Den omfattande renoveringen av ledamotshuset i Gamla stan är klar. Huset har omvandlats till en modern kontorsbyggnad anpassad till riksdagens och ledamöternas arbete.
Genom att spela video samtycker du till att kakor används.
Om kakor
Den omfattande renoveringen av ledamotshuset i Gamla stan är klar. Huset har omvandlats till en modern kontorsbyggnad anpassad till riksdagens och ledamöternas arbete. Den här filmen tar dig med in i det nyrenoverade ledamotshuset.
Ledamotshuset vid Mynttorget i Gamla stan är det första av riksdagens hus som har renoverats och byggts om. I ledamotshuset finns arbetsrum och möteslokaler för ledamöter och partikanslier, partiernas stödfunktioner. Renoveringen startade 2019 och inflyttning skedde under 2022.
Ledamotshuset byggdes för kontorsverksamhet på 1930-talet och inga större ombyggnationer har gjorts av huset sedan början av 1980-talet. Nödvändigt underhåll har nu gjorts av bland annat fasader och tak samt ventilation, avlopp och el. I samband med renoveringen har huset moderniserats, bland annat har en teknisk upprustning gjorts och tillgängligheten och säkerheten har förbättrats.
Ändamålsenliga och hållbara lokaler
Målet med ombyggnaden har varit att ledamotshuset ska ha en bra arbetsmiljö för ledamöter och tjänstemän. Det ska vara ändamålsenliga, hållbara och kostnadseffektiva lokaler som stöder riksdagens och ledamöternas arbete.
Några exempel:
- En modern kontorsbyggnad som möter dagens krav på arbetssätt, flexibilitet och teknisk prestanda.
- Förbättrade möjligheter till möten.
- Fler och flexibla kontorsrum som enkelt kan anpassas efter behov.
- Hållbara lokaler byggda med miljöhänsyn.
- Minskad energiförbrukning med hjälp av moderna system.
- Ny ventilation och belysning ger en bättre arbetsmiljö.
Foto: Melker Dahlstrand
Ledamotshusets runda gård täcks med ett glastak. Därigenom kan gården användas året om samtidigt som byggnadens energiförbrukning minskar.
Bild 1 av 2
Foto: Melker Dahlstrand
Ledamotshusets gård har byggts om till innergård och en ny mötesplats har bildats. I mitten står Bror Marklunds skulptur Mor och barn. Skulpturen invigdes 1956 av Tage Erlander och var en hyllning till det nya barnbidraget.
Bild 2 av 2
Arbetet med kulturhistoriska värden
Ledamotshuset ingår i ett kulturhistoriskt värdefullt område och är en viktig del av Gamla stans siluett mot norr. Huset samspelar med flera av de större byggnaderna i den nära omgivningen, som till exempel Slottet, Bondeska palatset och Riddarhuset.
Ledamotshuset har kulturhistoriska värden i såväl yttre som inre miljöer. Huset är blåmarkerat i Stockholms stadsmuseums kulturhistoriska klassificering av bebyggelse. Det innebär att ledamotshuset klassas som bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar kraven för byggnadsminne i kulturmiljölagen.
Vid renoveringen av ledamotshuset har de kulturhistoriska och arkitektoniska värdena vägts mot uppdraget att förse riksdagen med bästa möjliga lokaler för riksdagsarbetet.
Fakta om renoveringen av ledamotshuset
- Projektet för renoveringen har letts och planerats av Riksdagsförvaltningens fastighetsenhet
- Tidsplan: Från 2019 till början av 2022
- Budget: 1,6 miljarder kronor
- Projektet är en del av programmet Framtidens riksdagshus som handlar om den stegvisa renoveringen och utvecklingen av riksdagens fastigheter.