Pressmeddelande

Talmannen inleder process för regeringsbildning

Publicerat: 15 september 2022 klockan 11.38

Riksdagens talman Andreas Norlén inleder processen med att ta fram förslag till ny statsminister.

Statsminister Magdalena Andersson (S) begärde i dag den 15 september sitt entledigande som statsminister och talmannen har beslutat om detta. Magdalena Andersson leder nu, enligt reglerna i regeringsformen, en övergångsregering. Mot bakgrund av detta inleder talmannen uppdraget att ta fram förslag till ny statsminister.

Talmannen kommer efter helgen att samtala enskilt med företrädare för riksdagspartierna. Närmare information om tider för dessa möten kommer senare.

- Efter statsministeromröstningen 2018 gav jag partierna någon dag för eftertanke och förberedelser innan den första talmansrundan ägde rum. Det är lämpligt att göra på samma sätt nu. Den här gången har vi dessutom ett mycket jämnt valresultat och Valmyndigheten har aviserat att det slutliga valresultatet ska bli färdigt i helgen. Då är det formellt sett rimligt att invänta det, säger talman Andreas Norlén.

Den process som inleds av talman Andreas Norlén kommer att föras vidare efter talmansvalet den 26 september och den nyvalda riksdagen kommer därefter att ta ställning när det finns ett förslag.

När en ny statsminister utses

Pressackreditering och annan praktisk information

Journalister och fotografer som vill arbeta på egen hand i riksdagens lokaler behöver ha riksdagens pressackreditering. Information och ansökningsformulär finns på riksdagens webbplats.

 

Kontakt

Talmannens pressekreterare, 08-786 44 00