Fredad zon för de kristna folkgrupperna i Irak

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 7 maj 2015

Interpellation: Fredad zon för de kristna folkgrupperna i Irak

Interpellation 2014/15:456 av Robert Halef (KD)

Interpellation 2014/15:456 Fredad zon för de kristna folkgrupperna i Irak

av Robert Halef (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Äntligen har EU vaknat till liv. För två veckor sedan röstade Europaparlamentet igenom den resolution som innebär att EU vill se en fredad zon för kristna och andra minoriteter i Nineveområdet i norra Irak. Beslutet är efterlängtat, och förverkligas en fredad zon kommer detta att leda till trygghet och framtidstro för dessa grupper i det ockuperade området Mosul och Nineve, där terrorgruppen Isil härjar. EU:s beslut är ett steg i rätt riktning, och nu ligger ett stort ansvar hos FN att ta ställning för en fredad zon. Sverige bör och ska vara en pådrivande röst inom FN för att en fredad zon ska förverkligas.

Över 500 000 kristna har tvingats på flykt på grund av deras etniska tillhörighet och kristna tro i Irak sedan 2003. Under förra året flydde ytterligare ca 250 000 kristna irakier undan Isil till norra Irak och den kurdiska regionen. Nu lever de under mycket svåra humanitära förhållanden i hopp om att det internationella samfundet tillsammans med kurdiska peshmergasoldater och den kurdiska regeringen kan återta Mosul och Nineve från Isils våld och återvända hem.

Det pågår just nu en systematisk utrensning av kristna och andra folkgrupper som inte delar Isils extremistiska tolkning av islam. Isil skyr inga medel för att förfölja och döda de folkgrupper som inte delar deras religiösa övertygelse. Bara för några veckor sedan attackerade Isil området Khabour i Syrien och mördade ett tjugotal byvakter och kidnappade flera hundra kristna kvinnor och barn.

Vi får inte blunda för det som händer och världssamfundet bör agera kraftfullt för att bekämpa dessa terrororganisationer och säkra de kristna folkgruppernas närvaro genom en fredad zon. Vi skådar just nu en mänsklig katastrof där FN, EU och Sverige måste agera och ta sitt ansvar för att säkra fred och frihet för de utsatta folkgrupperna i Irak och Syrien.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

På vilket sätt kommer utrikesministern att via FN verka för en fredad zon i Nineveområdet i norra Irak för de kristna folkgrupperna kaldéer, syrianer, assyrier och mandéer med flera?

Anser utrikesministern att denna systematiska förföljelse och utrensning av kristna bör erkännas som folkmord?

Vad anser utrikesministern att FN, EU och Sverige bör göra för att säkra de kristna folkgruppernas mänskliga fri- och rättigheter?