Riksdagen röstade den 21 juni ja till att rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). Den 7 juli blev han på nytt vald till statsminister i riksdagens kammare. Från misstroendeomröstningen till och med dagen för skifteskonseljen tog regeringsbildningen denna gång 18 dagar.
Riksdagen röstade den 21 juni ja till Sverigedemokraternas begäran om att rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). 181 ledamöter röstade ja till misstroendet, 109 ledamöter röstade nej och 51 avstod från att rösta. 8 ledamöter var frånvarande.
Riksdagens talman Andreas Norlén inledde den 29 juni sina samtal med partiföreträdare för att ta reda på vilken statsministerkandidat som hade tillräckligt stöd för att godkännas som statsminister och bilda regering. Här i samtal med Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på väg till sitt samtal med talmannen.
Nooshi Dadgostar (V) ska påbörja diskussionen med talman Andreas Norlén. Samtalen ägde rum inne på talmannens kontor.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson förde diskussion med talmannen digitalt.
Ebba Busch (KD) och talmannen fotograferades av media innan de satte sig ner för att prata.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Talmannen samtalade med alla åtta riksdagspartiers partiföreträdare under dagen.
Efter att ha fört samtal med alla riksdagens partiledare och språkrör gav talmannen samma dag Ulf Kristersson (M) i uppdrag att sondera förutsättningarna för att bilda en regering. Ulf Kristersson (M) meddelade talmannen den 1 juli att han ville avbryta sitt sonderingsuppdrag.
Talmannen gav därefter Stefan Löfven (S) i uppdrag att undersöka sina förutsättningar för att bilda en regering som kunde tolereras av riksdagen. På en pressträff den 5 juli föreslog talmannen för riksdagen att utse Stefan Löfven (S) till statsminister på nytt.
Den 7 juli godkände riksdagen talmannens förslag till statsminister. 116 ledamöter röstade ja, 173 nej och 60 avstod från att rösta. 0 ledamöter var frånvarande. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter, det vill säga minst 175 av dem, röstar mot förslaget går det inte igenom. Annars är det godkänt. Regeringsskiftet skedde den 9 juli.
Bildspel från arbetet och händelser i riksdagen.
I riksdagen används många svåra ord och förkortningar. Ordboken förklarar de vanligaste svåra orden.
Hur goda kunskaper har du om riksdagen och dess arbete? Testa dig själv i våra riksdagsquiz!