Yrkestrafik och taxi

Debatt om förslag 20 mars 2024
Hoppa över anförandelistan

Anförandelista

  1. Hoppa till i videospelarenSten Bergheden (M)
  2. Hoppa till i videospelarenKadir Kasirga (S)
  3. Hoppa till i videospelarenSten Bergheden (M)
  4. Hoppa till i videospelarenKadir Kasirga (S)
  5. Hoppa till i videospelarenSten Bergheden (M)
  6. Hoppa till i videospelarenUlrika Heie (C)
  7. Hoppa till i videospelarenSten Bergheden (M)
  8. Hoppa till i videospelarenUlrika Heie (C)
  9. Hoppa till i videospelarenSten Bergheden (M)
  10. Hoppa till i videospelarenUlrika Heie (C)
  11. Hoppa till i videospelarenMagnus Jacobsson (KD)
  12. Hoppa till i videospelarenKadir Kasirga (S)
  13. Hoppa till i videospelarenMagnus Jacobsson (KD)
  14. Hoppa till i videospelarenKadir Kasirga (S)
  15. Hoppa till i videospelarenMagnus Jacobsson (KD)
  16. Hoppa till i videospelarenKadir Kasirga (S)
  17. Hoppa till i videospelarenThomas Morell (SD)
  18. Hoppa till i videospelarenKadir Kasirga (S)
  19. Hoppa till i videospelarenThomas Morell (SD)
  20. Hoppa till i videospelarenKadir Kasirga (S)
  21. Hoppa till i videospelarenSten Bergheden (M)
  22. Hoppa till i videospelarenKadir Kasirga (S)
  23. Hoppa till i videospelarenSten Bergheden (M)
  24. Hoppa till i videospelarenKadir Kasirga (S)
  25. Hoppa till i videospelarenHelena Gellerman (L)
  26. Hoppa till i videospelarenThomas Morell (SD)
  27. Hoppa till i videospelarenKadir Kasirga (S)
  28. Hoppa till i videospelarenThomas Morell (SD)
  29. Hoppa till i videospelarenKadir Kasirga (S)
  30. Hoppa till i videospelarenThomas Morell (SD)
  31. Hoppa till i videospelarenLinus Lakso (MP)
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 31

Anf. 82 Sten Bergheden (M)

Herr talman! Vi ska debattera betänkande TU9 Yrkestrafik och taxi. Det är ett motionsbetänkande där cirka 40 olika motionsyrkanden behandlas. Betänkandet innehåller också 13 reservationer.

Herr talman! Samtliga motioner föreslås avslås. Det beror inte bara på att alla förslag är dåliga utan på att regeringen redan arbetar med flera av dem. Vi behöver inte ge regeringen ytterligare tillkännagivanden för att lösa dessa uppgifter. Nu hjälps vi i stället åt att se till att dessa åtgärder ska genomföras.

Herr talman! Jag och Moderaterna har länge jobbat med att försöka få till bättre konkurrenskraft för vår svenska åkerinäring. Våra företag, våra arbetstillfällen och vår tillväxt är beroende av att vi har fungerande transporter i hela landet. Det är också viktigt att vi har konkurrenskraftiga åkeriföretag som finns och verkar i Sverige och att chaufförer och företag betalar skatt i Sverige. Det är en bättre affär för Sverige än att åkeriföretag och chaufförer kommer från andra länder och betalar sin skatt i dessa hemländer.

Därför måste vi värna om och ge våra svenska åkerier bästa möjliga förutsättningar att konkurrera. Det handlar om skatter, avgifter, bränslepriser och långsiktiga regler. Vi i Tidöpartierna jobbar aktivt med att minska skatterna och avgifterna. Vi har sänkt reduktionsplikten och sett till att svenska åkerier har mer rimliga och konkurrenskraftiga kostnader för sitt bränsle.

Herr talman! En annan viktig fråga är verklig regelefterlevnad. Man ska konkurrera på lika villkor, det vill säga följa kör- och vilotiderna, ta raster i tid, ha lastbilar och utrustning som följer lagarna i Sverige och vara rustad för att köra på de svenska vägarna även när det råder vinterväglag. Detta gör de svenska åkerierna, och de gör det på ett bra sätt.

Det är också viktigt att de som inte följer lagar och regler får kännbara straff, så att man avstår från att bryta mot regelverket.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Herr talman! Åkerinäringens konkurrenskraft kan också stärkas jämfört med utländska åkerier genom att ha längre och tyngre lastbilar. Här är det viktigt att Sverige, precis som Finland, arbetar aktivt med att godkänna fler kombinationer av längre och tyngre lastbilar och dessutom ser till att vi har vägar som klarar dessa ekipage. Det arbetet pågår nu. Det är viktigt att kommuner är aktiva med att ta fram lämpliga vägar och gator som klarar längre och tyngre lastbilar.

Herr talman! Klampning av fordon måste självklart ske tills den chaufför och det åkeri som har stoppats har betalat sina böter och åtgärdat bristerna. Detta jobbar vi också aktivt med.

Att höja böter är en väg att gå, men om inte kontrollverksamheten fungerar ute på landets vägar och olagliga transporter inte blir stoppade spelar det ingen roll hur höga böterna är. Därför är det absolut viktigast att olagliga transporter, chaufförer och åkerier stoppas. I dag fungerar inte detta, utan olagliga transporter in i och ut ur vårt land löper liten risk att bli upptäckta. Gärna högre böter och sanktionsavgifter, men det måste vara i kombination med bättre vägkontroller! Det måste vara prioriterat för att få bort de olagliga transporterna.

Herr talman! Det krävs större samordning mellan polis, tull, kustbevakning, Transportstyrelsen och Skatteverket. De olagliga chaufförerna och deras åkerier har lärt sig utnyttja dagens brister i systemet. De kan därmed fortsätta att bedriva olaglig verksamhet och olagliga transporter i landet och också konkurrera ut lagliga transporter. Vi jobbar nu med att hindra detta och se till att Sverige inte längre ska vara ett land för grov brottlighet och olagliga transporter.

Herr talman! Vi behöver även se över hur chaufförerna kan bli fler. Bristen på chaufförer är ett problem och har varit det länge. Här behöver vi ta ett mer samlat grepp och se över hur vi kan underlätta för befintliga chaufförer att fortsätta och stanna kvar på sina jobb men också hur vi får fler personer att välja chaufförsyrket. Det är en utmaning. Vi måste ta vara på alla möjligheter som finns till att lösa detta.

Landets kontrollplatser behöver fungera, och polisen ska ha den utrustning som krävs för att klara att kontrollera yrkestrafiken på ett riktigt bra sätt. Detta arbete pågår, och vi ser fram emot att även detta ska bli bättre.

Herr talman! Antalet säkra rast- och uppställningsplatser behöver öka. Vi vet att arbete pågår för att både få fler rastplatser och öka säkerheten och trivseln på landets rastplatser. Det är inte acceptabelt att vissa transportörer använder befintliga rastplatser som camping- och boplatser i väntan på nya uppdrag. Reglerna måste följas, och efterlevnaden av reglerna måste kontrolleras bättre. För att yrkestrafiken ska kunna ta sina vilotider krävs tillräckligt många säkra och trygga rastplatser. Vi vet att Trafikverket jobbar med detta, men vi vill också att detta arbete påskyndas.

Vi vill att hanteringen av dispenser för långa, breda och extra tunga transporter ska gå så smidigt som möjligt. Regeringen har redan ett tydligt uppdrag om detta, och vi vet att regeringen därmed jobbar med frågan. Vi kommer att få en redovisning av detta i juni 2024. Även där pågår alltså arbete.

Herr talman! När det gäller att samordna olika kompetenser och behörigheter på ett kort är vi positiva till det så långt det är möjligt. Detta är en fråga som vi bevakar extra noga. Det är inte rimligt att chaufförer ska behöva bära på mängder av olika kort för olika ändamål för att kunna utföra sitt arbete. En större samordning bör eftersträvas.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Herr talman! Om Sverige ska kunna utvecklas som industri- och företagsnation där ny teknik kan utvecklas och jobb skapas måste vi ha en fungerande och konkurrenskraftig åkerinäring. Våra transporter måste fungera. Vägar och järnvägar måste underhållas. Sverige har långa avstånd som inte kan lösas med järnvägsutbyggnad, utan vi måste ha vägar och transporter som kan fungera och som vi kan lita på vid både sommar- och vinterväglag.

Herr talman! Olaglig konkurrens slår undan benen på seriösa åkerier vilket är helt oacceptabelt. Det behövs fler specialutbildade poliser som kan klara av att stoppa den grova kriminaliteten och de olagliga transporterna på landets vägar. Vi jobbar nu aktivt med att försöka lösa även detta.

Jag yrkar bifall till förslagen i betänkandet och avslag på reservationerna.

(Applåder)


Anf. 83 Kadir Kasirga (S)

Herr talman! Tack till Sten Bergheden för anförandet! Ledamoten berörde väldigt många viktiga frågor som vi i trafikutskottet såklart arbetar med utifrån våra politiska ställningstaganden.

En fråga som Sten Bergheden berörde handlade om att åkeriföretag ska konkurrera på lika villkor. Socialdemokraterna tycker självklart att det är jätteviktigt. När vi styrde 2014-2018 var det en prioriterad fråga. Vi arbetade även för att få mobilitetspaketet på plats. Nu håller det på att implementeras. Då är det viktigt att följa upp det. Det behövs kontroller, vilket ledamoten också nämnde i sitt anförande.

En annan fråga som vi socialdemokrater tycker är viktig när det gäller yrkestrafiken och chaufförerna är taxiförarnas arbetsvillkor. Det har varit en debatt kring taxibranschen. Tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn har kallat avregleringen av taxibranschen kaosartad. Vi har krävt en helhetsöversyn av taxibranschen. Svenska Taxiförbundet har besökt utskottet, och de tycker som vi. Vi har en reservation i betänkandet.

Min fråga till Sten Bergheden är om Moderaterna tycker att det råder bra villkor för förarna i taxibranschen.


Anf. 84 Sten Bergheden (M)

Herr talman! Jag kan börja med mobilitetspaketet. Självklart kommer vi noga att följa implementeringen och det fortsatta arbetet när det gäller den saken.

Vad gäller taxibranschen avreglerades den 1990. Därefter har vi haft både borgerliga och socialdemokratiska regeringar - minst två socialdemokratiska regeringar, är det väl - och ingen har ändrat på de reglerna under resans gång. Men även där ser vi problemen, och den utredning som är framtagen och som har presenterats visar på en del brister. Självklart kommer vi att hålla ett öga på detta, för det är likadant där som inom lastbilsnäringen och åkerinäringen. Det finns olagliga chaufförer och olagliga taxiägare som driver en verksamhet som konkurrerar ut den lagliga verksamheten. Vi kommer självklart att hålla ett skarpt öga på att detta inte fortsätter utan i stället stävjas så gott det går.


Anf. 85 Kadir Kasirga (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Herr talman! Ledamoten Sten Bergheden gav ett jättepositivt svar, men min fråga kvarstår. Socialdemokraterna har under många olika interpellationsdebatter, i många skriftliga frågor och nu i det här betänkandet krävt att man gör en helhetsöversyn av taxibranschen. Det har nämligen inte gjorts sedan 1990.

Nu har vi en situation där gigekonomin växer bland annat i och med appbolagen. I debatten om branschen hör vi att väldigt många taxiförare inte klarar att försörja sig. För att få en rimlig lön från appbolagen måste de arbeta mer än 14 timmar.

Vi är jätteglada över att företagen vill komma hit och etablera sig, investera och skapa jobbtillfällen, men det är även viktigt att de följer svenska regler, har kollektivavtal och gör som arbetsmarknadens parter har kommit överens. Så är inte fallet i dag. Det vet ledamoten Sten Bergheden också.

Vissa appbolag menar att de inte har några anställda och att chaufförerna inte är anställda. Det är ett problem i sig, och någonting måste göras. Får jag tolka ledamoten Sten Bergheden som att regeringen, Moderaterna och regeringsunderlaget kommer att verka för att det blir en helhetsöversyn av taxibranschen?


Anf. 86 Sten Bergheden (M)

Herr talman! Vi har haft en socialdemokratisk regering under åtta år. Vi har en ny regering nu med tre partier som regerar och som samarbetar med Sverigedemokraterna. Under de åtta åren gjorde Socialdemokraterna inte någonting åt det problem som Kadir Kasirga tar upp här.

Bara för att lugna dem som jobbar där ute vill jag säga att det är självklart att vi ser alla problemen. Exakt hur man kommer att gå vidare är inte jag rätt person att svara på. Men jag vet att regeringen är fullt medveten om problemen och självklart kommer att hitta bra lösningar framåt för att stävja den olagliga verksamheten även inom taxiverksamheten.


Anf. 87 Ulrika Heie (C)

Herr talman! Det går inte att ta miste på det starka engagemanget i den här frågan, som ledamoten Bergheden har drivit under så många år, under tidigare alliansregeringens tid men också i opposition.

Ledamoten sa att man jobbar med frågan och vill återkomma. När det gäller dispens för vissa fordonstransporter skulle det komma ett förslag någon gång in på försommaren 2024. När det gäller regler, olagliga transporter, böter, polisnärvaro och så vidare undrar jag när ledamoten gör bedömningen att vi kan se en förändring.

Jag är angelägen om att alla som lyssnar på debatten får veta när man kan förvänta sig att det här arbetet landar i antingen en proposition eller, vilket jag inte hoppas, en ny utredning. När kan det bli verklighet av det som handlar om regelefterlevnad och inte minst det viktiga arbete som jag vet att ledamoten och också regeringen driver kopplat till olagliga transporter?

Det var mina två frågor.


Anf. 88 Sten Bergheden (M)

Herr talman! Precis som ledamoten Ulrika Heie säger har problemen varit kända rätt länge. Jag tycker att man de senaste åtta åren inte har tagit tag i bekymren ute på vägarna, utan man har bara fortsatt att låta det lugnt rulla på.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Vi ser nu att svenska åkerier tappar åkeritimmar. Det beror en hel del på konjunkturen, att man kör mindre grus, sand och annat. Det är i alla fall en utveckling som gör att vi tappar skatteintäkter från både företag och chaufförer.

Konkurrenssituationen måste vara rättvis, och vi ska kunna konkurrera på lika villkor. En självklar fråga måste vara att vi måste få in skatteintäkter och inte släppa iväg dem till utlandet i onödan när vi själva faktiskt kan köra.

Min och vår ambition är självklart att få bukt med problemen så snabbt som det går. Vi jobbar med och diskuterar detta. Ambitionen är självklart att vi ska ha någon form av resultat så att vi ser en förändring senast under denna mandatperiod. Den ambitionen finns helt klart.


Anf. 89 Ulrika Heie (C)

Herr talman! Det här betänkandet handlar om yrkestrafik och taxi, och det finns väldigt många frågor på Landsbygds-och infrastrukturdepartementets område. Det finns alltså många olika frågor att ta tag i.

Jag vill fråga ledamoten om det är en reell bedömning att det kommer lösningar på alla områden som man nämner när det gäller olagliga transporter, regelefterlevnad, kompetensutveckling och konkurrenskraft. Då blir det som att man radar upp allting och säger att allt detta ska vi göra. Vad tycker ledamoten är det mest prioriterade att få konkret resultat av på området om yrkestrafik?

Vi är ännu inte halvvägs i mandatperioden, och ledamoten menar att det är först framåt 2026 som man kommer att börja se politiska förslag. Då vet vi att det dröjer ett antal år till innan de också blir verklighet.

Eftersom jag vet att ledamoten är så engagerad och dessutom väldigt kunnig på området är jag angelägen om att på något sätt fördjupa diskussionen. Vad blir det mest prioriterade, och när kan vi få se det? Finns det någonting som ledamoten vågar hoppas blir klart under detta eller nästa år?


Anf. 90 Sten Bergheden (M)

Herr talman! Jag tackar Ulrika Heie för frågorna.

Om man läser betänkandet väldigt noga ser man tydligt att en hel del faktiskt redan är på gång, så de kommer att börja levereras redan under våren och även framdeles. Det finns tänkta propositioner och annat i den här delen.

Sedan är det frågan om hur vi kommer till rätta med den olagliga trafiken ute på våra vägar. Socialdemokraterna lyckades ju inte med detta under sin regeringsperiod. Man trodde att man kunde ge uppdrag till myndigheter att kontrollera svenska företag lite hårdare. Så skulle man lösa det.

Bristen är, som jag tog upp i mitt anförande, att man kan köra in i och ut ur landet utan att bli stoppad någonstans eller bara bli stoppad av en myndighet som inte kontrollerar allting. Man kan sedan fortsätta att rulla ut och dra in olagliga pengar genom knark, smuggling, stöldgods och allt vad det kan vara i de här sammanhangen för att finansiera sina annars olönsamma transporter.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Den här biten måste vi ta tag i. Då handlar det självklart om polisen och om en ännu större samordning mellan polisen, Tullverket, Kustbevakningen, Transportstyrelsen och Skatteverket. De har faktiskt mandat att verkligen genomlysa och gå igenom de här åkerierna för att få stopp på detta. Sverige är ett land som har blivit ett transferland för narkotika. Det vittnar väl om att det i detta land rinner in alldeles för mycket skräp som måste stoppas betydligt tidigare. Framför allt måste vi se till att vi får stopp på det som är olagligt när det gäller kör- och vilotider, chaufförer som kör med dubbla förarkort och annat. Det handlar om att få kontroller på vägarna och om en del av polisorganisationen som faktiskt fungerar i detta läge.

Vi tittar på sådana lösningar och kommer självklart med förslag som kommer att ha verkan under den här mandatperioden.


Anf. 91 Ulrika Heie (C)

Herr talman! En ledamot före mig berättade om vikten av yrkestrafikfrågorna och varför det är ett motionsbetänkande där man yrkar avslag på allting, vilket kan vara en fråga som man ibland undrar över när man lyssnar på debatterna. Det finns ju mycket på det här området som är viktigt att genomföra, som också görs och som oavsett regering drivs framåt.

Från Centerpartiets sida står vi givetvis bakom våra reservationer. Men för tids vinning vill jag yrka bifall till reservation 8, Dispens för vissa fordonstransporter.

Det är några områden som jag skulle vilja lyfta fram i mitt anförande som oerhört viktiga. Transporterna är ju en central del för ett land som ser ut som Sverige med så långa avstånd och med möjligheter till både produktion och handel. För oss är det såklart otroligt viktigt att det finns en transportsektor som fungerar. Då är kompetensförsörjningen, precis som den tidigare ledamoten nämnde, en jätteviktig fråga som man jobbar med, oavsett om man sitter i majoritet eller i opposition.

En annan viktig fråga är givetvis konkurrenskraften och på vilket sätt man konkurrerar. Här skulle jag vilja lyfta fram några saker som jag tror är otroligt viktiga för just konkurrenskraften och för att kunna utveckla transporteffektiviteten.

Elektrifieringen är en viktig del, och möjligheten att använda AI för transporteffektiviseringslösningar av olika slag är en annan viktig del.

Vi var några ledamöter som hade förmånen att få träffa Svenskt Näringsliv här på förmiddagen för en diskussion om ett antal viktiga frågor för hela näringslivet i Sverige. Där lyfte man fram konkurrensen och transporteffektiviteten och vikten av att detta verkligen fungerar.

En annan viktig del i sammanhanget handlar om klimatfrågan. Jag anser att det är viktigt att elektrifieringen går vidare, och jag hoppas att regeringen kommer att driva frågan på ett bra sätt. Men jag blir samtidigt besviken; den enda lösningen kopplat till bränslena blir att sänka priset på bensin och diesel, när vi vet att vi skulle behöva jobba för de alternativa bränslena, såsom HVO och biogas, för att skapa självförsörjningsförmåga. Jag är lite ledsen över att detta inte kommer in i frågorna om yrkestrafik på det sätt som skulle behövas. Hela transportsektorn behöver vara en del av den gröna omställningen. Vi skulle behöva lyfta samman det här på ett tydligare sätt.

Vikten av ordning och reda blir påtaglig när det gäller reglering och kontroll av åkerinäringen. Det är klart att vissa delar i betänkandet är särskilt viktiga att lyfta fram, och det handlar om att vi på de svenska vägarna och järnvägarna respekterar alla de regler som finns i vårt land. Jag behöver inte nämna exemplen igen, men det är självklart otroligt viktigt att de kontrollfunktioner som finns fungerar och blir så optimala som möjligt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Jag vill också lyfta fram den reservation som jag yrkade bifall till, Dispens för vissa fordonstransporter. Jag är glad att man från regeringens sida säger att man avser att återkomma i frågan under året. Men läser man betänkandet noga kan man se att arbetet med frågan i Regeringskansliet inte är tidsatt. Det var därför jag i replikskiftet med Sten Bergheden var så angelägen om att försöka få reda på när detta ska ske. Om en utredning är klar vid halvårsskiftet vill det självklart till att man är väldigt snabb i fortsättningsarbetet, så att vi i Sveriges riksdag får rösta om en proposition som sedan kan bli verklighet; det hoppas jag.

Jag har stora förhoppningar på att regeringen kommer att jobba med detta. Ledamoten Bergheden har varit pådrivande i de här frågorna, och även andra ledamöter från Tidöpartierna i trafikutskottet jobbar väldigt aktivt med dem. Vi i oppositionen väljer också att lyfta in de här frågorna, då de är viktiga för oss.

Det jag ville ta upp i anförandet var alltså sammanfattningsvis klimatet, elektrifieringen, AI, ordning och reda och dispens för vissa fordonstransporter.

När det handlar om yrkestrafik och taxi är det förstås viktigt att se över all lagstiftning. Ledamoten Kadir Kasirga nämnde i ett replikskifte vikten av att se över taxilagen, och det finns ett antal olika områden som vi kommer att behöva se över politiskt framöver. Vi behöver jobba med transporteffektivitet i alla olika delar. Här finns det möjligheter att med hjälp av AI bygga bryggor mellan sådant som i dag regleras i enskilda sektorer. Att bygga de bryggorna handlar också om att se över lagstiftningen; i dag låser man in vissa typer av trafik i vissa lagar.

Jag vill återigen lyfta fram att det vi i Centerpartiet väljer att prioritera främst är dispens för vissa fordonstransporter, även om reglering och kontroll av åkerinäringen också är en prioriterad fråga.


Anf. 92 Magnus Jacobsson (KD)

Herr talman! Jag yrkar bifall till förslaget i betänkandet i dess helhet. Jag kommer att prata om viktiga frågor som har med yrkestrafik och taxi att göra.

Det första perspektiv jag vill lyfta fram, herr talman, är det här med rättvis konkurrens. Här har vi gjort mycket tillsammans. Mycket som debatterades under förra mandatperioden, då jag hade förmånen att sitta i trafikutskottet, genomförs just nu, exempelvis förändring av reduktionsplikten och översyn av skatter och avgifter. Man ser också över klampningen, en stor fråga som vi diskuterade väldigt mycket under förra mandatperioden. Det skedde förändringar även då, och man förlängde till upp till 36 timmar. Men kör man ett olagligt fordon ska det självklart stå still tills det är åtgärdat. Har man inte betalat sin bot ska man stå still tills den är betald.

Sedan finns det givetvis mer man kan göra. Ska vi förstärka trafiksäkerheten inom det här yrkesområdet handlar det kanske inte alltid om doserade kurvor, räcken och sådant utan mer om fordonen som sådana. Man tittar på vilka som kommer in i landet och när. Framför allt ska man klara efterlevnaden. Regeringen vidtar en hel del åtgärder för både tull och polis. Även om det inte är detta dagens debatt gäller får det effekt för oss. Får vi bättre förmåga vid tullen att granska kommer det att leda till ökad trafiksäkerhet. Får polisen bättre förmåga att kontrollera under färd kommer det också att öka trafiksäkerheten. Även här, herr talman, ser jag en del positiva grejer när jag återkommer så här till utskottet, bland annat att förmågan att stoppa fordon, väga dem och se vad som finns inne i dem förstärks. Vi är många partier som under lång tid argumenterat för sådana förbättringar.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Ska jag vara helt ärlig är jag inte nöjd, herr talman, men det blir bättre. Det där tror jag är den känsla många riksdagsledamöter har, framför allt när de är i regeringsställning. Det är lite lättare när man är i opposition, för då kan man hugga och jaga hela tiden. I regeringsställning gör man egentligen två saker, och det här vet ju de vänner som varit i regeringsställning. Å ena sidan försvarar man regeringen, å andra sidan vill man faktiskt sträcka sig lite längre.

En fråga som jag själv har lyft många gånger är översyn av bränsle och fordonsbeskattningen. Jag var rätt ensam när jag började lyfta den, men i dag står partiet bakom detta. Vi vill ha ökad trafiksäkerhet och rättvisa spelregler. Då kan det inte vara så att utländska chaufförer kommer hit och slipper betala. Vi behöver bli bättre på de grejerna. Vi behöver titta på den tyska modellen. De använder sig av en digital puck och tar betalt för det slitage man orsakar. Rådande läge innebär en konkurrensskillnad, men det påverkar också trafiksäkerheten såtillvida att det kan hända att fordon kommer en bit österifrån med sämre kvalitet och konkurrerar med våra fordon. På sikt tror jag att fler partier och även regeringar oavsett färg kommer att titta på den frågan, herr talman.

Klampningen har jag redan nämnt. Där är jag väldigt glad att det har gjorts skärpningar. Det roliga är att de, om jag minns rätt, gjordes med rätt stor enighet när vi väl kom fram under förra mandatperioden. Nu pågår en utredning som jag hoppas ska landa i att man tar tag i detta på ett ännu bättre sätt.

Något som förvånar mig är hur det ligger till med våra rastplatser. Detta är en fråga där jag i olika sammanhang ligger på, vilket jag vet att många gör. Sverige är ett fantastiskt land, men vi är inte alltid fantastiskt duktiga. Jag har under en tid, herr talman, haft förmånen att köra material till Ukraina. När man kör genom Polen och ser hur de har rustat upp sitt trafiknät och sina rastplatser blir man avundsjuk.

Det finns ett antal grejer som polackerna gör och som jag tror att vi skulle kunna hämta hem. Man placerar gärna rastplatser nära restauranger och bensinstationer. Man tar vägtull, något som jag tror att vi förr eller senare kommer att få diskutera även i Sverige, vilket gör att det finns finansiering för både vägen och rastplatserna. Det finns bra möjligheter till omklädning och dusch och till att äta. Man delar upp fordonen, så att lastbilarna står för sig och andra fordon för sig.

Jag tycker att vi är jätteduktiga i Sverige, men ibland ska vi även titta på grannländer. Här finns det mer att göra. Jag står bakom det regeringen gör och yrkar bifall till förslaget i betänkandet, men det vore skönt om vi kunde bli ännu lite bättre tillsammans. Det påverkar våra chaufförers arbetsmiljö och skapar trygghet för dem. Det skapar också trygghet för dem som turistar i Sverige - det här hänger ihop.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Herr talman! Jag ska försöka gå in för landning, och det vill jag göra med taxibranschen. Jag satt i trafikutskottet 1998-2002 och under förra mandatperioden, och jag kan inte påminna mig ett enda år utan diskussion om taxi.

Herr talman! Jag tänker inte hålla på att tala om vad den regeringen gjorde, vad vår regering gjorde och vad Nisses regering gjorde. Taxibranschen är en spännande bransch. Det är till och med en svår bransch. Det sker en stor förändring.

Ta hela detta med den alternativa taxibranschen som har växt fram genom digitala tekniker. Jag försöker att undvika att säga ett företagsnamn. Det är därför det blir lite rörigt, herr talman.

Till sist uppstår en fråga: Vem är kunden? Det är ofta tydligt. Det är jag eller någon annan som slår i en app. Men är jag samtidigt arbetsgivare när jag slår i appen?

Här har vi en debatt som tankar in i det utskott som jag i dag sitter i, i arbetsmarknadsutskottet. Hur ser vi på de nya företag som växer fram? Vilket är företaget? Vem är tjänstesäljare? Vem är köpare? Vem är arbetsgivare?

Jag tror att taxibranschen i sig kommer att vara tvungen att matcha en del av detta. En del av det kan vi säkert titta på lagstiftningsmässigt. Men en del av det handlar om att taxibranschen själv måste bli ännu duktigare på att konkurrera med dessa företag genom att själv anamma den nya tekniken.

Jag blev väldigt glad när jag lyssnade på vad Ulrika Heie sa om AI och hur man använder AI. Jag tror att AI kommer att förändra branschen ännu mer än det vi står och diskuterar i dag.

Vi har frågor där vi kan göra mycket i politiken. Men vi har också frågor där en försiktig väntan kommer att visa att det växer fram helt nya system. Jag tror att taxibranschen är en sådan fråga. Vänta bara!

Vi var några som hade förmånen att åka till USA förra mandatperioden och titta på självkörande fordon. Vad händer med en taxibransch när fordonen kör själva?

Det skapar också spännande frågor om trafiksäkerhet. Låt oss säga att jag går ut på krogen en kväll och kanske dricker en öl för mycket. Så beställer jag min egen självkörande bil att köra hem mig. Har jag varit rattonykter då? Eller om jag beställer en taxi från företaget X, som är självkörande och kör hem mig, är jag rattonykter då?

Det kommer att ske förändringar av lagstiftningen som vi kommer att vara tvungna att titta på därför att det sker en teknikutveckling.

Herr talman! Jag tackar för ordet och yrkar än en gång bifall till utskottets förslag i betänkandet.

(Applåder)


Anf. 93 Kadir Kasirga (S)

Herr talman! I dag behandlar vi trafikutskottets betänkande 9, Yrkestrafik och taxifrågor. Jag vill passa på att yrka bifall till de socialdemokratiska reservationerna 1, 9, 11 och 13.

Herr talman! Snart har halva mandatperioden gått. Inom transport- och infrastrukturfrågor lyser tyvärr förslag och propositioner med sin frånvaro. Regeringen rivstartade sin mandatperiod med att stoppa byggandet av nya stambanor och att slopa klimatpremier och klimatbonus till privatpersoner. Det har hindrat många från att byta från fossildrivna bilar till elbil, vilket hade varit bra för klimatomställningen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Denna regering har också sett till att utsläppen ökar i Sverige samt att vi som land kommer att missa klimatmålen. Vi behöver satsa på hållbara transporter både för privatpersoner och inom yrkestrafiken. Men utöver miljön är även ordning och reda med trygga anställningar viktiga.

Herr talman! För tusentals svenskar är vägarna den dagliga arbetsplatsen. Precis som på vilken arbetsplats som helst måste även Sveriges yrkesförare kunna lita på att de varje dag möts av sjysta arbetsvillkor. Men så ser det inte ut i dag. Det skapar stora risker inte enbart för enskilda förare utan för hela branschen. Oseriösa aktörer dumpar löner och låter arbetsmiljön halka efter. Så ska det inte se ut på svenska vägar.

Vi socialdemokrater har sett till att mobilitetspaketet har kommit på plats för att det ska bli enklare för de seriösa åkerierna. Därför vill Socialdemokraterna att det inrättas en yrkestrafikinspektion med ansvar för att öka inspektionen inom yrkestrafiken, vilket kommer att göra det svårare för de oseriösa företagen.

Vi har också förslag om att införa regelverk som underlättar för svenska fackförbund att ställa krav på svenska löner och villkor för att kunna förhandla om kollektivavtal med transportföretagen.

Herr talman! Att högern väljer att inte rösta på ett socialdemokratiskt förslag kanske inte ses som anmärkningsvärt. Sverigedemokraterna har tidigare haft ett högt tonläge i dessa frågor. Men nu ser vi att Sverigedemokraterna väljer att backa och ställa sig i ledet. Till förmån för några oklara formuleringar i betänkandet har SD valt att avstå från sina tidigare principiella reservationer.

Herr talman! Sverige är beroende av fungerande transporter. Vi måste vara säkra på att de som arbetar inom transportsektorn inte utnyttjas. Taxibranschen utgör en viktig länk i samhället, som möjliggör för människor att använda färdtjänst, skolskjuts och sjukresor såväl som att göra privata resor.

Taxiförarna ser till att eleven i rullstol kan ta sig till skolan, att pensionären kommer till vårdcentralen och att sjukpensionären kan ta sig till matbutiken. Men branschen har fortfarande flera utmaningar som påverkar förare, passagerare och seriösa taxibolag negativt.

Sedan avregleringen 1990 har branschen drabbats av omfattande problem, där olika apptjänster förvanskar konkurrensen genom att undvika arbetsgivaransvar och dumpa priser och villkor.

Herr talman! Det är dags att ta tag i problemen och göra en översyn av hela taxibranschen. Vi socialdemokrater ser med allvar på behovet av förändring inom taxibranschen.

En av de mest brådskande åtgärderna är att resa kravet att yrkestrafik endast ska utföras av seriösa aktörer. Prisdumpning, låga löner och dåliga arbetsvillkor har blivit vanliga inslag inom branschen och har resulterat i en omfattande brist på förare.

Herr talman! Brister vid offentliga upphandlingar där skattemedel kanaliseras till oseriösa företag som vinner kontrakt på minimala kostnader, låga löner, ohållbara arbetsvillkor och skatteflykt är också ett problem som måste tas på allvar.

Framväxten av gigekonomin har ytterligare förvärrat situationen och förstärkt problemen med förare som inte får ta del av fördelarna med ett tryggt anställningsavtal. Dessa osäkra anställningar orsakar också betydande ekonomisk stress och utsatthet för förarna och utgör dessutom en säkerhetsrisk för passagerarna.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Det är en betydande risk att prispressen resulterar i kvalitetsbrister då förare inte ges tillräckliga förutsättningar för att utföra sina uppdrag eller förväntas arbeta orimligt långa arbetspass. Detta är oacceptabelt, särskilt för dem som använder färdtjänst, skolskjuts eller sjukresor och förväntar sig trygghet och säkerhet.

Det är därför anmärkningsvärt, herr talman, att regeringen trots uppmärksammade brister inte ser något behov av att genomföra en helhetsöversyn av taxibranschen. Vi har vid flera tillfällen uppmärksammat bristerna, men ansvarigt statsråd har tyvärr avvisat kravet på att genomföra en helhetsöversyn av taxibranschen.

I detta betänkande lämnar vi förslag på en helhetsöversyn av taxibranschen. Jag hör att många av ledamöterna tycker att det är viktigt med rättvis konkurrens och att det är viktigt att de anställda ska ha sjysta villkor. Nu har vi ett förslag. Vi får se hur man kommer att votera i denna sal senare under dagen.

Det är dags att inte bara se till att regler säkerställer sjysta arbetsvillkor, rimliga löner och anständiga arbetstider utan även se över hur taxipolitiken behöver utvecklas, något som inte gjorts sedan avregleringen på 90-talet. Utan fungerande transporter för dem som behöver det blir det farligare och fattigare i Sverige.

Herr talman! Vanligt folk måste kunna lita på att transporter som behövs för att vardagen ska gå runt faktiskt fungerar, speciellt i ekonomiskt tuffa tider. Regeringen behöver agera för en fungerande taxibransch nu.

(Applåder)


Anf. 94 Magnus Jacobsson (KD)

Herr talman! Jag bestämde mig för att begära replik när höghastighetstågen nämndes.

Vi pratar ju om trafiksäkerhet här i dag. Runt om i vårt avlånga land börjar nu vintern och Kung Bore släppa sitt grepp, och det innebär tyvärr att vi ser tjälskador. Vi ser hur skogsnäringen har stora problem på vissa ställen. Vi ser hur asfalten har bucklat sig och hur till och med själva vägkroppen i vissa lägen börjat ta stryk.

Har man följt de här frågorna över tid, herr talman, vet man att riksdagen 1980 - i sin visdom eller ovisdom - tog beslut om att inte fortsätta med en investeringsbudget. Ända sedan dess har det totala underhållet på framför allt vägsidan men även på järnvägssidan varit undermåligt. Det har byggts upp en otrolig underhållsskuld. Denna underhållsskuld märker chaufförer i trafik varje vår - egentligen hela året, men framåt sommaren har man hunnit fixa de flesta potthålen.

Samtidigt som det är så, samtidigt som vi ser hur vägstandarden i landet faller under regering efter regering, läggs 80 procent av alla transportinvesteringar på järnväg. Det är spännande. 90 procent av alla transporter, inklusive kollektivtrafik med buss, sker på väg, men 80 procent av alla investeringar sker på järnväg. Vi löser alltså inte transportproblemen.

Jag är glad att regeringen nu har börjat skruva lite i detta. Man har flyttat resurser till väg. Men hur ser min socialdemokratiske kollega på det faktum att vi historiskt över tid låter vägarna förfalla när de behöver rustas upp?


Anf. 95 Kadir Kasirga (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Herr talman! Tack för ditt inlägg, Magnus Jacobsson! Magnus Jacobsson är en av de mest rutinerade och erfarna i de här frågorna och har också suttit i trafikutskottet. Jag uppskattar verkligen att ledamoten i sin historiebeskrivning säger att vissa problem kvarstår trots att många regeringar har kommit och gått.

Vi socialdemokrater tycker att det var olyckligt att den högerkonservativa regeringen stoppade byggandet av nya stambanor. Det finns problem med järnvägsunderhållet; det har vi särskilt sett under detta år. Hela svenska folket har bevittnat det. Vi har nästan en järnväg på kollapsnivå. Till och med den ukrainska järnvägen går bättre än svenska tåg. Det är inte acceptabelt. Vi bör verkligen rusta upp järnvägen.

Vi behöver satsa på underhållet men samtidigt också lägga ny räls. När vi träffar transportföretagen påtalar de att det finns en underhållsskuld. Men, säger de också, även om vi satsar massor med miljarder på att åtgärda den måste vi ändå lägga ny räls för att öka kapaciteten. Vi tycker att båda delarna måste göras, parallellt och samtidigt. De ska inte utesluta varandra. Det gäller även vägunderhållet.


Anf. 96 Magnus Jacobsson (KD)

Herr talman! Jag vill börja med att ge Kadir Kasirga rätt: Den ukrainska järnvägen fungerar alldeles utmärkt. Jag har själv varit fyra mil från fronten och lämnat brandbilar och sedan satt mig på tåget och åkt och kommit i tid in till Kiev. Vi har en del att lära där.

Sedan vill jag göra en liten rättelse, herr talman. Regeringen har inte sagt nej till nya stambanor. Regeringen har sagt nej till höghastighetståg, och det är en viss skillnad. Det pågår en översyn av var man kommer att behöva bygga. Jag tror personligen att man i förlängningen måste titta på fyrspår från Uppsala mot Stockholm. Man behöver titta på sträckor som Alingsås ned till Göteborg och hamnen där.

Det är dock mer den principiella frågan jag är ute efter. Vi pratar om trafiksäkerhet, men en av de viktigaste frågorna för fungerande trafiksäkerhet är att det finns en väg att köra på, helst en väg som håller för tyngden när vi nu ska ha längre och tyngre fordon. Då hamnar vi i den här principdiskussionen. Jag har noterat att socialdemokratin, herr talman, har kritiserat regeringen när den flyttat pengar från järnväg till väg. Men då har vi ju det här styrkeförhållandet: 80 procent av alla investeringar över tid läggs på järnväg, men 90 procent av alla transporter sker på väg.

Den här regeringen har - försiktigt enligt min uppfattning; jag hoppas att den kan skruva lite hårdare - börjat flytta resurserna så att vi kanske kan få ordning på vägarna, där de flesta transporter trots allt sker. Det är alltså mer ett principiellt svar, herr talman, som jag efterfrågar från socialdemokratin: Kommer ni att fortsätta att driva en politik där 80 procent av alla investeringar ska ligga på järnväg, vilket i praktiken innebär att trafiksäkerheten lämnas efter, att människor som ska köra barn till skolan lämnas efter och att landsbygden lämnas efter?


Anf. 97 Kadir Kasirga (S)

Herr talman! Självklart är det viktigt för oss socialdemokrater att vi investerar i och utreder alla transportslag och inte ställer dem mot varandra. När det gäller att transportera gods och även personer är det klart att vägarna är viktiga. Så är det. Vi behöver också satsa på och investera i vägunderhållet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Det vi kritiserade när den nuvarande regeringen flyttade pengar från järnvägsunderhållet till vägunderhållet var att när regeringen gick ut med att det var kaos i järnvägsunderhållet och att vi måste satsa på detta valde man att ta pengar från järnvägsunderhållet och flytta dem till vägen. Det var det vår kritik handlade om. Man måste välja och prioritera.

När vi träffar transportföretagen och särskilt åkeriföretagen säger de alltid att de är med på tåget när det gäller klimatomställningen. De vill verkligen göra sådana investeringar, byta sin fordonsflotta till elbilar, ha elektrifierade vägar och allt det där. Vad de behöver se är dock en klar och tydlig politisk vilja. Med den nuvarande regeringen ser tyvärr inte åkeriföretagen det. De är nu lite grann i limbo och vet inte om de ska fortsätta investera i elbilar och genomföra klimatomställningen, eftersom denna regering har valt att prioritera fossildrivna fordon. Åkeriföretagen ställer sig frågande till det.

Såväl vägunderhållet och satsningar på väg som satsningar på järnvägen och alla andra transportslag är viktiga.


Anf. 98 Thomas Morell (SD)

Herr talman! Jag var tvungen att blanda mig i debatten då det kom ett par sakfel från ledamoten.

För det första påstod ledamoten Kadir Kasirga att den här regeringen inte gör någonting. Då måste man ändå ställa sig frågan vad Socialdemokraterna gjorde under den föregående mandatperioden. Jag hade då åtskilliga debatter med ett flertal ministrar från Socialdemokraterna om problemen ute på vägarna, om de växande kriminella nätverken och om hur de arbetar. Man pratade: Jodå, det fanns både idéer och annat. Men det hände ingenting.

Under tiden minskade antalet kontrolltjänstemän inom polisen. Det har aldrig varit så lågt som det är nu. Jag pratar ofta med mina gamla kollegor inom polisen. Antalet poliser i yttre tjänst som har förordnande på flygande inspektion är under 100. På papperet kan de vara uppemot 180, men de som är ute på vägen och gör de faktiska kontrollerna är under 100. Antalet bilinspektörer ligger någonstans kring 75-80, en siffra som är ganska stabil över åren.

Det är de här människorna som ska stoppa den kriminella verksamheten där ute. Men detta gjorde Socialdemokraterna inte någonting åt under den tid man satt i regeringsställning. I stället lät man kontrollverksamheten minska över tid.

Mobilitetspaketet som ledamoten hänvisar till kom faktiskt till tack vare en sverigedemokrat nere i Bryssel. Det var Peter Lundgren som startade arbetet för mobilitetspaketet. Socialdemokraten Jens Nilsson, som tyvärr är avliden, var med och arbetade med detta. Det var tack vare de två som vi fick mobilitetspaketet som nu håller på att implementeras.

En korrekt historiebeskrivning hade inte gjort ont.


Anf. 99 Kadir Kasirga (S)

Herr talman! Tack, Thomas Morell, för frågorna!

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

När det gäller påståendet att Socialdemokraterna inte har gjort något i de här frågorna vill jag påminna ledamoten om att det faktiskt var den socialdemokratiska regeringen som såg till att mobilitetspaketet kom på plats och började implementeras.

Det var också den socialdemokratiska regeringen som såg till att satsa på polisens vägkontroller. Under den föregående mandatperioden ökade de med 50 procent. Vi skärpte också cabotagereglerna från 24 till 36 timmar.

Thomas Morell har suttit länge i trafikutskottet och, vet jag, brinner för dessa frågor. Men det är ju inte sant att sossarna inte har gjort någonting, som ledamoten säger. Sanningen är den att vi har gjort väldigt många lagstiftningsändringar, och det finns dokumenterat.

Det som gör mig lite förvånad är att trots att Sverigedemokraterna har haft ett högt tonläge i frågan om kontrollen av yrkestrafiken väljer man nu att abdikera och inte lämna något konkret förslag i betänkandet. Det är förvånande, herr talman.


Anf. 100 Thomas Morell (SD)

Herr talman! Jag får börja med att göra ett par tillrättalägganden.

Det var förmodligen en felsägning från ledamoten när han sa att det var cabotaget som ökade från 24 till 36 timmar - det var klampningen.

Ökningen med 50 procent gällde inte antalet kontrolltjänstemän utan antalet cabotageärenden som man kontrollerade, och det gjorde man efter den kritik som hade framförts.

Den höga svansföring som Sverigedemokraterna tydligen har beror kanske på att jag vet vad det här innebär. Jag har tolv års erfarenhet av att göra kontroller av den yrkesmässiga trafiken, och Socialdemokraternas förslag är alldeles på tok för dåligt.

Förslaget på en yrkestrafikinspektion leder ingenstans. Det är alldeles uppenbart att ni inte har koll på vad som krävs för att göra en kontroll av den yrkesmässiga trafiken. Det är betydligt mer komplext än ert förslag. Ni får mer än gärna komma och prata med mig så att ni får kunskap om vad det här gäller. Jag tar mer än gärna med er ut på en kontrollplats, där ni får prata med mina gamla kollegor så att ni förstår vad det här handlar om.

Det är inte bara att stoppa en bil och tro att man kan kolla körkortet och blåsa en förare och sedan är det klart. Det är när bilen står still som jobbet börjar, och då ska man kunna hela trafiklagstiftningen gällande den yrkesmässiga trafiken. Det handlar om vikter, lastsäkring, farligt gods, kör- och vilotider, färdskrivare, tillstånd och mycket, mycket mer.

Det tar ungefär fem år att utbilda en kontrollpersonal till att göra fullvärdiga kontroller. Fem år tar det! Då förstår man komplexiteten i detta.


Anf. 101 Kadir Kasirga (S)

Herr talman! Tack för klargörandet från Thomas Morell i denna fråga!

Jag har absolut ingen anledning att ifrågasätta Thomas Morells erfarenheter från yrkeslivet. Men vi socialdemokrater träffar branschens aktörer, till exempel Sveriges Åkeriföretag och Transportarbetareförbundet - viktiga aktörer, herr talman. Vi borde lyssna även på dem och höra vad de anser i de här frågorna.

Jag vet att både Sveriges Åkeriföretag och Transportarbetareförbundet tycker att idén med en yrkestrafikinspektion, som vi kallar det, är bra. Sverigedemokraterna får kalla det för någonting annat, men grundprincipen handlar om att vi ska öka kontrollerna för att komma åt osjysta villkor så att det blir ordning och reda.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

"Polisen är idag hårt ansträngd av det grova våldet och det är därför inte troligt att poliser tas i anspråk för kontroller av den yrkesmässiga trafiken", har Thomas Morell sagt. Polisen har andra, viktigare prioriterade frågor, men eftersom även dessa frågor är viktiga föreslår vi en yrkestrafikinspektion.

Det finns exempel och modeller som man kan titta på i Norge, Tyskland och Storbritannien. Ni får kalla det för någonting annat, men principen handlar om att vi ökar kontrollen så att det råder ordning och reda på våra vägar för yrkestrafikförarna.

(Applåder)


Anf. 102 Sten Bergheden (M)

Herr talman! Jag hade inte tänkt att gå upp i debatten, men sedan kom det ett antal inlägg från ledamoten Kadir Kasirga som behöver redas ut.

Först kan jag väl säga att om jag hade stött en regering som under åtta år gjort så fruktansvärt lite för att komma till rätta med de här frågorna hade jag nog inte börjat mitt anförande med att gå upp och kritisera en regering som nu med full kraft tar tag i de problem som inte åtgärdats under dessa åtta år. Men det är ju bra om vi kan vara överens om tagen nu, ledamoten, även om ni kanske inte hade den ambitionen i regeringsställning.

Herr talman! Ledamoten Kadir Kasirga tog sedan upp höghastighetståget, detta ofinansierade höghastighetståg som Socialdemokraterna tryckte in i den plan som ligger. Det var alltså inte finansierat; det var uträknat som olönsamt och tryckte undan en massa underhållspengar. Där står vi i dag. Efter den springnotan fattas det över 150 miljarder i liggande plan. Det får vi nu ta tag i.

I det läget börjar ledamoten diskutera att vi ska bygga höghastighetståg. Därför är min fråga till ledamoten: Anser ledamoten fortfarande att vi ska bygga höghastighetståg på bekostnad av underhållspengarna, som nu är en underhållsskuld på 114 miljarder?

Herr talman! Nästa del är frågan om yrkestrafikinspektionen. Under åtta år i regeringsställning tog Socialdemokraterna inte tag i den här frågan. Men nu, i opposition, har man alltså kommit fram till att man vill ha en tydligare styrning av trafiken där ute.


Anf. 103 Kadir Kasirga (S)

Herr talman! Tack till Sten Bergheden för hans engagemang i dessa frågor!

Vi i Socialdemokraterna har varit väldigt tydliga med att det behöver göras många saker när det gäller järnvägen. Vi behöver åtgärda järnvägsunderhållet och samtidigt öka kapaciteten. Därför behöver vi bygga nya järnvägar, och därför var det olyckligt att den högerkonservativa regeringen stoppade byggandet av nya stambanor och järnvägar.

När det gäller finansieringen såg regeringen genom stoppandet också till att vi tappade miljarder från EU. Det finns andra finansieringsmöjligheter också som vi kan älta och diskutera tillsammans, såsom lånefinansiering. Näringslivet är ute och säger att de är intresserade av att göra de här investeringarna. Då får man sätta sig över politiska gränser och prata om detta. Vi har till exempel föreslagit en infrastrukturberedning för att prata om och diskutera de här frågorna. Vi tycker att det är viktigt för Sveriges ekonomiska framtid och mobilitet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

När det gäller de andra frågorna ska jag säga att under de åtta år som vi socialdemokrater styrde såg vi till att mycket lagstiftning kom på plats, särskilt när det gäller ordning och reda på våra vägar. Vi kan komma ihåg att det före 2014 var vilda västern på våra vägar, med osjysta företag och så vidare.


Anf. 104 Sten Bergheden (M)

Herr talman! Då kan jag konstatera att Socialdemokraterna har tänkt att fortsätta bygga höghastighetståg om man skulle få möjlighet till det, på bekostnad av underhållet.

Den andra delen som ledamoten tar upp är att man fick ordning och reda. Då är det ju märkligt, herr talman, att vi inte märker detta ute på våra vägar i dag, om ni nu tog sådana beslut som faktiskt skulle ge ordning och reda där ute på våra vägar. Det är lite märkligt att vi nu får ta tag i alla de här problemen, om det ni föreslog hade någon effekt.

En diskussion i valrörelsen 2014 var att vi i alliansregeringen inte klampade på riktigt, när det var 24 timmar som gällde. Skulle Socialdemokraterna ta över skulle de klampa på riktigt. Detta "på riktigt" innebar att man lade på 12 timmar så att det blev 36 timmar. Mer gjorde inte Socialdemokraterna när det gäller klampning.

Man tycker att det är okej att en lastbil efter 36 timmar, om den inte har genomfört vad den skulle - betala eller något annat - kan lämna platsen och åka. Det blir en längre dygnsvila för den chauffören, och sedan kan han rulla vidare. Vi vill ha ordning på detta. Ni hade åtta år på er, och ni lyckades inte lösa den biten. Allt ni orkade åstadkomma var 12 timmar på åtta år.

Herr talman! En annan del gällde yrkesinspektionen. Det är märkligt: Man har suttit i regering i åtta år och inte fått till någon form av verksamhet inom polisen som tar tag i den delen, och sedan när man är i opposition kommer man på att man kanske skulle kika på en yrkesinspektion som ska ta tag i den här delen.

Var fanns alla förslagen när man satt i regeringsställning? Eller var man bara nöjd med att sitta i regeringsställning och lät allt flyta på? Jag tycker att det var bristfälligt. Vi har tappat åtta år med den socialdemokratiska regeringen.

Vi tar tag i detta nu, och vi hoppas få ett brett stöd för att faktiskt komma åt den olagliga trafiken där ute.


Anf. 105 Kadir Kasirga (S)

Herr talman! När vi i Socialdemokraterna kämpade för att få mobilitetspaketet på plats anklagade Moderaterna oss för protektionism. Nu står ledamoten här och säger att han vurmar för ordning och reda på våra svenska vägar. Det är bra och glädjande med den kursändringen, men sanningen är att ni har varit emot mobilitetspaketet.

När det gäller yrkestrafikinspektionen tycker, som jag tidigare också har sagt, både Sveriges Åkeriföretag och Svenska Transportarbetareförbundet, två viktiga aktörer i den här branschen, att det är viktigt att få en yrkestrafikinspektion. Polisens resurser räcker inte till för att prioritera de här frågorna, och då behöver vi titta på andra modeller. Det finns ju andra modeller i Norge, Tyskland och Storbritannien som vi kan titta på.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

I betänkandet har vi nu en reservation där vi slår fast att man bör inrätta en yrkestrafikinspektion. I detta agerar vi utifrån den utredning som Socialdemokraterna tillsatte om kontroller på väg.

Sten Bergheden måste hålla sig lite grann till fakta. Självfallet har den socialdemokratiska regeringen gjort många saker och tillsatt många utredningar. Nu ligger dessa utredningar på ert bord, på era departement. Jag hoppas att Moderaterna och den högerkonservativa regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna tar de goda delarna och implementerar de förslag som Socialdemokraterna har sett till att ta fram.

(Applåder)


Anf. 106 Helena Gellerman (L)

Herr talman! Vi debatterar i dag TU9 Yrkestrafik och taxi.

Herr talman! Sverige är ett industriland där vi bygger mycket av vårt välstånd på export av varor från skogen och gruvor. Vi har en mängd olika industrier som förädlar råvaror, där ett stort antal företag har världsunik kompetens. Vi har en stolt industriell historia och en lysande framtid, inte minst genom den gröna omställningen av våra industrier.

För att detta system ska fungera är det helt beroende av en väl fungerande transportmarknad. Därtill kommer en lång rad andra transportbehov, till exempel för välfärden och vår livsmedelsförsörjning.

Liberalerna ser alla trafikslag som viktiga för Sveriges behov av transporter. Våra vägtransporter har dock en unik position i transportsystemet genom sin flexibilitet. Vägtransporterna utgör kittet i transportsystemet, där gods kan transporteras från leverantören direkt till kund alternativt till en järnvägsstation eller hamn. Åkerinäringen har stor betydelse för svenska företags godshantering och konkurrenskraft och ger samtidigt många jobbtillfällen runt om i Sverige.

Liberalerna har höga ambitioner för att få till en överflyttning av gods från vägtransporter till järnväg och sjöfart, men med nuvarande behov av godstransporter kommer åkerinäringen för lång tid framöver att stå för majoriteten av godstransporterna i Sverige.

Herr talman! Liberalerna arbetar för att underlätta för en sund bransch i Sverige och värnar därför sjysta konkurrensvillkor och framför allt att regelverken efterlevs. Detta gäller både åkeri- och taxibranschen.

Godstransporterna är gränsöverskridande, och det råder hård konkurrens inom transportnäringen. Därför är EU:s direktiv och regleringar genom mobilitetspaketen väldigt viktiga för Sverige, för att vi ska ha ett regelverk som även gäller utländska företag och som stöder seriösa åkerier. Det gäller inte minst de utökade kraven på gps-baserat positionssystem som ska finnas i lastbilarna för att den gränsöverskridande trafiken ska kunna följas också inne i landet. De införs successivt 2023-2026. Då ska man kunna veta när de passerar en landsgräns, och man ska kunna se när de levererar sitt gods och var de befinner sig i Sverige.

Vi måste stärka arbetet mot utländska och svenska åkerier som bedriver illegal verksamhet. Regelverk utan uppföljning är helt tandlöst. Polisens ökade befogenheter måste paras med tillräckligt med trafikpoliser som kan utföra utökade kontroller av trafiken, annars riskerar fusket med bland annat cabotage, kör- och vilotider och rattfylleri att öka. Vi behöver också kontrollera fordonen så att de är trafiksäkra och innehåller rätt utrustning.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Utöver de rent trafikmässiga kraven används lastbilar också för kriminell verksamhet. Det kan vara frakt av narkotika och stöldgods in och ut ur landet. Kontroller på väg och tullens nya utökade befogenheter stärker en sund åkeribransch. Regleringen underlättar samtidigt att den viktiga samordningen mellan myndigheter kan stärkas.

Utöver fler trafikpoliser som kan utöka antalet kontroller behöver landets kontrollstationer och behovet av teknisk utrustning ses över för att underlätta trafikpolisernas vardag. Utredningen om effektivare kontroller av yrkestrafik på väg för att motverka brottslighet inom transportsektorn innehåller många bra förslag.

Herr talman! Förarbristen är ett jättestort problem för branschen när det gäller både lastbilstransporter och taxi. En grundförutsättning för rekrytering av förare är att basen inte minskar. Körkort för personbil är en inkörsport till lastbilskörkortet, men tyvärr ser vi en vikande trend för hur många som tar vanligt B-körkort. Ett av problemen är att allt färre är redo och klarar förarprovet vid uppkörning. Det behöver vi ändra på, då körkortet är en inkörsport till jobb och minskad arbetslöshet och samtidigt löser åkerinäringens och taxibranschens förarbehov.

Regeringen ser nu över frågan för att bryta den negativa trenden. Samtidigt gör branschen en del för att lösa detta. Där vill jag ta upp det lovvärda initiativet med tv-programmet Svenska Truckers. Man har kunnat se ett ökat intresse för att bli lastbilschaufför efter att den serien startade. Jag tror att det är viktigt att vi tänker lite grann utanför boxen för att se andra sätt att få våra ungdomar att vilja ta de här jobben framöver.

Säkra rastplatser är en förutsättning för att öka trafiksäkerheten på våra vägar. En förare måste kunna lita på att man kan rasta enligt de kör- och vilotider som gäller utan att bli utsatt för stölder. Rastplatserna ska heller inte kunna användas som uppställningsplatser över flera dygn och därmed blockera möjligheterna för övriga yrkesförare att få plats.

EU har antagit nya standarder, och regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att driva det här ärendet. Trafikverket har bland annat gjort en inventering av alla rastplatser i Sverige under 2023, och nu har man gått vidare med två specifika områden. Arbetet kommer att fortsätta framöver.

Fru talman! Åkeribranschen behöver tillsammans med andra aktörer medverka i omställningen till fossilfria transporter. Marginalerna är små, så samverkan mellan olika branschaktörer är viktig.

Det var ett tungt vägande skäl till att Liberalerna tog initiativ till Elektrifieringskommissionen och samlade de berörda aktörerna. Det var för att utbyggnaden av laddinfrastrukturen i Sverige skulle utvecklas i tid och kunna underlätta övergången till elektrifiering av lastbilsbranschen.

Det är viktigt att känna till att 80 procent av alla lastbilstransporter är kortare än 30 mil, vilket passar ellastbilar väldigt väl.

Försäljningen av nya personbilar har ökat snabbt, och elbilar utgör i dag cirka en tredjedel av de sålda bilarna. När det gäller ellastbilar är vi i startgroparna. Försäljningen ökar, och i dagsläget görs ett flertal aktiviteter för att stimulera omställningen.

Regeringen har i budgeten för 2024 och de kommande två åren lagt över 5 miljarder på kraftigt utökade anslag till premier för inköp av ellastbilar parat med ökat stöd för laddinfrastruktur. Man har också gjort en stor satsning när det gäller lätta lastbilar, vilket är ett nytt anslag.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Depåladdning över natt är den viktigaste laddinfrastrukturen. Stöd kan sökas via Klimatklivet, och depåladdning har fördelen att den ger minst belastning på elnätet.

Laddinfrastrukturen längs våra vägar och på rastplatser behöver samtidigt byggas ut kraftigt. Laddplatserna behöver också anpassas till de speciella förutsättningarna för lastbilar, inte minst så att lastbilar med släp lätt kan komma åt laddplatsen.

De lätta lastbilarna blir tyngre när de utrustas för batteridrift. Det har ytterligare spätt på problemet med förarbrist. På ett vanligt personbilskörkort får man framföra ett fordon på 3 500 kilo, men en eldriven lätt lastbil kan väga uppemot 4 250 kilo.

Reglerna på EU-nivå ses nu över i det så kallade körkortsdirektivet. Man kommer att tillåta att personer med B-körkort kör eldriven lätt lastbil med högre vikt.

Ska vi klara klimatomställningen måste vi justera regler och förordningar så att de inte bromsar. Det är dock väldigt viktigt att vi alltid tar hänsyn till trafiksäkerheten på våra vägar.

Svensk åkeribransch har stor betydelse för Sveriges välstånd och för vår beredskap. Därför tar regeringen nu steg efter steg för att komma åt den illegala marknaden och skapa förutsättningar för en sund, grön åkeribransch.

Därmed yrkar jag bifall till utskottets förslag till beslut.


Anf. 107 Thomas Morell (SD)

Fru talman! Jag vill börja med att säga att vi sverigedemokrater står bakom alla våra reservationer i betänkandet, men för att spara tid vid voteringen yrkar jag bifall endast till reservation nummer 7.

Att vara yrkesförare är ett fantastiskt jobb. Precis som ledamoten Gellerman sa har tv-serien Svenska Truckers fått många ungdomar att söka till yrkesutbildningen för förare.

Under min tid som regionchef för Sveriges Åkeriföretag jobbade vi hårt med att få tjejer att bli förare. De unga kvinnor som tog jobb som chaufförer hade som regel lägre skadefrekvens och körde faktiskt billigare än killarna gjorde vid motsvarande transporter, så vi jobbade hårt för att få unga kvinnor att bli chaufförer. Jag såg häromveckan att utbildningarna har fått ökad ansökningsfrekvens för unga kvinnor, och det är glädjande. Vi kan ju hoppas att vi vänder trenden nu och får fler att bli yrkesförare.

Fru talman! Utbudet av rastplatser utmed landets vägar är för litet. Platserna är dessutom ofta upptagna av en omfattande närvaro av olika aktörer. Dessa aktörer nyttjar rastplatserna för olika uppställningar, som väntplatser eller som improviserade campingplatser. Gränsen på max 24 timmars nyttjande av rastplatser respekteras sällan, och det har blivit ett problem för privatbilister och för de yrkesförare som måste ta sin vila.

Trafikverket måste skyndsamt investera i ytterligare platser utmed de större vägarna. Trafikverket ska också ges i uppdrag att åtgärda brister samt arbeta med säkerhet och trygghet. Övervakningen måste skärpas för att stävja överträdelser av den maximala parkeringstiden, nedskräpning och nedsmutsning och annan, grövre brottslighet. Rastplatserna ska vara den plats där varje fordonsförare på ett säkert sätt kan ta sin vila.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Fru talman! Under de senaste åren har den seriösa åkerinäringens villkor debatterats flitigt, inte enbart här i riksdagen utan också hos gemene man. Allt fler människor förstår kopplingen mellan den olagliga godstrafiken och annan kriminell verksamhet.

Det har uppmärksammats i medierna att det förs ut stöldgods ur landet motsvarande cirka 2 miljarder kronor årligen, och då talar vi enbart om det gods som är försäkrat. Vägen är de kriminellas viktigaste verktyg, och här har den förra regeringen varit mer än lovligt passiv.

Vi sverigedemokrater har under många år fört fram behovet av en väl fungerande kontrollverksamhet på väg. Nu har vi en dialog med regeringspartierna om behovet av att utveckla kontrollverksamheten. En effektiv kontroll är viktig för att skydda det seriösa företagandet men också för att försvåra för de kriminella nätverken att skaffa sig ekonomiska resurser.

Fru talman! Jag kan med glädje notera att allt fler partier här i riksdagen börjar tala om en effektivare kontroll av den yrkesmässiga trafiken. Det är bra. Vi blir allt fler som vill skydda det seriösa företagandet inom transportnäringen och därmed trygga de arbetstillfällen som finns hos de seriösa företagen.

Att bekämpa den olagliga trafiken innebär också att man kraftigt beskär de kriminellas möjlighet att nyttja logistiksystemet för sina interna transporter av smuggelgods och stöldgods. Med effektiva kontroller kastar man grus i maskineriet för de kriminella.

Fru talman! Sverigedemokraterna vill rusta upp vägkontrollerna och se till att välutbildade tjänstemän kontrollerar den yrkesmässiga trafiken. Vi vill lägga kontrollverksamheten i en särskild enhet underställd polisstyrelsen. Enheten ska ha en egen ledning och egen budget. Den ska inte vara kopplad till den reguljära polisverksamheten utan ha sitt eget givna uppdrag, att utföra kontroller på väg. På denna enhet ska även Transportstyrelsens företagskontroller läggas.

Samtal förs nu med regeringen om en effektivare kontrollverksamhet.

Fru talman! En viktig del av yrkestrafiken är våra taxiföretag. De lever i en situation där konkurrensen från svarttaxi är stenhård. De seriösa taxiföretagen är i behov av stöd från samhället, det vill säga kontroller.

Jag fick för ett tag sedan följande mejl från en företagare i taxibranschen:

Hej Thomas! Jag skriver det här mejlet till dig och SD då det inte finns något annat parti i riksdagen som kan få saker gjorda. Taxibranschen i Stockholm är i fritt fall. Appbolagen har förstört hela marknaden - dumpade priser, skattefusk, människohandel, missbruk av vilotidsförordningen med mera. LO, Transportstyrelsen och Skatteverket gör inget åt saken. Någon måste ta tag i detta. Det kan inte se ut så här i Sverige 2024. Snälla, lyft upp de här frågorna i SD och riksdagen!

Detta var ett nödrop från en företagare i taxibranschen. Så här är det för väldigt många där ute, inte bara i taxinäringen utan även i åkerinäringen, som har ett oerhört svårt läge i konkurrensen med de bolag som inte följer regelverket. Nu är det sannerligen dags för en förändring!

Fru talman! Med en effektiv kontrollverksamhet på väg, med välutbildade tjänstemän, kan Sverige återigen erbjuda den seriösa transportnäringen sjysta villkor. Vi får dessutom möjlighet att begränsa de kriminella nätverkens möjlighet att nyttja vår infrastruktur för brottslig verksamhet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Fru talman! I dag är det vårdagjämning trots att vi har sett lite lättare snöfall ute. Vi går mot vår och sommar, men än är inte vintern över. Vi kan konstatera att underhållet på våra vintervägar har varit katastrofalt dåligt, med olyckor och stora störningar som följd. Situationen är oacceptabel, och vi är många som påtalat för Trafikverket att de misslyckas med det mest grundläggande i sitt uppdrag, nämligen att hålla våra vägar farbara. Visst kan vädret ibland vara övermäktigt, men det kan knappast vara snökaos över hela landet samtidigt.

Händelsen på E22:an kom som en skänk från ovan då även medierna förstod hur illa ställt det är med underhållet av våra vintervägar. Våra vägar är en arbetsplats för väldigt många yrkesförare. Vägarna är också en livsviktig del i försörjningen av vår industri. Stopp i trafiken innebär i förlängningen stopp i viktig produktion.

Jag pratade ganska tidigt denna vintersäsong med en åkeriägare. Han hade åtta bilar ute på vägarna. Samtliga bilar blev stående på grund av att vägarna inte var farbara; det var snö och is på dem. Han hade tur och blev inte belagd med vite, vilket annars är ganska vanligt om man inte levererar godset i tid, utan hade bara kostnader för att bilarna stod still med förarna sittande i. Detta stopp kostade honom 26 000 kronor, och detta gällde alltså en drabbad åkare. När trafiken på stora leder som E22, E20, E4 eller E6 stannar så fort det kommer lite snö tickar miljonerna iväg i en rasande takt för samhället.

Vi har inte råd att ha ett system som inte klarar av en vanlig vinterdag, oavsett om vi pratar om väg eller järnväg. Vi måste få en betydligt stabilare infrastruktur. Detta arbete har vi nu påbörjat, och jag hoppas innerligt att vi bara inom något år kan se skillnad i inriktningen när det gäller underhåll av både väg och järnväg.


Anf. 108 Kadir Kasirga (S)

Fru talman! Jag vill tacka ledamoten Thomas Morell för hans anförande. Jag hade inte tänkt begära replik, för jag tyckte att vi hade debatterat i samband med att jag höll mitt anförande. Men jag hörde att ledamoten pratade om rastplatserna och vill betona att jag instämmer i att det behöver göras en översyn på detta område.

Jag var i måndags tillsammans med min gruppledare i trafikutskottet Gunilla Svantorp hos Transportarbetareförbundet i Örebro och åkte runt till rastplatser för att kolla hur de ser ut. Man berättade att det på rastplatserna i Finland till och med finns bastu, men vi har inte ens duschmöjligheter för yrkestrafikförarna, vilket är viktigt. Jag har ingen fråga till Thomas Morell där.

Ledamoten nämnde också nödrop från taxibranschen. Det har varit en debatt om de utmaningar som finns i taxibranschen. Vi har haft besök från Svenska Taxiförbundet och träffar olika seriösa aktörer, som Taxi Stockholm, som har kollektivavtal. Det är tufft just nu, och de seriösa företagen utsätts för orättvis konkurrens från appbolagens sida.

Vi i Socialdemokraterna har kommit med ett förslag. Vi tycker att det är dags att göra en helhetsöversyn av taxibranschen. Kommer Sverigedemokraterna att stödja vårt förslag om att göra denna översyn?


Anf. 109 Thomas Morell (SD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Fru talman! Tack, ledamoten, för frågorna!

Vi kan börja med rastplatserna. De är oerhört viktiga för att förarna ska kunna gå in och få sin vila - eller sin dygnsvila, som det också kan vara fråga om. Rastplatserna ska vara säkra, och det ska finnas toaletter att gå in på. Vi har haft jättebekymmer med att de vandaliseras, så Trafikverket har låst toaletterna. Här måste en översyn ske, och det måste finnas någon form av övervakning så att detta inte kan inträffa. De kvinnliga förarna vill inte heller gärna köra in på rastplatserna, för de är inte trygga. Man måste göra ett rejält omtag när det gäller rastplatser - bygga ut men också se till att de blir säkra.

När det gäller taxi har detta varit ett jätteproblem under många år. Jag slutade på trafikpolisen 2007, och kontrollerna trappades redan då ned från polisledningens sida. Det fanns olika skäl till att man valde att göra detta, men effekten blev att det blev en fri marknad för dem som ville fuska. Det har skapat en situation där den seriösa företagaren helt enkelt blir utslagen. När du och jag sedan vill åka taxi är det inte säkert att det finns någon att tillgå. Det kanske inte finns någon taxi att tillgå för färdtjänst och liknande.

Detta är ett bekymmer. Vad vi vill göra är att se till att vi får kontroller av den yrkesmässiga trafiken. Det finns en lagstiftning, och man kan rapportera dem som inte följer reglerna. Vi måste se till att få bort dem som inte följer reglerna, som inte har tillstånd och som kryper nedåt när det gäller både löner och ersättningar. Vi har sett exempel på hur människor fått jobba mer eller mindre dygnet runt och ändå knappt har vatten till vällingen. Detta är inte acceptabelt, men vi måste börja med kontrollerna på väg.


Anf. 110 Kadir Kasirga (S)

Fru talman! Jag vill börja med att säga att jag instämmer med Thomas Morell: Det behövs fler kontroller på väg. Det vill vi socialdemokrater också stipulera om. Då behöver man en yrkestrafikinspektion som kan utföra dessa kontroller och se till att de aktörer som verkar inom transportsektorn följer svensk lag och svenska villkor för yrkestrafikförare.

Den kaotiska situation som råder inom taxibranschen kräver en helhetsöversyn av branschen. Man måste sätta ned foten nu. Det räcker inte att bara komma med ord; de måste backas upp med handling.

Vi i Socialdemokraterna har inte sett några förslag från regeringens och regeringsunderlagets sida om vad man tänker göra åt de oegentligheter som sker i taxibranschen.

Jag hoppas verkligen att Sverigedemokraterna håller sitt ord och sitt löfte, så att det inte blir som detta med yrkestrafikinspektionen, där man lite grann har abdikerat för att få in en formulering i betänkandet. Det är en formulering som egentligen inte säger någonting. Jag kan läsa upp den: "Utskottet ser positivt på att flera av förslagen med vissa justeringar och kompletteringar kan komma att genomföras för att öka och effektivisera kontrollerna på landets vägar." Det står "kan komma", och här tycker jag att Sverigedemokraterna har blivit förda bakom ljuset.


Anf. 111 Thomas Morell (SD)

Fru talman! Tack, Kadir Kasirga, för frågorna! Nej, vi har inte blivit förda bakom ljuset. Nu har inte Kadir Kasirga haft möjlighet att läsa det förslag som vi har författat när det gäller kontroll på väg, men det kommer nog en dag då ni har den möjligheten.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

Grunden är att vi har en lagstiftning som talar om vad vi har att rätta oss efter som företagare, som anställda och som vanliga medborgare. Det är polis, åklagare och i slutändan domstol som ska lagföra dem som inte följer detta. Ska vi komma åt dem som inte följer regelverket måste vi ha en kontrollmyndighet. Då duger det inte med en yrkestrafikinspektion, utan man måste ha kontrollpersonal som har hela verktygslådan att ta till. Man ska rapportera dem som inte följer regelverket.

Man ska ha alla möjligheter att lagföra och även, om det behövs, ta till våld. Det kan ju också bli aktuellt. Därför vill vi ha en särskild kontrollenhet som ligger direkt under polisledningen. De måste bli så vassa att de kan plocka ut folk som inte följer regelverket.

Man brukar säga att en duktig trafikpolis på två kilometers håll kan upptäcka ett fordon som inte följer regelverket. Den som står utmed vägkanten får en känsla för vad som är rätt och fel. De som inte har jobbat i den verksamheten har svårt att förstå hur man kan få en sådan känsla, men har man varit med ett tag blir man bra på att sortera ut sådant som man vill ha fatt i. Därför är det viktigt att vi har en välfungerande kontrollverksamhet som är fokuserad på detta för att kunna angripa dem som ställer till elände i samhället. Det kostar samhället oerhört mycket, och det innebär även mänskligt lidande.


Anf. 112 Linus Lakso (MP)

Fru talman! Vi brukar ju för tids vinning yrka bifall bara till en reservation, och det blev enkelt för mig i dag eftersom Miljöpartiet bara har en motion i detta ärende. Jag yrkar bifall till reservation 5.

Det är många viktiga frågor som har debatterats här i dag. Jag tänkte dock börja med att prata lite om vår motion i detta betänkande. Den handlar om att minska utsläppen från transporter genom att stötta regioner och kommuner i deras arbete med fossilfria transporter.

För att understödja kommuners och regioners arbete föreslår Miljöpartiet en regional stödfunktion. Förenklat handlar det om att underlätta användandet av den så kallade fyrstegsprincipen i praktiken. Den handlar om transporteffektivitet och omställning.

Detta är ett förslag som finns utrett i ett underlag inför den klimatpolitiska handlingsplanen 2023 om lokal och regional omställning, som Länsstyrelsen i Uppsala län har ansvarat för. Förslaget heter regional mobilitets- och tillgänglighetssamordningsfunktion. Man kanske får hitta på ett snärtigare namn framöver.

Det handlar om medel och verktyg till regionerna för att genomföra åtgärder som minskar bilberoendet, gynnar gång, cykel- och kollektivtrafik och tar vara på digitaliseringens möjligheter för resfria möten. Det kan inkludera utbildningar, kampanjer och prova-på-aktiviteter och att stötta kommuner i deras planering för ett transporteffektivt samhälle liksom regionala cykelstrategier och att vara en kontakt gentemot Trafikverket.

Fru talman! Detta var ett ganska specifikt förslag och en liten pusselbit i den viktiga omställning vi står inför när det handlar om att komma bort från fossila bränslen i transportsektorn.

Men låt oss bredda perspektivet lite grann. Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Vi har en pågående klimatkris. Vi ser redan i dag hur människor både i Sverige och runt om i världen drabbas av extremväder. Det kan vara alltifrån översvämmade källare, bortspolade vägar och nedblåst skog till orkaner och döende korallrev.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Yrkestrafik och taxi

I en tid då vi skulle behöva minska utsläppen kraftigt har vi tyvärr en regering som gör tvärtom. För första gången på 20 år eller mer har vi en regering som medvetet och aktivt fattar beslut som leder till ökade utsläpp och driver på klimatförändringen.

Vi ser konsekvenser runt om i Sverige och i världen. Vi har sett kraftiga översvämningar i Skåne och i städer längs Norrlandskusten. Det har varit kraftiga stormar som har haft stor påverkan här och nu. Det händer alltså här och nu, men än mer behöver vi ta ansvar för kommande generationer och framtiden. Då är det helt fel väg att gå att öka utsläppen.

Flera utredningar pekar på behovet av inte minst transporteffektivisering för att nå Sveriges mål att växthusgasutsläppen från inrikes transporter ska minska med minst 70 procent senast 2030. SOFT-utredningen från Energimyndigheten innehåller en lång rad bra förslag och beskriver lösningar inom alla de tre områden som är viktiga. Det handlar om transporteffektivitet men också om elektrifiering, energieffektiva och fossilfria fordon och inte minst förnybara drivmedel.

Just elektrifieringen är ett område som flera regeringsföreträdare har framhållit som viktigt för att klara omställningen. Det blir förvånande när regeringen då genomför en politik som leder till motsatsen. Vi har ju sett hur elektrifieringen har tvärbromsat. Försäljningen av elbilar minskar.

Nu på förmiddagen var jag på Fossilfritt Sveriges konferens, som samlade transportbranschen - åkerier, lastbilstillverkare och de som upphandlar transporter - och där fanns en stor oro för och besvikelse över att politiken inte klarar av att leverera långsiktiga spelregler. När förutsättningarna kraftigt förändras ställs ju alla kalkyler för investeringar och annat på ända. Kritiken var ganska svidande: Mindre populism och kortsiktighet, var ett uttalande från en vd för ett större företag. Jag kan tyvärr bara instämma.

Det lämnas ganska mycket att önska för branschen när det handlar om långsiktiga spelregler. Detta handlar också, som många framhöll, om Sveriges konkurrenskraft. Det handlar om att ligga i framkant i teknikutvecklingen och se vart världen är på väg. Då kan man utveckla ny teknik, vilket lastbilstillverkarna redan gör. De behöver ju en marknad för sina nya produkter. Det behövs en långsiktighet som vi tyvärr saknar i dag. Det är väl framför allt detta jag vill efterlysa här i dag.

Överläggningen var härmed avslutad.

(Beslut fattades under § 18.)

Beslut

Nej till motioner om yrkestrafik och taxi (TU9)

Riksdagen sa nej till cirka 40 förslag i motioner om olika yrkestrafik- och taxifrågor från allmänna motionstiden 2023.

Motionerna handlar bland annat om tillsyn, kontroll och översyn.

Riksdagen hänvisar bland annat till planerade eller redan vidtagna åtgärder. Samt pågående utrednings- och beredningsarbete.

Utskottets förslag till beslut
Avslag på samtliga motionsyrkanden.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.