Vilken miljö- och klimatpolitik ska Sverige föra? Vilka regler ska gälla för jakt, fiske och djurskydd? Hur ska kvaliteten på maten vi äter kontrolleras? Det är frågor som miljö- och jordbruksutskottet har hand om. Jordbruk, utsläppsrätter och biologisk mångfald är andra områden som ledamöterna i utskottet arbetar med.
De här förslagen arbetar miljö- och jordbruksutskottet med.
Onsdag 3 juni 2020 Sveriges livsmedelsproduktion och dess sårbarhet har blivit en aktuell fråga, bland annat efter den torra sommaren 2018 och nu under den pågående coronapandemin. Miljö- och jordbruksutskottet genomför just nu en fördjupad studie om lantbrukets sårbarhet som beräknas vara klar vid årsskiftet.
Motorn i riksdagsarbetet är de 15 utskotten. Det är där ledamöterna förbereder riksdagens beslut. När ett utskott presenterat sitt förslag till beslut ska alla riksdagens 349 ledamöter ta ställning till förslaget. I varje utskott sitter 17 ledamöter. Utskotten är som en "miniriksdag", vilket innebär att sammansättningen på ledamöterna i utskottet speglar fördelningen i riksdagen.
Betänkanden och utlåtanden, förslag som utskottet behandlat, yttranden, föredragningslistor, protokoll och verksamhetsberättelser.
Utskotten gör resor för att hålla sig uppdaterade om samhällsutvecklingen och studera hur andra länder löst ett visst problem.
Utskotten följer upp och utvärderar riksdagens beslut. Tanken är att det utskott som förberett ett beslut ska utvärdera resultatet.
Det är viktigt att ledamöterna får väl underbyggda beslutsunderlag. Därför arbetar utskotten med forsknings- och framtidsfrågor.