Riksdagen beslutade 2009 att bevilja 60 miljoner kronor för att genomföra regeringens handlingsplan för kulturella och kreativa näringar 2010–2012. Näringsutskottet har gjort en uppföljning av resultaten av den här satsningen.
Fokus för uppföljningen har varit att undersöka om satsningen har lett till det resultat som riksdagen och regeringen förväntade sig, nämligen att det skulle skapas bättre förutsättningar för att utveckla företagande i kulturella och kreativa näringar, att regional tillväxt och ökad konkurrenskraft skulle skapas och att samverkan mellan näringsliv och kulturliv skulle öka. Uppföljningen består av två delar, dels en uppföljning av samtliga åtgärder inom ramen för handlingsplanen på en övergripande nivå, dels en fördjupad uppföljning av en av åtgärderna, de så kallade inkubatorerna.
De pengar som riksdagen beslutade om 2009 har främst fördelats av Tillväxtverket och Vinnova för olika insatser på regional och lokal nivå. Medlen har använts bland annat för att utveckla mäklarfunktioner mellan näringsliv och kultur, inkubatorer för att hjälpa nystartade företag i sektorn och för att införa entreprenörskap som en del i konstnärliga utbildningar.
Målen har delvis nåtts
Näringsutskottets uppföljning visar att målen med satsningen har nåtts till viss del. Handlingsplanen resulterade på förhållandevis kort tid i en mängd aktiviteter som framför allt under perioden 2010–2012 bidrog till att skapa förutsättningar för att utveckla företagande inom kulturella och kreativa näringar.
Osäkert om långsiktiga effekter
Handlingsplanens mer långsiktiga effekter på företagandet inom det här området är dock mer osäkra. Utifrån uppföljningens resultat kan det också ifrågasättas om målet att handlingsplanen skulle bidra till regional tillväxt och ökad konkurrenskraft har nåtts. Målet som det har formulerats är svårt att nå, och handlingsplanens bidrag var begränsat i förhållande till kulturella och kreativa näringars totala omsättning i Sverige.
Traditionella ekonomiska tillväxtbegrepp som omsättningsökningar eller ökning av antalet anställda kan heller inte alltid användas för verksamheter inom de kulturella och kreativa näringarna. Samtidigt har antalet företag inom området vuxit sedan 2007. Det är dock svårt att avgöra i vilken utsträckning denna tillväxt kan kopplas till handlingsplanen.
Det är också lite som tyder på att samverkan mellan närings- och kulturlivet ökade inom ramen för satsningen, även om samverkan har ökat efter satsningen.
Realistiska mål viktigt
I sina iakttagelser och bedömningar gör näringsutskottets grupp för uppföljning och utvärdering även några avslutande reflektioner inför liknande framtida satsningar. Gruppen lyfter bland annat fram att det är viktigt att staten är klar över vilken roll den ska spela när handlingsplaner eller olika näringspolitiska stöd övervägs. Gruppen betonar också vikten av välfokuserade och realistiska mål, en tydligt avgränsad målgrupp och uthållighet över tid.
Uppföljningsgruppen
Näringsutskottets uppföljnings- och utvärderingsgrupp har följande ledamöter:
Dokument
Rapport från riksdagen 2016/17:RFR10 Uppföljning av handlingsplanen för kulturella och kreativa näringar 2010–2012
För mer information
Roger Berggren, föredragande i näringsutskottet, e-post: roger.berggren@riksdagen.se, telefon: 08-786 54 68