Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och regeringschefer

Information från regeringen 24 november 2020
Hoppa över anförandelistan

Anförandelista

  1. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  2. Hoppa till i videospelarenJessika Roswall (M)
  3. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  4. Hoppa till i videospelarenJessika Roswall (M)
  5. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  6. Hoppa till i videospelarenTobias Andersson (SD)
  7. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  8. Hoppa till i videospelarenTobias Andersson (SD)
  9. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  10. Hoppa till i videospelarenAnders W Jonsson (C)
  11. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  12. Hoppa till i videospelarenAnders W Jonsson (C)
  13. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  14. Hoppa till i videospelarenIlona Szatmari Waldau (V)
  15. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  16. Hoppa till i videospelarenIlona Szatmari Waldau (V)
  17. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  18. Hoppa till i videospelarenDésirée Pethrus (KD)
  19. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  20. Hoppa till i videospelarenDésirée Pethrus (KD)
  21. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  22. Hoppa till i videospelarenJoar Forssell (L)
  23. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  24. Hoppa till i videospelarenJoar Forssell (L)
  25. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  26. Hoppa till i videospelarenMaria Strömkvist (S)
  27. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  28. Hoppa till i videospelarenMaria Strömkvist (S)
  29. Hoppa till i videospelarenAmanda Palmstierna (MP)
  30. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  31. Hoppa till i videospelarenAmanda Palmstierna (MP)
  32. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  33. Hoppa till i videospelarenJohan Hultberg (M)
  34. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  35. Hoppa till i videospelarenJohan Hultberg (M)
  36. Hoppa till i videospelarenStatsminister Stefan Löfven (S)
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 36

Anf. 1 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! Ledarna i Europeiska rådet träffades förra torsdagen över ett videomöte för att diskutera den pågående pandemin. Europeiska rådets ordförande Charles Michel berörde inledningsvis den senaste tidens terroristattacker i Frankrike och Österrike. Att skydda människor från fruktansvärda handlingar som de här attackerna är en av statens mest centrala skyldigheter och en viktig del i EU-samarbetet. EU:s medlemsstater står i full solidaritet med Frankrike och Österrike. Europeiska rådet planerar att återkomma till säkerhetsfrågorna i december. Det blev ingen mer diskussion i den frågan.

Fru talman! Ordet gick därefter till förbundskansler Angela Merkel, som redogjorde för det tyska ordförandeskapets arbete med budgetpaketet. Det hade varit en omfattande uppgift att omvandla slutsatserna från Europeiska rådets möte i juli till rättsliga texter som därefter förhandlats med EU-parlamentet. Angela Merkel konstaterade att 25 länder och EU-parlamentet nu kan ställa sig bakom överenskommelsen, medan Ungern och Polen blockerar. De två länderna accepterar inte den så kallade villkorsförordningen, som skapar en konditionalitet mellan utbetalningar från EU:s budget och respekten för rättsstatens principer. Det här är en fråga som Sverige har drivit hårt.

Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

Ungerns och Polens regeringschefer, Viktor Orbán och Mateusz Morawiecki, redogjorde för sina invändningar mot överenskommelsen. Även Sloveniens premiärminister Janez Jansa gav sin syn på saken. Charles Michel avslutade därefter diskussionen och underströk vikten av att budgetpaketet antas så snart som möjligt.

Fru talman! Mötet ägnades därefter åt den pågående pandemin, med fokus på tre frågor: testning, vacciner och samordning av restriktiva åtgärder. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gav en kort presentation av kommissionens arbete och de förslag som har presenterats den senaste tiden. De ledare som tog till orda, vilket var de flesta, redogjorde för situationen i sina länder. Det fanns en stor oro över den senaste tidens utveckling, med större smittspridning och fler människor i behov av intensivvård.

När det gäller testning låg fokus på så kallade snabbtester och hur dessa kan användas och bedömas mer lika mellan medlemsstaterna. Det fanns en bred samsyn kring behovet av ömsesidigt erkännande av både tester och testresultat, och många välkomnade de rekommendationer som kommissionen presenterade förra veckan. Effektiv testning är en viktig del i arbetet för att stoppa smittspridningen, och det är positivt att man nu har kommit längre i att ta fram tillförlitliga snabbtester.

I vaccinfrågan konstaterades att vi äntligen tycks ha ett vaccin inom räckhåll. Det gäller nu att förbereda för tilldelning och distribution. Medlemsstaterna ska fortsätta arbetet med sina nationella vaccinationsplaner för att vaccin när det väl finns tillgängligt också ska vara tillgängligt för alla EU-medborgare. Jag och många med mig välkomnade den EU-gemensamma upphandling som ägt rum. Sverige har nu anslutit sig till upphandling från tre företag som alla har visat goda testresultat. En fråga som många berörde var att allt fler människor är misstänksamma mot vacciner och att det därför är extra viktigt med tydlig och korrekt information för att säkra att tillräckligt många väljer att vaccinera sig.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

Den sista punkten handlade om hur nuvarande restriktioner ska kunna lättas på bästa sätt när väl läget har förbättrats. Många framhöll vikten av att iaktta försiktighet och lära av den senaste tidens erfarenheter. Kommunikation och samordning hade inte fungerat alla gånger när restriktionerna infördes. Det fanns en samsyn om att restriktioner bör släppas gradvis. Jag lyfte fram att det är bra med större förutsägbarhet och samordning vad gäller exempelvis reserestriktioner och karantänsregler.

Fru talman! Coronapandemin, som nu har svept in över världens alla länder, drabbar våra familjer, våra släktingar och våra vänner. Det är naturligtvis viktigt att EU bidrar till ett effektivt pandemiarbete. Samtidigt är det upp till varje människa att göra sitt för att smittan ska kunna hejdas. Det här kräver uppoffringar i både det lilla och det stora, men det är helt nödvändigt.

Därmed avslutar jag min redogörelse från mötet den 19 november.


Anf. 2 Jessika Roswall (M)

Fru talman! Jag tackar statsministern för återrapporten. Jag kommer främst att fokusera på budgeten. Min kollega Johan Hultberg kommer att lyfta fram coronakrisen, som var en huvudpunkt på Europeiska rådets möte. Icke förty var det mycket rapportering både före och efter mötet om Ungerns och Polens veto i budgetfrågan. Europeiska rådets ordförande Charles Michel lyfter fram den prekära situation som nu har uppstått. Bland annat sa han på presskonferensen: Vi kommer att fortsätta diskussionerna för att hitta en lösning som är acceptabel för alla.

Min tolkning av Ungerns och Polens uttalande är att de inte är beredda att acceptera någon lösning. Jag undrar hur statsministern tolkar rådets ordförande och vad statsministern tycker är en acceptabel lösning.

Vi moderater var i somras kritiska till den överenskommelse som till slut träffades om rättsstatsmekanismen. Därför är jag tacksam över att Europaparlamentet har drivit fram det här förslaget, som 25 - eller 24, beroende på hur man ska tolka Slovakiens uttalande - länder tydligt säger ja till. Det är klart att EU-samarbetet alltid är en fråga om kompromisser och ett ständigt förhandlande. Men Sverige kan inte kompromissa bort EU:s grundläggande värderingar.

Sverige kommer även fortsatt att vara en av de absolut största nettobetalarna. Det har Sverige sagt okej till. En ganska viktig anledning är att många andra EU-länder har det extra svårt. Det är såklart så att alla medlemsstater formellt har lika mycket att säga till om i den här frågan. Men Sverige och den svenska regeringen har ett extra moraliskt ansvar gentemot vårt lands skattebetalare att se till att den här rättsstatsmekanismen kommer på plats. Moderaterna är inte beredda till några kompromisser. Jag undrar vad statsministern säger.


Anf. 3 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! När det först gäller Ungern och Polen är det tydligt att de är emot. Men det är också lika tydligt att 25 har sagt ja till överenskommelsen. Det var inte Slovakien utan i så fall Slovenien som också begärde ordet. Men det är min bedömning att det är de två - Ungern och Polen - som är de som är mest emot. Jag kan naturligtvis inte garantera vad Sloveniens inställning slutgiltigt blir. I sämsta fall är det 24 mot 3.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

Det var väldigt tydligt på det förmöte som vi hade inför Europeiska rådet med ett antal länder. Det var Tyskland, Italien, Portugal, Spanien, Sverige, kommissionen och Europeiska rådet. Nu har vi gjort en överenskommelse med Europaparlamentet, och då är det den som gäller. Sedan är frågan hur man ska ta sig vidare i nästa steg. Det är vad Charles Michel åsyftar när han säger att vi måste diskutera det vidare.

Blir det ingen uppgörelse inom rätt tid kommer den nuvarande budgeten att rulla fram en månad i taget, och då har vi ingen långtidsbudget. På något sätt måste det lösas. Men det finns ingen aptit från någon annan att gå ifrån den överenskommelse som vi har med parlamentet.

Därmed är det också svaret på den andra frågan. Jag ser ingen kompromiss i meningen att vi ska urvattna detta. Det finns en stark uppställning här i Sveriges riksdag för det regeringen har drivit. Det tänker vi stå upp för. Det finns en stark uppställning för det bland en stor majoritet av de andra länderna.


Anf. 4 Jessika Roswall (M)

Fru talman! Tack, statsministern, för beskedet!

Man blir provocerad av Polens och Ungerns agerande. Jag tänkte också lyfta fram en annan fråga som statsministern lyfte fram först i sin återrapport.

För några veckor sedan drabbades Frankrike och Österrike av avskyvärda terrorattacker. Det är viktigt att vi står upp för varandra, visar solidaritet och fördömer terrorismen oavsett vilket slags terrorism det handlar om.

Terrorism utgör ett hot mot vårt samhälles grundläggande värderingar. Här spelar EU och vår gemenskap roll. När EU arbetar tillsammans gör det skillnad. Det är viktigt att vi har ett konsekvent agerande och är tydliga i våra signaler.

I presskonferensen som Charles Michel höll lyfte han bland annat fram striktare ramverk för onlineplattformar. Det är någonting som Moderaterna har lyft fram bland annat för att kunna spara datatrafik. Det är bra.

Det finns en rad andra åtgärder som vi också måste titta på. Det gäller finansiering, stärkning av Europol, europeisk spärrlista för hatpredikanter och så vidare.

Vad tänker statsministern att han ska lyfta fram i diskussionerna?


Anf. 5 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! Vi uttryckte vår empati och sympati med Österrike och Frankrike. Vi är väl medvetna om att det kan drabba vem som helst. Uppenbarligen kan också Sverige drabbas av den här typen av attacker. Därför är samarbetet A och O.

Det måste ske på en mängd olika sätt. Det gäller naturligtvis informationsöverföring, och det kan vara andra saker. Det förbereder vi nu inför december. Det var vi överens om. Vi återupptar diskussionen i december. Inför det får alla länder respektive inte minst kommissionen redogöra för vad vi kan göra för att ytterligare stärka samarbetet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

Det har tagits ett första initiativ av Frankrike och Österrike. De ville ha igång ett ännu närmare samarbete. Vi är också i kontakt med dem för att se vad vi kan göra mer där tillsammans i det samarbetet. Jag tror dock att hela EU-samarbetet kommer att vara avgörande.


Anf. 6 Tobias Andersson (SD)

Fru talman! Tack, statsministern, för återrapporten!

Regeringens renommé i det internationella finrummet är något som regeringen har lagt mycket tid, energi och pengar på. Sverige som en humanitär stormakt är det varumärke som man vill sälja in. Det gör man bland annat genom miljardbidrag till FN och dess olika institutioner och genom att Sveriges biståndsbudget kraftigt överstiger FN:s rekommendation.

Regeringen har budgeterat över 70 miljarder i internationellt bistånd under nästa år. Men det sker också genom att Sverige utgör en av de största nettobidragsgivarna till EU och på så vis slussar vidare 45 miljarder svenska skattekronor till EU varje år.

Fru talman! Varför öser regeringen iväg alla dessa pengar till andra stater och deras medborgare i stället för att investera dem här?

Jag tror att regeringen genom denna pengarullning gör sitt yttersta för att inom det internationella samfundet dölja de misslyckanden som finns på hemmaplan, inte minst kopplat till den utbredda kriminaliteten, otryggheten och segregationen.

På så sätt hoppas regeringen kunna bedömas av världsledare och annat fint folk utifrån sin givmildhet gentemot andra stater, organisationer och folk i stället för sitt försakande av Sverige och svenskarna.

När det kommer till hanteringen av pandemin har detta nog stundvis varit svårt att dölja. Det gäller inte minst då Sverige valt en egen väg, har ohyggligt höga dödstal och senast för några dagar sedan ansågs vara sämst på coronahantering av samtliga länder i OECD.

Min fråga är därför: Fick Sveriges hantering av pandemin någon kritik under mötet?


Anf. 7 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! Nej.


Anf. 8 Tobias Andersson (SD)

Fru talman! Tack för det korta svaret från statsministern. Det är dock fortfarande min uppfattning att regeringens frikostighet syftar till att försöka etablera en lika effektiv fasad som den som döljer den smutsiga bakgrunden bakom Musse Piggs husvagn i Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.

När det kommer till hanteringen av pandemin är jag dock övertygad om att det inte bara återfinns sprickor i denna fasad utan revor och stora hål. Det är något som sannolikt har uppdagats av stats- och regeringschefer från andra länder. Frågan är väl snarare om de haft mage - vilket de enligt Stefan Löfven inte hade - att påtala detta för honom eller om de i stället gör honom och regeringen en björntjänst genom att låtsas som inget i förhoppningen om att i framtiden få ytterligare svenska skattemedel till sina länder och sin befolkning.


Anf. 9 Statsminister Stefan Löfven (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

Fru talman! Om riksdagsledamoten hade ägnat lika mycket tid åt att ta reda på fakta som att försöka formulera en populistisk text om Sverige, EU och omvärlden säger fakta att det är riksdagen som fattar beslut om till exempel Sveriges budget, statsbudgeten, i vilken också biståndspengarna ingår.

Att säga att regeringen slösar med pengar är bara simpel populism. Jag är helt övertygad om att Sveriges riksdag har valt den linjen av det skälet att Sverige far väl av medlemskapet i EU. Ensam på den här seglatsen skulle vara ett mycket farligt äventyr.

Sverige har stora fördelar av medlemskapet i EU och tillgång till en marknad som bidrar till Sveriges välstånd. Men det mäktar nog inte populismen med att förstå.


Anf. 10 Anders W Jonsson (C)

Fru talman! Tack, statsministern, för återrapporten!

Vi börjar närma oss slutet på ett år som har inneburit väldigt svåra påfrestningar för Sverige vad gäller coronavirusets spridning men också för de många företag som har drabbats hårt till följd av restriktionerna. Vi delar regeringens bedömning att skarpa restriktioner behövs i den nu alltmer snabbare smittspridningen.

Det är samtidigt nödvändigt att lyfta blicken och se till tiden efter pandemin. För många svenska företag är frågan just nu om de över huvud taget kommer att finnas kvar om några månader. Tiotusentals anställda på företag runt om i landet känner just nu en väldigt stor oro och frågar sig nog om de kommer att ha jobbet kvar nästa år.

I förra veckan efterlyste Centerpartiet att regeringen måste agera för att få EU-kommissionen att återaktivera den katastrofgrund i regelverken som möjliggör för ett kraftigt utökat omställningsstöd till våra svenska företag. Det är helt nödvändigt för att minska riskerna för fortsatta konkurser och fortsatta uppsägningar.

Statsministern meddelade i den frågestunden att han helt delade Centerpartiets uppfattning och att han hade för avsikt att lyfta fram och driva den frågan i EU. Jag vill därför följa upp det med statsministern. Fick han tillfälle att lyfta den frågan, och hur gick i så fall diskussionerna?


Anf. 11 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! De här olika frågorna drivs inte bara vid ett tillfälle utan vid de olika tillfällen som vi har. Det är framför allt Finansdepartementet som i sina kontakter med kommissionen driver den frågan för att vi ska kunna underlätta för svenska företag i den här svåra situationen. Detta gör vi alltså på flera olika sätt.

På Europeiska rådet är vi inte inne i precis alla detaljer som ingår, men det är ingen tvekan om att kommissionen och EU vet var Sverige står i frågan och vad vi vill åstadkomma.


Anf. 12 Anders W Jonsson (C)

Fru talman! Bara under den vecka som gått sedan förra återrapporten har ju läget blivit betydligt sämre. EU sa också redan i våras att det var ett exceptionellt läge. Vad är det vi nu ser framför våra ögon om inte ett exceptionellt läge?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

För Sverige är det en oerhört angelägen fråga att få dessa stöd på plats. Vi upplever inte i kontakten med andra länder att de alla gånger har lika stora svårigheter som Sverige. Jag vill därför inte riktigt nöja mig med svaret att detta är en fråga som bara hanteras på Corepernivå eller på finansministernivå. Den här frågan är så viktig för Sverige att den måste lyftas också på den högsta nivån.

Jag vill därför åter fråga statsministern hur han kommer att gå vidare med att driva denna fråga, när det nu uppenbarligen är svårt för Sverige att få stöd i EU för att genomdriva dessa för oss väldigt viktiga stödformer.


Anf. 13 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! Till att börja med är detta inget regelverk som gäller bara Sverige. Det gäller lika för alla länder. I Sverige har vi också presenterat ett antal, ett tvåsiffrigt antal, extra ändringsbudgetar med anledning av den situation vi är i, där mycket av stödet riktar sig just till näringslivet. Det är alltså inte så att vi inget har kunnat göra.

Vi tar alla chanser som finns att påtala brister i regelverket. Finns det sådana har vi inte bara ett tillfälle att göra det utan flera tillfällen.

Regeringen är alltså väldigt tydlig i EU med att vi vill ha bra förutsättningar för att kunna hjälpa våra företag. Det har vi gjort hittills, och vi vill göra mer. Vi följer situationen väldigt noga här i Sverige och är beredda att göra mer. Det kommer med stor sannolikhet fler extra ändringsbudgetar, till fördel också för det svenska näringslivet.


Anf. 14 Ilona Szatmari Waldau (V)

Fru talman! Tack för återrapporten, statsministern!

Jag vill börja med att uttrycka Vänsterpartiets fulla stöd för att statsministern inte ska vika en tum när det gäller rättsstatens principer.

Jag vill också återknyta till EU-nämndens sammanträde inför Europeiska rådet. Jag lyfte då risken för att länder i syd inte ska få del av vaccinet och var nöjd med statsministerns svar att Sverige driver den frågan och att Europeiska unionen också i sitt bistånd ser till att vaccin kommer att fördelas över hela världen, så att säga.

Nu har jag dock en fråga som gäller samarbetet inom EU: Hur säkerställer man att vaccinet kommer att distribueras jämnt i unionen och efter behov, så att det inte också här blir så att de rika och mer framfusiga länderna får mer av vaccinet? Vi har ju tidigare sett hur vissa länder har stängt sina gränser och beslagtagit material som skulle vidare, till exempel till Sverige. Finns det någon risk att detta kommer att ske nu?

Jag har också en fråga som gäller vaccinet. Vi vet ju att många stater och även unionen har satsat miljarder sammanlagt på forskning. Kommer det att på något sätt påverka priset, eller är det enbart kommersiellt framställt vaccin som unionen och Sverige nu har upphandlat?

Statsministern nämnde också att det finns ett vaccinmotstånd och att ni hade pratat om att det krävs tydlig och övervägd information. Jag skulle vilja veta lite mer om hur ni pratade om att vaccinmotståndet skulle kunna övervinnas. Pratades det till exempel någonting om repressalier i form av reserestriktioner eller liknande från någon stat?


Anf. 15 Statsminister Stefan Löfven (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

Fru talman! Först tackar jag för stödet i fråga om rättsstatens principer. Det finns som jag sa ett väldigt tydligt stöd hos en rejält stor majoritet, vilket känns bra. Vi har dock fortfarande en väg att vandra eftersom två är emot, eventuellt tre.

Vad gäller distributionen inom EU görs den upp i förhandlingar utifrån en nyckel som bygger på befolkningen, helt enkelt. Det är den första parametern, vad jag känner till. Jag känner inte till någon annan, utan det är så det fördelas ut. Vi får vår andel i förhållande till vår andel av befolkningen.

Det där med priset kan jag inte. Det är lika bra att säga som det är. Jag vet inte exakt hur priset har satts. Vi har förhandlat fram tre avtal som Sverige är del i, men exakta parametrar för priset vågar jag helt enkelt inte gå in på.

Vad gäller vaccinmotståndet pratade vi inte om repressalier men däremot om behovet av ytterligare kommunikation och information. Det finns ju, dessvärre också i EU, mycket falska rykten och falsarier som sprids om vaccinet. Det finns också ett till delar organiserat motstånd mot vaccinet. Detta menar vi att vi helt enkelt behöver bemöta med korrekt information, till exempel om att dessa vacciner inte blir godkända bara så där. Det är en rigorös prövning, och när de väl är godkända ska det naturligtvis fungera. Det är alltså mer på kommunikations- och informationsområdet som vi diskuterar, inte repressalier.


Anf. 16 Ilona Szatmari Waldau (V)

Fru talman! Jag ställde frågan om reserestriktioner eftersom det redan nu i väldigt många av medlemsstaterna finns särskilda reserestriktioner som gäller vissa länder, vissa regioner eller vissa krav på testning. Därav min fråga om det hade kommit upp.

När det gäller kostnaden har jag full förståelse för att statsministern inte vet vad vaccinet kommer att kosta per dos eller för Sverige. Det är kanske inte så konstigt. Men jag ser också att unionen, och även Sverige, har lagt väldigt stora resurser, skattepengar, på forskning om coronavaccinet. Min fråga är väl egentligen vad de pengarna har gett för resultat. Är det bara kommersiellt framforskat vaccin som vi nu kommer att få, eller får vi också något resultat av de forskningsresurser som vi har satsat?


Anf. 17 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! När det först gäller reserestriktioner tycker vi när vi ska lyfta diskussioner av allehanda slag att det är viktigt med en samordning så att vi hamnar ungefär lika. Exakt vad det får för följd om olika länder har olika vaccinationskrav ska jag låta vara osagt, men det är åt det hållet vi vill gå: till att försöka lyfta diskussionen koordinerat.

Det har ju lagts in forskningspengar för att detta ska kunna bli av. Som sagt kan jag inte säga i detalj i vad mån det har räknats in i priset eller i den totala kostnaden. Det är klart att det någonstans finns en sådan parameter också, det är jag rätt övertygad om. Jag kan dock inte säga exakt hur det har gått till.


Anf. 18 Désirée Pethrus (KD)

Fru talman! Tack för återrapporten, statsministern!

När det gäller långtidsbudgeten är vi överens om att det är viktigt att nu hitta en lösning på den blockering som nu sker från Ungern och Polen. Det pågår ju ett artikel 7-förfarande gentemot just Ungern och Polen, som i slutändan kan innebära att de mister rösträtten i rådet. Frågan är hur långt gånget detta artikel 7-förfarande är. Jag tycker att vi har harvat det ganska länge i EU-nämnden nu. Skulle det kunna påverka så att man får en lösning på så sätt?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

När det gäller corona och den delen är det positivt att de två första coronavirusvaccinerna kommer att godkännas nästa månad. Det låter naturligtvis väldigt lovande. Däremot varnade man vad jag förstår för logistiska hinder för tillverkning och distribution av vaccinerna. Jag undrar lite vad statsministern uttryckte avseende det. Kan det bli distributionsproblem med att få vaccinet till Sverige, till och med? Och vad är det exakta problemet?

Sedan uttrycktes en djup oro för att lyfta restriktioner för snabbt, vilket kan leda till en tredje infektionsvåg. Det antyddes ett behov av att begränsa resor, något som sannolikt skulle sätta en enorm dämpare på jul- och nyårsferierna.

Min fråga till statsministern är om regeringen kan tänka sig att införa begränsningar för inresa till Sverige från andra EU-länder. Statsministern säger att han är för att samordna men att Sverige inte ensidigt skulle införa det för att skydda Sverige.

Finlands statsminister Sanna Marin har efterlyst en gemensam europeisk strategi på området, och hon vill ha ett säkert system för resor inklusive testning av resenärer före avresa och vid ankomst. Hon har alltså ett tydligt förslag på hur man ska göra begränsningar och testsystem för att det ska fungera i EU. Hur ser statsministern på det?


Anf. 19 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! När det gäller budgeten och Polen och Ungern pågår de två processerna. Exakt när de kommer att ta slut tror jag att ingen riktigt kan svara på. Jag håller med om att det har tagit sin tid, men det beror väl också på att detta är ett väldigt kraftfullt verktyg. Oavsett detta måste budgetfrågan lösas, och så får man se vad det kan ge för möjligheter.

Diskussionen måste fortsätta mellan framför allt ordförandeskapet och Europeiska rådets ordförande Charles Michel om det finns någon sådan lösning, men den kan inte bygga på att vi kompromissar bort det vi har avtalat med parlamentet.

När det gäller coronavaccinet tog jag upp logistiken specifikt, därför att den är en gigantisk utmaning. Det är många doser som ska ut till alla dessa länder, och ett av de stora problemen är att åtminstone ett vaccin, som vi vet nu, kräver förvaring i -70 grader. Alla länder har inte den typen av förvaringsmöjligheter. Det i sig är en utmaning, men att överlag se till att det kommer ut till länderna är också det. Dessutom ska medlemsstaterna ha sina respektive strategier för att få ut det i medlemsstaterna.

Det här är alltså en gigantisk logistikutmaning, och därför vinnlade jag mig om att ta upp den. Vi behöver prata igenom den noggrant och veta att vi verkligen är redo när vaccinerna är redo för distribution.

När det gäller att lyfta diskussionen är det Sanna Marins hela poäng att vi egentligen borde samordna det här på ett annat sätt än vad vi gör i dag. Jag kan inte säga att Sverige aldrig kommer att göra något sådant där, men i dag är det inte aktuellt. Folkhälsomyndigheten tror inte att det är där vi har huvuddelen av smittan, utan det är andra källor.


Anf. 20 Désirée Pethrus (KD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

Fru talman! Jag hoppas att statsministern funderar på vad vi kan göra mer för att skydda Sveriges befolkning från ytterligare utbrott av corona.

Frågan om brexit var inte direkt uppe på dagordningen, men det är ändå en fråga som nu ligger nära i pipeline. Det ska ju helst finnas ett avtal på plats före årsskiftet. Det finns flera EU-tjänstemän och diplomater, inklusive från Frankrike, Nederländerna och Spanien, som är oroliga för att Barnier går för långt och att det avtal som han skriver fram blir sämre än vad no deal-situationen skulle innebära.

Min fråga är: Hur ser statsministern på det här scenariot och på förhandlingarna? Har vi tillräcklig insyn i och inflytande över slutresultatet, enligt statsministern? Jag antar att nästa toppmöte kommer att handla mycket om brexit.


Anf. 21 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! Hela regeringens arbete går naturligtvis nu ut på att skydda befolkningen i Sverige från corona med alla till buds stående medel.

Vad gäller brexit stod det ju stilla under lång tid, men det låter nu som att en riktig process är igång. Inte minst det faktum att den sköts under tystnad är ett gott tecken.

Michel Barnier har fått ett mandat som han och hans organisation förhandlar utifrån, så de vet mycket väl hur långt det mandatet räcker. Nu låter det, när det gäller de tre känsligaste frågorna som vi har talat om länge, som att det ändå finns en dialog på gång. Det går aldrig att lova någonting men, visst, förhoppningen är att vi ändå har kommit dithän att det finns möjligheter. Vi hoppas verkligen det, för det här behöver Sverige. Jag känner tilltro till att det sköts genom mandatet.


Anf. 22 Joar Forssell (L)

Fru talman! Tack för en bra dragning och bra svar hittills, statsministern!

Jag börjar med att konstatera att när det gäller frågan om rättsstaten finns det inte bara ett starkt stöd från riksdagen, utan det är väl närmast så att det inte finns något annat mandat, får man konstatera efter den här frågestunden, för någonting annat än att försvara rättsstaten helt och fullt i alla de länder som ingår i Europeiska unionen och på det sätt som statsministern hittills har redogjort för.

Jag har en fråga som tar avstamp i vaccinerna. Som liberal blir man väldigt glad, fru talman, när statsministern nu på ett väldigt tydligt sätt förklarar hur Europeiska unionen och de gemensamma muskler som vi får när vi samarbetar faktiskt skapar den här möjligheten som vi nu kommer att få till en mycket god tillgång till vaccin. Det är någonting som inte på samma sätt hade kommit Sverige till del, eller andra länder i Europeiska unionen, om vi inte hade varit medlemmar och på allvar samarbetat med andra.

Min fråga är - utifrån scenariot som vi har just nu där vi tillsammans tack vare att vi gemensamt får muskler och med vaccin kan stävja covid i hela unionen - om statsministern drar lärdom av detta. Det finns ju andra områden, till exempel när det gäller mycket högspecialiserad vård, vård för mycket sällsynta sjukdomar, med stort utrymme för Europeiska unionen att utveckla ett mycket djupare samarbete och där utgångspunkten är densamma, nämligen att varje enskilt land har väldigt svårt att skapa vård av den kvalitet som krävs för att rädda patienter men att Europeiska unionens medlemsländer skulle kunna göra det ihop.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

Drar statsministern lärdom av detta?


Anf. 23 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! Ja, vi är helt överens om rättsstatens principer, och det är bra. Det är en stark signal från Sveriges riksdag, och det är bra med det stödet.

När det gäller vaccin är EU-samarbetet en möjlighet. När det gäller lärdomar rörande vården i framtiden finns det säkert sådana. Vi ska komma ihåg att det här är ett statligt mandat. Hälso- och sjukvården är medlemsstaternas mandat.

Det går säkert att dra lärdom vad gäller ytterligare samarbete på forskningsområdet. Vilka slutsatser som kan komma att dras därutöver kanske vi ska överlåta till den kommission som vi själva har tillsatt för att se på regering, myndigheter, regioner och kommuner - men det kanske även där kan finnas någon slutsats att dra vad gäller EU-samarbetet, vad vet jag. Det måste kommissionen få svara på.

Än är jag inte där med någon säker slutsats, men jag tycker att EU-samarbetet och det vi kan göra utan att bryta mandatet som finns här är av största vikt. I grund och botten är det medlemsstaternas sakfråga.


Anf. 24 Joar Forssell (L)

Fru talman! Tack för svaret, statsministern!

Det är lite oklart vad den socialdemokratiska ståndpunkten är när det gäller de här frågorna. Socialdemokraterna i Europaparlamentet har varit duktiga när det gäller till exempel antibiotikafrågor, som ju också handlar om att skydda liv och hälsa för europeiska medborgare och där det också handlar om att vi ensamma inte kan göra det men kan göra det mycket effektivt om vi gör det ihop.

När det gäller vaccinet redogör Stefan Löfven för en väldigt rimlig ståndpunkt, nämligen att det är med gemensamma muskler som vi kan få till bra upphandlingar som kommer hela Europa till del.

Men då undrar jag: Varför drar man inte slutsatsen att vi då också skulle kunna ha till exempel europeiska specialistcentrum för mycket sällsynta sjukdomar eller mycket avancerad vård? Inom sådan vård behöver läkarna kvantitet för att få en sådan vana som man inte kan få med bara ett nationellt patientunderlag, utan det behövs fler för att patienterna i slutändan ska få så god kvalitet på vården som möjligt.


Anf. 25 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! Som jag sa kan det visst vara så att vi behöver utöka samarbetet ytterligare, men frågan var över huvud taget inte uppe till diskussion på det här mötet i Europeiska rådet som jag rapporterar tillbaka från nu. Med all respekt vill jag säga att vi kanske kan återkomma till den där diskussionen. Den är nog viktig men diskuterades inte på det här mötet.


Anf. 26 Maria Strömkvist (S)

Fru talman! Tack, statsministern, för återrapporten!

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

När man kommer så här i slutet av frågestunden är ju de flesta frågor ställda, och många svar har vi också fått. Men jag ska alla fall försöka få någon ny liten vinkling på det hela.

De här dagarna är vi många som längtar och nästan törstar efter positiva coronanyheter. Samarbetet inom EU för att upphandla och ta fram ett vaccin till alla medborgare är ju något som vi alla hoppas väldigt mycket på.

Resultaten från de olika vaccinkandidaterna ser lovande ut. Förhoppningsvis kommer man att kunna vaccinera prioriterade grupper i början av nästa år, men naturligtvis är ingenting klart. Och även om inget är klart förrän vi har fått ett godkänt vaccin på plats vill jag ändå fråga statsministern: Vilken betydelse ser du att EU-samarbetet har haft för att påskynda utvecklingen av ett vaccin för att alla ska kunna få ta del av det?


Anf. 27 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! Joar Forssell var också inne på detta i sin fråga. Jo, det är klart att det har en enorm betydelse. Det är en väldig skillnad i möjligheter om Sverige med drygt 10 miljoner invånare i stället deltar i ett samarbete som omfattar 500 miljoner invånare. Det är klart att i den diskussionen med de företag som ska forska, utveckla och producera vaccinet blir det en helt annan kraft - så är det.

Jag bedömer att det har en stor betydelse för Sveriges tillgång till vaccin. Jag tycker också att det har stor betydelse i och med det faktum att EU har samma ambition som Sverige har uttryckt, att vi måste se till att också världen där utanför faktiskt får tillgång till vaccin. Det är många fattiga länder som inte alls har samma resurser som vi och vars medborgare också ska ha vaccinet. Där har vi samma inställning. Det har också betydelse för vår förmåga att driva den linjen att vi har full uppställning i Europeiska unionen i vår diskussion med resten av världen och producenterna.

På frågan här från Maria Strömkvist är mitt svar att EU-samarbetet också i det här perspektivet har väldigt stor betydelse.


Anf. 28 Maria Strömkvist (S)

Fru talman! Jag är nöjd med svaret.


Anf. 29 Amanda Palmstierna (MP)

Fru talman! Tack, statsministern, för återrapporten och tydliga och bra svar!

Jag instämmer med många andra riksdagsledamöter angående detta med rättsstatens principer. Demokratin är ju Europeiska unionens bultande hjärta och verkligen det ordentliga mervärdet av Europeiska unionen och de grundläggande värderingarna: jämlikhet, rättsstatens principer, domstolarnas oberoende och mänskliga rättigheter.

Vi ser nu till exempel i Polen en väldigt tuff situation när det gäller abortfrågan, och där det genomförs stora demonstrationer som vi försöker stötta.

Det är liksom inte bara paragrafer på ett papper, utan det är människor av kött och blod som drabbas om detta inte blir på ett bra vis. Jag uppskattar därför att statsministern har varit väldigt tydlig inför Europeiska rådet och även här i frågestunden med att detta är något som Sverige driver på väldigt tydligt för. Det var ju förhandlingar om de här frågorna i somras, även om man kan tycka att de egentligen inte borde vara förhandlingsbara.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

Ordningsföljden är väldigt viktig, för som jag har förstått det kommer man att först besluta om rättsstatens principer och därefter om hela budgetpaketet. Om jag har förstått det rätt blir det en fördel för oss demokratiivrare, så att säga, att lite grann av hävstångseffekten i så fall faller bort. Man kanske får syna korten lite där. Hur mycket har Polen och Ungern egentligen att sätta emot i detta när de har alla andra länder emot sig?

Jag skulle vilja ha en försäkran från statsministern om att vi nu verkligen håller ut hela vägen med det förslag som kommit från EU-parlamentet.


Anf. 30 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! På det sista kan jag definitivt svara att ja, vi håller ut. Det är viktigt. Men likafullt kommer det att vara en ganska guppig väg eftersom Polen och Ungern agerar som de gör.

Vi kunde i morse höra att det nyligen har presenterats en undersökning bland befolkningen i EU och att det finns en majoritet även i Polen och Ungern för att det är viktigt att stå upp för rättsstatens principer. Det tycker jag är ett ytterligare argument gentemot de länderna.

Om man ska ha resurser och stöd från en organisation som bygger på rättsstatens principer är det naturligt att man säger: Vi står också upp för rättsstatens principer. Om man inte är beredd att göra det är det någonting som i grunden är fel. Då har vi ett rejält problem. Och då måste vi ta tag i problemet och inte bara skicka ut pengar utan garantier för att rättsstatens principer efterlevs. Precis som Amanda Palmstierna säger handlar det om mänskliga rättigheter, hela den mediala situationen, akademin, domstolarna och så vidare, så det är oerhört viktigt att vi nu står upp för rättsstatens principer.

När det sedan gäller frågan vad som görs först hävdar naturligtvis de två länderna att de delar som ingår är ett paket, ett beslut. Exakt hur den tvisten kommer att sluta måste någon annan fundera mera på. Men det är lika bra att säga som det är. Vi har ett stort problem här. Vi måste lösa det, för EU är så oerhört viktigt för oss alla medlemsstater. Men det måste bygga på att man står upp för rättsstatens principer. Det kan vi inte ge avkall på.


Anf. 31 Amanda Palmstierna (MP)

Fru talman! Tack, statsministern, för det mycket tydliga svaret! Det uppskattar jag.

En annan fråga som jag vill ta upp är förstås coronakrisen. Vi är ju verkligen i ett allvarligt läge. Jag tycker att man känner runt omkring sig att det är en helt annan känsla nu jämfört med för bara några veckor sedan.

Det är väldigt bra att det finns en uppslutning kring snabbtestning och att den gemensamma upphandlingen av vaccin äntligen har ägt rum. Det är också bra att man arbetar med att samordna på olika vis.

Min fråga handlar om exportrestriktioner. I våras, när allting hände, var det väldigt smärtsamt att se hur medicinsk utrustning fastnade vid landsgränser. Det var liksom ett slag mot solidariteten inom unionen, men där tog Sverige ett väldigt bra initiativ för att stävja detta. Då undrar jag: Finns det en risk för att detta händer igen, eller jobbar man proaktivt för att lösa det?


Anf. 32 Statsminister Stefan Löfven (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

Fru talman! Man ska aldrig säga aldrig. Men det fungerar mycket bättre nu än under våren och hur den förlöpte. Vi ser inte de där tendenserna än, men vi kan ju aldrig garantera något.

Hur vaccindistributionen ska ske är uppgjort på förhand utifrån befolkningsmängd, så att alla får sin andel. Sedan kan det ske saker smygvägen, något som vi kanske inte känner till. Det går inte att garantera att det inte sker. Men både kommissionen och de flesta av medlemsstaterna var i våras tydliga med att vi inte ha det så att en marknad som vi är så beroende av helt plötsligt inte fungerar när vi är som mest beroende av den. Jag tror att de flesta nog drar sig för att hamna i en liknande situation.


Anf. 33 Johan Hultberg (M)

Fru talman! Låt mig inledningsvis ta tillfället i akt att ge statsministern beröm för sitt tal till nationen i söndags. Mitt beröm rör tydligheten i talet. Det var en tydlighet som verkligen behövdes och som jag, tyvärr, har saknat i stora stycken från regeringens sida under coronapandemin. Men när statsministern i sitt tal konstaterade att "många har slarvat med att följa råd och rekommendationer" tycker jag samtidigt att det är viktigt, fru talman, att statsministern förstår och erkänner att otydligheten och de dubbla signaler som regeringen har skickat, tyvärr, sannolikt har bidragit till den bristande efterlevnad som statsministern talade om. Regeringen behöver helt enkelt lära sig av sina misstag för att förbättra arbetet framåt.

Fru talman! EU-kommissionen har varit väldigt tydlig i sina rekommendationer till medlemsländerna om vilka konkreta motåtgärder man vill se för att minska antalet fall av covid-19. Kommissionen har bland annat understrukit behovet av testning, inklusive användningen av snabbtester, och man uppmanar alla medlemsländer att utveckla och använda sig av appar för att bryta smittkedjor.

Allt detta, fru talman, ligger väl i linje med vad vi från Moderaternas sida har efterfrågat. Vi vill att regeringen ska ta ett initiativ till en samlad nationell strategi för testning, smittspårning och isolering. Vi tycker också att även Sverige skyndsamt bör få på plats en app för smittspårning.

Därför, fru talman, vill jag fråga statsministern hur Sverige har svarat på kommissionens rekommendationer. Vilket besked har statsministern gett till kommissionen och till sina övriga europeiska kollegor när det gäller till exempel den nationella testningsstrategin, smittspårningsapp och övriga rekommendationer som har kommit från kommissionen?


Anf. 34 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! Jag blev först förvånad över att jag skulle få beröm och tänkte "Det kan aldrig vara möjligt!", och naturligtvis vändes det till någonting kritiskt. Men det är okej!

Jag delar inte uppfattningen att vi har slarvat med beskeden. Vi har varit väldigt tydliga med målsättningen för bekämpningen av coronapandemin och vilka strategier vi faktiskt använder. Det har framgått hela tiden. Med en situation som förändras bör också beslut förändras, och när verkligheten förändras ska naturligtvis åtgärderna förändras. Det är det vi gör. Det är det som är att fatta beslut - rätt beslut vid rätt tillfälle.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

Vi har också hela tiden varit väldigt tydliga med betydelsen av testning. Det är därför vi har skjutit till så mycket resurser till regionerna för att klara testningen; vi ligger på något över 9 miljarder kronor enbart för att testningen ska fungera. Vi är nu uppe i drygt en kvarts miljon tester per vecka. Jämför man med Danmark är det klart att det ser lite ut, men jämför man med Tyskland tror jag att vi till och med ligger lite över. I det avseendet ligger vi nog alltså bra till, om man ska jämföra oss med andra europeiska länder. Dock behöver vi göra mer, och det är därför vi också tittar på möjligheten att handla upp till exempel mer laboratoriekapacitet.

Inte minst kan vi ta det riktigt stora steget i den stund vi får flera snabbtest som är tillräckligt tillförlitliga och där länderna kan lita på varandras bedömning att de utförs på rätt sätt och att resultaten är tillförlitliga - att vi kan lita på varandra. Samtidigt är det fortfarande så, vad jag förstår, att det för en del av snabbtesterna likafullt behöver göras ett PCR-test om testet visar positivt. Då kräver ju även det kapacitet. Snabbtesterna kommer dock att bidra, och vi är med i den koordinationen och samordningen.


Anf. 35 Johan Hultberg (M)

Fru talman! Tiden är knapp, så jag nöjer mig med att konstatera att vi har lite olika uppfattning om tydligheten från regeringens sida. Jag är lite bekymrad över den bristande självkritik jag hör från statsministern.

Nu vill jag dock fråga om vaccinationsfrågan, fru talman. När vi moderater tidigt i pandemin lyfte behovet av att från svensk sida snabbt agera för att säkerställa tillgången till vaccin och påbörja det mödosamma arbete som krävs för att få till en storskalig vaccinering möttes vi, i alla fall inledningsvis, av ett ganska stort ointresse från regeringens sida. Tack och lov hörsammade dock regeringen till slut Moderaternas förslag och påbörjade ett strukturerat arbete i två spår, ett nationellt och ett EU-gemensamt. Det senare, alltså det EU-gemensamma, har nu verkligen burit frukt; vi har fem olika förköpsavtal klara som kommissionen har undertecknat.

Vid diskussionen nu diskuterades bland annat frågan om vaccinationsmotstånd. Vad var Sveriges bidrag i den diskussionen? Vilka åtgärder vidtar regeringen för att adressera den problematiken?


Anf. 36 Statsminister Stefan Löfven (S)

Fru talman! Vaccinationsstrategin var tidigt klar, tycker jag, och den bygger på några saker. Den bygger på det samarbete vi har med andra länder - inte minst EU, där Sverige är ett av sex länder, om jag kommer ihåg det rätt, som är representerade i förhandlingsgruppen. Sverige är alltså med där, och det är bra. Den bygger också på att vi har en koordinatör som ska se till att vi får in vaccinet i landet och på att Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att få ut vaccinet i landet, alltså se till att det faktiskt kan hanteras logistiskt här hemma så att alla kan få sitt vaccin när de ska ha det. Det är denna strategi vi har jobbat med hela tiden, och den vet kommissionen om. Det är också den som Folkhälsomyndigheten har kommunicerat till den europeiska myndigheten.

Vad gäller motståndet vet vi att det finns. Sverige tillhör traditionellt de länder där det finns en stark uppställning bakom vaccination, men det kan bli ett problem också här. Det var därför jag på senaste Europeiska rådet tog upp behovet av mer kommunikation och information.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Återrapportering från informellt möte med EU:s stats- och rege-ringschefer

Återrapporteringen var härmed avslutad.

Statsminister Stefan Löfven (S) återrapporterar från Europeiska rådets möte den 19 november.

Statsministern inleder, därefter får ledamöter tillfälle att ställa frågor.