Åldringsbrott

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 20 december 2017

Interpellation: Åldringsbrott

Interpellation 2017/18:254 av Lars-Arne Staxäng (M)

Interpellation 2017/18:254 Åldringsbrott

av Lars-Arne Staxäng (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det är mycket sorgligt och förargande att läsa och höra om människor med funktionsnedsättning och äldre personer som på ett utstuderat sätt utsätts för rån, stöld och fysiska angrepp. Under hösten och vintern har man i flera tidningar kunnat läsa om fall av åldringsbrott, där äldre personer blivit rånade i sina hem. Ofta är det okända personer som ringer på och tränger sig in i bostaden med ett påhittat ärende. Tjuvarna kan bland annat uppge att de är från hemtjänsten eller från vårdcentralen för att lättare komma in. Under denna korta tid i lägenheten genomsöker de bostaden och plockar med sig värdesaker.

Den senaste tiden har dessa åldringsbrott uppmärksammats i Västsverige. Under första helgen i december skedde det fyra fall av åldringsbrott i Götene, Varberg, Lidköping och Falkenberg, något som rapporterades av både Göteborgsposten och Västgöta-Bladet. Detta har gjort att polisen i väst gått ut med en varning till äldre om dessa brott.

Brott mot äldre är upprörande av flera skäl. Dessa kriminella ger sig på människor som redan från början befinner sig i underläge. Ofta är det inte heller enstaka gånger detta görs, utan man sätter i system att i en del av landet utge sig för att ha ett visst ärende och rånar sedan äldre människor i deras hem. Dessa kriminella upprepar sedan sina brott men förfinar dem i en annan del av landet. Detta är högst upprörande. Samhället behöver tydligt markera mot brott. Sverige ska vara ett tryggt land för alla.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vilka initiativ eller åtgärder avser ministern att vidta för att motverka brott mot äldre?