Riksmötets öppnande 2020

Tisdagen den 8 september ägde riksmötets öppnande rum. Det markerade starten på riksdagens nya arbetsår, riksmötet 2020/21. Evenemanget lyftes i riksdagens digitala kanaler och går att se i efterhand via webb-tv. På den här sidan kan du ta del av allt som hände under dagen.

Riksplan 8 september 2020. Livgardet utanför Östra riksdagshuset.

Riksplan 8 september 2020. Livgardet utanför Östra riksdagshuset. Foto: Melker Dahlstrand

Coronapandemin gör att riksmötets öppnande i år skiljde sig från tidigare öppnanden. Ceremonin genomfördes i kammaren på samma sätt som tidigare år, men inte i full skala. En viktig skillnad var att färre ledamöter och mycket få inbjudna gäster var på plats.

Program riksmötets öppnande 2020

På grund av coronapandemin var antalet deltagare vid riksmötets öppnande i år begränsat. 190 av 349 ledamöter deltog, det antal (175 med en säkerhetsmarginal om 15) som behövde vara på plats för att fatta två beslut senare på dagen, som kräver kvalificerad majoritet. I övrigt deltog kungaparet, hälften av ministrarna i regeringen och ett fåtal andra inbjudna gäster.

Klockan 11 var det inledning i kammaren där talman Andreas Norlén välkomnade riksdagsledamöterna till ett nytt arbetsår.

Klockan 13 började webb-tv-sändningen från riksmötets öppnande. Gästerna anlände till Riksplan. En mindre trupp från Livgardet paraderade. Fanbärare från Demensföreningen i Sollentuna och Frivillig Väntjänst stod vid ingången. Inne i trapphallen i Östra riksdagshuset spelade pianotrion Trio Conti.

Klockan 14 inleddes öppnandeceremonin. På begäran av talman Andreas Norlén förklarade H.M. Konungen riksmötet 2020/21 öppnat. Därefter presenterade statsminister Stefan Löfven (S) regeringsförklaringen. Där framgick det vilken politik som regeringen tänker föra under det kommande året.

Programmet i kammaren innehöll även musik av Brassensemblen, Kungssången, sång av vokalkvartetten Kraja, Sveriges nationalsång och uttågsmusik.

Öppnandeprogram 2020(pdf, 1 MB)

Klockan 15 Eftersnack och konsert. Direktsändning via riksdagens webb-tv med intervjuer och andra inslag om bland annat riksmötets öppnande och demokratins framtid. Evenemanget avslutades med en förinspelad konsert med ett antal musiker från Kungliga Filharmonikerna. 

Ett arbetsår i riksdagen

Riksdagens arbetsår heter riksmöte och det händer mycket under ett år. Förutom det dagliga arbetet innehåller varje riksmöte också större och återkommande händelser och börjar med riksmötets öppnande i september. 

Ett arbetsår i riksdagen

Genom att spela video samtycker du till att kakor används.

Om kakor

Delta digitalt

Riksmötets öppnande gick att följa via riksdagens webb-tv och i riksdagens övriga digitala kanaler. Via den här sidan kan du se sändningarna från öppnandet i efterhand och ta del av filmer om bland annat firandet av demokratin och riksmötets öppnande då och nu.

Öppnandet via Sveriges riksdag på sociala medier:

Sändningar

Sändning från inledningen klockan 11

Webb-tv: Inledning

Sändningen från riksmötets öppnande började klockan 13. Ceremonin inleddes klockan 14. Sändningen tolkades till engelska och teckenspråk från klockan 14.

Eftersnack och konsert efter öppnandet

Talman Andréas Norlen intervjuas i programmet Eftersnack

Riksdagen direktsände via webb-tv en halvtimmes eftersnack och konsert från Andrakammarsalen där bland andra talman Andreas Norlén medverkade. Foto: Melker Dahlstrand

Efter riksmötets öppnande direktsände riksdagen programmet Eftersnack och konsert från Andrakammarsalen.

Programmet gästades av talman Andreas Norlén som kom direkt från ceremonin i plenisalen och berättade om det kommande riksdagsåret. Han pratade även om att det är viktigt att fira demokratin och att kunna lita på att demokratin fungerar även i en pandemi. Han sa att det är en styrka att riksdagen kunnat ställa om så bra till de nya förutsättningar som coronapandemin innebär.

Riksdagsdirektör Ingvar Mattson pratade om hur arbetet i riksdagen har varit under våren.

Hans Hegeland, disputerad statsvetare och mångårig medarbetare vid Riksdagsförvaltningen, berättade mer om betydelsen av riksmötets öppnande då och nu.

Stina Bengtsson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns Högskola, konstaterade att ceremonier aldrig varit viktigare.

Konserthusets chef Stefan Forsberg berättade mer om den förinspelade konserten, med ett antal musiker från Kungliga Filharmonikerna, som följde direkt efter programmet.

Talman Andreas Norlén blir intervjuvad.
Riksmötets öppnande 2020 Eftersnack

Genom att spela video samtycker du till att kakor används.

Om kakor

Vilka stora händelser kan vi se fram emot under riksdagsåret? Det berättar talmannen i Eftersnack som sändes efter riksmötets öppnande.

Tema: Fira demokratin!

I år har temat för riksmötets öppnande inspirerats av riksdagens demokratijubileum som pågår 2018–2022. I samband med öppnandet uppmärksammas kampen för allmän och lika rösträtt och att det är 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige.

 

Så firas demokratin under året

Genom att spela video samtycker du till att kakor används.

Om kakor

Det är hundra år sen vi fick allmän och lika rösträtt. Så här kommer riksdagen att fira demokrati under det kommande riksmötet.