar tas emot via e-post till press200908@riksdagen.se. Ange om du önskar plats på pressläktaren eller plats i en fotoposition. Ange ditt namn och vilket massmedieföretag du arbetar för. Vänligen notera att ansökan inte innebär garanterad plats. Besked lämnas senast den 7 september. 

Information till media om riksmötets öppnande 2020 

Mer information

På riksdagens webbplats finns information om formerna för riksmötets öppnade och höstens riksdagsarbete. 

Pressmeddelande 20 augusti 2020: Pandemin påverkar formerna för riksmötets öppnande och riksdagsarbetet under hösten 

Evenemanget sänds via webb-tv på riksdagens webbplats.

Riksmötets öppnande 2020 

Den sedvanliga mottagningen för riksdagsledamöter och gäster i Sammanbindningsbanan är inställd. Det genomförs inte heller någon konsert i Konserthuset på kvällen.

Riksdagsförvaltningens presstjänst , 08-786 62 00