Vid årets Kulturnatt fick besökarna möjlighet att uppleva riksdagen inifrån genom tre tematiskt guidade visningar. Visningarna tog avstamp i riksdagens arbete i dag, den svenska demokratins 100-årsjubileum och den konst som finns i riksdagens lokaler. I Riksdagsbiblioteket kunde besökarna även ta del av den moderna och den historiska riksdagen genom spännande seminarier, möjlighet att träffa ledamöter och talmän och testa en äkta gåspenna.
Riksdagshuset var öppen för allmänheten under kvällen och lystes traditionsenligt upp i lila ljus.
Visningen Demokratin 100 år handlade om hur Sverige blev en demokrati för hundra år sedan och var delvis dramatiserad. Runt om i Riksdagshuset rörde sig skådespelare i tidsenlig klädsel.
En scen som besökarna fick ta del av var mellan den dåvarande talmannen Hugo Hamilton och den första kvinnan i första kammaren Kerstin Hesselgren. Hamilton tyckte att det lät för tokigt att säga ”Min dam och mina herrar” i kammaren så han fortsatte att säga ”Mina herrar” under flera år.
I Riksdagsbiblioteket kunde man under kvällen se flertalet seminarier i olika ämnen. Här modererar journalisten Ulrika Knutsson ett samtal om de fem första kvinnorna i riksdagen.
Visningarna tog besökarna runt om i de båda riksdagshusen. Här visas konsten i Trapphallen i det Östra riksdagshuset.
I en av visningarna fick besökarna besöka riksdagens hjärta, plenisalen, och träffa talmännen. Här visar talman Andreas Norlén hur omröstningarna i kammaren går till när ledamöterna fattar beslut i olika frågor.
Förste vice talman Åsa Lindestam (S) invigde den nya utställningen ”Nähä, här slipper ni inte in!" som handlar om de första riksdagskvinnorna som valdes in för 100 år sedan. Utställningen står i Riksdagsbiblioteket till och med den 31 augusti 2022.
I utställningen ”Nähä, här slipper ni inte in!” kan besökarna se unika fotografier och dokument insamlade från anhöriga till de fem första kvinnorna i riksdagen.
Bildspel från arbetet och händelser i riksdagen.
I riksdagen används många svåra ord och förkortningar. Ordboken förklarar de vanligaste svåra orden.
Hur goda kunskaper har du om riksdagen och dess arbete? Testa dig själv i våra riksdagsquiz!