Dawit Isaak

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt

Interpellation: Dawit Isaak

Interpellation 2005/06:378 av Saarinen, Ingegerd (mp)

den 2 maj

Interpellation 2005/06:378 av Ingegerd Saarinen (mp) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Dawit Isaak

En av hörnstenarna i en demokrati är en fri opinionsbildning, med en fri press. Men en på papperet fri press är inte ett tillräckligt krav i sig. Journalister måste naturligtvis också kunna vara verksamma och utföra sitt yrke utan att riskera repressalier, hotas, fängslas eller till och med berövas livet.

Organisationen Reportrar utan gränser anger att hittills i år har hela 22 journalister och medieassistenter dödats. 122 hålls i fängsligt förvar.

Till de länder som återfinns i det absoluta bottenskiktet på Reportrar utan gränsers index över pressfriheten i världen hör Eritrea. Här finns 13 av de journalister som hålls fängslade i världen. En av dem är Dawit Isaak, svensk och eritreansk medborgare.

Dawit Isaak fängslades i slutet av 2001, i samband med att Eritreas president, Isaias Afeworki, slog ned på den dåvarande pressfriheten i landet. Ännu har han inte blivit formellt anklagad för något, än mindre fått en rättegång. Vare sig hans familj, svenska myndigheter eller internationellt verksamma människorättsorganisationer har fått träffa honom. I april 2002 togs han in på sjukhus. Enligt den amerikanska pressorganisationen Committee to Protect Journalists skedde detta för att vårda tortyrskador.

I november i fjol nåddes vi av den glädjande nyheten att Dawit Isaak släppts fri. Han greps dock igen två dygn senare. Den eritreanska regimen hävdade att han endast haft permission för läkarbesök. Sedan detta hände har det varit tyst kring händelseutvecklingen. Det krävs därför nya och intensifierade ansträngningar för att få Dawit Isaak frigiven.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för Dawit Isaaks frisläppande?