Ekonomisk kompensation till flyget

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 30 april 2019

Interpellation: Ekonomisk kompensation till flyget

Interpellation 2018/19:175 av Åsa Coenraads (M)

Interpellation 2018/19:175 Ekonomisk kompensation till flyget

av Åsa Coenraads (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Den 1 april 2018 trädde den rödgröna regeringens flygskatt i kraft. Flygskattens egentliga klimatnytta är starkt ifrågasatt, då den fullständigt saknar miljöstyrande effekt och ett gammalt, omodernt flygplan beskattas på samma sätt som ett modernt flyg som drivs på grönt flygbränsle. Skattens utformning innebär snarare att utsläpp flyttas än att de faktiskt minskar. I och med januariöverenskommelsen står numera även regeringens två stödpartier, Centerpartiet och Liberalerna, bakom den ineffektiva flygskatten.

Vid införandet av flygskatten uppgav regeringen att man avsåg att kompensera icke-statliga flygplatser i Norrland för de ökade kostnaderna skatten skulle komma att medföra. Regeringen var med andra ord öppen med att skatten kommer att drabba flygplatser runt om i landet negativt. I skrivande stund har dock denna kompensation inte betalats ut, trots att riksdagen beslutat om detta i och med budgeten för 2018. 

Därmed vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

När kommer de icke-statliga flygplatserna i Norrland att erhålla sin ekonomiska kompensation till följd av den införda flygskatten?