Återvändande afghaner

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 16 september 2021

Interpellation: Återvändande afghaner

Interpellation 2020/21:888 av Tobias Andersson (SD)

Interpellation 2020/21:888 Återvändande afghaner

av Tobias Andersson (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Onsdagen den 25 augusti greps två afghanska medborgare på Arlanda efter att de flugits hem till Sverige med ett evakueringsflyg från Afghanistan – någonting som bland annat Riks rapporterat om. Anledningen till gripandet var att de båda har återreseförbud till Sverige som en konsekvens av att tidigare ha dömts för brott och avtjänat straff i Sverige. Det var i samband med identitetskontrollen vid ankomsten till Sverige som det uppdagades att de båda var belagda med återreseförbud.

Naturligtvis är det positivt att de båda greps i samband med inreseförsöket, men det kan samtidigt konstateras att det lär bli svårt att utvisa dem tillbaka till Afghanistan. Risken finns att de framgent släpps på fri fot precis som andra utlänningar släppts fria när de suttit häktade för länge i väntan på utvisning.

Vi har redan en situation där vi i år haft svårt med utvisningar till Afghanistan, trots att EU har ett samarbetsavtal med Afghanistan som bland annat berör återtagande av afghanska medborgare. Denna problematik har förvärrats under covid-19 då pandemin gav den afghanska regeringen en ytterligare ursäkt för att inte ta emot sina egna medborgare som skulle utvisas från Sverige.

I samband med talibanernas framfart och maktövertagande lär utvisningarna försvåras än mer. Givet den utvecklingen är det oerhört problematiskt att evakuera afghaner som av goda skäl inte har i Sverige att göra.

Efter den initiala debatten rörande tolkar har det i närtid diskuterats fram och tillbaka vilka och hur många från Afghanistan som bör flygas till Sverige. Regeringens svar var från början noll och inga, men nu skryter i stället Ann Linde med flera dagligen om alla hundratals som flugits hit. Merparten av dessa är från den så kallade ”svensklistan”, vilken inte bara innehåller svenska medborgare utan även andra – exempelvis turistande afghaner som fått uppehållstillstånd i Sverige när de flytt från just Afghanistan. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde följande:

 

  1.   Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att förhindra att fler afghaner som inte har i Sverige att göra evakueras från Afghanistan?
  2.   Avser ministern och regeringen att agera för att se över ifall afghaner som semestrat hemma fått uppehållstillstånd på felaktiga grunder?