Den nationella hjälptelefonen Preventell

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 16 juni 2014

Interpellation: Den nationella hjälptelefonen Preventell

Interpellation 2013/14:530 av Fredrik Lundh Sammeli (S)

Interpellation 2013/14:530 Den nationella hjälptelefonen Preventell

av Fredrik Lundh Sammeli (S)

till Statsrådet Maria Arnholm (FP)

 

Sedan två år tillbaka finns en nationell hjälptelefon, Preventell, för personer som exempelvis lockas av att ha sex med barn. Verksamheten är unik på många sätt, och en utvärdering efter två år visar att ett hundratal personer som dras sexuellt till barn har tagit kontakt med den nationella hjälptelefonen.

För många personer som dras sexuellt till barn är det mycket svårt att våga söka hjälp i den öppna sjukvården. Här har Preventell gjort skillnad och visat att det går att nå potentiella pedofiler och genom detta kunna ge stöd och behandling. Det är en nationell satsning som med stor sannolikhet bidragit till minskat lidande.

Den nationella hjälptelefonen har finansiering fram till årsskiftet och hotas sedan av nedläggning. I stället för nedläggning tycker jag det är viktigt att ta nästa steg: att göra hjälptelefonen än mer känd och samtidigt nationellt sprida kunskapen och erfarenheterna man under dessa år byggt upp.

Har statsrådet tagit något initiativ till en analys för att granska effekterna av en nedläggning av den nationella hjälptelefonen?

Vilka initiativ tänker statsrådet ta med anledning av nedläggningshotet mot Preventell?

Tänker statsrådet verka för att regeringen lämnar förslag om ytterligare finansiering?