En sittande regering kan besluta om extra val till riksdagen mellan ordinarie val. Extra val ska då hållas inom tre månader efter beslutet. Beslut om extra val får inte fattas av en övergångsregering, det vill säga en regering som har avgått men som sitter kvar för att sköta det löpande regeringsarbetet till dess att en ny regering kan tillträda.
Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern och röstar ja till en misstroendeförklaring, måste statsministern och därmed regeringen avgå eller utlysa ett extra val. Statsministern har då en vecka på sig att bestämma sig för vilket hen vill göra.
Extra val ska också hållas om riksdagen fyra gånger röstar nej till talmannens förslag till statsminister. Talmannen kan inte utlysa extra val innan hen har fört fram fyra förslag till statsminister. Det krävs alltså att riksdagen röstar nej till talmannens förslag fyra gånger för att extra val ska hållas.
Extra val bryter inte ordningen för de ordinarie valen som alltid äger rum vart fjärde år i september.
Extra val har bara hållits en gång i Sverige. Det var valet till andra kammaren den 1 juni 1958. Den viktigaste valfrågan gällde då den allmänna tilläggspensionen, ATP.