OSSE:s parlamentariska församling (OSCE PA)

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) är en sammanslutning för säkerhetspolitisk dialog och samverkan i Europa. Organisationen arbetar för att förebygga konflikter och skydda mänskliga rättigheter. En viktig uppgift för dess parlamentariska församling är att utföra valobservationer över parlamentsval i olika länder.

OSSE bildades 1975 och dess parlamentariska församling 1991. Församlingen består av parlamentariker från OSSE:s 57 medlemsländer. De europeiska staterna, Ryssland, staterna i Kaukasus och Centralasien samt USA och Kanada är medlemmar. Varje land är representerat i förhållande till sin storlek.

OSSE:s verksamhet riktar i huvudsak in sig på konfliktförebyggande åtgärder, skydd för nationella minoriteter, mänskliga rättigheter, stöd till demokratiuppbyggnad, rustningskontroll samt förtroende- och säkerhetsskapande åtgärder.

Antar resolutioner

OSSE:s parlamentariska församling debatterar aktuella frågor och antar icke-bindande resolutioner som syftar till att öka säkerheten och samarbetet i Europa. Resolutionerna är inte juridiskt bindande för medlemsländerna men kan påverka deras utrikespolitik.

Församlingen har tre årliga möten, så kallade sessioner: vintermöte, sommarmöte samt höstmöte. Vartannat år arrangeras dessutom ett särskilt möte med inriktning på ekonomiska frågor. Arbetet bedrivs dels i plenum, dels i tre utskott. Utskotten är följande:

  • utskottet för politiska frågor
  • utskottet för ekonomiska frågor, vetenskap, teknik och miljö
  • utskottet för demokrati, mänskliga rättigheter och humanitära frågor.

Församlingen kan också tillsätta speciella arbetsgrupper för olika ämnesområden eller länder. Även särskilda representanter kan utses av församlingens president för att främja dialog och få ökad kunskap i en särskild fråga.

Valobservationer

För att främja en demokratisk utveckling utför församlingen valobservationer över parlamentsval och i vissa fall presidentval i olika länder. Observationerna genomförs ofta i nya demokratier i före detta Sovjetunionen, Central- och Östeuropa samt i Centralasien men även i USA. De sker ibland i samarbete med Europarådets parlamentariska församling, Natos parlamentariska församling och Europaparlamentet.

Den svenska OSSE-delegationen deltar mycket aktivt i valobservationer. När det är möjligt kan även andra riksdagsledamöter som genomgått utbildning delta i OSSE:s valobservationer. Uppdraget innebär att ledamöterna besöker vallokaler i landet före och under valdagen och observerar om vallagen följs.

Valobservationer

Den svenska delegationen

Riksdagens OSSE-delegation väljs av riksdagen för en mandatperiod, det vill säga fyra år. Delegationen består av åtta ledamöter, av vilka ordförande och vice ordförande väljs vid konstituerande möte för mandatperioden. Varje år lämnar delegationen en årlig redogörelse till riksdagen om sin verksamhet. Redogörelsen behandlas av utrikesutskottet och debatt hålls i kammaren.

Om sidan

Publicerad