1918 tog riksdagen det historiska principbeslutet att införa allmän och lika rösträtt. I riksdagens monter stod demokratijubiléet i fokus, och det bjöds på fika och samtal om demokrati med talmannen och riksdagsledamöter. Riksdagen arrangerade också tre seminarier som går att se i efterhand.
Se seminarierna i webb-tv
Talman Andreas Norlén invigningstalade på Almedalsscenen. Temat för invigningen var demokratins hundraårsjubileum.
Riksdagen höll seminarier som lockade många besökare.
Är vår demokrati hotad? Det diskuterade en panel bestående av moderatorn Sharon Jåma, talman Andreas Norlén, överbefälhavare Micael Bydén, mediestrategen Brit Stakston och professorn Sören Holmberg.
– De allra flesta förtroendevalda i vårt land är fritidspolitiker som ger av sin tid för att utifrån sina förutsättningar göra Sverige bättre. Man ska mötas av värme, kärlek och respekt då, sa talman Andreas Norlén.
– I riksdagen upplever sig ledamöterna över lag vara jämställda, och att de har samma möjligheter till makt och inflytande. Men vi har utmaningar som vi måste arbeta med, till exempel vad gäller härskartekniker och strukturer. Det sa förste vice talman Åsa Lindestam (S) på ett seminarium med temat ”Är riksdagen jämställd?”
Vi fick till slut en regering men det tog tid. Hur gick snacket och hur fungerade turerna mellan de olika talmansrundorna? Talman Andreas Norlén berättade och visade bilder från tiden efter valet 2018.
I riksdagens monter kunde den som ville fika och prata om demokrati med talmannen och riksdagsledamöter från olika partier.
Bildspel från arbetet och händelser i riksdagen.
I riksdagen används många svåra ord och förkortningar. Ordboken förklarar de vanligaste svåra orden.
Hur goda kunskaper har du om riksdagen och dess arbete? Testa dig själv i våra riksdagsquiz!