Bostadssituationen för studenter

Interpellationsdebatt 11 december 2023

Protokoll från debatten

Anföranden: 18

Anf. 188 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Eva Lindh har frågat mig hur jag avser att agera för att motverka hemlösheten, hur jag avser att hantera bostadsbristen samt när den nya kartläggningen av hemlösheten i Sverige kommer att presenteras. Adrian Magnusson har frågat mig vilka reformer jag avser att lägga fram för att se till att bostadssituationen för studenter förbättras under mandatperioden och vad jag hittills har gjort för att förbättra bostadssituationen för studenter.

Jag vill börja med att säga att jag delar interpellanternas bild av situationen på bostadsmarknaden. Det behöver byggas fler bostäder över hela landet, och det är viktigt att det finns ett utbud av olika typer av upplåtelseformer och bostäder som passar i olika skeden av livet.

Sverige befinner sig i ett besvärligt ekonomiskt läge där bostadsbyggandet minskat kraftigt till följd av omvärldsfaktorer som hög inflation och räntor som stigit snabbt. Den höga inflationen och stigande räntor har påverkat hushållens efterfrågan på bostäder och bidragit till höga produktions- och finansieringskostnader. Bostadsbyggandet har i hög grad påverkats av den svagare efterfrågan i ekonomin.

När det gäller situationen för personer i hemlöshet kan jag konstatera att Socialstyrelsen på uppdrag av regeringen har kartlagt hemlösheten i Sverige vart sjätte år sedan 1993. År 2022 fick Socialstyrelsen i uppdrag att inom ramen för den nationella strategin för att motverka hemlöshet 2022-2026 planera och förbereda en nationell hemlöshetskartläggning i syfte att ta reda på hemlöshetens omfattning och karaktär. Under 2023 har Socialstyrelsen genomfört kartläggningen genom två olika enkätundersökningar. Socialstyrelsen kommer att redovisa resultatet av kartläggningen när myndigheten slutredovisar uppdraget senast den 1 februari 2024.

Med anledning av den fortsatt höga inflationen föreslås i budgetpropositionen för 2024 att det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag förlängs med ytterligare sex månader till och med den 30 juni 2024. Genom att förlänga den tillfälliga höjningen av bostadsbidraget når vi de barnfamiljer som har en svag ekonomi och därmed är särskilt utsatta för höjda levnadskostnader. För en barnfamilj kan det innebära upp till 2 100 kronor extra per månad.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Kronofogdens senaste statistik visar att antalet avhysningar har ökat de senaste åren och att allt fler barn berörs. Avhysningar kan i värsta fall leda till akut hemlöshet och långvarig utestängning från bostadsmarknaden. Det förebyggande arbetet är därför en viktig del i regeringens nationella hemlöshetsstrategi.

Kronofogdemyndigheten har i uppdrag att verka för att ett avhysningsförebyggande samarbete etableras med socialtjänst och hyresvärdar i samtliga kommuner.

Socialtjänsten har en viktig roll i att förebygga att personer och familjer blir avhysta från sin bostad, bland annat genom att samverka med hyresvärdar och erbjuda insatser till enskilda personer.

Att säkerställa lokala rutiner för hanteringen av ärenden när barn berörs av risk för avhysning är särskilt viktigt. I en vägledning som Socialstyrelsen har tagit fram får socialtjänsten stöd i hur de kan arbeta och samverka kring att förebygga avhysningar. Länsstyrelserna har också i uppdrag att under perioden för den nationella strategin 2022-2026 stödja kommunerna i deras arbete för att motverka hemlöshet

Socialstyrelsen har också i uppdrag att under perioden för den nationella strategin 2022-2026 fördela statsbidrag till kommuner för att stärka arbetet mot hemlöshet genom att starta eller utöka sitt arbete enligt metoden Bostad först. I uppdraget ingår även att ta fram nationellt metodstöd, utbildning och uppföljning vid implementering och vidareutveckling av Bostad först.

När det gäller studenters boende har både Boverkets bostadsmarknadsenkät och Sveriges Förenade Studentkårers årliga undersökning under flera år påvisat underskott på studentbostäder. Enligt kommunerna är det en hög efterfrågan på studentbostäder vid terminsstart, framför allt inför höstterminen, medan det under våren och sommaren är en betydligt lägre efterfrågan. Enligt Boverket har det de senaste åren funnits en trend där antalet kommuner som anger underskott har minskat något för varje år.

En åtgärd som regeringen vill vidta är att införa nya inkomstunderlag för bland annat bostadsbidrag som baseras på uppgifter på individnivå i arbetsgivardeklarationerna, så kallade månadsuppgifter, detta för att öka träffsäkerheten och minska risken för felaktiga utbetalningar, återkrav och skuldsättning. Regeringen har för avsikt att återkomma med förslag. Detta är i linje med vad Sveriges Förenade Studentkårer har fört fram.

Regeringen har även gett Boverket i uppdrag att ta fram förslag på betydande lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet med uppdraget är att utreda möjligheterna att påtagligt minska kostnaderna vid byggandet av studentbostäder och möjliggöra ett ökat och mer differentierat utbud av dessa på kort och lång sikt. Uppdraget ska redovisas den 30 april 2024.

För att förbättra bostadsmarknaden långsiktigt behövs reformer för att åtgärda de strukturella problemen på bygg- och bostadsmarknaden som drabbar alla som behöver en bostad. Målsättningen är att öka tillgången på byggbar mark, förenkla byggreglerna, korta ledtider i plan- och byggprocessen och förbättra möjligheterna till eget ägande.

För att på kort sikt minska risken att byggnadsarbetare lämnar branschen har regeringen också aviserat att taket för rotavdraget tillfälligt ska höjas. De närmare villkoren framgår av en promemoria från Finansdepartementet som för närvarande är på remiss.


Anf. 189 Eva Lindh (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Känslan att komma hem till sitt eget hem, en plats där man kan slänga av sig kläderna och pusta ut, är en känsla som många känner igen - tyvärr allt färre.

Att ha ett hem är viktigt för oss alla - en bostad att komma hem till och förhoppningsvis känna sig trygg i. Det är därför som rätten till ett hem är omskriven i den svenska regeringsformen och anses vara en mänsklig rättighet.

Men ett år efter valet befinner sig Sverige i en byggkris. Bostadsbyggandet faller kraftigt över hela landet. Det har under det senaste halvåret minskat med 57 procent jämfört med föregående år. Det finns redan bostadsbrist i de flesta kommuner. Människor står i kö för att få en bostad. Och vi ser nu den största nedgången i bostadsbyggandet sedan 90-talskrisen. Och läget är verkligen allvarligt.

Denna inbromsning påverkas naturligtvis av inflationen och ränteläget. Det har bostadsministern sagt vid åtskilliga tillfällen. Men det går att göra någonting åt den. Det går att göra någonting åt inflationen och att också faktiskt ta sig an den bostadskris och den byggkris som vi nu befinner oss i. För jag antar att bostadsministern inte tänker överpröva det som finansministern säger. Finansministern har också vid flera tillfällen konstaterat att den socialdemokratiska politiken tar ansvar för inflationen - att vår budget tar ansvar för inflationen - så att det går att både hantera inflationen och se till att det byggs bostäder.

Man kan ha många synpunkter på och debatter om investeringsstödet. Men att ta bort investeringsstödet i detta läge i denna tid kan inte kallas för någonting annat än ansvarslöst. Investeringsstödet har faktiskt varit avgörande för att många lägenheter har kunnat byggas. I Östergötland rör det sig om minst 1 300 bostäder. Det hade gjort skillnad i detta läge.

Jag förstår inte varför man slår ihop svaret på Adrian Magnussons och min interpellation. Men i detta svar säger bostadsministern, tvärtemot tidigare svar, att han verkligen förstår läget.

Men det som är så upprörande är att man, om man ser att det finns ett stort problem, att vi har en byggkris och att människor nu förgäves står i bostadskö, faktiskt inte agerar. För det gör man inte. Det finns inga förslag i budgeten, och det finns inga förslag om att på allvar ta tag i detta i de svar som bostadsministern har gett.

Nu ökar konkurserna med 33 procent i Östergötland. Tusentals människor står i bostadskö, och hemlösheten ökar. Och vi ser absolut ingenting. Sverige kan bättre än så här.

(Applåder)


Anf. 190 Adrian Magnusson (S)

Fru talman! Jag tackar statsrådet Carlson för svaret.

Innan vi diskuterar statsrådets svar på interpellationen vill jag kortfattat bara säga att jag tror att detta kan bli en ganska spretig debatt. Det är lite anmärkningsvärt att man slår ihop en debatt om hemlöshet med en debatt om studentbostäder. Det är två viktiga frågor som nu ska diskuteras under samma paraply. Jag tycker att det är en lite konstig signal från regeringen till landets studenter att deras förmodligen största bekymmer inte ens förtjänar en egen debatt. Men regeringen ansvarar för sina egna signaler och äger dem.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Enligt en rapport från Sveriges Förenade Studentkårer 2023 om bostadssituationen för studenter är tio studentstäder rödlistade vad gäller tillgången till studentbostäder. Där finns några av de mest populära studentstäderna som Lund, Göteborg, Uppsala och Stockholm. Det är en brutal realitet att studenter tvingas tacka nej till drömutbildningar för att de inte får tag i en bostad, för att inte tala om den inverkan på måendet som det har att kanske tvingas hoppa runt bland förstahands-, andrahands-, tredjehands-, sjättehands- eller åttondehandskontrakt om de väl får tag i någon bostad eller typ något förråd att bo i.

Fru talman! Det råder en uppenbar brist på studentbostäder i detta land. Det råder också en situation med ökande hyror. Det gör på sina håll att det är svårt för studenter att hyra de bostäder som finns, om de nu finns. Det är alltså ett tveeggat svärd som svingas mot Sveriges studenter. Och detta svärd slår rakt mot studenternas drömmar.

Man skulle kunna tänka sig ett omfattande reformpaket för att komma till rätta med detta. Regeringen pratar gärna om behovet av fler ingenjörer och om att fler utbildar sig inom yrken där det råder brist. Statsministern har någon enstaka gång pratat om vikten av klassresor och så vidare. Men så är icke fallet, fru talman.

I svaret på interpellationen hänvisas det till ett uppdrag som regeringen har gett Boverket. Där nämns bland annat att Boverket fått i uppdrag att utreda lättnader i kraven avseende bostäders lämplighet för det avsedda ändamålet, tillgänglighet och användbarhet, skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö, avseende dags- och solljus samt skydd mot buller.

Hur många studentbostäder förväntar sig statsrådet att en sådan reform ska ge?

Det hänvisas också till en reformering av bostadsbidraget, som Sveriges Förenade Studentkårer har välkomnat, och att det ska införas ett månadsbaserat system för inkomstprövningen. Hur många studentbostäder förväntar sig statsrådet att en sådan reform ska ge?

Fru talman! Statsrådet nämner inte det som Sveriges Förenade Studentkårer efterfrågar först och främst i sin rapport från 2023 gällande studenters bostadssituation, och jag kan förstå varför. Det som efterfrågas är statliga stimulanser, riktade stimulanser mot just byggandet av studentbostäder för att kunna ge fler unga möjlighet att flytta hemifrån och för att kunna ge den där arbetargrabben i Åtvidaberg möjlighet att flytta till Lund för att bli ingenjör. Det är ju detta som har byggt det svenska samhället starkt, möjligheten för alla människor i detta land, oavsett klassbakgrund och annan bakgrund, att bygga sina drömmars liv.

Fru talman! Socialdemokraterna föreslår just ett riktat investeringsstöd till byggande av studentbostäder. Om regeringen nu är så avvisande till det mer omfattande investeringsstödet borde åtminstone ett smalare och mer riktat investeringsstöd kunna vara någonting som man kan titta på och som skulle kunna vara tilltalande.

Jag uppmanar regeringen att släppa de ideologiska skygglapparna, bryta sig ut ur marknads- och nyliberalismens tvångströja och ansluta sig till Socialdemokraternas förslag. Det hade varit ett enkelt och bra sätt att se till att det byggs fler studentbostäder från Lund och Malmö i söder till Kiruna och Luleå i norr.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

(Applåder)


Anf. 191 Amalia Rud Pedersen (S)

Fru talman! Precis som Adrian Magnusson sa har vi en akut bostadssituation i vårt land, och den drabbar inte minst Sveriges studenter.

Det finns enligt Sveriges Förenade Studentkårer ungefär 400 000 studenter just nu och endast 100 000 studentbostäder. Det är en ekvation som enligt statsrådet själv inte går ihop.

Många studenter vittnar om att de tackar nej till en studieplats för att det inte finns någonstans att bo eller för att hyran är alldeles för hög. Allt fler unga vuxna blir också beroende av att deras familj eller föräldrar har det gott ställt ekonomiskt när det gäller möjligheten att studera. Detta riskerar att resultera i en snedrekrytering av studenter där ens bakgrund och ekonomiska situation, inte ens betyg eller vilja att studera och få mer kunskap, får en avgörande roll.

I brist på trygga studentbostäder söker sig allt fler studenter till en väldigt osäker andra- och tredjehandsmarknad. På den marknaden blir kvinnliga studenter utsatta för sexism och tillfrågade om de kan tänka sig att betala i natura. Studenter med annan etnisk bakgrund än svensk vittnar om att det är ännu svårare för dem att få tillgång till en bostad då det förekommer strukturell diskriminering och rasism.

Fru talman! Helt ärligt - så här kan vi inte ha det i vårt land. Om vi på allvar vill vara en stark kunskapsnation både för studenter som bor och lever här nu och för studenter som vill flytta till Sverige måste politiken också agera. Regeringen måste agera och göra någonting. Det är faktiskt ni som har makten just nu, statsrådet. Regeringen och statsrådet kan inte se studenters berättelser som enskilda vittnesmål, utan man måste se att det är en del av ett strukturellt problem som endast löses genom en aktiv bostadsmarknad.

Därför undrar jag, fru talman: Kan statsrådet på allvar säga att man har en aktiv bostadspolitik just nu och att man är nöjd med den situation som Sveriges studenter befinner sig i? Vad kommer statsrådet i så fall att göra härnäst och under den tid han har kvar av mandatperioden för att förbättra situationen för Sveriges studenter?

(Applåder)


Anf. 192 Mikael Eskilandersson (SD)

Fru talman! Ja, hemlöshet är tyvärr ett relativt stort problem i Sverige. Vi kan läsa i en av interpellationerna att berättelserna om problemen är många och borde höras även till Regeringskansliet. Det skriver ledamoten Eva Lindh i sin interpellation. Jag skulle vilja säga att problemen framför allt inte är nya, så varför hördes det inte till Regeringskansliet tidigare? Det man kritiserar är hårt kopplat till de åtta år av förlorad bostadspolitik vi har genomlevt.

För mig är det viktigt att det finns ett starkt skyddsnät när det behövs, och just därför är det viktigt att vi inte slösar pengar på de människor som faktiskt har råd och möjlighet att själva bekosta sitt boende. Om medlen läggs på fel personer och fel saker finns det nämligen inga medel till dem som verkligen behöver dem. Jag anser att vi i stället ska stärka individer som verkligen behöver statens hjälp, men tyvärr var detta inte den rådande politiken under den tidigare regeringens tid.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

I höst var civilutskottet på besök i Karlstad, där vi bland annat fick en rundvandring bland de nybyggda hus som byggts centralt och strandnära utanför Karlstad. Här pumpade alltså den tidigare regeringen in 550 miljoner i bostadssubventioner - detta för att hålla nere hyran för människor som i de allra flesta fall egentligen hade råd att betala för sitt eget boende. 550 miljoner kronor är ofattbart mycket pengar. Det är lika mycket som min hemkommun Örkelljunga lägger på både socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen, alltså den totala kostnaden för hela kommunens verksamhet på dessa områden. Skulle man lägga till ytterligare 100 miljoner skulle man få hela kommunens budget.

Det värsta är dock inte att det i Karlstad har lagts 550 miljoner på boenden som ändå hade byggts, utan det värsta är att detta inte på något sätt är en unik felsatsning. Under hösten besökte jag Lund och det nya område som byggs upp kring forskningsprojekten Max IV och ESS. Även här är det ett av de absolut mest eftertraktade områdena i kommunen som har fått ett enormt bidrag för att hålla nere hyrorna - för människor som definitivt har råd att betala sitt eget boende.

Det är denna typ av felsatsning som gör att det inte finns pengar när det kommer till människor som verkligen behöver hjälp för att bekosta sitt boende. De är inte hjälpta av att man pumpar in hundratals miljoner i snygga lägenheter åt internationella forskare i Lund eller över en halv miljard i bostäder i centrala Karlstad. Det behövs ett stärkande av den enskilda individen så att denne kan efterfråga de lägenheter som redan finns på marknaden. Till detta behövs också mer långtgående insatser som exempelvis Bostad först.

Nedgången i bostadsbyggandet är allvarlig. Frågan ställdes här tidigare: Går det att göra något åt det? Man kan definitivt inte göra som Socialdemokraterna vill och bara pumpa in pengar i systemet. Det är inte att ta ansvar i det läge vi befinner oss i nu. Att stärka rotavdraget, som regeringen och vi föreslår, är en sådan del som man faktiskt kan göra. Men att pumpa in miljarder skulle givetvis påverka inflationen, och det är så långt ifrån ett ansvarstagande man kan komma i detta läge.


Anf. 193 Markus Kallifatides (S)

Fru talman! Jag tackar statsrådet för tidigare svar och även interpellanterna för möjligheten att delta i denna angelägna debatt.

I över ett år har vi socialdemokrater larmat om en förestående kollaps i bostadsbyggandet, och nu står vi här med nattsvarta prognoser och rubriker. Bostadsbristen kommer att förvärras, och arbetsmarknaden kommer att hämmas av bristen på bostäder. Industriexpansioner hotas, och det är konkurser och arbetslöshet i byggsektorn. För varje yrkesarbetare som nu försvinner från branschen blir det också svårare att få fart på byggandet längre fram.

I över ett år har vi socialdemokrater varnat för riskerna med att hela västvärlden nu rör sig bort från nollräntesamhället. Att vänta på att räntorna ska falla är naturligtvis ingen lösning alls på kort sikt, men det är nog ingen lösning på längre sikt heller. Det högre ränteläget är här för att stanna. Köpkraften hos hushållen är urgröpt för lång tid framöver.

Vi socialdemokrater genomdrev stöd till nyproduktion av hyresrätter med lägre hyresnivå även när räntorna var mycket låga och byggandet högt. 50 000-60 000 färdigställda bostäder per år under vår tid i regering är ändå rätt mycket mer än de 20 000 som nu prognostiseras. Den SD-styrda regeringen valde som sin första åtgärd att avskaffa investeringsstödet. Det måste vara ett av de mest illa tajmade ekonomisk-politiska besluten i vårt land de senaste decennierna. Vi socialdemokrater ser att staten tvärtom nu måste kliva fram i den nya situationen - inte backa utan kliva fram!

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

I dag har jag lyssnat på Andreas Carlson en hel eftermiddag och kväll. Talepunkterna är desamma, fru talman.

Regeringen säger sig ha målsättningen att öka tillgången på byggbar mark, men det är vi socialdemokrater som har förslaget om en ny samlad bostadsförsörjningslag - att kommunerna ska kunna åläggas planering och byggande och att de kommuner som överlåter bostadsförsörjningsansvaret till grannkommunerna inte ska kunna ta för givet att de kan räkna hem statens stöd för andra satsningar. Det är också vi som föreslår en nationell handlingsplan för bostadsförsörjning. Andreas Carlson tillsätter en översyn av strandskyddet - efter att, tillsammans med Sverigedemokraterna, under föregående mandatperiod ha röstat ned ett förslag om strandskydd som hade varit på plats denna dag.

Regeringen säger sig vilja förenkla byggreglerna, fru talman. Boverkets förslag om moderna byggregler initierades av en socialdemokratiskt ledd regering. Det är nu ute på remiss och har fått 1 400 remissvar, fru talman. Andreas Carlson har tillsatt en översyn av regler för studentbostäder.

Regeringen säger sig vilja korta ledtiderna i plan- och byggprocessen, men vad jag vet har inga förslag lagts fram. Regeringen säger sig vilja förbättra möjligheterna till eget ägande av boende. Vi har föreslagit startlån. Regeringen har inte föreslagit något alls, vad jag vet.

Därtill har vi socialdemokrater föreslagit en statlig byggstimulans om 3 miljarder år 2024, statliga byggkrediter om 5 miljarder och bildandet av ett statligt fastighetsbolag. Vi har föreslagit att man ska undanta allmännyttan från lagen om offentlig upphandling.

Vi socialdemokrater säger som det är: Det är kris. Och vi föreslår det som krävs, fullt finansierat. Frågan, fru talman, är: Varför gör inte denna regering detta?

(Applåder)


Anf. 194 Patrik Björck (S)

Fru talman! Jag begärde ordet för att jag ville kommentera den sverigedemokratiska ledamotens inlägg. I normalfallet skulle jag kanske inte ha brytt mig om det. Men med tanke på att Sverigedemokraterna har ett avgörande inflytande på regeringspolitiken är det ändå intressant att få reda på vad som ligger bakom den lite mer verserade version vi får höra från Andreas Carlson och vad som verkligen ligger bakom regeringspolitiken när Sverigedemokraternas representant tar till orda.

Det blir extremt tydligt, fru talman, att Sverigedemokraterna är helt ointresserade av att stärka bostadsbyggandet. Det var så fullständigt häpnadsväckande tydligt att det enda Sverigedemokraterna vill stärka är segregationen. De blir upprörda över tanken på att vanligt folk skulle ha råd att bo centralt i Karlstad. Det skulle vara ett problem för Sverigedemokraterna. Det är väldigt avslöjande. Lägre hyror tycker Sverigedemokraterna är ett problem. Det är viktigt att inte stödja fel personer. Tänk om det kommer in vanligt folk i attraktiva bostadsområden! Det skrämmer Sverigedemokraterna. Och tänk om det där vanliga folket kanske har ett namn som ledamoten inte kan uttala - vad vet jag?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det ledande partiet i den här regeringen är helt ointresserat av att stärka bostadsbyggandet. Man är bara inne på att stärka segregationen. Det var ett väldigt tydligt besked från Sverigedemokraternas representant här i dag. Jag hoppas att Andreas Carlson kan svara på om han och regeringen också stöder den ambitionen. Men det var väldigt klargörande att höra var Sverigedemokraterna står.

(Applåder)


Anf. 195 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Vad gäller Patrik Björcks fråga på slutet tror jag att Mikael Eskilandersson själv kan svara på den. Regeringen arbetar förstås med att bryta segregationen och öka integrationen. Det är en viktig uppgift, och jag tror att alla inser behovet av det. Det är inte direkt föremål för den här debatten, men jag vill ändå ta tillfället i akt att säga det.

Jag vill också säga att mitt intryck av Mikael Eskilandersson, när vi träffas inom ramen för samarbetspartiernas gemensamma samarbete, definitivt är att han är intresserad av att öka bostadsbyggandet. Vi har dock en tuff situation på bostadsmarknaden just nu som drabbar de allra mest utsatta, och med detta vill jag gå in på interpellanternas frågeställningar.

Jag gav ett utförligt svar i den första rundan, fru talman. Men låt mig utveckla det som gäller med Kronofogdens arbete. Kronofogdens senaste statistik visar att antalet avhysningar har ökat de senaste åren och att allt fler barn berörs. Avhysningar kan i värsta fall leda till akut hemlöshet och långvarig utestängning från bostadsmarknaden.

Det förebyggande arbetet är därför en viktig del i regeringens nationella hemlöshetsstrategi. Kronofogdemyndigheten har i uppdrag att verka för att ett avhysningförebyggande samarbete etableras med socialtjänst och hyresvärdar i samtliga kommuner i Sverige. Socialtjänsten har en viktig roll i att förebygga att personer och familjer blir avhysta från sin bostad, bland annat genom att samverka med hyresvärdar och erbjuda insatser till enskilda personer.

Att säkerställa lokala rutiner för hanteringen av ärenden när barn berörs av risk för avhysning är särskilt viktigt, och i en vägledning som Socialstyrelsen har tagit fram får socialtjänsten stöd i hur de kan arbeta och samverka kring att förebygga avhysningar.

Länsstyrelserna har också i uppdrag att under perioden för den nationella strategin 2022-2026 stödja kommunerna i deras arbete för att motverka hemlöshet. Socialstyrelsen har i uppdrag att under perioden för den nationella strategin fördela 70 miljoner genom ett riktat flerårigt statsbidrag till kommunerna 2023-2026 genom att stärka arbetet mot hemlöshet genom att starta eller utöka sitt arbete enligt metoden Bostad först. Satsningen omfattade 30 miljoner kronor år 2022 och har alltså förstärkts genom regeringens budget och beslut från och med i år. I uppdraget ingår även att ta fram ett nationellt metodstöd, utbildning och uppföljning vid implementering och vidareutveckling av Bostad först.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Många hushåll har, som vi har varit inne på i debatten, fått ökade levnadsomkostnader. Boendekostnaderna är den enskilt största utgiftsposten för många hushåll. För att ge barnhushåll med låga inkomster extra resurser så att de får bättre förutsättningar och en något drägligare tillvaro har regeringen både förlängt och förstärkt det tillfälliga bostadsbidraget. Det här var någonting bra som den förra regeringen gjorde med bostadsbidraget, och regeringen har gjort det ännu bättre genom att förstärka det. För en barnfamilj kan det i dag innebära upp till 2 100 kronor extra per månad.

När det gäller studentbostäder frågade Amalia Rud Pedersen om jag är nöjd med situationen för Sveriges studenter. Nej, det är jag inte. Vi har ett underskott på bostäder, och vi har ett underskott på studentbostäder. Det behöver byggas fler studentbostäder för att Sverige ska kunna vara en kunskapsnation även i framtiden. Det är det stora syftet med uppdraget att utreda möjligheten att påtagligt minska kostnaderna för att bygga studentbostäder och att möjliggöra ett ökat och mer differentierat utbud genom de regelförenklingar som Boverket ska ta fram i den rapport som ska redovisas till mig senast den 30 april.


Anf. 196 Eva Lindh (S)

Fru talman! Köerna till bostäder är långa. Vi har unga som inte kan flytta hemifrån och skapa ett självständigt liv. Vi har kvinnor som inte kan lämna en våldsam partner och familjer som inte kan flytta till ett mindre boende när ekonomin blir svår. Som sagt: Berättelserna är många, och de borde höras även till den SD-styrda regeringen.

Det har inte gjorts någon kartläggning på länge. Jag är ändå glad över svaret att det nu kommer en sådan i februari kommande år. Men inget tyder på att hemlösheten har minskat, och det drabbar också, som bostadsministern har sagt, barnen. Barn blir vräkta. Det är en bakgrund till varför jag tycker att det är viktigt att diskutera bostadssituationen och hemlösheten i Sverige.

Jag vill kommentera bostadsministerns svar på interpellationen, och jag hoppas att ministern lyssnar. Jag tycker att det är magstarkt att, som bostadsministern flera gånger har gjort, säga att Socialdemokraterna inte gjorde tillräckligt. Man ser ju att det faktiskt är skillnad. Vi införde en nationell strategi mot hemlöshet, och det byggdes bostäder.

Vad görs nu? Det byggs inte bostäder. Även om man nu hänvisar till lite mer pengar till kommuner och till en strategi finns det ju inga bostäder att flytta in i eftersom regeringen inte ser till att bygga bostäder.

Det som bostadsministern sa i en tidigare debatt om att hålla i och hålla ut - är det verkligen detta man vill skicka ut till dem som står i kö till bostäderna? Är det detta man vill säga till de hemlösa - att de ska hålla i och hålla ut? Gång på gång säger man att man ser problemen, men man gör ingenting.

Så en kort kommentar till det som sades om barnbidragen och att det var bra. Vi höjde dem i en tidigare budget. Det var mot bakgrund av den situation som var då. Nu är den ekonomiska krisen mycket värre. Då borde man inte bara göra det som Socialdemokraterna gjorde i den tid som var då. Då borde man stärka ekonomin för de barnfamiljer som nu har det extremt tufft i den här ekonomiska situationen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag vill vända mig till Sverigedemokraternas ledamot som deltar här i debatten. Jag tycker att det är så tröttsamt att Sverigedemokraterna hela tiden talar om hur fel det är på alla andras politik men aldrig om vad man själv vill göra. Det är tröttsamt.

Det sorgliga och det som till och med är ledsamt är att när det ges tid att ta en debatt här och diskutera den allvarliga bostadsbristen som är i Sverige hänger sig Sverigedemokraternas ledamot här åt att fokusera på vad Socialdemokraterna gör eller inte. Det verkar han väldigt upprörd över. Men situationen för människor i Sverige berörs inte.

Sedan måste man ställa frågan, precis som Patrik Björck var inne på: Vad innebär det att pengar läggs på fel saker? Innebär det att det är okej att vissa människor i Sverige är hemlösa? Jag önskar verkligen på allvar svar på det i den här debatten.


Anf. 197 Adrian Magnusson (S)

Fru talman! I mitt första inlägg nämnde jag inte ens de städer som Sveriges Förenade Studentkårer listar som gula. Det är tio stycken. I fyra har situationen blivit sämre under 2023 än vad den var under 2022. Gula är att studenter kan erbjudas boende någon gång under höstterminen, i stället för de röda där läget är ännu allvarligare. Läget är alltså allvarligt för Sveriges studenter. Det blir allt svårare att få tag i en studentbostad.

Statsrådet har här i dag förklarat lite kort om regeringens påstådda reformagenda och har talat om lättnaderna i regelverket. Vad är det för lättnader, kan man fråga sig? Hur kommer de att falla ut i praktiken?

Jag talar gärna om Lund. Ska till exempel studenter i Lund bo längs med E22:an i bunkerliknande byggnader och andas in avgaser dagarna i ända? Är det vad som är tanken? Jag vet inte. Ska de kanske bo i skokartonger, mycket små lägenheter? Jag vet inte. Statsrådet lyfter i andra sammanhang fram Sveriges Förenade Studentkårers synpunkter. Just det här är inget som efterfrågas. Men regeringen kör på ändå.

Statsrådet har fått frågan om vad som ska göras fram till 2026. Det är bara att konstatera att det är väldigt tunt. Det är en reform som kan ge studentbostäder som ska redovisas 2024. Jag kan inte få en siffra på hur många bostäder departementet och statsrådet har räknat med när jag frågar efter det. Ingen vet vad det ska bli av detta. Studenter lever i ett bostadspolitiskt vakuum, och ingen vet vad som kommer att hända.

Jag måste lyfta fram frågan om lyx-roten. Vad har den att göra i interpellationssvaret? Jag kan inte förstå det. Det här är en fråga om studenters bostadssituation. Då lyfter man fram lyx-roten som något slags bostadspolitiskt instrument.

Var är studenterna som en masse kommer att byta marmorskivor i köken? Var är de någonstans? Jag har aldrig sett dem. Jag vet inte hur det var på statsrådets studietid. Men vi satt i varje fall inte och talade om att byta marmorskivor när jag pluggade, det kan jag lova.

Jag tycker nästan att det är provocerande att se den frågan dyka upp. Man talar om att det ska rädda byggnadsarbetare. Det kommer inte att rädda särskilt många byggnadsarbetare. Det kommer inte att se till att vi har byggnadsarbetare som inte blir arbetslösa. Vi kommer att ha byggnadsarbetare i drivor som är arbetslösa om ingenting görs. Det är inte så att vi kommer att ha en massa murare som kommer att byta marmorskivor i Danderyd, eller ha betongarbetare som plötsligt kommer att byta marmorskivor i Täby. De kommer att bli arbetslösa.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

När regeringens bostadspolitik har slagit fullt ut mot Sveriges studenter kommer vi att ha en ännu svårare situation än vad vi har i dag. Det kommer inte att finnas några byggnadsarbetare som kan hjälpa till att bygga studentbostäder. Samtliga Sveriges studenter borde vara bekymrade. Jag är i varje fall bekymrad. Det kan jag intyga.

Statsrådet nämner inte fri hyressättning i sitt svar. Det får vi vara väldigt tacksamma för, eftersom det luftas ibland. Det vore förödande. Vi har redan i dag studentbostäder i vissa städer som studenter helt enkelt inte har råd att flytta in i. I frågestunden förra veckan uteslöt statsministern inte att ett sådant förslag hamnar på riksdagens bord. Vi får väl hoppas att vi aldrig ser röken av ett sådant förslag.

Studiekontroller är också något som har lyfts fram av Sveriges Förenade Studentkårer. Men det är inget som lyfts fram i statsrådets svar. Det är en ganska enkel åtgärd, kan man tycka, att se till att det bor studenter i studentbostäderna. Men det är ingenting som lyfts fram.

Klockan går. Mandatperioden kommer att gå fort. Vakuumet består. Var är reformerna, statsrådet Carlson?

(Applåder)


Anf. 198 Amalia Rud Pedersen (S)

Fru talman! Tack, statsrådet, för svaret på frågan!

Jag vill börja med att konstatera att för att vara en debatt om bostadspolitik för studenter är det ytterst lite politik som lyfts fram från statsrådets sida.

Precis som Adrian Magnusson var inne på klassificeras i den rapport som Sveriges Förenade Studentkårer har tagit fram kommuner som gröna, gula eller röda beroende på hur trygga bostäder för studenter som de har. Gröna studieorter är de som inom en månad kan erbjuda studenter bostäder. Gula är kommuner som under höstterminen kan erbjuda studenter en trygg bostadsform. Röda är de som inte någon gång under höstterminen kan erbjuda ett tryggt boende. Drygt 30 procent av Sveriges alla studenter bor i dag i ett grönt eller gult område medan en stor majoritet, 70 procent av alla studenter, bor eller egentligen vill bo i en röd studieort. De röda studieorterna återfinns i de största städerna. Det är städer där det i dag redan är en stor bostadsbrist och där bostadsbristen riskerar att förvärras ytterligare med dessa siffror.

Många kommuner i Sverige gör sitt yttersta för att fler studentbostäder ska byggas. Men som jag sa i mitt tidigare anförande måste bostadssituationen för studenter adresseras på nationell nivå och ses som ett nationellt problem.

Politik handlar om att prioritera. Statsrådet säger att han inte är nöjd med situationen för Sveriges studenter. Jag ställer min fråga ytterligare en gång: Vad har statsrådet tänkt att göra under den tid som är kvar på mandatperioden för att avsevärt förbättra studenters situation i Sverige?

(Applåder)


Anf. 199 Mikael Eskilandersson (SD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag ska kanske börja med att bemöta Patrik Björcks och Eva Lindhs lite märkliga påhopp här om att jag skulle vara helt ointresserad av att stärka bostadsbyggandet och att jag inte skulle ta hänsyn till de hemlösa.

Om man lägger dessa summor på en halv miljard eller flera hundra miljoner på att bygga ett kvarter där det ändå hade byggts hus kan man undra vem det är som är ointresserad av att hjälpa de hemlösa.

Eva Lindh vill också ha svar på vad som menas med att lägga pengar på fel saker. Man lägger en halv miljard på ett kvarter som ändå hade byggts eller ett par hundra miljoner på några byggnader i Lund. Det är helt orimliga summor som har lagts ut för byggnader som med allra största sannolikhet hade byggts oavsett. Det hade blivit fler av dem som antagligen hade blivit bostadsrätter som ändå sålts. Men man kan inte tycka så illa om att människor äger sitt boende att man tar så enorma summor och kastar in det projektet. Sedan måste man dra ned på andra saker, och då har man inte pengar till dem som faktiskt behöver det. Det är där vi som politiker måste kunna prioritera det som är rätt sak framför det som är fel.

Vi hörde hur Markus Kallifatides slängde sig med 3 miljarder och 5 miljarder och miljard efter miljard. Hade Socialdemokraterna fått bestämma hade man pumpat in miljarder i systemet just nu, och då hade vi antagligen haft att vänta räntehöjningar eftersom Riksbanken måste stabilisera inflationen. Ytterligare räntehöjningar just nu hade nog varit bland det sämsta vi kunde få för att få fram fler bostäder.


Anf. 200 Markus Kallifatides (S)

Fru talman! Till Mikael Eskilandersson kan jag säga att Socialdemokraterna har en fullt finansierad budgetmotion. Var så god att läsa innantill!

Politik handlar om prioriteringar, sa Amalia Rud Pedersen. Jag håller verkligen med, fru talman. För denna regering har det varit mycket angeläget med 50 miljarder i elstöd utan takbegränsning, vilket är helt tossigt. För denna regering har det varit mycket angeläget med generellt sänkt skatt på diesel. Det har varit så viktigt att vi kastar miljardbelopp i gapet på oljebolag. Inflationsskydd för höginkomsttagares inkomster har varit väldigt viktigt för denna regering. Höjda avdragsmöjligheter för städtjänster och byte av köksskivor har också högsta prioritet. Sänkt skatt på plastpåsar var också viktigt. Men när det gäller att hitta det som i sammanhanget är lite pengar för att hålla styrfart i bostadsbyggandet, till exempel för hemlösa, för studenter utan ärvda pengar och för industriarbetare som ska flytta till nya jobb på nya orter blir svaret: Nej, inga pengar!

Fru talman! Det finns inte en enda ekonom på jorden som på allvar hävdar att elstöden så som de har utformats, en generell dieselskattesänkning, rutavdragen eller för all del det tillfälligt höjda rotavdraget skulle vara samhällsekonomiskt bättre åtgärder än till exempel en riktad byggstimulans för studentbostäder - inte en enda.

Fru talman! Det skulle vara hederligare och bättre för vår demokrati om Andreas Carlson bara medgav att den här regeringen är okej med att bostadsbyggandet kollapsar. Når vi inte målen så når vi inte målen. Det är väl så det är, infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

(Applåder)


Anf. 201 Patrik Björck (S)

Fru talman! Statsrådet Andreas Carlson var noga med att inte distansera sig från SD-ledamotens tydliga inställning att lägre hyror skulle vara ett problem. Jag noterar det. Statsrådet Andreas Carlson var också noga med att inte distansera sig från SD-ledamotens tydliga inställning att minskad segregation skulle vara ett problem. Jag lade märke till det.

Det här är allvarligt men inte oväntat. SD:s inflytande på regeringen skadar Sverige. Nu menade SD-ledamoten i sitt andra inlägg, där han skulle förtydliga sin ståndpunkt i bostadspolitiken, att bostadsrätter är svaret på höga hyror. Anser man det lever man i en helt annan verklighet än alla de som efterfrågar billiga och bra lägenheter.

Om bostadsrätter hade varit lösningen i bostadspolitiken hade vi inte haft någon bostadsbrist i Sverige. Men vi behöver en aktiv bostadspolitik för att erbjuda rimliga hyror och bra bostäder till vanligt folk. Det är det som vi socialdemokrater vill åstadkomma. Men det är också det som bostadsministern inte prioriterar och som SD-ledamoten aktivt motverkar.

(Applåder)


Anf. 202 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Det behöver byggas fler studentbostäder i Sverige. Vi ser nu över regelverken och ska ta bort hinder som motverkar byggnation. Det är det som uppdraget till Boverket syftar till. Det ska inte behöva vara så att 20 procent av en studentlägenhet måste utgöras av en toalett. Beräkningar från branschen och studentbostadsföretagen visar att om måttkedjan hall och badrum minskas med bara ett par decimeter kan uppskattningsvis 15-20 procent fler studentbostäder byggas. Jag har inte hört ledamöterna ta upp studentbostadsföretagens olika inspel i den här debatten. Men det skulle vara intressant att höra det, kanske vid ett annat tillfälle.

Jag är medveten om att det är ganska sent en måndagskväll här i kammaren, men det finns ingenting i förslagen som pekar på det som Adrian Magnusson säger om att studenter ska bo vid sidan av motorvägen och andas in avgaser. Däremot finns det i dag bullernivåer och bullerkrav. Bullernivåerna mäts i dag bland annat vid husets utsida på fasaden. Det handlar alltså inte endast om hurdant bullret är i själva lägenheten. Rimliga regeländringar ger mer och billigare byggande i andra lägen än vad som i dag är möjligt för studentbostäder, exempelvis campusnära.

Detta är två delar i den utredning som Boverket nu har i uppdrag att arbeta med att ta fram förslag kring.

Det skulle vara intressant att höra om det är så att Socialdemokraterna kommer att vara emot de här förslagen. Utredningen pågår fortfarande, men jag skulle tycka att det vore intressant om ledamöterna redan på förhand skulle avvisa förslag som uppskattningsvis skulle kunna göra att 15-20 procent fler studentbostäder byggs genom att man förenklar och förbättrar byggregler för just studentbostäder. Den frågan vill jag gärna ha svar på i den här debatten. Jag avkräver visserligen inte ledamöterna något svar; vi har majoritet i Sveriges riksdag för att genomföra förslag som förbättrar och förenklar och gör att vi kan bygga fler studentbostäder i Sverige.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

När det gäller frågan om rot: Den här debatten handlar om bostadssituationen i Sverige; det är rubriken på en av interpellationerna. Rotavdraget är en konjunkturell åtgärd som kan rädda en del jobb i bostadssektorn, som är en hårt ansatt bransch just nu.

Ledamoten Patrik Björck tolkar hej vilt och fritt. Det står honom förstås fritt att göra det. Men det finns ingenting i det jag sa som på något sätt antyder att vi inte skulle arbeta för att förbättra integrationen i Sverige.

När det gäller investeringsstödet är det så att 40 procent av det gick till projekt som ändå hade byggts. Det är 10 miljarder kronor - detta enligt Hyresgästföreningens rapport. Det är pengar som behövs i välfärden och till kommunerna. Jag har nämnt socialtjänstens viktigaste roll.

Eva Lindh ställde en fråga om att inte bara fortsätta med det som gjorts utan stärka ekonomin för de barnfamiljer som har det tufft. Det är precis det vi gör. Vi förstärker bostadsbidraget och höjer det jämfört med den tidigare regeringen. Det är något som är mycket angeläget och som jag är väldigt stolt över. Det lättar trycket och ökar marginalerna något för de allra mest utsatta barnfamiljerna.


Anf. 203 Eva Lindh (S)

Fru talman! Jag kan bara konstatera att Sverigedemokraterna uppenbarligen inte tycker att byggkrisen och den rådande bostadssituationen är ett så stort problem.

Jag vill också vända mig till bostadsministern. Jag tackar för debatten. Jag tycker att det är viktigt att bostadsministern i sitt svar beskriver den svåra situation som råder i dag. Låt oss vara eniga om detta.

Med det sagt tycker jag ändå, även om det kanske är ett överord, att det känns lite löjligt att bostadsministern tar upp de här frågorna om byggstandard. Det är klart att vi är öppna för att titta på saker som förenklar. Men att säga att Socialdemokraterna lämnade ett tomt bord tycker jag faktiskt är upprörande.

När vi står i denna kammare och pratar om att hemlösheten ökar, att unga inte kan flytta hemifrån, att vi har tusentals i bostadskö och att vi har en byggkris som inte har varit värre sedan 90-talskrisen - och vi som var med då vet hur illa det var - och statsrådet då inte kan komma med något annat än lyx-rot känns i magen. Det är faktiskt upprörande - inte framför allt för mig, för jag har ett hem att gå till, men vi har många människor som inte har det. Det är just det som denna interpellation handlar om.

Att inte kunna komma med annat utan bara gång på gång konstatera att man ser problemet men inte gör något åt det tycker jag är sorgligt.


Anf. 204 Adrian Magnusson (S)

Fru talman! Statsrådet försöker bygga något slags konflikt mellan välfärdspolitiken och bostadspolitiken hos socialdemokratin. Vi lyckades satsa på både välfärden och bostadspolitiken när vi styrde. Den här regeringen klarar varken eller. Det tycker jag ändå att man behöver säga. Välfärden genomgår just nu ett stålbad, och bostadspolitiken är obefintlig.

I de bostadspolitiska debatterna blir det väldigt tydligt att den här regeringen företräder helt andra intressen än vad socialdemokratin gör. Så blir det i den här typen av frågor där man ser att bostadspolitiken är obefintlig och att det inte satsas på exempelvis studentbostäder. Man pratar om lyx-rot som om det var utbytta marmorskivor i rika Stockholmsförorter som ska rädda byggsektorn, och i sitt svar hänvisar statsrådet enbart till vad studentbostadsföretagen har föreslagit.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det blir tydligt att den svenska högern företräder helt andra intressen än vad socialdemokratin gör. Jag tycker att det är någonting som man behöver beakta om man tittar på den här debatten.

Samtidigt som vi ser att byggandet av studentbostäder minskar kraftigt 2023 och det hänvisas till att studenter ska få en sämre bostadssituation för att det ska kunna byggas fler studentbostäder luftar borgerliga ungdomsförbund idéer om terminsavgifter. Någonstans där ser man hur tydligt det är att denna regering representerar helt andra intressen än vad socialdemokratin gör.

Som Markus Kallifatides sa: Det är ärvda pengar som i framtiden kommer att avgöra om du kan plugga på universitet eller inte. Då behöver man i och för sig inte införa terminsavgifter, för då är det redan segregerat.

Jag tycker att det har blivit väldigt tydligt i kväll att den här regeringen representerar helt andra intressen, nämligen intressena hos en liten, privilegierad grupp.

(Applåder)


Anf. 205 Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Fru talman! Intressen, säger Adrian Magnusson. 15-20 procent fler studentbostäder kan byggas med de förenklingar och förbättringar i regelverk som regeringen har tillsatt en utredning för att utreda och som Boverket nu har i uppdrag att ta fram.

Det sägs i debatten att det inte satsas på studentbostäder, men den regelförenklingen och de förslagen kommer att presenteras för regeringen. Vi kommer förstås att bereda dem och lyssna på olika "intressen", som Adrian Magnusson kallar dem. Men givetvis är det huvudsakliga intresset här att öka bostadsbyggandet, att få fler studentbostäder byggda i Sverige och att ta tag i de strukturproblem som har byggts upp under lång tid. Några av dessa problem är de här kraven som gör att man inte kan bygga, som branschen pekar på, 15-20 procent fler studentbostäder. Det är någonting som vi nu tar tag i.

Jag uppskattar engagemanget och hoppas att vi ska kunna få ett stort stöd för de förslag som vi kommer att lägga fram. Självklart behöver det byggas fler studentbostäder för att Sverige ska vara en kunskapsnation även i framtiden.

Eva Lindh tar upp att vi är eniga om den svåra situationen. Ja, det är vi. Jag beskrev den i mitt svar, och vi har varit inne på den i den här debatten. Ni känner till det engagemang som jag har, och jag uppskattar ert engagemang och den dialog som vi har. Och ni behöver inte vara oroliga: Vi arbetar för fullt med de reformer som kanske borde ha varit på plats tidigare. Då hade vi varit i ett bättre läge. Men när det gäller att förstärka arbetet mot hemlöshet, med uppdrag till Kronofogden och Socialstyrelsen tillsammans med det förstärkta bostadsbidraget för 110 000 barnfamiljer, fortsätter vi förstås detta arbete, som är särskilt angeläget i en tuff tid för Sverige.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:268 Bostadssituationen för studenter

av Adrian Magnusson (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Bostadssituationen för studenter är fortsatt mycket svår. Enligt Sveriges förenade studentkårers senaste bostadsrapport ökar bostadsbristen igen för studenter, efter en tillfällig nedgång under pandemin. På många studieorter är bristen så stor att det tar mer än en termin att få ett boende.

Sveriges studenter behöver politiska reformer. Det behövs investeringsstöd och andra statliga insatser för att få igång byggandet av bostäder. I den så kallade BUMS-utredningen föreslås exempelvis förändringar gällande bostadsbidraget för att göra det mer träffsäkert, vilket i sin tur skulle göra det enklare för fler studenter att klara sin bostadssituation.

Läget är som sagt mycket svårt, i det närmaste akut. Sverige saknar stora och meningsfulla bostadspolitiska reformer. Några sådana reformer förefaller inte heller vara i sikte.

Jag vill därför fråga statsrådet Andreas Carlson följande:

 

1. Vilka reformer avser statsrådet att lägga fram för att se till att bostadssituationen för studenter förbättras under mandatperioden?

2. Vad har statsrådet hittills gjort för att förbättra bostadssituationen för studenter?

Besvarades tillsammans med