Den 15 september ägde riksmötets första partiledardebatt rum. Riksmötet är riksdagens arbetsår, som börjar i september och pågår till dess att nästa riksmöte börjar i september året därpå. Det hålls vanligen fyra partiledardebatter under ett riksmöte – i september, november, januari och juni.
De inledande anförandena i debatterna hålls i talarstolen på podiet. Nooshi Dadgostar (V) tog bland annat upp pensionssystemet och sjukförsäkringen i sitt inledande anförande.
Ebba Busch (KD) tog bland annat upp vikten av att skapa en samhällsgemenskap och av att kunna samarbeta med alla i sitt första anförande.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är inte invald i riksdagen. Hon ersattes därför av Johan Pehrson (L), som är gruppledare för Liberalernas riksdagsgrupp. Johan Pehrson tog bland annat upp skolan och integrationspolitiken i sitt inledande anförande.
Märta Stenevi (MP) talade i sitt anförande bland annat om klimatförändringar och vikten av att arbeta förebyggande för att motverka våld.
Tidigare under coronapandemin kom riksdagspartiernas gruppledare bland annat överens om att enbart 55 ledamöter skulle delta vid voteringar i kammaren och att antalet ledamöter i kammaren vid debatter skulle vara begränsat. Men från och med det nya riksmötets öppnande upphörde flera av begränsningarna, bland annat vad gäller antalet ledamöter som får vistas i kammaren under debatter.
Efter den första omgången anföranden följer en andra omgång där det är replikrätt. Replikerna tas i talarstolarna framför podiet. Jimmie Åkesson (SD) och Stefan Löfven (S) debatterade bland annat frågor om rättsstaten och hot mot demokratin.
Annie Lööf (C) och statsminister Stefan Löfven (S) i talarstolarna framför podiet i kammaren.
Den här partiledardebatten var statsminister Stefan Löfvens (S) sista eftersom han avgår som partiledare senare i höst. Här tar Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson varandra i hand efter att Löfven avtackats av sina partiledarkolleger. I bakgrunden applåderar riksdagens talman Andreas Norlén.
Bildspel från arbetet och händelser i riksdagen.
I riksdagen används många svåra ord och förkortningar. Ordboken förklarar de vanligaste svåra orden.
Hur goda kunskaper har du om riksdagen och dess arbete? Testa dig själv i våra riksdagsquiz!