Att besluta om statens budget är en av riksdagens viktigaste uppgifter. Riksdagens arbete med statens budget startar i april med att regeringen lämnar den ekonomiska vårpropositionen. Den innehåller förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken. I september lämnar regeringen budgetpropositionen, som innehåller förslag till statens inkomster och utgifter för nästa år.
Den tryckta budgetpropositionen för 2023.
Foto: Anders Löwdin
Finansdepartementet är den del av Regeringskansliet som hjälper regeringen att ta fram förslagen till statens budget. Finansministern är chef för Finansdepartementet.
Ledamöterna och partierna i riksdagen kan alltid lämna motförslag till regeringens budgetförslag. Innan riksdagens kammare beslutar om statens budget förbereder riksdagens utskott beslutet genom att arbeta med alla förslag som rör budgeten. Bland utskotten har finansutskottet en särskild roll i arbetet med statens budget.
April: Ekonomiska vårpropositionen
I mitten av april lämmar regeringen den ekonomiska vårpropositionen till riksdagen. Den ekonomiska vårpropositionen innehåller förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken. Riktlinjerna ligger till grund för det kommande budgetförslaget på hösten. Riksdagen beslutar om den här propositionen i juni.
Ekonomiska vårpropositionen
September: Budgetpropositionen
Under ett valår börjar riksdagens arbetsår senare än annars. Då ska regeringen lämna budgetpropositionen senast tre veckor efter statsministeromröstningen, om regeringen sitter kvar. Om valet leder till regeringsskifte ska regeringen lämna budgetpropositionen inom tre veckor efter att den har tillträtt, dock senast den 15 november.
Om det inte är valår lämnar regeringen budgetpropositionen till riksdagen senast den 20 september.
Budgetpropositionen innehåller regeringens förslag till statens inkomster och utgifter för nästa budgetår.
Budgetpropositionen
Så beslutar riksdagen om statens budget
I slutet av november beslutar riksdagen först hur höga statens utgifter får vara totalt och hur mycket pengar som ska gå till de olika utgiftsområdena. Riksdagen beslutar då också om en beräkning av statens inkomster. Sedan beslutar riksdagen i mitten av december hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde i statens budget.
April och september året efter: Ändringsbudgetar
Ibland blir det inte som regeringen och riksdagen planerat. En myndighet kanske behöver mer pengar än det var tänkt. Regeringen kan då föreslå en ändring i statens budget, trots att den redan börjat gälla. Regeringen får vid högst två tillfällen lämna en proposition med ändringar i statens budget för det budgetår som pågår. Det kallas ändringsbudget och regeringen lämnar sådana förslag i april och i september, i samband med att den ekonomiska vårpropositionen och budgetpropositionen lämnas.
Endast om regeringen anser att det finns särskilda skäl får en proposition med förslag till ändringar i statens budget lämnas vid andra tillfällen. Ett sådant förslag brukar kallas för extra ändringsbudget.
Ändringsbudgetar