Riksdagens arbete dokumenteras i riksdagstrycket. I Riksdagsbiblioteket hittar du en komplett samling av det svenska riksdagstrycket, samtliga förarbeten och lagar.
Foto: Melker Dahlstrand
Riksdagstryck
I riksdagstrycket ingår bland annat propositioner, protokoll från kammarens sammanträden, utskottens betänkanden och ledamöternas motioner. På Riksdagsbiblioteket hittar du allt riksdagstryck i tryckt format. Hela samlingen står framme i biblioteket för läsning på plats. Du kan låna hem riksdagstryck från 1867 och framåt. Välkommen att kontakta oss om du behöver hjälp att hitta i riksdagstrycket.
Hitta riksdagstrycket på webben
Största delen av riksdagstrycket finns även tillgängligt på webben, från 1521 fram till i dag.
Det äldsta materialet hittar du på Kungliga bibliotekets webbplats. Det består av riksdagsakter från tidiga riksdagar och riksdagsliknande möten och dokument från ståndsriksdagen (1521–1866).
Kungliga bibliotekets webbplats
Dokument från tvåkammarriksdagen fram till i dag hittar du på riksdagens webbplats under ingången Dokument & lagar.
Genom att spela video samtycker du till att kakor används.
Om kakor
Vad är egentligen ett utskottsbetänkande och när och hur kommer det till? Här kan du lära dig mer om lagstiftningsprocessen och alla dokument som skapas i den, det så kallade riksdagstrycket.
Lagar och förarbeten
På Riksdagsbiblioteket finns en komplett samling av svensk författningssamling (SFS) och förarbeten i tryckt format. På biblioteket finns även äldre lagar och förordningar från tiden innan Svensk författningssamling gavs ut. På riksdagens webbplats kan du söka efter och läsa gällande lagstiftning.
Dokument & lagar
Om du vill hitta både upphävda och gällande SFS samt vissa förarbeten finns en bra översikt på regeringens webbplats på sidan Webbplatser och databaser med rättsinformation.
Webbplatser och databaser med rättsinformation
Från handskrift till tryckt protokoll
Det pågår ett arbete vid Riksdagsbiblioteket med att ge ut de handskrivna protokollen från ståndsriksdagen. Arbetet har pågått sedan 1935.
Protokoll finns bevarade från 1627
Ståndsprotokollen finns bevarade som handskrivna originalprotokoll från 1627 och framåt. De handskrivna protokollen förvaras i dag på Riksarkivet i Stockholm. Adeln, borgarna och bönderna valde redan 1786 att trycka sina protokoll, medan prästerna inte började trycka sina protokoll förrän 1810. Ståndsriksdagen avskaffades 1866.
De tryckta ståndsprotokollen riktar sig både till forskare och en intresserad allmänhet. Eftersom enskilda individer får stort utrymme kan protokollen vara en guldgruva för släktforskare, hembygdshistoriker och andra som vill hitta information om enskilda personer, orter eller specifika ärenden. Protokollen rymmer både Sveriges och riksdagens historia. Samtliga tryckta protokoll finns på Riksdagsbiblioteket.