Det ökande antalet sprängdåd i Sverige

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 5 november 2019

Interpellation: Det ökande antalet sprängdåd i Sverige

Interpellation 2019/20:16 av David Josefsson (M)

Interpellation 2019/20:16 Det ökande antalet sprängdåd i Sverige

av David Josefsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Klockan 02.04 natten till den 22 september exploderade en sprängladdning utanför ett bostadshus i Rannebergen. Ett cykelhus förstördes, en vattenledning sprang läck, splitter och tryckvåg skadade byggnadens fasad och fönster krossades. Av ren tur skadades ingen. Inne i huset bor helt vanliga människor som denna natt låg och sov, satt och tittade på tv eller läste en bok. Oskyldiga människor som plötsligt fått våldet bokstavligt talat inpå husknuten.

Sprängningen är inte unik i år. Den 7 juni i år inträffade en uppmärksammad sprängning i Linköping, och i mitten av september skadades en oskyldig kvinna vid en explosion i Lund. Efter explosionen i Lund gick Malmöpolisen ut i Sveriges Radio och manade allmänheten till ökad vaksamhet, särskilt under sena kvällar och nätter, och att rapportera misstänkta väskor eller paket.

Enligt statistik från polisen som Dagens Nyheter redogjorde för i augusti, alltså innan sprängningarna i bland annat Lund och Rannebergen ägde rum, ökade antalet sprängdåd i Sverige i år jämfört med föregående år. Mellan januari och augusti skedde 144 sprängningar, en ökning med 41 procent jämfört med samma period i fjol. Före förra året har statistik över sprängningar inte förts samlat av polisen, men siffror från Nationellt forensiskt centrum, som utför kriminaltekniska utredningar inom Polismyndigheten, visar att antalet sprängämnesundersökningar i fjol var 255, vilket är mer än en fördubbling sedan 2013.

I den lista på ytterligare åtgärder mot gängkriminaliteten som regeringen har presenterat skriver man att skärpta straff för brott kopplade till kriminella uppgörelser samt för sprängmedelsbrott kan bli aktuella för lagrådsbeslut först våren 2020. 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Vilka åtgärder är ministern beredd att ta i närtid för att komma till rätta med den ökade mängden sprängdåd i Sverige?