Fler utbildningsplatser och nya polishögskolor

Interpellationsdebatt 27 oktober 2017

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 1 Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på interpellationer

Fru talman! Roger Haddad har frågat mig hur jag och regeringen tänker oss att de nya polisutbildningsplatserna ska fyllas och vad jag och regeringen tänker göra åt problemet att nuvarande lärosäten drar polisresurser i form av lärare från polisverksamheten utan att den kompenseras. Roger Haddad har också frågat vilka åtgärder jag och regeringen tänker vidta mot bakgrund av att polisutbildningen enligt hans uppfattning blir alltmer teoretisk och de praktiska momenten färre, samtidigt som studenterna efterfrågar mer direkt koppling till arbetslivet och verkligheten.

Till att börja med kan jag konstatera att den här regeringen har fördubblat antalet antagna till polisutbildningen i förhållande till den förra regeringen. År 2014 antogs 689 studenter till polisutbildningen, i år är det 1 398. Den förra regeringen lät utbilda alltför få poliser, vilket nu ställer till problem. För att öka antalet poliser i linje med den nuvarande regeringens ambition kommer vi därför att få ligga kvar på högre utbildningstal en lång tid framöver.

Myndigheten arbetar aktivt för att bredda rekryteringen och attrahera rätt sökande till polisutbildningen. Arbetet behöver dock intensifieras. Därför beslutade regeringen den 20 juli att ge Polismyndigheten i uppdrag att stärka kompetensförsörjningen, bland annat genom att i samråd med Totalförsvarets rekryteringsmyndighet och Försvarsmakten öka kapaciteten i antagningsprocessen. Den delen av uppdraget ska redovisas senast den 15 november 2017.

Om fler poliser ska utbildas måste också en del poliser tjänstgöra som lärare vid utbildningen. Kärnverksamheten går förvisso miste om personalresurser när poliser arbetar som lärare och handledare. Men det berikar samtidigt organisationen, och värdefull kunskap överförs till blivande poliser.

Stora personalförstärkningar för Polismyndigheten är också att vänta. För att stärka kärnverksamheten har regeringen föreslagit ett tillskott på sammantaget 7,1 miljarder 2018-2020. I vårändringsbudgeten 2017 har regeringen dessutom tillfört myndigheten 700 miljoner kronor.

Eftersom polisutbildningen är en uppdragsutbildning är det Polismyndigheten som reglerar antalet fältveckor och längden på aspirantperioden. Antalet studenter har ökat, och i syfte att höja kvaliteten och för att minska trycket på kärnverksamheten har antalet fältveckor från och med 2016 ändrats från två till en. När det gäller praktiska moment, till exempel skytte, självskydd och konflikthantering, kan det pedagogiska upplägget variera mellan de tre lärosätena. Det innebär att de praktiska lektionerna genomförs lite olika, men innehållet är detsamma, och kraven på vad man ska kunna efter genomgången utbildning har inte sänkts.

Regeringen och myndigheterna har således redan vidtagit flera åtgärder på kompetensförsörjningsområdet. Jag kommer även fortsättningsvis att noga följa Polismyndighetens arbete på området.


Anf. 2 Roger Haddad (L)

Fru talman! Jag tackar statsrådet för interpellationssvaret.

Vi har en situation i Sverige som är bekymmersam. Det är allt fler människor som upplever otrygghet i vardagen, inte minst kvinnor som inte vågar gå ut kvällstid i sitt eget bostadsområde, och den upplevda otryggheten ökar. Vi ser också fortsatta problem med skjutningar och dödsskjutningar mellan kriminella gäng i våra mest utsatta områden.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Bakgrunden till denna interpellation är också att vi lider av en polisbrist och att Sverige är ett av de länder i Europa som har lägst polistäthet. År 2010 hade Sverige 216 poliser per 100 000 invånare. År 2016 hade det minskat till 200 poliser per 100 000 invånare. Genomsnittet i Europa ligger på drygt 300 poliser per 100 000 invånare. I Sverige har vi nu alltså under denna regering färre poliser och färre poliser i yttre tjänst.

Jag läser i statsrådets svar att man skjuter till pengar. Sent innevarande år tillsköt man 700 miljoner kronor till Polismyndigheten. Men då ska vi också veta att Polismyndigheten redan i dag har ett underskott på 500-600 miljoner kronor. Den totala så kallade satsningen är alltså mycket marginell i år. Rikspolischefen har till och med gått ut och sagt att om han inte får pengar måste han säga upp 1 000-1 500 anställda. Det skulle förvärra denna säkerhetskris och trygghetskris som Sverige befinner sig i.

Vi frågar regeringen hur man ska fylla utbildningsplatserna utifrån att det varje termin finns tomma platser på polisutbildningen vid de tre lärosäten som bedriver polisutbildning. Exempelvis vid starten den 28 augusti 2017 fanns det 175 tomma platser vid landets polishögskolor. Det är en allvarlig utveckling, och antalet tomma platser ökar tyvärr.

Därför uppmärksammade vi särskilt regeringens uttalande om att man nu ska starta ytterligare polishögskolor med ytterligare platser, trots att vi i dag varken lyckas behålla poliser, stoppa polisavhoppen eller för den delen fylla de tomma platserna vid polishögskolorna.

Fru talman! Jag tycker inte att statsrådet riktigt svarar på min egentliga fråga: Hur ska vi fylla de platser som vi har redan i dag, och hur har regeringen tänkt sig att fylla de nya polisutbildningsplatser som ni har aviserat? Ni har sagt att ni vill ha 10 000 fler anställa inom polisen fram till 2024. Det är inte så lång tid dit.

Förutom att vi alltså har stora problem med polisavhopp fyller vi inte utbildningsplatserna.

Liberalerna har sagt att vi, förutom att se över antagningsprocessen för att fylla de befintliga platserna, måste göra mer i fråga om arbetsmiljön och lönereformer, så att vi behåller poliser men också lockar tillbaka poliser som har slutat. När vi hade problem att fylla de tomma platserna på lärarutbildningen genomfördes ett antal viktiga åtgärder lokalt men inte minst nationellt. Vi ser gärna motsvarande nationella satsningar även när det gäller polisen.


Anf. 3 Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Fru talman! När det gäller ekonomin skjuter vi till 700 miljoner i år och täcker därmed underskottet plus lite till. Dessutom föreslår vi 2 miljarder för nästa år, vilket är mer pengar än vad Polismyndigheten själv hade äskat. De hade äskat 1,6 miljarder, och de får 2 miljarder. Vi trappar alltså upp detta med först 2 miljarder, med 2,3 miljarder året därpå och med 2,8 miljarder 2020. Det gör vi för att man ska kunna finansiera den utbyggnad som vi nu är i full färd med att genomföra.

Fru talman! Det viktigaste nu är hur många poliser som vi klarar av att utbilda. Det är som vanligt med oppositionen: Ni är rätt duktiga på att prata i opposition, men när ni väl regerar levererar ni aldrig någonting.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det problem som vi just nu dras med när det gäller polisutvecklingen är att ni utbildade alldeles för få under er regeringsperiod. I mitt interpellationssvar säger jag att det under 2014, ert sista år, antogs 689 polisstudenter. Då ska man veta att det förra året var 450 som gick i pension. Har man en så liten marginal att man utbildar 689 och det ett vanligt år är 450 som går i pension hamnar man till slut i en situation då man riskerar att antalet minskar. Det är därför som vi nu har ökat antalet antagna till utbildningen. Vi har fördubblat dem. Roger Haddad talar om tomma platser, men det viktiga är hur många som går på utbildningen. 1 398 blev antagna. En del av dem blev antagna till andra utbildningar också. Men de som faktiskt påbörjade och går polisutbildningen i år är 1 304. Det är en fördubbling jämfört med hur det var under er tid.

För att kunna klara detta och genomföra den expansion vi som sagt är i full färd med måste vi ligga kvar på ganska höga tal år för år. Vi behöver utbilda fler, och vi behöver starta fler polisutbildningsorter. Det tror jag faktiskt kommer att innebära att vi kommer att få ännu fler sökande. Nu är det ju fler än någonsin som söker sig till polisen - vi har mer än tio sökande per plats - men genom att starta polisutbildningar på fler orter kommer vi också att få plats för fler som söker sig till yrket. Därför startar vi i Malmö, och vi startar även i Västsverige.

Samtidigt som vi gör det måste vi ha en strategi för att behålla fler i kåren. Det är därför vi har gett ett särskilt uppdrag till Polismyndigheten att förbättra arbetsvillkoren, arbetsförhållandena och arbetsmiljön på ett sådant sätt att man blir en bättre arbetsgivare. Den tiden är nämligen förbi då man från statens sida kunde tro att har vi väl utbildat en polis kommer vederbörande att vara kvar hela livet. Så är det inte längre, utan det är ganska attraktivt att vara polis och ha den utbildningen. Man är attraktiv på arbetsmarknaden, inte bara för staten utan även för andra - privata - arbetsgivare.

Staten måste alltså förstå att vi konkurrerar på den privata arbetsmarknaden på ett sätt vi kanske inte gjorde tidigare, och därför måste vi förbättra arbetsvillkoren. Nu får man pengar till detta, och man får ett särskilt uppdrag. Man kommer att rapportera till mig i januari hur arbetet har gått.

Slutligen måste man också återrekrytera. De som har lämnat polisyrket måste vi ta tillbaka. Det har precis bedrivits en kampanj mellan Polismyndigheten och polisförbunden i detta syfte, och det har redan kommit in över 150 intresseanmälningar. Det är människor som skulle vilja komma tillbaka till polisyrket igen, och det är naturligtvis väldigt glädjande.


Anf. 4 Roger Haddad (L)

Fru talman! Under Morgan Johansson har Sverige färre poliser i yttre tjänst. Under din tid som ansvarig på Justitiedepartementet har vi färre poliser, Morgan Johansson. År 2010 och 2014 hade vi över 20 000 poliser i Sverige, och nu har vi 19 300 poliser plus 300 aspiranter. Det kan du inte vara stolt över, herr statsråd.

Kom dessutom inte och säg att vi inte utbildade poliser! Vi gjorde en jättestor satsning 2006-2011 med plus 3 000 poliser. Det var under vår tid vi byggde upp polisen. Dessutom hänvisades det till att vi 2014 bara tog in 689 - ja, det är fler än de 610 ni tog in 2015 när du var ansvarig på Justitiedepartementet, Morgan Johansson. Sedan kan man peka på 2016, när ni tog in 771 polisstudenter. Men 2012 tog vi in 811 polisstudenter.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Visst kan vi hålla på så här, men det är inte det som är problemet. Ni har sparat på svensk polis i tre år. Så sent som förra sommaren, 2016, hade jag en debatt med dåvarande inrikesminister Anders Ygeman som uttalade att svensk polis inte behöver mer resurser. Statsministern uttalade ungefär samtidigt att Sverige inte lider av en poliskris. Jo, vi lider av en poliskris. Vi lider av en trygghetskris. Vi lider av att människor upplever en otrygghet i samhället. Den utvecklingen har skett under din tid som chef för Justitiedepartementet, Morgan Johansson.

Det regeringen inte vill prata om är att vi har tomma platser på Polishögskolan. Hur hanterar man detta? Jo, genom klassisk socialdemokratisk utbildningspolitik - man sänker kraven och maximerar antalet platser. Ni har sänkt begåvningskraven för antagning till polisutbildningen. Ni har tagit bort spärrtiderna. Ni har tagit bort kravet på B-körkort vid antagningstillfället. Det är det som är er strategi.

Fru talman! Det andra problemet är att ni inte ger Rekryteringsmyndigheten pengar när det gäller just polisstudenterna, Morgan Johansson. Där lägger vi 15 miljoner extra de närmaste tre åren. Jag ser inga motsvarande kortsiktiga satsningar här för att faktiskt utöka Rekryteringsmyndighetens kapacitet. Om ni har just den satsningen vill jag att du ska peka på den, herr statsråd.

När det gäller resurser till polisen kommer vi i våra budgetförslag för 2018-2020 att lägga fram den största budgeten när det gäller både svensk polis och svenskt rättsväsen av samtliga partier i Sveriges riksdag. Det är jag stolt över, men det viktigaste är att vi redan nu i år hade bland annat en extra satsning på polisen som inte ni hade i början. Vi lägger redan nästa år 1,3 miljarder på en lönereform för att plocka tillbaka de hundratals poliser som har slutat.

Jag vill också veta hur mycket ni kommer att lägga på polislönerna i nästa års budget, Morgan Johansson. Det är nämligen klart att rekrytering och polisyrkets attraktivitet - samtliga dessa faktorer - hänger ihop. Här kan regeringen och statsrådet Morgan Johansson alltså inte komma undan. Vi satsade absolut på fler poliser. Vi höjde polisbudgeten och rättsväsendets budget under varje år när vi satt i regeringen. Vi höjde och utökade antalet poliser och var uppe i 20 400 poliser.

Under din regering och ditt departement, Morgan Johansson - när vi har fler invånare, det största migrationsmottagandet på många år och dessutom ett ökat terrorhot samt fler särskilt utsatta områden - har vi dock färre poliser. Hur kan statsrådet vara nöjd med denna utveckling?


Anf. 5 Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Fru talman! Det hade naturligtvis underlättat om ni hade haft en utbildningstakt som var rätt dimensionerad, Roger Haddad, men det hade ni ju inte. Ni tog in mellan 600 och 700 poliser varje år under er tid, och det tar två och ett halvt år att utbilda en polis. Tar man in 600-700 varje år och 400-500 samtidigt går i pension varje år är det bara ett tecken på att man inte har insett det denna regering har insett, nämligen att även staten nu är på en arbetsmarknad där vi måste konkurrera med det privata.

Då gäller det att vi blir en så pass bra arbetsgivare att vi klarar av att hålla kvar de poliser som finns. Vi måste också utbilda så många att vi sedan kan fylla det behov som finns. Du talar om tomma platser, Roger Haddad. Problemet är ju detta: Om man har väldigt få platser, fyller dem och sedan bygger ut - fördubblar - men har några platser som man inte fyller är själva poängen fortfarande att vi utbildar många fler under vår tid än vad ni gjorde. Vi har fördubblat utbildningstakten.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Sedan talar du om pengar. Vi har aldrig sagt att polisen inte behöver mer pengar. Det vi har sagt är att vi måste finansiera alla satsningar också. Ett bekymmer vi hade när vi tog över 2014 är att ni körde Sverige med 60 miljarder i underskott. Det innebär att ni så att säga lånade till era skattesänkningar och utgifter, och det gjorde att vi de första åren faktiskt fick ha en ganska stram finanspolitik. Vi fick hålla igen rätt mycket på de satsningar vi kanske egentligen hade velat göra - för att täcka det budgetunderskott som Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och din regering lämnade efter sig.

Nu har vi pengar i statskassan - gott om pengar - och vi gör våra prioriteringar. En av de prioriteringar som har varit allra viktigast för oss är just att stärka den svenska polisen. De 2 miljarder vi nu går in med för nästa år är den största enskilda satsning som någonsin har gjorts - i alla fall under den period jag kan överblicka, och jag har suttit i denna kammare i närmare 20 år. Det har aldrig gjorts en större satsning på svensk polis från ett år till ett annat än den vi gör nu med dessa 2 miljarder.

Det finns vissa saker som en alliansregering aldrig gör. Ni klarar aldrig statsfinanserna; det är alltid underskott efter er. Ni klarar aldrig jobben; det är alltid högre arbetslöshet. Ni öppnar heller aldrig några nya polisutbildningar; tvärtom har ni stängt en. Ni stängde en i Stockholm på 90-talet. Ni stängde polisutbildningen i tre år, och när vi kom tillbaka i slutet av 90talet öppnade vi den igen. Vi öppnade dessutom en i Umeå och en i Växjö, som nu fungerar väldigt bra.

Nu går vi vidare och öppnar en i Malmö och en i Västsverige. Genom att göra på det sättet breddar vi också rekryteringsbasen. Vi kommer att få fler studenter. När det gäller Malmö har vi sagt att vi vill ha igång utbildningen redan våren 2019. Det innebär att ungdomar kan söka sig till polisutbildningen redan våren 2018, eftersom man ju gör proven hösten 2018.

På det sättet ser vi alltså till att steg för steg bygga ut kostymen, men vi gör det inte med lånade pengar utan med egna pengar. Vi gör det också på ett sådant sätt att organisationen klarar av det.

Min grundfråga till dig, Roger Haddad, är ju: Om ni ville att antalet poliser skulle öka, varför utbildade ni så få? Det är frågan till Roger Haddad i dag.


Anf. 6 Roger Haddad (L)

Fru talman! Vi utbildade fler poliser när vi tillträdde 2006, men statsrådet vill inte ta in detta. Det var vi som passerade 20 400 poliser. Ni har aldrig kommit upp till de nivåerna, Morgan Johansson. Du kan ringa eller mejla mig när ni når 20 400 anställda poliser - inte civila - i Polismyndigheten.

Under din tid, Morgan Johansson, har vi färre poliser i Sverige och färre poliser i yttre tjänst, samtidigt som de kriminella tar över våra utsatta områden. Det skulle inte jag vara stolt över.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Under vart och ett av åren 2011, 2012, 2013 och 2014 tog vi in fler polisstudenter än vad ni gjorde under det år som du hänvisar till - år 2015, när du var minister, tog ni in 610 studenter. Men 2014, 2013, 2012 och 2011 tog vi in fler polisstudenter - 670, 811, 664 och 689 var antalet respektive år.

Det är dock inte det som är kärnan i denna debatt. Under er regeringstid har ni satt svensk polis på svältkur i tre år. Först nu har ni vaknat och vill göra så kallade satsningar. Nu inser ni att man ska öka antalet studenter. Varför gjorde ni inte det 2015? Varför gjorde ni inte det 2016? Varför gör ni det nu, ett år före valet? Varför kommer alla dessa miljarder - 2, 3, 4, 5, 6 eller 7 miljarder - ett år före valet? De hade behövts för ett eller två år sedan.

Antalet anställda vid Polismyndigheten som slutar är större nu, under din regering, än när vi satt i regeringen. Nästan 1 000 poliser slutar varje år. Antalet anställda vid Polismyndigheten som slutar är i dag större än antalet som nyanställs.

Parallellt har vi tomma platser på polisutbildningen. Du, Morgan Johansson, har ännu inte svarat på hur vi ska fylla de befintliga platserna och hur vi ska behålla och locka tillbaka poliser genom en lönereform.


Anf. 7 Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Fru talman! Ni utbildade mellan 600 och 700 poliser per år. Vi utbildar mellan 1 300 och 1 400 i år - det är dubbelt så många. Detta är grundfakta. Du drog siffror från din period, men du kommer aldrig upp i det antal, 1 304, som i dag går på polisutbildningen - aldrig! Det har aldrig varit så många som gått på svensk polisutbildning som just nu.

Skillnaden är både antalet som vi nu har sett till att börja utbilda och det faktum att vi betalar för dem. Det gjorde inte ni, utan ni hanterade statsfinanserna på ett sådant sätt att ni i stället gick med stora underskott. Jag frågade dig, Roger Haddad, varför ni utbildade så få poliser om ni vill att antalet poliser ska öka. Jag har inte fått något riktigt svar.

Du vet också att 450 polisanställda går i pension varje år. Du förstår också att 600-700 är alldeles för få. Men när det gäller frågan varför ni inte ökade antalet, för att kunna möta bland annat de pensionsavgångar som vi nu har, är svaret helt enkelt att ni prioriterade annat.

Under era åtta år ökade ni resurserna till polisen med sammanlagt drygt 5 miljarder kronor - 5,4 miljarder tror jag att det var. Detta skedde under åtta år. Nu lägger vi från ett år till ett annat på 2 miljarder.

Under era åtta år satsade ni sammanlagt 5 miljarder mer på årsbasis. Under samma åtta år sänkte ni skatten med 140 miljarder. Det är bara att räkna - det är 25-30 gånger så mycket, som ni hellre lade på skattesänkningar än på polisen. Dessutom lånade ni ihop hälften av de pengarna.

Om man gör på det sättet och inte ser till att prioritera polisen - när det tar två och ett halvt år att utbilda en polis och man har stora pensionsavgångar framför sig - blir det naturligtvis upp till den kommande regeringen att försöka rätta till det.

Överläggningen var härmed avslutad.

Interpellation 2016/17:613 Fler utbildningsplatser och nya polishögskolor

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringen har aviserat fler utbildningsplatser och fler polishögskolor runt om i landet. I dag bedrivs utbildning på distans samt vid campus på tre orter: Umeå, Södertörn och Växjö. Antalet utbildningsplatser är 800 och i dag lyckas man fylla omkring 600–650 av dessa platser.

Detta innebär att minst 150 platser står tomma när utbildningen kommer igång. Parallellt har regeringen redan sänkt antagningskraven. Antalet sökande studenter till de 800 platserna har pendlat med mellan 6 000 och 9 000 per termin. Så även om vi för några år sedan hade ännu fler sökande är detta inte det akuta problemet. Snarare måste åtgärder vidtas för att se till att antagningen fungerar mer ändamålsenligt än i dag, att prövningarna fungerar bättre och att polisen lyckas locka de som antagits till att faktiskt komma på uppropet och påbörja sin polisutbildning.

Läget i dag är minst sagt mycket allvarligt med allt fler polisavhopp, och Sverige har med denna regering nu färre poliser än under alliansregeringen. Vi anser därför att en utökning av antalet platser, när inte ens dagens utbildningsplatser fylls, inte löser det grundläggande problemet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1. Hur tänker sig ministern och regeringen att de nya platserna ska fyllas när det redan i dag finns över hundra tomma platser varje termin?
  2. Vad tänker ministern och regeringen göra åt problemet att nuvarande lärosäten drar polisresurser i form av lärare från polisverksamheten utan att kompenseras?
  3. Vilka åtgärder tänker ministern och regeringen vidta mot bakgrund av att polisutbildningen blir alltmer teoretisk och de praktiska momenten färre, samtidigt som studenterna efterfrågar mer direkt koppling till arbetslivet och verkligheten?