Grundlagsskydd för digital bio och andra yttrandefrihetsrättsliga frågor (vilande grundlagsbeslut)

Debatt om förslag 24 november 2010
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 2

Anf. 66 Phia Andersson (S)

Fru talman! I detta betänkande, Grundlagsskydd för digital bio och andra yttrandefrihetsrättsliga frågor , anmäls för slutligt beslut vilande förslag om ändring i tryckfrihetsförordningen och lag om ändring i yttrandefrihetsgrundlagen. De vilande förslagen är förslag som har arbetats fram i Yttrandefrihetskommittén, och sedan har regeringen lagt fram förslag till förändringar som riksdagen första gången beslutade om den 27 maj 2010. Jag kommer inte att räkna upp alla lagändring i mitt anförande. Det kommer troligtvis nästa talare att göra som ledamot för regeringspartierna. Jag vill ändå betona de nya regler i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen som gäller repressalieförbudet. En av de viktigaste grundstenarna i tryck- och yttrandefriheten är meddelarskyddet för offentligt anställda. Det ger exempelvis anställda rätten att påtala missförhållanden inom verksamheter till medierna utan att arbetsgivaren får efterforska vem som har meddelat eller vidta repressalier till anställda om det skulle röjas vem meddelaren är. Det råder alltså efterforsknings- och repressalieförbud i offentliga verksamheter kopplat till meddelarskyddet. Repressalieförbudet utgör alltså en central del av meddelarskyddet. Vi socialdemokrater gläds åt att de föreslagna förändringarna innebär en förstärkning av skyddet för tryck- och yttrandefriheten. Förstärkningen innebär att motsvarande regler om repressalieförbud som gäller för offentligt anställda ska gälla för anställda i kommunala bolag och sådana organ som handhar myndighetsutövning mot enskilda. Straffbestämmelser som straffbelägger de allvarligaste överträdelserna av repressalieförbudet finns även i det här vilande grundlagsförslaget. Vi socialdemokrater yrkar bifall till förslaget i betänkandet och ser fram emot motionsbehandlingen av alla de motioner som berör meddelarskyddet för privat anställda i skattefinansierade verksamheter. Det är vår förhoppning att vi även då ska få gehör för en utvidgning av meddelarskyddet och efterforsknings- och repressalieförbudet så att de även kommer att gälla för dessa verksamheter.

Anf. 67 Kajsa Lunderquist (M)

Fru talman! Konstitutionsutskottet tillstyrker regeringens förslag att anta det vilande förslaget till lag om ändring i lagen med föreskrifter på tryckfrihetsförordningens och yttrandefrihetsgrundlagens områden. Det vilande förslaget innebär bland annat att digital uppspelning av bio ska omfattas av det grundlagsskydd som finns i yttrandefrihetsgrundlagen. Med digital bio avses bland annat att det innehåll som ska visas distribueras till en biograf via bredband, satellit eller på en hårddisk och att filmen sedan laddas ned i en server och därefter spelas upp från servern. Utvecklingen med att spela upp biofilmer digitalt går snabbt framåt och kommer med stor sannolikhet att vara allena rådande inom bara några år. Regeringen och samtliga remissinstanser är eniga om att digital bio såsom den är definierad inte i dagsläget omfattas av det gällande grundlagsskyddet. För att anpassa lagstiftningen till den utveckling som pågår föreslås det att det förs in en ny punkt i den så kallade databasregeln i 1 kap. 9 § yttrandefrihetsgrundlagen. Den föreslagna regeln ger automatiskt grundlagsskydd till de massmedieaktörer som anges i bestämmelsen och som tillhandahåller information till allmänheten genom uppspelning av databaser. Andra aktörer, till exempel biografer, ges möjlighet till grundlagsskydd efter ansökning om utgivningsbevis. Fru talman! En av de grundläggande principerna i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen är förbudet mot censur. I yttrandefrihetsgrundlagen återfinns dock ett undantag för rörliga bilder i film. Frågan om en sådan förhandsgranskning övervägs för närvarande. I utredningen Avskaffande av filmcensuren för vuxna föreslås att förhandsgranskning av film som visas för personer över 15 år ska avskaffas. Filmer som visas för barn föreslås även fortsättningsvis ålderskategoriseras. Då det inte finns några sakliga skäl till att samma regler inte ska gälla även digital bio föreslås en utvidgning av undantaget i censurförbudet i yttrandefrihetsgrundlagen i enlighet med detta. Med anledning av detta vill jag yrka bifall till förslaget i betänkandet.

Beslut

Grundlagsändringar ska ge skydd för digital bio (KU3)

Allt fler filmer distribueras och lagras med hjälp av digital teknik, till exempel via satellit eller bredband, istället för analogt. Riksdagen har därför beslutat att digital bio och annan offentlig uppspelning ur databaser ska omfattas av grundlagsskyddet i yttrandefrihetsgrundlagen. Digital bio ska också kunna förhandsgranskas på samma sätt som traditionell biograffilm. Enligt beslutet blir det också möjligt att ställa krav på att kabel-tv-sändningar utformas så att program blir tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, med hjälp av till exempel textning, teckenspråkstolkning eller syntolkning. Beslutet innebär också att det tydligt ska framgå i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen att det är förbjudet för myndigheter och andra allmänna organ att ingripa mot den som använder sig av sin tryck- respektive yttrandefrihet. Samtidigt införs en straffbestämmelse för allvarligare överträdelser av förbudet mot repressalier. Andra ändringar i yttrandefrihetsgrundlagen syftar till att förtydliga webbsändnings- och databasreglerna. Under våren 2010 sa riksdagen ja till förslaget om grundlagändringarna som vilande. Ett andra och slutligt riksdagsbeslut har inte varit möjligt förrän nu när ett val ägt rum. Vilande grundlagsförslag måste nämligen antas slutligt av en nyvald riksdag. Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2011.
Utskottets förslag till beslut
Antar slutligt det vilande förslaget till lag om ändring i tryckfrihetsförordningen och lag om ändring i yttrandefrihetsgrundlagen. Bifall till proposition 2009/10:81 punkt 5 . Delvis bifall till proposition 2009/10:81 punkt 4.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.