Vårändringsbudget för 2012

Debatt om förslag 19 juni 2012
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 2

Anf. 1 Carina Herrstedt (SD)

Fru talman! Vi debatterar i dag vårändringsbudgeten för 2012. Jag ska fatta mig kort. Sverigedemokraterna föreslår inga anslagsförändringar i vårbudgeten för 2012. Vi ställer oss också bakom de bemyndiganden som regeringen föreslår. Däremot yrkar vi avslag på utskottets förslag till förmån för vår reservation under punkt 6 som innebär en sammanslagning av Bostadskreditnämnden och Boverket. Vi menar att de båda myndigheterna i dag arbetar inom så relativt vitt skilda områden att de inte alldeles enkelt låter sig sammanslås till en och samma myndighet. En beräknad årlig vinst på 1,1 miljoner kronor, en del synergieffekter och möjligen något bredare analyser uppväger inte de fördelar som skilda verk innebär i dag. Fördelarna med skilda verk är det mycket goda renommé som Bostadskreditnämnden under lång tid har byggt upp med självständiga och stringenta analyser. Vi menar att detta renommé riskerar att försvinna vid en sammanslagning. Bostadskreditnämnden har kritiskt och självständigt analyserat den svenska kreditmarknaden, något som vi i dag i och med den oro som finns på kredit- och finansmarknaden vet är av yttersta vikt. Och det är just Bostadskreditnämndens självständiga hållning och dess oberoende och objektiva analyser som lyfts fram i den rapport som har gjorts av utredningen om en sammanslagning. Fru talman! Vi menar att det finns en risk att myndigheternas analyser blir mindre kärnfulla eftersom det måste tas hänsyn till allt fler aspekter. Nackdelarna med mindre stringenta och oberoende analyser överväger fördelarna, enligt vår mening. Jag avslutar med att kort sammanfatta: Vi befarar helt enkelt att det bästa av Bostadskreditnämndens och Boverkets arbete försvinner vid en sammanslagning. Av den anledningen yrkar vi avslag på utskottets förslag under punkt 6 och således bifall till vår egen reservation.

Anf. 2 Göran Pettersson (M)

Fru talman! Debatten handlar om vårändringsbudgeten. Jag vill börja med att berömma utskottet för hanterandet av vårändringsbudgeten. Vi har en budgetordning i riksdagen som innebär att vi ska anta budgeten - i singularis - en gång om året. Det är då vi har en omfattande budgetprocess som är reglerad med ett ramverk som säkerställer att kostnader inte driver i väg härifrån riksdagen. På våren har vi vårändringsbudgeten, som vi ska fatta beslut om senare i dag. Det är inte en ny budget, utan det är en budget där man gör vissa korrigeringar. Verkligheten och planen stämmer ju inte alltid helt överens. I den budget som regeringen lägger fram i september kan det ha behövt ske vissa korrigeringar under året. Det är det som man gör i vårändringsbudgeten. Därför är det bra att vi i detta vårändringsbudgetarbete har kunnat ha ett enigt utskott. Det gör att vi håller fast vid principen att vi har budget en gång om året. I betänkandet behandlas också några motioner. Där har det icke gått att få full enighet. Det gäller frågan om Bostadskreditnämnden. Ärendet om att slå ihop myndigheterna är utrett i god ordning. De två myndigheterna har fått utreda detta. De har gått igenom fördelar och nackdelar, och de har kommit fram till att det för staten totalt sett är bättre att slå ihop de två myndigheterna. En av de svåraste uppgifter vi har här i världen är att avveckla verksamheter. Att starta nya myndigheter brukar vara ganska enkelt. Men när man ska ta bort dem brukar framför allt den enskilda myndigheten hitta många argument för att den ska vara kvar. Därför tycker jag att det är ett styrkebesked att de två myndigheterna har kunnat utreda detta tillsammans och kommit fram till hur man kan göra det hela effektivare genom att vara tillsammans - och till och med göra det lite billigare för skattebetalarna. Vi ska också tänka på att när Bostadskreditnämnden startades gällde ett helt annat regelverk på bostadsmarknaden och för bostadskrediter. Nästan alla bärande delar i motiven till att man startade Bostadskreditnämnden är i dag ändrade. Då vore det konstigt om vi fortsatte med precis samma organisationsindelning på myndigheterna trots att uppgifterna har ändrats. Därmed yrkar jag bifall till utskottets förslag.

Beslut

Vårändringsbudget för 2012 (FiU21)

Statsbudgeten för 2012 ändras. Ändringarna gäller nivån på 27 anslag inom 13 utgiftsområde och innebär att 18 anslag höjs och 9 anslag sänks. Förändringarna innebär att statsbudgeten ökar med 3,4 miljarder kronor. Riksdagen sa ja till regeringens förslag. På förslag av trafikutskottet beslutade riksdagen också att användningen för anslaget 1:2 Banhållning vidgas. Ändringen gör att anslaget även får användas för sjöfartsobjekt som omfattas av en trafikslagsövergripande nationell planen för 2010-2021.

Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen och utskottets initiativ. Avslag på motionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag till beslut.