Justitieutskottets uppföljningsarbete

Här kan du läsa om de uppföljnings- och utvärderingsprojekt som utskottet arbetar med och har genomfört.

Förutom de uppföljningar som redovisas här genomför utskotten olika uppföljningar som en del i bland annat behandlingen av regeringens förslag till statsbudget, motioner, Riksrevisionens granskningar och regeringens årliga skrivelse om vad man har gjort med riksdagens tillkännagivanden.

Justitieutskottet följer upp lagändring om förundersökningar mot unga lagöverträdare

Justitieutskottet har beslutat att följa upp en lagändring från 2012 om förundersökningar mot unga lagöverträdare. Utskottet vill bland annat veta om de ändrade reglerna inneburit att effektiviteten kring förundersökningar ökat och om detta i så fall haft konsekvenser för kvaliteten på utredningarna.

I januari 2012 beslutade riksdagen om förändrade regler om förundersökningsledarskap när det gäller unga lagöverträdare. Det innebar att den tidigare regeln att förundersökningar alltid skulle ledas av en åklagare om den unge var skäligen misstänkt för ett brott med straffsatsen fängelse i mer än sex månader togs bort. I och med lagändringen borde handläggningstiderna för ungdomsärenden kunna förkortas. Detta eftersom det behövs färre kontakter mellan åklagare och polis om polismyndigheterna i större utsträckning är förundersökningsledare. Åklagarresurser borde också kunna frigöras.

Ska studera effektivitet och kvalitet

Justitieutskottet har beslutat att följa upp lagändringen från 2012. Bland annat ska utskottet studera om effektiviteten ökat genom kortare handläggningstider och om detta kunnat ske med bibehållen utredningskvalitet. Uppföljningen ska också titta närmare på om lagändringen medfört att åklagarresurser har frigjorts för andra ärenden och hur resurserna i så fall omfördelats.

Försvarare vid förhör av unga

Dessutom kommer uppföljningen studera i vilken utsträckning försvarare närvarar vid förhör med unga och om lagändringen inneburit någon förändring på det området. Den som misstänks för brott ska i många fall få en offentlig försvarare, oavsett den misstänktes ålder. När det gäller unga lagöverträdare ska dock en offentlig försvarare förordnas i större utsträckning än när det gäller vuxna personer. Ett problem som uppmärksammats är att förhör hålls med unga utan att en försvarare närvarar.

Uppföljningen beräknas vara klar sommaren/hösten 2016.

För mer information

Kontakta Thomas Lindstam, kanslichef justitieutskottets kansli. E-post: thomas.lindstam@riksdagen.se

Kvinnor intagna på kriminalanstalt

Situationen för kvinnor som sitter i fängelse skiljer sig ofta från männens. De har till exempel sämre fysisk och psykisk hälsa och allvarligare missbruksproblem. Kriminalvården måste därför anpassas bättre efter kvinnornas behov, visar justitieutskottets uppföljning.

Behandlingsprogram för män som dömts för våld i nära relationer

Justitieutskottets uppföljning uppmärksammar konsekvensen av att Kriminalvårdens behandlingsprogram i fortsättningen bara ska vara öppna för män som dömts. Tidigare har män som inte är dömda men söker sig till mansjourer eller kriscentrum för att få hjälp också kunnat delta.

Särskild företrädare för barn

Justitieutskottet har gjort en uppföljning av hur lagen om särskild företrädare för barn tillämpas.

Landets samtliga åklagarkammare uppmanats att besvara en enkät med frågor kring tillämpningen av lagen.

Av rapporten framgår bland annat att en övervägande majoritet av åklagarna anser att syftet med lagen, nämligen att förbättra möjligheten att utreda brott mot barn begångna av närstående, har uppfyllts. Många åklagare anser dock att tidsfristen inom vilken en vårdnadshavare skall underrättas om ett fattat interimistiskt beslut om förordnande av särskild företrädare är för kort för att lagen skall kunna användas effektivt i brottsbekämpningen.

Justitieutskottets uppföljningsrapport oktober 2005

2005/06:RFR2 Särskild företrädare för barn. Uppföljning om tillämpningen av lagen (1999:997) om särskild företrädare för barn

Brottsskadeersättning och skadestånd på grund av brott

Justitieutskottet har gjort en uppföljning av skillnader mellan Brottsoffermyndighetens beslut om brottsskadeersättning för kränkning respektive sveda och värk och domstolarnas sakprövade skadestånd beträffande samma skada.

Av rapporten framgår bland annat att Brottsoffermyndigheten i ungefär var femte ärende om brottsskadeersättning, där domstolen först prövat ett skadeståndsanspråk på grund av brottet, gör en annan bedömning än vad domstolen har gjort.

Justitieutskottets uppföljningsrapport oktober 2005

2005/06:RFR1 Brottskadeersättning och skadestånd på grund av brott

Användningen av yppandeförbud

Justitieutskottet har gjort en uppföljning av domstolarnas respektive åklagarmyndigheternas tillämpning av bestämmelserna om så kallat yppandeförbud.

Justitieutskottets uppföljningsrapport april 2004

Slutrapport rörande genomförd uppföljning om användningen av yppandeförbud

Mer information

Amanda Forsberg, handläggare justitieutskottets kansli, e-post: amanda.forsberg@riksdagen.se

Utskotten följer upp riksdagsbesluten

Utskotten ska enligt regeringsformen följa upp och utvärdera de beslut som riksdagen har fattat. Tanken är att det utskott som förberett ett beslut senare ska utvärdera vad som blivit resultatet av beslutet.

Så arbetar utskotten

Om sidan

Publicerad
Uppdaterad