IT och telekommunikationer

Debatt om förslag 4 april 2002

Protokoll från debatten

Anföranden: 8

Anf. 276 Anders G Högmark (M)

Fru talman! Det sägs ibland från talmanspodiet att debatten i kammaren inte blir längre än vad ledamö- terna själva gör den till. Det är en sanning som är värd att fundera över i denna sena stund. För att vi ska ha en ärlig chans att hinna klart med trafikut- skottets två betänkanden före klockan elva så in- skränker jag mig till att hänvisa till de texter, reserva- tioner och yttranden som Moderata samlingspartiet finns noterade till. Jag yrkar för tids vinnande bifall bara till en re- servation - reservation 1. Med det, fru talman, är mitt inlägg avslutat.

Anf. 277 Johnny Gylling (Kd)

Fru talman! I likhet med Anders Högmark ska jag fatta mig kort. Vi i Kristdemokraterna redovisade vår IT-politik sommaren 2000. Vi valde att inte motionera om bredbandsfrågor i höstas. Nu finns det ett moment i betänkande TU8 som handlar just om bredbandspoli- tiken, och vi kommer att avstå vid en eventuell om- röstning i den frågan med hänvisning till vår tidigare motion. Vi har också lämnat ett särskilt yttrande om detta. För övrigt gläds vi åt att utskottet har varit positivt till vårt förslag om en nationell IT-samordnare. Jag yrkar bifall till reservation 5.

Anf. 278 Sven Bergström (C)

Fru talman! Det är lite synd att vi har drabbats av denna sena timme så att vi inte kan få en omfattande IT-debatt, som vi alla hade förberett oss för, för att granska vad som har hänt efter juni 2000 då IT- infrastrukturbeslutet fattades. Det är ju ett rejält misslyckande om man jämför med de ståtliga ambi- tioner som fanns i regeringens och riksdagens beslut från den tidpunkten. Vi från Centern har motionerat flitigt, men precis som Anders G Högmark vill jag hänvisa till de mo- tioner och de reservationer som redovisas i trafikut- skottets betänkande nr 8. Jag inskränker mig här till att yrka bifall till reser- vation nr 2.

Anf. 279 Kenth Skårvik (Fp)

Fru talman! Det är likadant från Folkpartiets sida. Vi hade också förberett ett anförande som vi kanske har svårt att hålla i denna sena timme för att inte göra alltför många ledsna här - med tanke på morgonda- gen också. Med detta vill jag yrka bifall till de reservationer som Folkpartiet har till betänkandet, nr 1 och nr 5.

Anf. 280 Monica Green (S)

Fru talman! Det finns mycket att säga om jäm- ställdhet, kvinnor och IT. Det finns mycket att säga om hur vi ska jobba för att få bort de digitala klyftor- na och hur vi ska fortsätta arbetet med att få bredband i hela landet och inte bara ADSL som kanske kan vara ett steg i rätt riktning för att få tjänster som krä- ver högre hastigheter. Men jag nöjer mig med att yrka bifall till förslaget i betänkandet och avslag på motionerna.

Anf. 281 Sture Arnesson (V)

Fru talman! Att Göran Persson tillsammans med Tony Blair påstår att nu ska Europa satsa en massa pengar på bredband, samtidigt som en massa männi- skor runtom i Sveriges land undrar om det ska kosta en förmögenhet att bli uppkopplade om man råkar bo lite utanför allfarvägarna, är faktiskt ett hån mot dessa människor. Jag hoppas att Göran Persson också tän- ker på dem. Därmed yrkar jag bifall till förslaget i utskottets betänkande.

Anf. 282 Sven Bergström (C)

Fru talman! Jag vill erinra Sture Arnesson om att Vänsterpartiet, om jag minns rätt, stod bakom det betänkande som vi antog i juni 2000 här i kammaren och därmed är ansvarig för detta stora misslyckande.

Anf. 283 Sture Arnesson (V)

Fru talman! Jag vill erinra Sven Bergström om att vi ansåg att Sverige inte hade råd med de 60-70 mil- jarder som Centerpartiet ville satsa, och som i verk- ligheten kanske var det dubbla. De insatser som vi har anslagit medel till räcker kanske inte till. Jag hoppas att regeringen och vi ska komma överens om att öka på detta så att glesbygden får en hyfsad tilldelning av bredband.

Beslut

Motioner om IT och telekommunikationer (TU8)

Riksdagen avslog motioner från allmänna motionstiderna 2000 och 2001 om informationsteknik (IT) och telekommunikationer.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag