Riksdagen renoverar sina byggnader på Helgeandsholmen och i Gamla stan i Stockholm. Hösten 2023 är det planerad start för renovering av kvarteret Cephalus i Gamla stan.
Kanslihusannexet i kvarteret Cephalus kännetecknas av sin cirkelformade gård.
Foto: Melker Dahlstrand
Kvarteret Cephalus är omgärdat av Myntgatan, Salviigränd, Västerlånggatan och Storkyrkobrinken. I dag används Cephalus lokaler av såväl riksdagsledamöter som av tjänstemän i Riksdagsförvaltningen.
Kvarteret har inte genomgått några större ombyggnationer sedan 1950-talet. Därför finns ett stort behov av att modernisera bland annat ventilationssystem och invändiga ytskikt. Renoveringen ska ge en effektivare användning av lokalerna samt högre säkerhet och tillgänglighet, för att förbättra stödet till riksdagens och ledamöternas arbete.
Stadsmuseet i Stockholm ansvarar för att peka ut kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i Stockholms stad. Kvarteret Cephalus är blåmarkerat, vilket innebär att det anses ha synnerligen höga kulturhistoriska värden. I projektet för renoveringen ingår att både förvalta och bevara Cephalus för framtiden. Kvarteret består av allt från medeltida källarvalv till kontorslokaler från 1940-talet. Målsättningen är att framhäva de kulturhistoriskt värdefulla miljöerna så att det ska fortsätta vara möjligt att se de olika tidsåldrar som Cephalus inrymmer. Förändringarna ska hålla sådan kvalitet att de blir en del av framtidens kulturhistoriska värden.
Även efter renoveringen ska riksdagsledamöter och delar av Riksdagsförvaltningen husera i kvarteret Cephalus. Bottenvåningen mot Västerlånggatan och Storkyrkobrinken ska liksom i dag användas för bland annat butiker.
Renoveringen av Cephalus kommer preliminärt börja hösten 2023. Under 2022–2023 ska de olika verksamheterna flytta ut och lokalerna tömmas.
Kvarteret Cephalus genom historien
Kvarteret Cephalus i Gamla stan bär spår av många århundraden och består av allt från medeltida källarvalv till kontorslokaler från 1940-talet.
Om Cephalus på sidan Riksdagens byggnader