Barnomsorg på obekväma arbetstider

Interpellationsdebatt 10 november 2023

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 19 Statsrådet Lotta Edholm (L)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jim Svensk Larm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att fler kommuner ska erbjuda barnomsorg på obekväma arbetstider. Han har även frågat mig om jag avser att påbörja arbetet för att se över skollagen så att vikten av barnomsorg på obekväma arbetstider betonas ännu mer. Vidare har han frågat mig om jag anser att regeringen står upp för välfärden och barnomsorgen på obekväma arbetstider med sin budget för 2024.

Det framgår tydligt av 25 kap. 5 § skollagen (2010:800) att kommuner ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn under den tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds i den omfattning som behövs, med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete och familjens situation i övrigt. Bestämmelserna i skollagen är uppfordrande och inte något som kommunerna kan bortse ifrån. Min uppfattning är att gällande bestämmelser är tydliga. Det är också möjligt för kommuner att få statsbidrag för att anordna omsorg under den tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds.

Jag är medveten om att kommuner står inför en ekonomiskt utmanande period. För att stötta kommunsektorn ytterligare har regeringen bland annat föreslagit i budgetpropositionen för 2024 att de generella statsbidragen till kommuner och regioner förstärks med 10 miljarder kronor, varav 7 miljarder fördelas till kommunerna. Förstärkningen av de generella statsbidragen motsvarar en fjärdedel av reformutrymmet i budgeten.

Då Jim Svensk Larm hade framställt interpellationen under den tid han tjänstgjort som ersättare för ledamot som därefter återtagit sin plats i riksdagen medgav andre vice talmannen att Eva Lindh i stället fick delta i interpellationsdebatten.


Anf. 20 Eva Lindh (S)

Fru talman! Jag vill börja med att tacka statsrådet Lotta Edholm för svaret. Jag vill också skicka ett tack till Jim Svensk Larm, som lämnade in den här interpellationen men som nu inte längre tjänstgör i riksdagen. Jag är helt övertygad om att Jim nu ändå lyssnar eftersom han är mycket engagerad i den här frågan, som handlar om barnomsorg på obekväma arbetstider.

För oss socialdemokrater är detta en oerhört viktig fråga. Det finns föräldrar som arbetar på kvällar, nätter och helger, och de ska som precis som alla andra kunna lämna sina barn i trygghet innan sitt jobbpass. Därför tycker vi att kommuner borde vara skyldiga att erbjuda sådan barnomsorg och att det måste ställas ett större krav på att detta ska erbjudas.

Om det inte finns barnomsorg för dem som arbetar kvällar, helger och nätter vet vi att det är många som tvingas tacka nej till arbete på grund av detta. En trygg och tillgänglig barnomsorg är ju en förutsättning för att både kvinnor och män ska kunna arbeta heltid. När fler arbetar får vi också råd med välfärd som vi kan vara stolta över.

I vårt Sverige tycker vi att det ska finnas en omsorg om barnen oavsett när föräldrarna arbetar. Det är vår skyldighet att se till att alla de som arbetar hårt för att hålla vårt samhälle igång också ska kunna vara trygga med att få det stöd som de behöver och den omsorg som deras barn behöver.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Framför allt är det LO-arbetare som behöver nattillsyn, eller nattis som det kallas på många håll. Det är människor som jobbar inom vårdyrken, inom hotell och restaurang eller inom industrin och går skiftgång. Fortfarande är det alltför många kommuner som inte erbjuder detta själva eller inte kan erbjuda det i en grannkommun eller något annat, och där det alltså inte finns någon tillgång till barnomsorg. Ändå står det, som statsrådet säger, i en passus i lagstiftningen att man ska sträva efter detta.

Det som vi oroar oss över är att många kommuner nu står inför tuffa prioriteringar. Därför blir den här frågan viktigare nu än vad den har varit under de senaste åren. Kommunerna står inför tuffa prioriteringar, och då finns det en risk för att de prioriterar ned att erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger, även om det står i lagstiftningen att de ska sträva efter att erbjuda detta. Nu är situationen tuff, och då är det oroande på många sätt att regeringen inte har hörsammat de stora behov av resurser som finns ute i kommuner och regioner, vilket också kan påverka den här frågan.

Något jag också vill skicka med inför den här debatten är den kompetensbrist som många yrken faktiskt lider av nu. Det behövs många typer av insatser. Det behövs utbildning och kompetensutveckling på många områden, vilket också har diskuterats tidigare här i dag när det gäller arbetsmarknaden. Men det gäller också andra saker, och en av dem är att man ska kunna ta ett jobb även när det är under kvällstid, nattetid och helger. Jag skickar med frågan vad statsrådet tänker om detta.


Anf. 21 Statsrådet Lotta Edholm (L)

Fru talman! Jag tackar Eva Lindh för ytterligare frågor.

Jag tycker också att det är viktigt att det finns barnomsorg på obekväm arbetstid för de föräldrar som behöver det. Det är därför vi har den lagstiftning som vi har, och det är därför detta har kombinerats med statsbidrag till kommunerna. För 2023 uppgår detta statsbidrag till ungefär 80 miljoner kronor, som kommunerna kan söka för just dessa ändamål.

Det ser olika ut i kommunerna hur man använder det. Jag har stor erfarenhet från Stockholms stad, där det brukar vara runt 100 barn varje år som har denna rättighet. Ofta gäller det föräldrar som båda arbetar obekväm arbetstid eller ensamstående föräldrar som inte kan ordna barnomsorgen på något annat sätt. Det fungerar lite annorlunda än vanlig barnomsorg, alltså vanlig förskola eller pedagogisk omsorg.

Jag tycker att det är viktigt att kommunerna gör den individuella bedömningen utifrån de lokala förutsättningar som finns och utifrån individens perspektiv. Men det är också viktigt att säga att det finns statsbidrag för detta som kommunerna kan söka.


Anf. 22 Eva Lindh (S)

Fru talman! Jag tackar statsrådet för svaret.

Jag är väldigt glad över att det finns statsbidrag till kommunerna för att möta behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid. Jag tycker att det var bra att den S-ledda regeringen införde det, och jag tycker att det är bra att det finns kvar.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Problemet nu är att svensk välfärd står inför en kostnadskris. Även om det finns statsbidrag som tidigare har kunnat hjälpa till att stärka möjligheten att ha barnomsorg på obekväm arbetstid blir det svårare när kommunerna har svårt att få ihop sin verksamhet. Då finns det en risk att de prioriterar ned detta.

Jag vet att det finns kommuner som det senaste året har lagt ned de barnnattis som de har haft tidigare. Det innebär svårigheter för dem som söker eller har arbete. Precis som statsrådet nämner gäller det framför allt föräldrar som båda har arbete på obekväm arbetstid eller som är ensamstående. De har redan ett tufft utgångsläge. Det blir då svårt att tacka ja till dessa jobb om man inte har släkt, vänner eller familj som kan ställa upp. Situationen ser ju väldigt olika ut för människor.

Det är som sagt bra att vi nu lägger 80 miljoner. Det är ett medskick. Men regeringen lägger nu 72 miljoner på rut för barnpassning, där en väldigt liten del går till ensamstående föräldrar. Den penningsumman skulle mycket väl ha kunnat användas för att i stället stödja dem som verkligen är i behov av barnomsorg, det vill säga dem som vi pratar om nu: ensamstående eller föräldrar som båda jobbar skift eller på något annat sätt har behov av barnomsorg på obekväm arbetstid.

Samhället är i behov av dessa personer, och om de inte kan jobba under kvällar, nätter och helger skulle Sverige stanna. Så drastiskt är det faktiskt, så även om det står "sträva" borde vi kunna ställa större krav men också ge resurser så att kommunerna klarar av att erbjuda denna barnomsorg.

Därför frågar jag igen: Är statsrådet Lotta Edholm beredd att antingen skjuta till mer pengar eller stärka lagstiftningen så att vi kan ha en barnomsorg på obekväm arbetstid?


Anf. 23 Statsrådet Lotta Edholm (L)

Fru talman! Min uppfattning är att det redan finns en tydlig reglering. Formuleringen i skollagen är väldigt uppfordrande och inte något som kommunerna kan bortse ifrån. Kommunerna ska också informera om den verksamhet som de faktiskt har.

Jag är väl medveten om att de förutsättningar som finns är väldigt individuella. Allting är inte nattis, utan den största delen av barnomsorg på obekväm arbetstid sker genom att en barnskötare kommer till hemmet. Detta är också ofta det mest flexibla sättet att lösa det på.

Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att det finns en reglering, att detta är något som kommunerna inte bara kan bortse ifrån och att det sedan 2013 - tio år tillbaka i tiden - finns ett ganska omfattande statsbidrag för att hjälpa kommunerna med detta.


Anf. 24 Eva Lindh (S)

Fru talman! Det är alltid en bedömning av ord. Jag tycker att "sträva efter" inte är tillräckligt tydligt, och det gör heller inte kommunerna eftersom många av dem faktiskt inte erbjuder någon typ av barnomsorg under obekväm arbetstid. De bedömer inte heller att "sträva efter" är en tillräckligt tydlig uppfordran.

Absolut, vi har också bedömt att man får en större måluppfyllelse för fler kommuner när man skickar med statsbidrag, men i denna tid när kommunerna har det mycket mer pressat och måste göra tuffa besparingar är risken att denna typ av barnomsorg, som finns till för de föräldrar som behöver den, stryker med. Det är också därför vi ställer frågan, då behovet är större nu och läget ett annat än vad det har varit de senaste åren.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag är tacksam för att vi kan ha denna debatt och för att Jim Svensk Larm har ställt frågan, som ändå kvarstår: Ser statsrådet behovet av att stärka antingen resurserna eller lagstiftningen för att fler kommuner ska erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid, eftersom läget är annorlunda nu än för några år sedan?


Anf. 25 Statsrådet Lotta Edholm (L)

Fru talman! Jag tycker att det är viktigt att säga att det inte handlar om en generell rättighet utan om en rättighet för föräldrar som måste jobba på obekväm arbetstid, om de är ensamstående eller om båda jobbar obekväm arbetstid. Det är ingen generell rättighet för alla föräldrar att, utöver den lagstiftning som finns om barnomsorg, få tillgång till detta, men många kommuner erbjuder det efter en individuell prövning.

Jag tycker att lagstiftningen är ganska tydlig, och eftersom det är kombinerat med statsbidrag finns det alla möjligheter i dag att se till att dessa föräldrar - de är inte jättemånga; det ska man ha klart för sig - kan få en individuell bedömning och få barnomsorg på obekväm arbetstid.

Jag tycker att lagstiftningen är ganska tydlig, och det finns medel kopplade till detta för barnens bästa och för föräldrarnas möjlighet att arbeta på kvällar, helger och så vidare.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:65 Barnomsorg på obekväma arbetstider

av Jim Svensk Larm (S)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Svensk välfärd står inför en stor kostnadskris som regeringen inte verkar inse vidden av. Regioner och kommuner runt om i hela landet funderar på hur de ska lyckas få ekonomin att gå ihop. Vi ser också hur arbetslösheten riskerar att öka samtidigt som det finns många lediga jobb som inte matchas med dem som är arbetslösa.

Förra veckan kunde vi dessutom läsa om hur två personer måste säga upp sig inom vården till följd av att Sjöbo kommun tvingas stänga sin barnomsorg på obekväma arbetstider, så kallat nattis. Men Sjöbo är inte ensamma. Laholm, Tranemo, Västervik, Salem och Filipstad är några andra kommuner som det senaste året tagit beslut om eller diskuterar framtiden för nattis.

I januari när jag senast debatterade denna fråga med statsrådet ansåg statsrådet att skollagen var tillräckligt tydlig.

Skollagen säger: Kommunen ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrars förvärvsarbete och familjens situation i övrigt.

Trots det kan vi gång på gång läsa om hur kommuner motiverar sina beslut om att lägga ned denna verksamhet med att den inte är obligatorisk och anses vara en helt frivillig verksamhet.

Risken som jag ser nu är att ännu fler kommuner kommer att tvingas till besparingar som slår mot denna viktiga verksamhet – en verksamhet som möjliggör för fler att jobba inom industrin, omsorgen, vården, handeln och mycket mer. Regeringen möter helt enkelt inte den kostnadskris som välfärden står inför.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet Lotta Edholm:

 

  1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att fler kommuner ska erbjuda barnomsorg på obekväma arbetstider? 
  2. Avser statsrådet att påbörja arbetet för att se över skollagen så att vikten av barnomsorg på obekväma arbetstider betonas ännu mer? 
  3. Anser statsrådet att regeringen står upp för välfärden och barnomsorgen på obekväma arbetstider med sin budget för 2024?