Riksmötets öppnande 2021

Den 14 september ägde riksmötets öppnande rum. Det markerade starten på riksdagens nya arbetsår, riksmötet 2021/22. Evenemanget gick att följa på riksdagens webbplats och sociala kanaler.

Eva Andén och hennes kollegor går och röstar 1921.

I september för 100 år sedan fick kvinnor för första gången rösta i ett riksdagsval på samma villkor som män. Valet 1921 blev det första valet med allmän och lika rösträtt. Det här uppmärksammar riksdagen i ett demokratijubileum som är en del av temat för riksmötets öppnande i år. På bilden ses advokat Eva Andén och hennes kollegor på väg till vallokalen för att rösta i riksdagsvalet 1921. Foto: Reproduktion KvinnSam Göteborgs universitet

Program riksmötets öppnande 2021

På grund av coronapandemin var antalet deltagare vid riksmötets öppnande i år begränsat. Förutom de 349 ledamöterna deltog även delar av kungafamiljen och regeringen samt ett begränsat antal gäster.

Program för riksmötets öppnande 2021(pdf, 2 MB)

Talman Andreas Norlén inledde dagen med att hälsa riksdagsledamöterna till ett nytt arbetsår.

Webb-tv: Inledning

Klockan 14 inleddes öppnandeceremonin. På begäran av talman Andreas Norlén förklarade H.M. Konungen riksmötet 2021/22 öppnat. Därefter presenterades regeringsförklaringen, där det framgår vilken politik som regeringen tänker föra under det kommande året.

Regeringsförklaringen samt H.M. Konungens tal

Klockan 20 tändes ett ljusspel på riksdagens fasad för att uppmärksamma att det var hundra år sedan Sverige fick allmän och lika rösträtt. 

Sociala medier

Riksmötets öppnande kunde även följas i riksdagens övriga digitala kanaler.


Mer information

Riksdagsinformation svarar på frågor via telefon och e-post måndag–fredag. Samtalen är kostnadsfria.
Telefon: 020-349 000
E-post: riksdagsinformation@riksdagen.se 

Ljusceremoni vid riksmötets öppnande

Genom att spela video samtycker du till att kakor används.

Om kakor

Som en del i riksdagens firande av demokratins genombrott för 100 år sedan tände talman Andreas Norlén en fasadbelysning på Östra riksdagshuset. Medverkade gjorde Gabrielle Aaron Johansson (sång), Ebba Irestad (sång), Izabella Tancredi (sång), Sören Vinter-Rögen (gitarr) och en brasskvintett från Lilla Akademien.

Ett arbetsår i riksdagen

Genom att spela video samtycker du till att kakor används.

Om kakor

Ett arbetsår i riksdagen

Riksdagens arbetsår heter riksmöte och det händer mycket under ett år. Förutom det dagliga arbetet innehåller varje riksmöte också större och återkommande händelser och börjar med riksmötets öppnande i september.