Vitbok om exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden

Debatt om förslag 25 april 2024
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 3

Anf. 1 Stefan Olsson (M)

Herr talman! Utrikesutskottets betänkande nummer 3 handlar om EU-kommissionens vitbok om exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden. Talmannen har i enlighet med riksdagsordningen bedömt att handlingen är av sådan karaktär att riksdagen bör yttra sig om den, och uppgiften har gått till utrikesutskottet, som är det utskott som granskar Sveriges vapenexport. Ärendet är i allt väsentligt okomplicerat, utan några nämnvärda politiska skiljelinjer mellan partierna.

Bakgrunden är att EU sedan tidigare arbetar för att likrikta medlemsstaternas regler för exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden, det vill säga produkter som kan användas både för civila och för militära syften. Därtill finns även ett internationellt samarbete om dessa produkter. Det är framför allt detta som nu har komplicerats på grund av att Ryssland inte längre är en fungerande samarbetspartner. EU-kommissionen har därför sammanfattat vad som behöver göras härnäst och föreslår fyra åtgärder.

Kommissionen föreslår för det första att en ny gemensam exportkontrollförteckning över produkter och tekniker upprättas. För det andra behövs därtill ett nytt politiskt forum där exportkontrollen av dessa produkter kan diskuteras. Kommissionen föreslår för det tredje att EU också inrättar en mekanism för informationsdelning, så att medlemsstaterna snabbt ska kunna meddela varandra när olika förändringar behöver göras. För det fjärde föreslår kommissionen att den existerande EU-förordning som reglerar export av dessa produkter ska utvärderas redan nästa år.

I ärendet finns också ett yttrande från Regeringskansliet i form av en faktapromemoria. Där konstateras att regeringen förmodligen kommer att inta ståndpunkten att stödja de tre första förslagen, men inte det fjärde om att tidigarelägga utvärderingen.

Herr talman! Utskottet har tagit del av dokumenten och en föredragning av ansvariga tjänstemän på Regeringskansliet och har inget att invända mot den preliminära ståndpunkt som framkommer i Regeringskansliets faktapromemoria.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina är orsaken till att EU behöver skärpa sina regler för exportkontroll. Det finns ingen självklar gräns mellan vad som är civila och vad som är militära produkter. Vi ska generellt sett ha så liten handel med Ryssland som möjligt. Det är rimligt att allt detta samordnas inom EU så att ingen medlemsstat får för sig att det skulle finnas undantag.

Herr talman! Det föreligger en reservation från Vänsterpartiet och Miljöpartiet i betänkandet. Den rör frågan om huruvida EU-förordningen om dubbla användningsområden bör utvärderas redan under 2025 eller, som det var tänkt, någon gång efter 2026 men senast 2028.

Av faktapromemorian framgår att Regeringskansliets tjänstemän helst ser att förordningen, som antogs så sent som 2021, får mer tid att verka innan den utvärderas. Utskottet delar den uppfattningen.

Avslutningsvis vill jag yrka bifall till utskottets förslag till beslut.

(Applåder)


Anf. 2 Håkan Svenneling (V)

Herr talman! Vi rör oss i dag med en del lite svåra och konstiga ord. Vi har en vitbok, vilket man kan säga är ett förslag som EU-kommissionen har tagit fram och som man sedan skickar på remiss till medlemsländerna och parlamenten. Riksdagen kan då uttrycka vad vi tycker i ett så kallat utlåtande. Det är detta som i dag ligger på riksdagens bord.

Vänsterpartiet har tillsammans med Miljöpartiet en liten reservation. Den handlar om översyn av det som heter PDA, vilket är nästa krångliga ord. Det är - precis som Stefan Olsson var inne på här tidigare - produkter med dubbla användningsområden, alltså produkter som har ett civilt syfte i grunden men som kan användas för ett militärt syfte.

Det finns en massa sådana produkter, som ofta är mycket tekniskt avancerade. Det kan också handla om att man försöker kringgå sanktioner för att få tag i olika kretskort och så vidare. Det har vi sett att Ryssland väldigt aktivt har använt sig av under det här kriget.

Det är kriget i Ukraina som gör att Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverar sig i dag, till förmån för EU-kommissionens förslag om att göra en översyn redan nästa år. Kriget har förändrat vår värld väldigt mycket.

Den nuvarande regleringen togs fram 2021, alltså ett år före kriget. Då är det rimligt att så snart som möjligt, alltså redan nästa år, göra en översyn för att hitta vägar att begränsa Ryssland från att komma åt produkter med dubbla användningsområden.

I dagarna har vi också sett ett annat exempel på hur produkter kan få fötter och få andra användningsområden. Det handlar om Israel. Det svenska företaget Aimpoint har sålt sikten som i grunden används för jaktändamål. Nu har det kommit bevis på att de har använts av israelisk militär i Gaza.

Detta kanske inte är en produkt med just dubbla användningsområden, men det är ett typexempel på den sortens produkter som i dag inte är tillräckligt reglerade och som ligger i gränslandet mellan att vara vapen eller en produkt som kan användas för ett civilt ändamål, såsom att jaga.

Detta gör att det är viktigare än någonsin att se över lagstiftningen på området för produkter med dubbla användningsområden för att få till en helhet där man täcker in så mycket man bara kan. Jag förstår inte varför dels regeringen, dels riksdagsmajoriteten motsätter sig en översyn, när vi vet att det kan göra skillnad för människor som befinner sig i krig och konflikter - i Ukraina och i Gaza. Därför måste riksdagen i stället rösta för vår motivreservation.

Jag yrkar alltså bifall till motivreservationen.


Anf. 3 Jacob Risberg (MP)

Herr talman! Vi är här i dag för att prata om kommissionens vitbok om exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden, det vill säga kontrollen av produkter som främst är framtagna för civila ändamål men som även kan användas militärt.

I Sverige har vi i dag en relativt stark lagstiftning gällande krigsmaterielexport, även om undantag görs på regelbunden basis till demokratiska och vänligt sinnade länder. En stor del av den kontrollmekanism som är framtagen att kontrollera vapenexporten läggs på att kontrollera just PDA, produkter med dubbla användningsområden. Listan över vilka produkter det kan röra sig om är mycket lång.

I dag har vi väldigt långtgående handelssanktioner med Ryssland och Belarus på grund av den fullskaliga invasionen av Ukraina, och i Gaza råder det en vanvettig massaker av civila, framför allt kvinnor och barn. Detta gör att frågor kring just krigsmaterielexport och kontrollen av produkter med dubbla användningsområden är viktigare än någonsin.

Herr talman! Hur ser det då ut med efterlevnaden av sanktionerna och exportkontrollen av PDA i dag? Vi vet sedan tidigare medierapportering att en stor mängd svenska företag har exporterat olika typer av produkter till Ryssland trots sanktionerna, och regeringen har varit sen med att reagera eller agera mot detta. Nu har det tack och lov inte rört sig om krigsmateriel eller produkter med dubbla användningsområden, men det visar ändå att sanktionsregimen läcker.

Häromveckan kom det nya rapporter om hur västerländsk högteknologisk elektronik på olika vägar kommit till Ryssland och används i deras vapensystem. I det uppmärksammade fallet var det främst japansk och amerikansk elektronik, och det var oklart om varorna ens faller in under listan för produkter med dubbla användningsområden.

Ett än mer graverande fall, åtminstone ur svensk synvinkel, är det som Dagens Nyheter skrev om häromdagen, nämligen att det svenska företaget Aimpoint säljer rödpunktssikten till Israel. Dessa sikten klassas inte ens som produkter med dubbla användningsområden i dag, trots att de bevisligen används av den israeliska militären i kriget i Gaza.

Dessa fall visar tydligt att den svenska exportkontrollen, PDA-förordningen och de internationella sanktionerna inte fungerar perfekt. Det går alltid att skärpa kraven och kontrollen ytterligare samt att ständigt se över PDA-förordningen och andra regelverk.

Vitboken svarar till viss del på en del frågor gällande PDA-förordningen, men det rådande säkerhetsläget gör att det finns klara skäl att tidigarelägga den utvärdering av PDA-förordningen som kommissionen föreslår. Denna tidigareläggning kommer som ett förslag i vitboken från kommissionen, men det är alltså något som den svenska regeringen samt majoriteten i utskottet motsätter sig.

Herr talman! Miljöpartiet hade gärna sett en tidigarelagd utvärdering och genomlysning av PDA-förordningen, vilket gör att jag yrkar bifall till motivreservationen i ärendet.

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut fattades under § 7.)

Beslut

Vitbok om exportkontroll av vissa produkter (UU3)

Riksdagen anser att den så kallade PDA-förordningen, det vill säga den unionsordning för kontroll av produkter med dubbla användningsområden som bildades 2021, är ändamålsenlig och effektiv, samt att ansvarsfördelningen mellan medlemsstater och EU-kommissionen fungerar väl. Riksdagen håller med regeringen om att det behövs mer samarbete och samordning när det gäller kontroll av det som exporteras inom EU, samtidigt som det är viktigt att varje land har nationellt handlingsutrymme. Inte minst av säkerhetspolitiska skäl. Detta kommer riksdagen fram till i sin behandling av kommissionens vitbok om exportkontroll av produkter med dubbla användningsområden.

Med detta lade riksdagen regeringens skrivelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.