Höjda kursavgifter för ordningsvakter

Interpellationsdebatt 31 januari 2020

Protokoll från debatten

Anföranden: 12

Anf. 38 Statsrådet Mikael Damberg (S)

Fru talman! Lars Beckman och Saila Quicklund har frågat mig vilken dialog jag har haft med Polismyndigheten inför den kraftiga avgiftshöjningen. Vidare har de frågat mig om jag har gjort en analys av avgiftshöjningens konsekvenser avseende möjligheten att utbilda fler ordningsvakter och om det i så fall har föranlett något agerande från min sida. Slutligen undrar Lars Beckman och Saila Quicklund vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att regeringens myndighet inte höjer avgifterna så kraftigt.

Låt mig börja med att säga att ordningsvakterna har en viktig uppgift att fylla för att bidra till att upprätthålla ordning och trygghet på allmän plats. Efterfrågan på ordningsvaktstjänster har med tiden ökat, och samtidigt har vi ett regelverk som är föråldrat. Regeringen har därför tillsatt en utredning som ska göra en bred översyn av regelverket. Det finns många frågor som behöver belysas, men en av utredningens huvudfrågor är att se över hur reglerna för ordningsvakternas utbildning ska utformas. Uppdraget ska redovisas i maj 2021.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Tills vidare har vi dock ett befintligt regelverk att förhålla oss till. Det är Polismyndigheten som förordnar ordningsvakter. Enligt ordningsvaktsförordningen får utbildning av ordningsvakter bedrivas av Polismyndigheten eller, om det finns särskilda skäl, av någon som har fått tillstånd av Polismyndigheten. För den utbildning som genomförs av Polismyndigheten får myndigheten ta ut en avgift. Det är Polismyndigheten som bestämmer nivån på avgiften, och myndigheten disponerar avgiftsintäkterna. Om något annat inte har föreskrivits ska avgiftsintäkterna enligt avgiftsförordningen täcka samtliga kostnader som Polismyndigheten har för att genomföra utbildningen.

Jag har förstått att den avgift som har tagits ut under ett antal år har varit för låg och att myndigheten därför har tvingats höja avgifterna väsentligt för både grundutbildning och vidareutbildning. Det är olyckligt att avgifterna höjs så mycket i ett slag. Det hade varit att föredra om Polismyndigheten hade omprövat avgifterna kontinuerligt och vid behov höjt dem stegvis.

Inom ramen för den löpande dialogen med Polismyndigheten har myndigheten informerat om avgiftshöjningen, och det har efterfrågats vilken konsekvensbedömning myndigheten har gjort. Jag vill dock betona att det är Polismyndigheten som fastställer avgiftsnivån och ansvarar för att dess beslut är väl underbyggda.


Anf. 39 Lars Beckman (M)

Fru talman! Jag tror att det är många i Sverige som känner att otryggheten har ökat. Jag tror att det är många i Sverige som känner att vi har låg polisiär närvaro. Jag tror att det är många i Sverige som blir oroliga när en äldre dam i Överkalix rånas i sitt hem. Jag tror att det är många i Sverige som känner att det behövs ökad trygghet i landet.

Regeringen har ansvaret för att se till att tryggheten i landet ökar. En viktig sak som vi är överens om politiskt är att det behövs fler poliser. Vi är överens om att polisen behöver bättre villkor, även om man kan önska att regeringen skulle göra mer. Men när ansvarigt statsråd tillåter Polismyndigheten att chockhöja avgifter kommer konsekvensen att bli färre ordningsvakter i Sverige.

Sedan den här interpellationen publicerades har jag fått ett antal telefonsamtal, mejl och meddelanden på Messenger. Det senaste fick jag alldeles nyss. Det står: Jag kommer inte att förnya mitt ordningsvaktsförordnande, eftersom jag inte har råd att fortsätta. Av de 10 000 ordningsvakter som finns i Sverige är det ungefär 7 000 som, liksom många andra, har ett heltidsjobb, men man gör, kanske några gånger i månaden, en samhällsinsats på fredags- eller lördagskvällar eller på idrottsevenemang.

Den kraftiga avgiftshöjningen innebär att en grundutbildning kommer att kosta närmare 23 000 kronor. En tilläggsutbildning kommer att kosta 8 000 vart tredje år, och en arenautbildning kommer att kosta 11 250. Många kommer helt enkelt inte att ha råd att vara ordningsvakt. Inkomsten är nämligen så liten i förhållande till utgifterna. Jag tror inte att statsrådet anser att man ska betala för att vara ordningsvakt. Men det blir konsekvensen av de här avgifterna.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag har läst om och har haft kontakt med dem som är ordningsvakter i till exempel Ljusdal, i mitt län. Man hade räknat ut vad det kommer att kosta. Det var bara att räkna baklänges: Så här stora var inkomsterna under tre år, och så här stor blir kostnaden. Man kan inte betala för att vara ordningsvakt.

Jag anser att när statsrådet får kännedom om det här från Polismyndigheten måste regeringen agera. Vi kan inte ha en situation i Sverige med ökad otrygghet i samhället och ett behov av fler, inte färre, ordningsvakter och med en polismyndighet som tyvärr agerar på ett direkt kontraproduktivt sätt.

Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd har tillskrivit regeringen. De hänvisar till förarbetena i propositionen där det står att den som deltar i utbildningen själv ska bekosta resor och att man inte får ersättning för förlorat arbete i tjänst eller för kost och logi. Däremot är själva utbildningen avgiftsfri. Så stod det i förarbetena till den lagstiftning som gäller i dag.

Om man tar ordning, trygghet och säkerhet på allvar kan man inte tillåta något som kommer att leda till att antalet ordningsvakter i Sverige kommer att minska stort. Det kommer att skapa otrygghet på landsbygden. Det kommer att skapa otrygghet i mitt hemlän Gävleborg. Det är polisbrist i Gävleborg; det vet vi alla. Ordningsvakterna där gör en fantastisk samhällsinsats. Vi kan inte straffa ut dem ekonomiskt, fru talman. Det krävs att regeringen agerar.


Anf. 40 Saila Quicklund (M)

Fru talman! Tack, statsrådet Damberg!

Jag ställde två frågor. Den ena gällde ministerns analys av avgiftshöjningen och konsekvenserna för möjligheten att utbilda just ordningsvakter. Jag frågade också vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att säkerställa att regeringens egen myndighet inte ska höja avgiften så kraftfullt.

Jag har inte fått något svar, varken på den skriftliga fråga som jag tidigare har ställt till ministern eller i den här debatten. Det förvånar, särskilt när vi vet att det finns en pågående debatt och att konsekvenserna är tydliga. Men ministern väljer att inte svara på det.

Minister Damberg svarar dock att det är Polismyndigheten som har fastställt nivån. Så kan det absolut vara. Men det är ministerns egen myndighet, och ministern är eller borde i alla fall vara informerad.

Bakgrunden till debatten är alltså att Polismyndigheten nyligen beslutat sig för att från den 1 mars i år höja avgiften för utbildningen. Det finns nu en stor oro i landet. Det kan jag förstå. Jag tittar också på mitt eget hemlän, Jämtland, där avstånden är stora. Även om polissituationen är bättre där finns det mer att önska. Ordningsvakterna fyller verkligen en viktig funktion.

Det finns en Facebookgrupp med 3 600 medlemmar varav många är ordningsvakter. Där kan man hitta riktigt bra information, och där har de möjlighet att uttrycka vad de känner angående höjningen. En av rösterna säger att hälften kommer att sluta. Det är verkligen allvarligt, också för tryggheten i samhället.

Avgiften för grundutbildningen höjs alltså från 7 780 till 22 000, nästan 23 000, kronor. Avgiften för den fortbildning som man måste gå efter tre år höjs från 1 700 till 8 000. Och avgiften för arenautbildningen höjs från 2 500 till hela 11 250.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

I den sammantagna kostnaden för utbildning till ordningsvakt måste man också räkna på förlorad arbetsinkomst. De flesta arbetar nämligen inte med det här på heltid. Den kostnaden kan beräknas till 13 600 kronor.

Sedan ska de också bo någonstans under utbildningen. 50 procent av kursdeltagarna kommer långväga till utbildningarna. Då får man räkna med 9 000 för det. De ska även köpa uniform, skyddsväst och skyddshandskar. Då landar vi på 23 000 kronor för det.

För en grundutbildning kostar det alltså totalt 55 000 kronor. Man ska då veta att en frilansande ordningsvakt gör ungefär tolv arbetspass per år. Det blir en payoff-period på tre och ett halvt år.

Efter tre år ska man gå en vidareutbildning. Den kostar 8 000 kronor. Lägger man till de totala omkostnaderna för den blir det 12 000 kronor.

Totalt sett blir det 67 531 kronor för en person som vill gå denna utbildning och som efter tre år även går på den vidareutbildning som är obligatorisk.

Fru talman! Jag måste fråga statsrådet Damberg om detta är rimligt. Jag fick inte svar på det i vare sig det skriftliga svaret eller nu i debatten, men jag måste få ställa frågan.

Jag vill också ha svar på de frågor som jag har ställt. Jag ställer dem igen. Vilken är ministerns analys av avgiftshöjningen? Vilka konsekvenser får den? Vad är ministerns egen syn på detta? Framför allt undrar jag vilka konkreta åtgärder ministern avser att vidta för att förbättra situationen om han nu tycker att konsekvenserna blir stora.


Anf. 41 Marléne Lund Kopparklint (M)

Fru talman! Polismyndigheten har meddelat att från den 1 mars kommer priserna för bland annat grundutbildning och fortbildning för ordningsvakter att höjas. Jag tycker nog inte att det räcker att säga att det blir en chockhöjning:

194 procents ökning på grundutbildning för ordningsvakter

360 procents ökning på fortbildning för ordningsvakter, något de måste gå på kontinuerligt

350 procents ökning för arenautbildningen.

Vi talar här om väldigt höga avgifter.

Jag har från flera ordningsvakter i mitt Värmland fått höra att de funderar på att sluta eftersom de inte kommer att ha råd med detta. Det handlar ju inte om ett direkt högt betalt yrke, trots de risker de tar och den obekväma arbetstid de har.

Jag vet inte om statsrådet har förstått - det tror jag nog dock att han har - vilket kritiskt läge Sverige befinner sig i med ökande gängkriminalitet. Man ser också att ungdomar använder mer narkotika. Narkotikan flödar på krogarna.

Otryggheten bereder ut sig i hela Sverige. Hemma i Karlstad i Värmland får jag hela tiden ta emot berättelser från personer som har blivit utsatta för brott. Ungdomar ser hur människor öppet tar droger på krogen. Unga tjejer känner sig otrygga när de går hem. Ordningsvakterna finns till för att öka tryggheten. De kan stävja brott som är på väg att begås. De kan se om tjejer på krogen är på väg att utsättas för brott.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

I detta saknas rim och reson. Vi vet hur illa ställt det är med polisens resurser. Vi vet hur otryggheten breder ut sig i hela Sverige. Vi vet hur rädda unga tjejer och kvinnor är för att gå hem på kvällarna. Vi vet hur öppet det har blivit att ta droger på krogen. Här är ordningsvakterna en bromskloss. De kan vara helt avgörande för att brott förhindras.

Hur kan statsrådet motivera denna höjning, som med största sannolikhet kommer att innebära att antalet ordningsvakter i samhället minskar? De kommer inte att ha råd. Detta sker i en tid då de behövs som mest. De är polisens förlängda arm. Alla förstår och vet vilket viktigt arbete ordningsvakterna gör, och det behövs snarare fler än färre för att öka tryggheten i samhället.

Jag tycker att man bör överväga att se över detta en gång till. Det gäller i synnerhet för att öka tryggheten i det kritiska läge som vi just nu befinner oss i.

När jag är hemma brukar jag stanna och prata med de ordningsvakter som går på gatorna i Karlstad för att höra hur läget är. Jag ser vilket arbete de utför. Jag ser också ibland hur tröstlöst arbetet är då de inte räcker till. Polisen är inte tillräckligt snabbt på plats när den behövs. Detta talar sitt tydliga språk. Ordningsvakter behövs mer än någonsin. Vi behöver värdera dem mycket högre än så som det kommer till uttryck i det som nu föreslås.

Vi behöver ordningsvakter i centrum, i stadsparker och på krogarna. Vi behöver dem för att rätta till det som håller på att hända. Vi behöver dem för att människor ska känna sig trygga på kvällarna när de går hem. Vi behöver dem som polisens förlängda arm.

Min fråga till dig, statsrådet, är: Hur ska du jobba för att öka tryggheten och för att öka motivationen för ordningsvakter att fortsätta göra sitt jobb?


Anf. 42 Statsrådet Mikael Damberg (S)

Fru talman! Detta är en viktig debatt, för vi har trygghetsproblem i Sverige med oro på inte minst centrala platser i våra städer där många människor befinner sig. Där utför i dag ordningsvakter ett väldigt viktigt trygghets- och ordningsskapande arbete.

Jag träffar många ordningsvakter. De vittnar om att de fått ett allt djupare och närmare samarbete med både polisen och kommunen och kan därmed göra sitt uppdrag på ett bättre sätt.

Detta är en sektor som egentligen inte fått uppmärksamhet och framför allt inte ett genomarbetat regelverk på ganska lång tid. Det är därför vi nu gör ett rejält omtag av hur regelverket för ordningsvakter ska fungera. Det har gjorts ett antal utredningar över tid, då man har tittat på mindre delar. Men det har aldrig lett till några större förändringar av regelverket för ordningsvakter, vilket jag tycker är fel. Kommunerna är därför irriterade, poliserna känner inte att det riktigt funkar och ordningsvakterna själva känner inte den uppskattning eller har de befogenheter som de skulle vilja ha. De tycker heller inte att de får rätt utbildning.

Att göra ett sådant omtag tror jag är det allra viktigaste för att denna samhällssektor ska ha en trygg utveckling framöver. Det måste bli ett yrke som verkligen fyller den funktion den ska ha som ett komplement till polisen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag kommer att återkomma till de mer detaljerade frågorna, men det absolut viktigaste vi gör för tryggheten är att bygga ut polisen. Det är det allra största uppdrag som vi jobbar med nu. Målsättningen är, som alla vet, att det ska finnas 10 000 fler polisanställda till 2024.

Vid årsskiftet kom statistik för föregående år. Det är den bästa statistik som vi i Sverige hittills haft. Vi har aldrig haft så många polisanställda eller så många poliser. Framför allt ökar det i alla regioner i Sverige, vilket är bra. I början ökade antalet civilanställda mest. Nu börjar antalet poliser att öka runt om i Sverige. Detta är jätteviktigt även för ordningsvakterna. Om det finns för få poliser hamnar ordningsvakterna i ett väldigt svårt läge.

Låt mig komma till frågan om avgiftshöjningen. Jag håller med interpellanterna om att avgiftshöjningen blir väldigt hög på ett bräde. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte gillar detta. Det är dock inte jag som fattar beslutet, utan det gör Polismyndigheten.

Enligt gällande regler har polisen i uppdrag att bedriva denna utbildning och ska enligt regelverket ta ut full kostnadstäckning. Dessa regler har gällt i Sverige under lång tid. Därför måste polisen, tillsammans med andra myndigheter, värdera hur stora kostnader den har för detta och justera dem. Om polisen hade gjort detta kontinuerligt över tid hade det inte blivit samma stora kostnadsökning nu, utan det hade justerats efter hand. Nu blir det en stor kostnadsökning i ett slag.

Vad blir konsekvenserna av detta? Det är Polismyndigheten som har ansvar för att göra en sådan konsekvensbeskrivning. Jag är helt övertygad om att efterfrågan på ordningsvakter kommer att fortsätta att öka. När efterfrågan fortsätter att öka påverkas även marknadsläget.

Jag talade med Gävles kommunalråd för bara några dagar sedan och ställde lite frågor om de bränder som har skett i ett av bostadsområdena, om det hade lugnat ned sig och hur man hade jobbat. Jag frågade också lite om hur man hade samarbetat, och bland annat undrade jag hur de jobbade med ordningsvakter. Ett av beskeden var att Gävle kommun har lämnat in en ansökan om LOV-områden för att kunna använda ordningsvakter framöver.

Detta är bara ett exempel på hur fler aktörer kommer att fortsätta att använda ordningsvakter och kanske även öka användningen av dem framöver. Det kommer nog att påverka efterfrågan, och när något påverkar efterfrågan kan det också påverka marknaden och prissättningen. Jag är helt övertygad om att det även kommer att ske på detta område.


Anf. 43 Lars Beckman (M)

Fru talman! Jag vill först bekräfta det som statsrådet säger om ordningsvakter, väktare och trygghetsskapande kameror i Gävle. Efter fem års våldsam kritik från oss moderater har Socialdemokraterna äntligen, efter otaliga bilbränder, fattat beslut om att ansöka om tillstånd för att sätta in trygghetsskapande kameror. Det stämmer alltså. Tyvärr kommer det fem år för sent.

Fru talman! Den här interpellationen gäller alltså kostnader för ordningsvaktsutbildningar och den akuta situation som kommer att uppstå. Det är en samhällsinsats att vara ordningsvakt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

När jag var ung och bodde i Boden för 30 år sedan gick jag en ordningsvaktskurs. Jag blev ordningsvakt. Jag jobbade heltid i veckorna och en fredagskväll då och då. Jag bodde fortfarande i Boden, men ibland fick jag åka till Jokkmokk en lördagskväll eller till dansen i Vuollerim. På den tiden vägde jag 40-50 kilo mindre, så jag var liten och klen. Jag fick prata med dem som var lite överförfriskade: Gå ut och ta en promenad! Sedan var det någon stor och stark kollega som inte släppte in dem igen.

Men skulle jag ha betalat? Min kollega Saila Quicklund tog upp detta. Hade jag haft råd att betala 60 000, 70 000, 80 000 för att gå utbildningen och köpa den utrustning som krävdes? Nej, det hade jag inte haft. Det hade varit fullständigt otänkbart för mig att betala för att vara ordningsvakt. Men det är det som blir konsekvensen av statsrådets svar.

Jag förutsätter att även statsrådet före den här interpellationsdebatten har läst Byas inlaga, där branschen konstaterar att det finns grundläggande ordningsvaktsutbildningar på tio dagar som kostar 12 000 kronor. Det finns något företag som har utbildning för 11 500 kronor. Polisen ska ta 25 000. Det måste betyda att polisen bedriver en otroligt ineffektiv utbildning, eftersom man är mer än dubbelt så dyr som de privata alternativ som finns. Det är väl sannolikt här lösningen finns: Statsrådet och regeringen måste säkerställa att det kommer en mångfald av privata aktörer som blir licensierade att ha ordningsvaktsutbildningar, om det är på det sättet att polisen inte kan bedriva utbildningen tillräckligt kostnadseffektivt.

Jag vill också påminna om vad det står i förarbetena till den lagstiftning som finns just nu - även om den är föråldrad och gammal och ska ses över - nämligen att själva utbildningen ska vara kostnadsfri.

Fru talman! Jag tycker, liksom svenska folket, att det är regeringens ansvar att se till att vi inte försämrar tryggheten i Sverige. Vi måste också säkerställa att man kan bedriva krogverksamhet i Ljusdal. Restaurangen kommer naturligtvis att ha krav på sig att ha ordningsvakter för att kunna bedriva danstillställningar, evenemang, visning av fotbollsmatcher eller någonting annat. Då duger det inte att statsrådet och regeringen inte agerar. Det är en akut fråga här och nu. Jag har fått fyra meddelanden på Messenger från personer som jag inte känner och som velat tala om att de naturligtvis inte kommer att förnya sina tillstånd och att det inte funkar för dem att betala för att vara ordningsvakt.

En ordningsvakt gör en riskfylld samhällsinsats. Här är vi helt överens. Ordningsvakterna är ett otroligt bra komplement till polisen. De gör en fantastisk samhällsinsats. Men vi kan inte begära att man betalar för att utföra jobbet. För en person som jobbar heltid på sitt arbete och sedan jobbar extra som ordningsvakt vid sidan av blir de här avgifterna helt orimliga. Det finns ingen som helst förståelse från ordningsvakter för de här avgiftshöjningarna.

Om statsrådet anser att det är ett problem att vi kommer att minska antalet ordningsvakter kraftigt måste regeringen agera på ett eller annat sätt för att lösa situationen och skapa trygghet i Sverige.


Anf. 44 Saila Quicklund (M)

Fru talman! Ministern valde i sitt förra inlägg att konstatera att ordningsvakterna är väldigt viktiga i storstäderna. Jag vill poängtera att de kanske är ännu viktigare på landsbygden, där vi har få poliser och stora avstånd.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Polismyndigheten beräknar att det finns 10 000 förordnade ordningsvakter i landet, varav 7 000 är frilansande ordningsvakter som arbetar direkt mot olika arbetsgivare. Mindre bevakningsföretag och bevakningsföretag som är verksamma på landsbygden är helt beroende av de frilansande ordningsvakterna. Det hör till att de inte kan erbjuda heltidsarbete. Arbetet är också säsongsbetonat, med högre tryck under sommar- och vintersäsonger. I mitt län, Jämtland, rekryterar vi ordningsvakter från precis hela landet, eftersom vi inte har en tillräcklig mängd där hemma. Den stora festivalen, Storsjöyran, är ett exempel på det. Där har vi ordningsvakter från allt från Skåne till Norrbotten. När Östersunds fotbollsklubb, ÖFK, har sina matcher behöver de 16 ordningsvakter. Det finns nu en ståndpunkt som säger att 50 procent av dagens 7 000 frilansande ordningsvakter kommer att sluta. Det kommer att få förödande konsekvenser. Detta är orimligt.

Polismyndigheten har också centraliserat sig, så de här utbildningarna finns i de stora städerna. Som jag sa tidigare innebär det högre kostnader för boende, resor och så vidare. Även detta är förödande. I vissa län erbjuder inte ens Polismyndigheten utbildningar. Som exempel kan jag säga att man i Region mitt bara kommer att ha en grundutbildning under 2020, i Söderhamn. Det innebär att Uppsala och Västmanlands län inte kommer att ha någon utbildning. I Region nord, som jag tillhör, kommer man att ha utbildning i Luleå och Umeå. Från Östersund är det 40 mil upp till Umeå och runt 60 mil till Luleå. Från Härjedalen är det betydligt längre än så. Det finns ingen utbildning i Västernorrland eller Jämtland-Härjedalen.

Man genomför inte utbildningar i juni till augusti, vilket är förödande, inte heller i december. Det är ju då människor har möjlighet att gå de här utbildningarna utan att behöva ta ledigt från arbete. Detta är också någonting man behöver se över.

Väktarskolan AB, som av Polismyndigheten fått tillstånd att utbilda ordningsvakter, har beräknat att de behöver 9 520 kronor plus mervärdesskatt för att täcka alla kostnader och även göra en vinst på att utbilda ordningsvakter. Då vet vi, som jag tidigare sa, att Polismyndigheten vill ha 22 875 kronor. Det är en otroligt stor skillnad där. Den känns inte relevant. Jag lyssnar gärna in statsrådets syn på den skillnaden: 9 520 kronor, som man gör en vinst på, kontra Polismyndighetens 22 875. Detta är en verksamhet och en yrkeskår som säkrar tryggheten i vårt land. Hur kan det komma sig att de här skillnaderna finns?


Anf. 45 Marléne Lund Kopparklint (M)

Fru talman! Jag håller med statsrådet om att statusen på yrket ordningsvakt ska höjas och att kvaliteten på utbildningen ska bli högre. Men det innebär inte att man måste höja avgifterna.

Statsrådet talar om att bygga ut polisen. Det kommer att ta tid. Vi har fortfarande ett hyfsat litet antal per invånare om man jämför med andra länder i Europa, särskilt med tanke på det som händer i Sverige med sprängningar och gängkriminalitet som breder ut sig. Därför är det ytterst viktigt att vi har ordningsvakterna till förfogande. De är polisens förlängda arm.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Statsrådet säger själv att han inte är nöjd med avgiften och att den är lite för hög. Då kanske politiken ska ta rodret och förändra detta? Uppenbarligen är det alldeles för höga avgifter. Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut vad det får för negativa konsekvenser för samhället om vi får färre ordningsvakter på plats för att människor inte känner att de har råd att utbilda sig.

Jag tycker att detta är en jätteviktig fråga för att stärka tryggheten i samhället i det läge som vi just nu befinner oss i. Trygghet måste gå först i alla lägen. Ett sätt att öka tryggheten är att ha ordningsvakter på stan, på krogarna och i områden som känns otrygga och där polisen inte räcker till. Polisen kan samarbeta med dem. Jag hoppas att statsrådet tänker om här.


Anf. 46 Statsrådet Mikael Damberg (S)

Fru talman! Om man lyssnar till diskussionen märker man att vi är överens om ganska mycket. Vi är överens om ordningsvakternas betydelse och vad gäller polisens utbyggnad i hela Sverige. Vi är också överens om att vi måste ändra regelverket så att det blir modernt och anpassat till vår tid; ordningsvakternas uppdrag, befogenheter och utbildning måste hänga ihop.

Det låter lite grann som att Moderaterna nu har en helt egen syn att det inte borde vara några avgifter alls för ordningsvakter. Det skulle inte kosta någonting att utbilda sig till ordningsvakt. Det var vad Lars Beckman sa -att det i förarbetena stod att det inte skulle kosta någonting att utbilda sig till ordningsvakt.

Det var Moderaterna som 1991-1994 fastställde det regelverk om full kostnadstäckning som vi har levt med sedan dess. Det är det krav Polismyndigheten har. För de kostnader de har för att bedriva den här formen av utbildning ska de ta ut den avgiften. Det var ni som införde den bestämmelsen för bland annat Polismyndigheten, och då är det vad som gäller.

Moderaterna vill göra en del satsningar på ordningsvakter. Men de har inte i sin budget avsatt några pengar för att minska kostnaderna för utbildning av ordningsvakter, i varje fall som jag kan se om jag läser ert budgetförslag. Det låter lite grann som att ni har haft en helt annan principiell syn på regelverket. Ni kanske har den syn som ni nu säger, men ni har inte haft det fram till i dag som jag har uppfattat det.

Det är helt sant att det finns en del olika utövare av utbildning och att de har olika prisnivåer. Effekten i någon form av marknadsekonomi lär rimligtvis vara att de som har lägre kostnader kommer att få fler som vill gå deras utbildningar.

Marknadseffekten av att det uppstår en brist någonstans i Sverige är att det också blir tryck på att ersätta de personerna så att man får fullt på matcherna, i centrum eller var det är. Det är lite märkligt att Moderaterna helt bortser från att det finns någon form av marknad också på arbetsmarknaden.

Det innebär att det finns löner och villkor med vilka man kommer att agera för att se till att möta de behov som växer. De har växt under ett antal år, och de fortsätter att växa. Jag tog nu lokala exempel. Till och med Gävle kommun, som nu berörs, kommer att införa ordningsvakter på ett annat sätt än tidigare. Det betyder att efterfrågan växer. Det skapar en möjlighet för branschen att växa med den efterfrågan.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Polismyndigheten har nu stämt av detta. Frågan är: Vad är min bild av kostnaderna för att bedriva utbildningen? Jag har ingen direkt bild. Det är myndigheten som måste göra den bedömningen. Jag vet att Polismyndigheten har samrått med Ekonomistyrningsverket som de ska göra för att bedöma om det är full kostnadstäckning eller inte. Jag har inte överprövat den bedömningen, utan det är myndigheten som har det ansvaret, som har kontrollerat det med Ekonomistyrningsverket och som kommit fram till att det är full kostnadstäckning. Jag har inte några uppgifter i dag som säger att Polismyndigheten skulle ha räknat fel eller inte har koll på detta. Det är Polismyndigheten som fattar beslutet. Den måste utgå från det regelverk som har gällt i Sverige sedan Moderaterna införde det 1992.


Anf. 47 Lars Beckman (M)

Fru talman! Jag har full förståelse för att statsrådet är stressad, men låt oss hålla oss till lite relevanta fakta.

Det sägs rätt ofta från den delen av politiken att det skulle vara Moderaternas fel om någonting är fel i samhället. Det är väl världsrekord att säga att en 50 år gammal skrivning i en proposition skulle vara anledningen till att regeringen tillåter Polismyndigheten att chockhöja en avgift. Det är naturligtvis ett barockt påstående, fru talman.

Det är regeringen som styr Sverige. Det är statsrådet som är ansvarig för tryggheten i Sverige. Det är statsrådet som måste agera om man fattar beslut som kommer att göra att vi får färre ordningsvakter i Sverige. Det är inte Moderaternas ansvar förrän den dagen någon annan har statsrådets position.

Jag hade alltså högläsning ur förarbetena till den lagstiftning som antogs 1979-1980. Bya har påpekat att det är i det förarbetet som det står att utbildningen ska vara avgiftsfri, men jag har aldrig sagt det. Moderaterna har aldrig sagt att ordningsvaktsutbildningen ska vara kostnadsfri. Det har inte heller ordningsvakterna sagt. Jag har inte fått ett enda samtal där man kräver att den ska vara kostnadsfri.

Det man pekar på är precis det som Saila Quicklund beskrev, nämligen konsekvenserna av beslutet. Statsrådet och regeringen begär att människor ska betala för att arbeta som ordningsvakt i Ljusdal där det inte finns tillstymmelse till polis en fredagskväll. Det kanske finns en polisbil i tjänst i Hälsingland. Det kanske finns tre polisbilar i tjänst i Gästrikland.

Man skulle inte kunna arrangera aktiviteter på restauranger på kvällstid om inte ordningsvakterna fanns. Det är en stad-och-land-fråga. Jag vädjar till statsrådet att förstå att det skulle få fruktansvärda konsekvenser om inte regeringen nu handgripligen går in och agerar.

Vi minskar antalet ordningsvakter kraftigt i Sverige när de behövs som mest. Sverige behöver fler ordningsvakter till dess att det finns fler poliser på plats. Sverige behöver ökad trygghet. Sverige behöver ett statsråd som förstår att ta den här frågan på allvar.


Anf. 48 Saila Quicklund (M)

Fru talman! En organisation kräver alltid utvärdering och översyn. Om konsekvenserna blir så stora att en sådan stor mängd ordningsvakter nu aviserar att de slutar måste regeringen självklart agera. Det är vad den här debatten handlar om. Där går det inte att komma ifrån att ministern är högsta ansvarig.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag läser från Facebookgruppen Höj avgiften = JAG slutar som ordningsvakt. Där står: Många med mig känner att de vill fortsätta. Men det är inte värt det. Det måste finnas rim och reson. Det kommer att bli en stor brist på ordningsvakter. Tryggheten kommer att sättas på spel.

Det är fortfarande brist på poliser. Där kliver ordningsvakterna in och tar över en del av arbetet som tidigare har hanterats av just poliserna. Lönerna har inte höjts på 20 år. Kostnadsdelen chockhöjs i stället.

Det finns lite mer fakta. Väktare och ordningsvakter ingrep i 172 000 brott och ordningsstörningar under 2018. Det är en ökning med 8 procent. Totalt greps och omhändertogs 15 500 personer under 2018. Antalet insatser, första hjälpen och brand, ökade med 18 procent till 105 000 händelser, vilket är intressant. Ordningsvakten har en otroligt viktig samhällsbärande funktion.

Jag och många med mig oroas verkligen över den här situationen, som jag tidigare uttryckt. Vi har gett tydliga synpunkter på konsekvenser och så vidare. Många gånger är politiken en taktik. Men det här är på riktigt och på allvar.

Jag förutsätter nu att ministern verkligen tar sig an ärendet. Konsekvenserna är tydliga. De förväntningarna finns. Självklart kommer vi att följa arbetet. Med de orden vill jag ändå tacka ministern för debatten.


Anf. 49 Statsrådet Mikael Damberg (S)

Fru talman! Också jag vill tacka för interpellationsdebatten. Ordningsvakterna är viktiga i Sverige. De fyller en viktig funktion som komplement till polisen. I många sammanhang är de helt avgörande för ordning och trygghet i samhället.

Min bedömning är att deras betydelse kommer att växa de kommande åren. Allt fler kommuner men också aktörer vill gärna ha en ordningsskapande- och trygghetsskapande verksamhet kopplad till sin verksamhet. Vi ska se om hela regelverket och göra en kraftfull förbättring av hela yrkets möjlighet att fungera med den utredning som finns.

Polismyndigheten har fattat ett beslut om att höja avgifterna. Det är inte regeringen som har gjort det. Vi har blivit informerade om avgiftshöjningen. Det positiva är att vi har ett gemensamt engagemang för ordningsvakter.

Jag påstod inte att det var förarbetena som spelade roll för detta. Jag påstod att den avgiftsförordning som infördes som kräver av polisen att ha full kostnadstäckning för den här typen av utbildning infördes 1992. Då blev det tydligt att polisen måste ta ut full kostnadstäckning för de utbildningar som ges.

Polisens samlade underskott för den här verksamheten har beräknats till ungefär 130 miljoner kronor. Det är därför man gör den här justeringen. Om man inte gör någonting annat är det 135 poliser eller andra anställda i Polismyndigheten som inte kan göra sitt jobb.

Om vi menar allvar med polisutbyggnaden måste polisen ha kostnadstäckning för de utbildningar de bedriver. Jag noterar att det finns privata alternativ som är billigare än polisens. De kommer att vinna en del på marknaden.

Jag tror också att efterfrågan som ökar kommer att påverka de villkor som man måste ha som ordningsvakt. Många kommer att vilja ha ordningsvakter fortsättningsvis även efter detta. Jag kan lova att jag kommer att följa frågan. Men jag kan inte påverka myndigheten när den fattar ett beslut enligt gällande förordning.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2019/20:278 Höjda kursavgifter för ordningsvakter

av Saila Quicklund (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Polisbristen i Sverige är närmast akut. Att anlita ordningsvakter har då varit en lösning för att skapa trygghet och säkerhet. I mars höjer Polismyndigheten kursavgifterna för ordningsvakter. Beslutet om höjningar skapar oro inför framtiden, där landsbygden kan drabbas hårt. Efter höjningen kommer grundutbildningen, som fram tills nu kostat 7 780 kronor, att kosta 22 875 kronor. Dessutom ökar avgiften för den obligatoriska fortbildningen av ordningsvakter från 1 700 kronor till 8 000 kronor och arenautbildningen från 2 000 kronor till 11 250 kronor.

I Jämtland är det många som arbetar extra som ordningsvakter på frilansbasis, och med höjda kursavgifter blir det svårt att få ekonomin att gå ihop. Efter att avgiftshöjningen blev känd överväger många timanställda ordningsvakter att sluta. För att täcka upp för de förhöjda utbildningskostnaderna kan det bli aktuellt att höja timarvodet, vilket i sin tur med största sannolikhet påverkar biljettpriser, idrottsanläggningar, restauranger med mera. Det kan få stora konsekvenser i glesbygden.

Poliser i yttre tjänst kommer att få mer arbete om antalet ordningsvakter på orter i glesbygden sjunker. Till ställen det tar lång tid för polisen att åka finns nu ordningsvakter, men om antalet ordningsvakter minskar måste polisen själv åka ut och vara på de ställena.

Det behövs snarare fler ordningsvakter än färre i den orostid som råder just nu. I ett sådant läge är det obegripligt att kursavgifterna höjs. Det bör ligga i regeringens intresse att förbättra snarare än att försämra villkoren för ordningsvakter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg: 

 

  1. Har statsrådet och myndigheten haft en dialog inför den kraftiga avgiftshöjningen?
  2. Vad är statsrådets analys av avgiftshöjningens konsekvenser på möjligheten att utbilda fler ordningsvakter, och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att inte regeringens myndighet höjer avgifterna så kraftfullt?

Besvarades tillsammans med