Åtgärder efter terrordåden i Paris och Bryssel

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 12 april 2016

Interpellation: Åtgärder efter terrordåden i Paris och Bryssel

Interpellation 2015/16:510 av Roger Haddad (L)

Interpellation 2015/16:510 Åtgärder efter terrordåden i Paris och Bryssel

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Europa har åter drabbats av avskyvärda terrordåd. Efter Paris har Belgiens huvudstad Bryssel drabbats med över 30 döda och över 200 skadade. I dagsläget är det oklart hur många som faktiskt drabbats av Islamiska statens barbari. Regeringen har nyligen ingått en överenskommelse med allianspartierna, däribland Liberalerna, och flera åtgärder är under beredning och utredning.

Vid sidan av de redan föreslagna åtgärderna har Liberalerna lyft upp frågan om resurser till Åklagarmyndigheten, vikten av beredskap lokalt och nationellt när det gäller återvändande IS-terrorister som varit i Irak och Syrien, men också hur vi ska agera för att förhindra spridning på sociala medier av våldsbejakande islamistiska extrema åsikter.

Ingen av de IS-terrorister som återvänt till Sverige sitter i fängelse, men frågan är hur många av dessa som har begått brott som kan kopplas till folkbrott eller terrorism.

Statsministern höll en presskonferens den 22 mars 2016 i Rosenbad men gav då inga besked eller exempel på förslag med nya åtgärder mot terrorn och vår beredskap.

Med tanke på att Säkerhetspolisen nyligen sänkte hotbildsnivån från nivå fyra till tre har jag följande frågor till statsrådet Anders Ygeman:

  1. Anser statsrådet att Polisen och Säkerhetspolisen har tillräckligt god beredskap om Sverige skulle utsättas för ett terrorattentat?
  2. De särskilt utsatta områdena i Polisens rapport sammanfaller också enligt forskare med områden som har stora problem med våldsbejakande extremism – vilka nya åtgärder kommer statsrådet och regeringen föreslå mot detta?