Explosiva varor – ett nationellt tillståndsregister och kriminalisering av förstadier till brott mot tillståndsplikten

Debatt om förslag 18 juni 2024
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 2

Anf. 195 Gustaf Göthberg (M)

Fru talman! Klockan närmar sig 22 denna försommartisdag. Jag tänker därför bespara kammaren de stora retoriska utsvävningarna och de stora orden när vi nu ska ha kammardebatt om försvarsutskottets betänkande 12 Explosiva varor - ett nationellt tillståndsregister och kriminalisering av förstadier till brott mot tillståndsplikten.

Regeringen arbetar under ledning av Moderaterna och i samverkan med liberaler och kristdemokrater och inom ramen för Tidösamarbetet med Sverigedemokraterna konsekvent och oförtrutet med att få Sverige på rätt köl. Det har vi kunnat se under senare år, då vi har haft en systemhotande brottslighet som slagit rot i delar av landet.

Nu görs en rad saker, bland annat det vi diskuterar i dag och som har kopplingar till detta. Vistelseförbud, möjliggörande för att poliser som arbetar mot organiserad brottslighet ska kunna vara anonyma samt säkerhetszoner är tre reformer som denna kammare har fattat beslut om denna vår. Och senare under året tillsätts bland annat en utredning om att arbeta med nya angreppssätt mot ekonomiskt våld. Allt detta görs, och allt detta är oerhört viktigt.

Fru talman! Jag ska villigt erkänna att jag blev förbluffad när jag först kom i kontakt med propositionen som vi behandlar inom ramen för betänkandet. Det har alltså gått att i Konungariket Sverige förvara närmast obegränsade mängder sprängmedel och explosiva varor utan insyn, kontroll eller uppföljning från det allmänna. Det är häpnadsväckande. Men nu gör vi någonting åt det.

Förslaget som föreslås träda i kraft redan om några veckor innebär i huvudsak att vi inför ett nationellt tillståndsregister i Sverige över explosiva varor. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap blir ansvarig myndighet för att föra register över en rad tillstånd. Det handlar om tillstånd att hantera, överföra, importera och exportera dessa explosiva varor.

För att detta register ska kunna fylla sitt syfte och för att se till att informationen i registret inte i sin tur används av gängkriminella eller subversiva krafter i samhället för att få åtkomst till sprängmedel eller explosiva varor föreslås vissa uppgifter omfattas av sekretess.

Till sist: Alla försök att med uppsåt undvika denna tillståndsplikt ska kriminaliseras.

Det är ett viktigt betänkande för svensk inre säkerhet. Jag yrkar bifall till utskottets förslag till beslut.


Anf. 196 Johan Andersson (S)

Fru talman! Jag börjar med att yrka bifall till reservation 2 i betänkandet.

363 skjutningar 2023, 109 skjutningar i år - det är alldeles för många. Därför känns det som att vi måste verkställa allt vi kan göra för att stävja kriminaliteten och möjligheten att på olika sätt och vis komma åt varor för att använda i sabotagehänseende.

När regeringen ändå lägger fram en proposition tycker vi att man också skulle kunna ta del av och ta till sig det vi föreslår när det gäller licensiering av sprängmedel. Det handlar om ett personligt ansvar, om bakgrundskontroller, om kontroll av regelbunden användning av sprängmedel, om en avskräckande effekt och inte minst om spårbarhet. Det hade man kunnat uppnå genom att införa en licensiering.

Den möjligheten tar regeringen dessvärre inte med det lagförslag som nu är på väg fram. Men vi vill ändå belysa det i vår reservation.

Den andra punkten i vår reservation handlar om en insatsgrupp som vi kallar för task force. Sprängningarna drabbar ju hela hus och kvarter och sätter skräck i invånarna. Det finns många exempel runt om i Sverige. I nästan varje kommun vi kommer från har man upplevt det här, mer eller mindre. Alla vet ju att i samband med en sprängning i ett tättbebyggt område blir de som lever i den miljön hårt ansatta.

Vi tycker att det finns stor anledning för regeringen att verkligen titta på möjligheten att tillsätta en specialgrupp som snabbt kan hjälpa till i områden där man upplevt sådana här saker och samordna de aktörer som i dag finns, till exempel kommunen, regionen, försäkringsbolagen och räddningstjänsten. Gruppen ska dock inte ta över ansvaret utan använda de resurser som finns. Det är naturligtvis också väldigt viktigt att kunna samordna insatserna så att de prioriteras rätt.

Fru talman! Jag yrkar bifall till reservationen i betänkandet.

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut skulle fattas den 19 juni.)

Beslut

Ett nationellt tillståndsregister för explosiva varor och kriminalisering av förstadier till brott (FöU12)

Regeringen har föreslagit ett nationellt tillståndsregister för explosiva varor och kriminalisering av förstadier till brott mot tillståndsplikten. Syftet är att minska den illegala användningen av explosiva varor i samhället och att stärka det brottsbekämpande arbetet.

Riksdagen sa ja till regeringens lagförslag. De nya reglerna börjar gälla den 8 juli 2024.

Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen. Avslag på motionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.