Riksmötets öppnande 2022

Den 27 september var det riksmötets öppnande. Öppnandet markerade starten på riksdagens nya arbetsår, riksmötet 2022/23. Evenemanget lyftes i riksdagens digitala kanaler och går att se i efterhand via webb-tv. På den här sidan kan du ta del av allt som hände under dagen.

Riksmötets öppnande 27 sep 2022. Arméns musikkår spelar vid Riksplan

Foto: Melker Dahlstrand

De fem första kvinnorna i riksdagen

I år uppmärksammade riksmötets öppnande att det är hundra år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt, och särskilt hur de fem första kvinnorna tog plats i riksdagen.

När riksdagen öppnande den 10 januari 1922 tog fem kvinnor plats som ledamöter. Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm, Agda Östlund, Bertha Wellin och Nelly Thüring har skrivit in sig i historien som Sveriges första kvinnliga riksdagsledamöter. 

Program riksmötets öppnande 2022

Klockan 13 började webb-tv-sändningen från riksmötets öppnande. Gästerna anlände till Riksplan.

Klockan 14 inleddes öppnandeceremonin. På begäran av talmannen förklarade H.M. Konungen riksmötet 2022/23 öppnat. 

Programmet i kammaren innehöll även musik och sång av Susanna Stern och Adolf Fredriks flickkör samt musiker ur Marinens Musikkår.

Program för riksmötets öppnande 2022(pdf, 1 MB)

På kvällen hölls en konsert i samarbete med Konserthuset och Kungliga filharmonikerna för riksdagsledamöter och inbjudna gäster. 

Webb-tv och sociala medier

Riksmötets öppnande kunde följas direkt via riksdagens webb-tv och i riksdagens övriga digitala kanaler. Via den här sidan kan du se sändningarna från öppnandet i efterhand och ta del av filmer om bland annat firandet av demokratin och riksmötets öppnande då och nu.

Öppnandet via Sveriges riksdag på sociala medier:

Sändningar

Riksmötets öppnande går att se i efterhand via webb-tv. Delar av sändningen har tolkats till teckenspråk och engelska.