Sök

Avdelning
Hoppa till filter

12 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Aktuellt, filtrerat på Justitieutskottet, sorterat efter datum

  • Det blir enklare att verkställa frihetsberövanden

    BeslutDe brottsbekämpande myndigheterna ska få bättre verktyg för att snabbt och effektivt kunna hitta eftersökta personer samt lokalisera utlänningar som utgör en allvarlig säkerhetsrisk. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

  • Justitieutskottet står bakom förslag om säkerhetszoner

    Förslag till beslutJustitieutskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i polislagen, som gör att Polismyndigheten ska kunna införa säkerhetszoner där polisen har särskilda befogenheter att söka efter vapen och andra farliga föremål.

  • Utskott säger ja till tillfälliga förbud mot persontransporter utan id-handlingar

    Förslag till beslutRegeringen ska kunna införa regler om tillfälliga förbud att transportera personer utan giltiga id-handlingar till Sverige. Justitieutskottet ställer sig bakom förslaget som regeringen lagt fram. V, C och MP invänder i en gemensam reservation.

  • Justitieutskottet vill upphäva lagändringar om sekretess i domstol

    Förslag till beslutJustitieutskottet föreslår på eget initiativ att riksdagen ska upphäva tidigare beslutade lagändringar för att stärka sekretessen i domstol. Lagändringarna skulle ha börjat gälla den 1 oktober 2023. En av anledningarna till utskottets förslag är att ändringarna, enligt utskottet, skulle få en mycket begränsad effekt samtidigt som de skulle få stora negativa följder för domstolarnas arbete.

  • Justitieutskottet säger ja till utökad användning av hemliga tvångsmedel

    Förslag till beslutJustitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag till lagändringar som gäller hemliga tvångsmedel. Förslaget syftar till att ge brottsbekämpande myndigheter mer effektiva verktyg i arbetet med att förhindra, utreda och lagföra allvarliga brott. V, C och MP invänder mot hela eller delar av förslaget i reservationer.

  • Justitieutskottet säger ja till ändringar i vapenlagstiftningen

    Förslag till beslutJustitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om ändringar i svensk vapenlagstiftning. Ändringarna bedöms nödvändiga för att införa det så kallade ändringsdirektivet till EU:s vapendirektiv i svensk lag. Centerpartiet invänder mot förslaget i en reservation.

  • Justitieutskottet håller öppen utfrågning om Polismyndighetens lokala närvaro

    UtfrågningDen 31 maj håller justitieutskottet en öppen utfrågning om Polismyndighetens lokala närvaro. Syftet med utfrågningen är att analysera läget inom Polismyndigheten och utröna vad som krävs för att en större andel av polisanställda ska arbeta i lokal kärn-verksamhet och hur den lokal polisnärvaron på andra sätt kan stärkas. Bland annat deltar rikspolischef Anders Thornberg och representanter från Brå samt Riksrevisionen.

  • Justitieutskottet säger ja till avskaffat danstillstånd

    Förslag till beslutJustitieutskottet föreslår att riksdagen ska säga ja till regeringens förslag att avskaffa kravet på tillstånd för offentliga danstillställningar på platser som inte är offentliga. Lagändringen föreslås börja gälla den 1 juli 2023.

  • Utskott säger ja till förslag om nytt brott i terroristbrottslagen

    Förslag till beslutJustitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att införa ett nytt brott i terroristbrottslagen, deltagande i en terroristorganisation. V och MP reserverar sig mot förslaget.

  • Utskott ställer sig bakom förslag om skärpta straff för brott i kriminella nätverk

    Förslag till beslutJustitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att skärpa straffen för brott i kriminella nätverk och vid kriminella uppgörelser. Syftet med lagändringarna är att markera allvaret i den här typen av brott och för att ge rättsväsendet utvidgade möjligheter att bekämpa gängkriminaliteten. V och MP har reserverat sig mot förslaget.

  • Utskotten och EU-nämnden har valt ordförande

    Riksdagens utskott och EU-nämnden har valt ordförande och vice ordförande. De utgör utskottens presidier och leder arbetet i utskotten.

  • Ledamöter valda till riksdagens utskott, EU-nämnd, riksdagsstyrelse och Utrikesnämnd

    BeslutRiksdagen har i dag, tisdagen den 4 oktober, valt vilka ledamöter som 2022–2026 ska ingå i riksdagens 15 utskott. Riksdagen har även valt ledamöter till EU-nämnden, riksdagsstyrelsen och Utrikesnämnden.