Kontaminerat vatten

Interpellationsdebatt 21 september 2021

Protokoll från debatten

Anföranden: 1

Anf. 47 Statsrådet Mikael Damberg (S)

Fru talman! Jag kan som sagt inte i dag i talarstolen komma med några budgetnyheter. Det här är en interpellationsdebatt. Men det är såklart ingen hemlighet att jag som socialdemokrat ser ett behov av att rusta och utveckla arbetslöshetsförsäkringen. Den är oerhört central för vår omställningsförmåga, för individens trygghet och för samhällets utveckling, precis som jag har redogjort för.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi befinner oss just nu i den mest allvarliga krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid. 100 000 människor har blivit varslade om uppsägning, och ungefär en halv miljon människor är anmälda som arbetslösa.

Jag förstår att väldigt många känner en stor oro, och jag vill passa på att vända mig till alla er som känner oro och ser den här debatten. Regeringen har vidtagit historiskt kraftfulla åtgärder för att rädda svenska jobb. Men det är också viktigt som löntagare att man ser om sitt hus och funderar över vad som händer om man skulle förlora jobbet och vad man då kan göra för att stärka sin inkomsttrygghet. Med anledning av det har jag tre uppmaningar.

För det första: Gå med i a-kassan! Det är lika viktigt att man har sin inkomst tryggad som att man har en hemförsäkring.

För det andra: Fråga din arbetsgivare vilka tilläggsförsäkringar som finns på arbetsplatsen! Om man jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal finns det oftast sådana.

För det tredje: Kolla om du har inkomstförsäkring via ditt fackförbund! Ofta ingår det i medlemskapet. Om du ännu inte är medlem i facket, gå med! Det är en viktig uppmaning.

Vi har ett väldigt tufft läge på svensk arbetsmarknad. Men vi ska inte lämna någon i sticket. Vi ska ta oss igenom det här tillsammans.

Slutligen vill jag tacka Mats Green för möjligheten att få diskutera akassan, denna centrala del av svensk arbetsmarknadspolitik.

Tack så mycket, också fru talman, för i dag!

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2020/21:891 Kontaminerat vatten

av Alexandra Anstrell (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Antalet elbilar i Sverige ökar och med detta också en ökad risk för elbilsbränder. Att släcka en vanlig bil tar cirka 1 000 liter vatten i åtgång medan släckning av en elbilsbrand kan uppta runt 11 000 liter vatten, men det finns även fall då 120 000 liter vatten krävts. Det är stor risk för att kontaminerat vatten läcker ut i våra marker, och ju mer släckvatten desto större risk finns det för spridning av förorenat släckvatten i miljön.

I Sverige finns det enligt MSB några metoder som används för rening av släckvatten där vissa är utprovade medan andra är mer generella reningsmetoder som används vid sanering. På en del ställen i Sverige finns anläggningar för att kunna ta emot kontaminerat vatten för rening. Det är dock dålig geografisk spridning på dessa och det är svårt, till och med i vår huvudstad, att få lämna in kontaminerat vatten utanför kontorstid. Bränderna rättar sig ju inte efter de tiderna dessvärre. Kostnaderna för att lämna svårt kontaminerat vatten beror på föroreningsgrad men är ytterligare en kostnad som läggs på vår svenska räddningstjänst vilket i sin tur belastar våra kommuners budget.

Jag vill därför fråga miljö- och klimatminister Per Bolund följande:

 

  1. Avser ministern att ta fram nationella riktlinjer för att omhänderta kontaminerat vatten på ett säkert sätt i alla kommuner?
  2. Vilka skäl ligger bakom att det idag inte finns nationella riktlinjer för omhändertagande av kontaminerat vatten i våra kommuner?​
  3. Har ministern och regeringen för avsikt att kompensera Sveriges kommuner för risken att kontaminerat vatten ökar med anledning av hotet om fler elbilsbränder?