Drönares klassning som övervakningskameror

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 16 december 2016

Interpellation: Drönares klassning som övervakningskameror

Interpellation 2016/17:82 av Rickard Nordin (C)

Interpellation 2016/17:82 Drönares klassning som övervakningskameror

av Rickard Nordin (C)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Efter ett domslut i Högsta förvaltningsdomstolen ska drönare med kameror klassas som övervakningskameror, vilket i sin tur leder till att varje fototillfälle behöver tillstånd från länsstyrelsen.

Gränsdragningarna har genom domen blivit mer eller mindre ohållbara. Det är tillåtet att filma på allmän plats om du håller i en mobiltelefon, men en selfiepinne skulle däremot med en strikt tolkning kunna vara olaglig, eftersom kameran är monterad på en anordning. Stativ med självutlösare är otänkbart.

Det är lätt att raljera över gränsdragningsproblematiken, men mer allvarligt är att detta hotar en hel teknik och en spirande bransch. Det har på kort tid skapats nya möjligheter att leta efter försvunna människor med hjälp av värmekameror, få överblick över skogsbränder, ta nyhetsbilder eller fotografier inför husförsäljningar osv. Människor har investerat i att bygga företag kring detta, och spännande möjligheter har skapats. Med utslaget i Högsta förvaltningsdomstolen kullkastas detta.

Det är tydligt att politiken inte har hunnit med tekniken här. Det finns självklart en integritetsproblematik att ta hänsyn till, men den hanteras inte bäst med förbud. Exempelvis har Malmö Yrkeshögskola ansökt om att få starta en förarutbildning för drönare i samarbete med polis och andra aktörer.

I praktiken betyder detta att alla seriösa aktörer kommer att ställa sina drönare på marken. Samtidigt åläggs också länsstyrelse och polis ytterligare en uppgift för tillståndsgivning och upprätthållande av lagen. Det här är utan tvekan ett klassiskt exempel på regelkrångel som skapar mer jobb för det offentliga och minskar möjligheterna för personer och företag att driva verksamhet. Verksamhet som bidrar med resurser till statskassan.

Därför vill jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Hur ser ministern på att Högsta förvaltningsdomstolens utslag riskerar att slå ut hela drönarbranschen, och kommer ministern agera för att ändra lagstiftningen?