Fastighetsskatten

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 3 september 2020

Interpellation: Fastighetsskatten

Interpellation 2019/20:452 av Hampus Hagman (KD)

Interpellation 2019/20:452 Fastighetsskatten

av Hampus Hagman (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Under sommaren har debatten om det gamla systemet för fastighetsskatt återigen blossat upp. I kölvattnet av coronakrisen har kraven på skattereform väckts, och ett återkommande förslag är att återinföra fastighetsskatten. Senast i augusti skrev Stockholms Handelskammares omstartskommission om detta i ett förslag till skattereform.

Att återinföra det gamla systemet med fastighetskatt baserat på taxeringsvärde riskerar dock att slå hårt mot den enskilde. Fastighetsskatten – som var den mest avskydda skatten i Sverige – var godtycklig, gjorde det dyrare för alla att bo och överbeskattade tillväxtregioner. Skatten gjorde att människor som arbetat och sparat ett helt liv för att kunna bo kvar i sitt eget hem som seniorer tvingades flytta. Skatten slopades för att ge trygghet och förutsägbarhet och för att förhindra en skattesmäll enbart orsakad av att grannarna haft en lyckosam försäljning. I rapporten från Stockholms Handelskammare nämns i korthet några problem med fastighetsskatten, men också några lösningar på dessa problem. Bland annat kan lån tas för att mildra denna effekt. Att privatpersoner ska tvingas ta lån för att ha råd att betala skatt torde vara provocerande för de allra flesta.

Januaripartierna har i sin överenskommelse utlovat en skattereform. Men vad den kommer innehålla – om den blir av – är uppenbart svårt att se givet hur olika partierna som står bakom denna överenskommelse ser på skattepolitiken. Men ett och ett halvt år efter att januariöverenskommelsen slöts bör åtminstone några förslag ha diskuterats.

Därför vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kan ministern och regeringen i dag kan utesluta ett återinförande av fastighetsskatten?