Det nödvändiga jämställdhetsarbetet

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 9 maj 2008

Interpellation: Det nödvändiga jämställdhetsarbetet

Interpellation 2007/08:619 av Green, Monica (s)

den 24 april

Interpellation

2007/08:619 Det nödvändiga jämställdhetsarbetet

av Monica Green (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Av de mer än 400 miljoner kronor som jämställdhetsminister Nyamko Sabuni lovade att satsa på jämställdhetsprojekt år 2007 användes endast en dryg tredjedel – resten frös inne.

Strax efter valet 2006 annonserade den borgerliga regeringen att den skulle göra en storsatsning på jämställdheten; 416 miljoner kronor skulle satsas under 2007. Detta utspel lugnade många som var oroliga för att jämställdhetspolitiken skulle sättas på undantag under regeringen Reinfeldts mandatperiod.

Men nu har vi facit: lejonparten av pengarna kom aldrig till användning. Den 28 september 2007 rapporterade Sveriges Radio att endast en tiondel – 40 miljoner kronor – hade använts.

Den 14 april skrev tidningen Riksdag & Departement att endast 148 miljoner användes under 2007.

Av de pengar som använts har 100 miljoner gått till jämställdhetsintegrering i stat och landsting. Endast 48 miljoner har gått till enskilda projekt. Det som fått mest stöd är insatser mot hedersrelaterat våld (15 miljoner) och mäns våld mot kvinnor (6 miljoner).

Den oanvända summan, 252 miljoner – nästan två tredjedelar av beloppet – fryser inne och kommer inte att användas till jämställdhetsprojekt. Enligt jämställdhetsminister Nyamko Sabuni skulle ytterligare 130 miljoner kronor användas före årets slut. Hur de pengar som blev över skulle användas kunde hon inte säga. Nu står det klart att de inte kommer att användas alls.

Vi vet att behoven av ekonomiskt stöd för jämställdhetsarbetet är oändliga, men ändå är regeringen så fantasilös att pengarna frös inne. Det ger helt fel signaler om att vi redan skulle vara ett jämställt land och det undergräver regeringens trovärdighet i jämställdhetsarbetet.

På regeringens hemsida, under ordet Jämställdhet, står det: För att nå resultat ska jämställdhetspolitiken genomsyra alla delar av regeringens politik. Anser jämställdhetsministern att förhållandena är så bra att man i dag uppfyller detta åtagande?

Med anledning av det anförda vill jag ställa följande frågor:

Vad tänker jämställdhetsministern göra på de många eftersatta områden där jämställdhetsarbetsprojekt behövs?

Vad tänker jämställdhetsministern göra för att i fortsättningen de medel som avsätts på jämställdhetsområdet ska användas?