Riksdagsförvaltningen erbjuder stimulerande, utvecklande och samhällsnyttiga arbetsuppgifter i en kunskapsintensiv miljö nära demokratins kärna.
Medarbetare på kommunikationsavdelningen har workshop om riksdagens webbplats.
Foto: Melker Dahlstrand
Riksdagen är hjärtat i den svenska demokratin. Frågorna som debatteras och besluten som tas på vår arbetsplats har betydelse för alla människors vardag. Riksdagsförvaltningen har ett unikt uppdrag att ge professionellt stöd och service till våra folkvalda ledamöter. Vi tar också hand om historiskt värdefulla byggnader och tidsdokument och arbetar för att främja och sprida kunskap om riksdagen och demokratin.
Lediga jobb
Är riksdagen en arbetsplats för dig? Här ser du vilka jobb och praktiktjänster som är lediga inom Riksdagsförvaltningen.
Lediga jobb
Möt våra medarbetare
I Riksdagsförvaltningen arbetar cirka 700 personer inom hela 85 olika yrken. Här finns it-specialister, jurister, samhällsvetare, arkitekter, utredare, bibliotekarier, protokollsnotarier, kommunikatörer, snickare, ekonomer, bevakningspersonal och många fler.
Här berättar några av dem i text, bild och film om sina uppdrag i förvaltningen.
Möt våra medarbetare
Det här får du ta del av som anställd
Riksdagsförvaltningen strävar efter att vara en arbetsplats med både yrkesmässiga utmaningar och möjlighet att nå balans mellan jobb och fritid. Som statligt anställd får du även goda villkor kring semester, tjänstepension och föräldraledighet.
Kurser och utbildningar
Kunskaper måste hela tiden vässas, och inget samarbete är så bra att det inte kan bli bättre. Därför erbjuder Riksdagsförvaltningen sina medarbetare goda möjligheter till kompetensutveckling. För chefer finns ledar- och chefsutvecklingsprogram i flera steg.
Vi erbjuder ett brett utbud av kurser och utbildningar. Som nyanställd får du delta i riksdagens introduktionsutbildning. Kompetensutveckling kan också innebära att du får delta i projekt eller till exempel kompetensutbyte med Regeringskansliet.
Friskvård
I riksdagens lokaler finns gym och träningslokal med olika träningspass varje dag. Du kan också få ett mindre friskvårdsbidrag att använda till annan träning. Du får använda en timme per vecka av arbetstiden till friskvård.
Semester och föräldraledighet
Du som är under 30 år har rätt till 28 dagar semester per år. Har du fyllt 30 har du 31 dagar och när du fyller 40 får du 35 semesterdagar per år.
Som anställd får du också ersättning från arbetsgivaren vid föräldraledighet så att din föräldrapenning uppgår till cirka 90 procent av lönen.
Det finns även möjlighet att växla semester mot mer lön eller tvärtom samt lön mot ökat pensionsavsättning.
Föreningar och klubbar
Inom riksdagen finns föreningar och klubbar med olika intresseinriktningar som är öppna för ledamöter och tjänstemän. Exempelvis finns personalklubben, idrottsklubben och konstklubben.
Fackförbund och kollektivavtal
Inom Riksdagsförvaltningen finns tre fackliga organisationer representerade: Saco, Seko och ST. Organisationerna sluter kollektivavtal med Riksdagsförvaltningen om löner och anställningsvillkor.
Broschyr: Att arbeta i Riksdagsförvaltningen
I broschyren kan du läsa om Riksdagsförvaltningens verksamhet, organisation och hur det är att arbeta i Riksdagsförvaltningen.
Broschyr: Att arbeta i Riksdagsförvaltningen(pdf, 1 MB)
Praktik
Några enheter inom Riksdagsförvaltningen tar regelbundet emot praktikanter från universitet och högskolor.
Det gäller bland annat riksdagens internationella kansli, riksdagens utredningstjänst och utskottsavdelningens utvärderings- och forskningssekritariat.
Praktiken är oavlönad och ska ingå som en del av en utbildning på universitet eller högskola.
Rekrytering av praktikanter sker via ett ansökningsformulär som publiceras inför varje praktikperiod under Lediga jobb.
Lediga jobb